DakleM, "milka" torta po ne znam čijem receptu, moji utisci...
Po receptu se peku 3 kore, od 21 belanceta, puno šećera i 300g ml. lešnika. Meni je prvo to bilo puno šećera u korama, i uopšte bi mi bilo puno mase za 3 kore, jer mi je pleh 23x33cm.Onda sam ja od 14 belanaca, 300g šećera i 200g ml. lešnika ispekla 4 kore, navedenih dimenzija. Koje su zadovoljavajuće debljine, uzimajući u obzir da je torta pravljena kao proba, za nas, a da moje društvo priznaje samo kore koje izgledaju kao flomasterom povučena crta između filova. Znači, to je bilo ok.
Ono što niej bilo ok je to da mi je za 4 kore tih dimenzija bilo dosta fila od 1l mleka kako piše u receptu, ali se meni nije dopadala visina tako nafilovane torte. Bila mi je preniska. Fila je bilo dosta, znači, za visinu bi mi falilo i fila i kora. Bar još 2 kore, i fila u još 1/2l mleka. Ali tada, u tom slučaju, konkretna torta bi imala bar 6kg, ako ne i više.
Poređenja radi, slikala sam zajedno kinder koja je imala 3,1kg i tu milku koja je imala 3,6kg. Kinder mi je imala zadovoljavajuću visinu od 7,5cm, milka nezadovoljavajuću, od 4,5cm. Tako da sam ja zaključila da je milka nesrazmerno teška naspram veličine. Deluje "onako",a teška kao trepča.
Znači, 4 kore sam pekla od 14 belanaca i evo preseka:
Kore su, kao što se vidi tanke zapravo, (mislim, fila ima debljine kao 4 kore) i od još 7 belanaca i svega što pripada, mogla sam ispeći još 2 takve. Tada bi bilo 6 kora, ali bi fila trebalo jedna ipo mera, i kao što sam rekla, imala bi najmanje 6kg, što je stvarno preterano. Tako da sam zaklučila da bih od polovine mere za kore i cele mere za fil torta imala oko 3kg, ali bih morala da je pravim okruglu, da bi imala finu visinu.
O ukusu ne znam da li vredi da pišem, jer ja ne volim ni milke ni druge čokolade koje mirišu na alpsko mleko, a tek belu čokoladu, o njoj tek da ne pišem. Kako nešto što nema kakaa može da se zove čokolada? Iako sam šećer u korama smanjila za 100g u odnosu na originalni recept, za moj ukus je opet preslatka, tako da bih morala još smanjiti, verovatno i u filu.
Na kraju sam, čini mi se, jedino zadovoljna presekom torte.