TORTE: recepti, saveti, ideje...

Imam jedno pitanje,kupila sam sedef za tortu u nekoj maloj bocici prah,i probala da ga nanesem cetkicom medjutim il ja neznam il to nije taj sedef od koga se fondan onako lepo presijava kao iskrice,meni je samo na mestu gde sam presla cetkicom se razmrljao i ostalo belo,gde gresim ?

Nije. Bila je ili treća, ili četvrta. I primetila sam nešto u šta ne bih poverovala da nisam sama iskusila. Ako mutim masu za četiri kore, uvek mi se najbolje ispeče poslednja. :( Meni skroz neverovatno, ali istinito.
Ako sve mutiš odjednom, to je zato što se brašno od stajanja bolje sjedini sa ostalom smesom. Zbog toga se i palačinke ostavljaju da odstoje pre pečenja pa budu bolje.

A sad opet korice.....Kora za kinder se pece 60min na 150 stepeni.....kore za puslu i puslica tortu se suse na 80stepeni oko 3 sata.......kore za japanske spanse i ostale vetrove i za belog andjela se peku na 100-120 stepeni sat vremena a mozete da produzite i malkice + nece skoditi....KORICE sa orasima bademima lesnicima.....mogu da se peku 10-15 minuta na 200 stepeni ili 20-30 min na 160-180 stepeni ko je kako navikao tako radi....mada kad se duze peku budu socnije.
Vezano za plehove ....nebitno je da li su plitki ili dublji (stvar navike) ja imam plitke koji su dimenzija 60*40cm obavezno ide hartija za pecenje.....kad se kora ispece odmah se odvaja od pleha i stavlja na resetku (razlog je sto pleh i kad je van rerne nastavlja pecenje jer je vruc )i kora postaje suha....kada se stavlja papir na pleh onda se malo namaze belanjak na coskove pleha da se hartija prilepi da vam nemrda.....Vezano za domacicu....moguce je da nisi dobro umutila belanjak ili si premutila....jako je bitno da kod mucenja belanjka ne preterate ili da ga ne umutite dovoljno onda se desi da se kora zalepi i jos jedna stvar moze da bude da je mast (ako je bila svinjska mast u pitanju) bila slana .......
Iskusto je pokazalo da je hartija za pecenje jako efikasna --- da su korice socnije i ravnomerno pecene......
LJubac dragi zenskici i sretni vam BOZICNI I NOVOGODISNJI PRAZNICI

180*C

I jel' tebi te kore od belanaca, šećera i oraha sa malo brašna lako ispadaju iz pleha? Ja se oduševim kada pečem one za "žito" tortu, izlaze kao od šale. A isto budu tanke. Ali ove za "moskvu" me iznerviraše za sve novce. Imale su zadovoljavajuću debljinu, i lepo su se ispekle, samo što sam ih jedva vadila iz pleha. :(

Na koliko stepeni ih ti Daco pečeš? Ja se ne usuđujem da mutim za više od 4 odjednom, jer, nisam merila, ali svaka se peče sigurno 10 minuta.

Ne znam brate mili ali ja sa tortama ne bistrim nikakvu politiku ,ako mi za moskvu trebaju tri kore mutim tri odjednom i pecem jednu za drugom na 200 250 stepeni u plehicima namazanim masnocom i posutim brasnom kad su pecene samonozem predjema po ivicama i ispadaju ko palacinke naravno pecena koako treba i koliko treba rumene,socne i fine.Papir stavljam samo za kinder i to zbog lesnika ili oraha sta vec stavljam na dno tepsije.Nikad mi nije postojala razlika izmedju prve koja se pece odmah nakon mucenja i poslednje koju pecem 20 min posle mucenja sve su iste,belanca mutim dok mi se ne ucini da su umucena.

evo ja danas pekla tako sto sam plehice podmazivala mascu i super su ispadale. i bas se lepo i ravnomerno sve ispekle....kore su sa milku i moskvu inace..nekad stavljam i papir za pecenje ali trenutno imam mast i priznajem da mi je ipak tako nekako lakse, jer papir treba da seckam po velicini plehiha :)

Imam jedno pitanje,kupila sam sedef za tortu u nekoj maloj bocici prah,i probala da ga nanesem cetkicom medjutim il ja neznam il to nije taj sedef od koga se fondan onako lepo presijava kao iskrice,meni je samo na mestu gde sam presla cetkicom se razmrljao i ostalo belo,gde gresim ?
dok se ne javi neko iskusniji, ja sam neki dan prvi put koristila sedef od barvala, ista greska kao ti, posle sam ukapirala da ne treba da se stavlja odmah vec kad se tortica ili figura malo prosusi i onda je super, bas se lepo ravnomerno nanese...ja sa taj razmrljani skinula samalo vode, samo malo navlazis prst i prevuces na tom razmrljanom mestu, kasnije kad se osusilo presla cetkom za rumenilo i bilo super

Mislis na Zoja tortu, njene kore?
Kod njih to ne vazi, barem ne kod mene jer ih pravim bas tanke, ja vidim po boji da onako malo potamni korica i mali mjehurici se naprave na povrsini kore. Sve je to nekako odokativno. Ima na vise mjesta ovdje kako su se razmjenjivala iskustva u vezi tih Zoja kora
da na zoju mislim, ja nisam neki ekspert za zahtevne kore, uglavnom sam se vodila bojom i kad pocne da se odvaja od tepsije, onda znam da je pecena kora, tako me ucila mama...al sad nastade prava umetnost oko pecenja torti...:zskace:

zadovoljna domacice moze li pomoc, procitala sam skoro citavu ovu temu i vidim da tebi najbolje ispadnu kore za kinder i da imas svoj sistem pecenja, ja sam htela tako da probam a onda se setim da ti imas rernu sa ventilatorom, ja nemam...kako ja onda da pecem, moze li neki savet?

ladyns, može savet. Sve isto kao i sa ventilatorom i nema zime. :D

A za dužinu pečenja kora za "moskvu" ne znam šta da ti kažem. pečem ih dok se ne ispeku, nikada nisam merila vreme, ali po mojoj slobodnoj proceni ne manje od 10 minuta, na temperaturi 180 C. Danas sam pročitala da ih daca_011 peče na 200 - 250 C, i sledeći put ću probati tako da vidim da li će biti bolje. Onda verovatno treba kraće da se peku.

Uh, sve ovo za moskva kore iscitah i sve sam to iskusila na svojim ledjima, rukama, zivcima, a takodje i moji ukucani, posebno ovaj dio sa zivcima z:mrgreen:
Potpisujem Dacu_011, inace ja mutim po 2 kore odjednom (jos se nisam snasla za neki dobar mixer, ali to sad nema veze) i tako isto, podmazem dobro i pobrasnim plehice i pecem na skoro maximumu, znaci 200-250C jer ono 180C nije bas mjerodavno kod moje rerne, a i ovako sam sigurna da su fino ispecene. Jeste, sa njima je dosta veci problem nego sa milka (po Kokinom receptu) a kod Zoje je sve extra. I da, kad mutim 2 kore odjednom, onda umjesto 2 kasike, stavim 3 kasike brasna, cini mi se da mi je tako bolje jer problem tih kora je sto su nenormalno ljepljive, pa malo vise brasna ih smiri. I naravno, najbolje se vade kad se dobro ohlade u tom plehicu u kome si pekla koru, a posto ti imas dosta plehica, onda svaka kora svoj plehic, pusti da se ohlade i onda vadis. Meni isto tako nekad sve super, a nekad se namucim kao kreten, mislim da je bitno dobro ih ispeci, a sto se premucivanja tice, to ne moze biti kod bjelanjaka, sto vise mutis, to je cvrsce :zblesav:

Uh, sve ovo za moskva kore iscitah i sve sam to iskusila na svojim ledjima, rukama, zivcima, a takodje i moji ukucani, posebno ovaj dio sa zivcima z:mrgreen:
Potpisujem Dacu_011, inace ja mutim po 2 kore odjednom (jos se nisam snasla za neki dobar mixer, ali to sad nema veze) i tako isto, podmazem dobro i pobrasnim plehice i pecem na skoro maximumu, znaci 200-250C jer ono 180C nije bas mjerodavno kod moje rerne, a i ovako sam sigurna da su fino ispecene. Jeste, sa njima je dosta veci problem nego sa milka (po Kokinom receptu) a kod Zoje je sve extra. I da, kad mutim 2 kore odjednom, onda umjesto 2 kasike, stavim 3 kasike brasna, cini mi se da mi je tako bolje jer problem tih kora je sto su nenormalno ljepljive, pa malo vise brasna ih smiri. I naravno, najbolje se vade kad se dobro ohlade u tom plehicu u kome si pekla koru, a posto ti imas dosta plehica, onda svaka kora svoj plehic, pusti da se ohlade i onda vadis. Meni isto tako nekad sve super, a nekad se namucim kao kreten, mislim da je bitno dobro ih ispeci, a sto se premucivanja tice, to ne moze biti kod bjelanjaka, sto vise mutis, to je cvrsce :zblesav:

A zašto ne koristite papir za pečenje?

zd hvala puno a hvala i drugim devojkama, vasi saveti nama pocetnicima su kao suvo zlato :zskace: jeste da sam napraila dosta tortica do sada ali zoju i moskvu nisam nikada, a to sto daca 011 kaze za odvajanje od plehica ja sam tako uvek do sada gledala, zlatno pravilo koje me moja mama naucila z:) al reko sta znam bolje pitati iskusnije i mudrije...poljubac svim slatkim forumasicama od mene i moje male pomocnice

Slične teme

Back