TORTE: recepti, saveti, ideje...

Nešto i od mene:

attachment.php

detalj:
attachment.php

attachment.php

medo:
attachment.php

Zenice, treba mi savet. Koju belu cokoladu za kuvanje da koristim za dekoraciju torti?
Ja ni jednom nisam zadovoljna. Tu uključujem i "milku" i "nestle" (koja je po meni malo bolja).
Na stranu ukus, ono što se zove "bela čokolada" se ne ponaša ni približno dobro kao crna.
Jedini izuzetak je bila "puratos" (dobila sam je na poklon), u onim komadićima (ja ih zovem "dugmići" :) ) pa sam se toga setila kad sam u "Maksiju" naišla na neku belgijsku... Kupila sam i crnu (otprilike odgovara klasičnoj čokladi za kuvanje, sadrži oko 40% kakaoa... nisam tačno zapamtila) i belu... Obe su sasvim OK i mislim da mi se ta njihova bela ponašala najbolje od svih.
Inače, to je njihova robna marka "365 dana" ili tako nekako, pakovane su po dve čokolade od po 200g,, ne znam tačnu cenu, ali je skroz prihvatljiva.

Molim te Smeh reci mi koju belu cokoladu koristis za ove plocice? jel ih bojis uljanim bojama. Ja sam ovog vikenda imala nocnu moru sa belom cokoladom. Na kraju je torta zavrsila sa fondan dekoracijom!
Sad sam pisala na temi o tortama ;).
I ja imam problem sa onim što se zove "bela čokolada" jer se ne ponaša dobro kao crna. Prvenstveno mislim na to što je u osnovi mekša, ali kad se otopi nije dovoljno "tečna" i najčešće ne uspem da je lepo razlijem (za "pločice" nije toliki problem, budu deblje, ali za kolače - jeste). "Puratos" koju sam jednom prilikom dobila (:heart: za onog ko se toga setio) je jedina kojom sam bila zadovoljna.
Sad sam prvi put, za probu, kupila u "Maksiju" njihovu robnu marku "365 dana" ili tako nekako i ta mi je skroz OK. Upravo je to ona koju vidiš.
Bojim je najobičnijim bojama u prahu (onima iz kesice), najjednostavnije: ubacim boju u istopljenu čokoladu i izmešam da se sjedini.

Domacice po receptu u kore za zoju ide samo jedna kasika gustina,,a te 4 kasike brasna postoje zbog problema koji su mnogi imali sa vadjenjem ovih kora iz plehova bez brasna u testu.Po receptu fil za ovu tortu je jedna te ista masa za kore,ali bi onda morala da se radi od zivih jaja...Ja sam, ga preradila,podelila sa vama,sto ne zaci da ga se i dalje striktno pridrzavam.Kako moze puter da se zameni margarinom,cokolada kakao tablom tako i kolicina keksa moze da se zameni dodavanjem brasna...ne mogu da pamtim sve sta sam pisala.
Bitno da je recept uspesan i da je bio inspiracija mnogima da pronadju svoju varijaciju zoje koja im najvise odgovara.

Ma ok, opušteno...

Ja ne znam ni da li si ti uopšte postavljala recept za tu tortu, toga se ne sećam, ali se sećam da ga je Svetlana 015 postavila uz komentar da ga je dobila od tebe, i zbog toga ga napisala kao "Dacina čokoladna torta", a ne kao "zoja". I tada sam prvi put videla da ide brašno u kore ( i keks, i 4 kašike brašna), jer sam ja godinama imala recept koji je koka postavila, gde se ista masa i peče i filuje, i u kojoj nema trunke brašna.

Riskantno je praviti tortu sa živim jajima, ali meni lično, neuporedivo je lepša ta varijanta. Ipak sam od nje odustala, i pravim ovako po receptu koji je postavila Svetlana 015, i to mi je jedna od omiljenih torti.

Domacice po receptu u kore za zoju ide samo jedna kasika gustina,,a te 4 kasike brasna postoje zbog problema koji su mnogi imali sa vadjenjem ovih kora iz plehova bez brasna u testu.Po receptu fil za ovu tortu je jedna te ista masa za kore,ali bi onda morala da se radi od zivih jaja...Ja sam, ga preradila,podelila sa vama,sto ne zaci da ga se i dalje striktno pridrzavam.Kako moze puter da se zameni margarinom,cokolada kakao tablom tako i kolicina keksa moze da se zameni dodavanjem brasna...ne mogu da pamtim sve sta sam pisala.
Bitno da je recept uspesan i da je bio inspiracija mnogima da pronadju svoju varijaciju zoje koja im najvise odgovara.

Ja pravim zoju po mislim tvom receptu, upisala sam ga kao dacinaa :), ali sam izbacila brašno jer ih svakako pečem na papiru i nemam problema sa vađenjem, a žumanca kuvam( mislim da tako i piše u receptu). Nego htedoh da pitam, po kom receptu pravite milka tortu? Iskreno nisam je ni jednom pravila, pa ne znam da se odlučim . Torta će biti za mm tako da nema smernica, kakva kora , kakav fil. Šta predlažete?

Slične teme

Back