TORTE: recepti, saveti, ideje...

Evo tortica za današnju Slavu

attachment.php

nugat sa bijelom čokoladom po receptu ZD, torta je extra

attachment.php

attachment.php

a ovo je voćna varijanta

E ovako, pekla sam sve po receptu, samo sam prve dvije kore mutila odmah 2 x 5 bjelanjaka i to sam pekla u velikom plehu od rerne sa papirom (30x40cm), onda mi to bilo predebelo, dosta je to bas smjese i ostavim malo za prvi plehic (23 x 33cm), to mi je zauzalo mozda 1/3 plehica. Ostavim to u frizideru za vrijeme dok se prva tura pekla, pa umutim jos onih 5 bjelanjaka i to rasporedim po ostatku prvog pleha i na drugi. Klasicno onako sam ih namastila, dosta pobrasnila i tako pekla. Ti su bili malo tanji, trebalo bi za te dimenzije praougaone torte uvecati malo mjeru, vidjecu jos za sljedeci put. Ali posto si mi ti napisala da svaku peces u 35 x 30cm, to je ukupna povrsina za 3 kore 3150cm2, a ove moje su bile malo jace od 2800cm2 pa sam mislila da je ta moja kombinacija OK, i jeste samo sam bolje trebala rasporediti masu. Ja sam isto iskombinovala da dobijem 4 kore i torta je bila manja malo od plehica, znaci oko 20 x 33cm, nisam tacno mjerila, a ni kilazu jer torta nije isla na klasicnu prodaju. Ipak, cini mi se da mi je sve skupa malo niza ispala, mozda sam trebala malo vise slaga, jer nisam mjerila koliko sam ga stavljala, nego odokativno prema mojoj jednoj velikoj pl. posudi jer mi je trebalo i za ukrasavanje druge torte. E da ne zaboravim, kore se jesu onako po malo ljepile, one sa papira su super ispale, i ove su se fino ispekle, ponasaju se kao moskva kore, znaci ne ispadaju kao palacinke, moram ispod tankim nozem da prodjem da odasjednu bas onako fino, ali je to po meni OK

pozdrav svima! Odusevljena sam temom , kao i svima vama, vasim kulinarskim carolijama i nesebicnim deljenjem saveta!!!Mnogo sam toga naucila! Ostala sam bez posla i slucajno dobila ponudu da pravim torte...uradila sam vec cetri i slike cu postaviti cim naucim to da radim...Zanima me kako vi korigujete recept za tortu ako vam treba drasticno manja torta...na primer meni trebaju mere za nugat tortu, za precnik 20cm....Unapred zahvalna!

Toni, dobro dosla, ili dosao ha ha ha
Ja to radim tako sto preracunam precnike (za okrugle) ili povrsine (za pravougaone) koja pise u receptu, i onu koja meni treba, pa proporcija, vidim koliko treba smanjiti ili povecati. prvo sto treba odrediti jeste na osnovu toga zaokruziti broj jaja, uvijek zaokruzim na veci broj i onda prema njima ostale sastojke, znaci ako je u receptu 5 jaja, 200gr secera za precnik 24cm, a tebi treba 20, onda je to 20/24=0.834, znaci da je to 0.834 * 5=4 jaja, 4/5 jaja znaci imam novi omjer 0.8 i ostale sastojke racunam prema tome jer je to ono sto imam sad u stavrnosti, znaci secera treba 200*0.8=160gr i ostali sastojci tako.
Uh, mozda ovo moje objesnjenje zvuci komplikovano, ali ja sam se tako vec navikla, pa eto...

Juhuhuhu, drage drugarice, imam pitanje... Da li je neko od vas pravio onaj jezivi pink dvorac za one konjiće Filly? Ili ako imate neki lep primerak neke slike sa neta, da dobijem inspiraciju.... Bila bih vam zahvalna do neba i nazad.... I SREĆNA VAM NOVA GODINA, tek sad....

hm, zd meni je ispala dosta tanja kora a puno vise fila...al bila je prelepa...kazem bila jer se smazala dok si reko keks z:)
malo me muci kora..susila sam je kako si mi objasnila na 200 pa 150 stepeni...jako je narasla posle sva spala a na krajevima tepsije ostala visina, mozda sam je trebala odmah izvaditi a ja je ostavila pa se ohladila skroz u tepsiji...prosli put sam je izvadila odmahi bilo je bolje ali opet je bila ispucala sva..i dooosta je tanja...ne znam gde gresim mada je i ovako jako ukusna, pekla sam je u plehu 25 precnika...mozda da je krace susim ?

Za sve one koji su me pitali: "kinder" torta je pravljena po receptu koji je daca_011 postavila na temi Moja prva torta, samo što ja mutim 8 belanaca i pečem u znatno većem plehu nego ona. Moj pleh je 37 x 27cm, poređam skoro 300g plazma keksa, i fil kuvam u 1l mleka. Mislim da mi se juče kora najbrže osušila od svih puta kada sam je pravila, za pola sata. Ispekla sam je oko 10h, a iz rerne i pleha sam je izvadila sinoć oko 18 kada sam htela da je filujem.

Back