TORTE: recepti, saveti, ideje...

Sto se tice ove torte,ja kada sam je prvi put pravila i isprobala za nas u kuci,malo duze sam pekla kore i bile su malo suvlje,tek je treci dan bila onako kako treba,od tad pecem kore krace i ok je bez ikakvog prskanja i fajtanja.znaci mislim da je problem samo u pecenju korica.

I ako će neki reći: "Nisi kompetentna jer ne praviš 100kg kolača/torti mesečno?", pošto sam sa Zojom eksperimentisala po pitanju veličine, visine, debljine kora... ja ću ipak da se umešam :).
Kako god da sam istanjila kore i koliko god da sam ih pekla - ta kore su uvek sočne i meke, a kako je sastav praktično isti kao i fil - to je i krajnje logično.
Za neki 18 rođendan sam je pravila od 20-tak tankih kora (kao za "doboš" npr), svaka kora se pekla 2min 30 sekundi na 250C (znam jer sam uključivala tajmer da ne bih zakasnila).

Nadam se da je svima jasno da niko ovde ne dovodi u pitanje ukus same torte, prosto razmenjujemo iskustva :) Narocito ne ja koja sam vise nego zahvalna i Daci i Koki i Stefanelli i svim drugim divnim zenicama koje su svoje recepte podelile sa nama i znatno nam olaksale posao.:heart:
Prosto, kao sto Boba rece mislim da je ovde samo i iskljucivo pitanje koliko dugo se kore peku. Kao sto sam rekla ja kore mahom pravim na 180 stepeni oko 20 min, osim ako nije drugacije naglaseno, kao npr. kod Stefanelline Moskve ili Milke koju pravim.
Smeh, hvala na konkretnom odgovoru u vezi t i minutaze. :cmok2:Sledeci put kada je budem pravila za sebe probacu da smanjim vreme pecenja pa cu javiti utiske.

Koje divote od torti da mi skoro ispale oči.
Evo i ja sam nešto vježbala prvo sa šlagom-što nisam zadovoljna jer je bilo nabrzinu.
tortica.jpg

Mini tortice za našu godišnjicu braka(bile su preeefine-sa malinama)
mini tortica.jpg

A evo i fondana za moju mamu.
za mamu.jpg

Torta je putovala vlakom 2i pol sata po vručini i ništa joj nije bilo.:klap::klap:

meni treba savet.za subotu treba da napravim tortu na sprat sa trkackom stazom u obliku broja 2 da ide od vrha do dna torte.zena je htela da bude cetvrtasta,ali meni se cini da bi se to bolje i lakse izvelo na okrugloj torti.sta vi mislite?jel neko pravio slicnu tortu?

Prvo i najvaznije je da svaka rerna je prica za sebe i da same treba da odredite temperaturu i vreme pecenja.
Drugo isto tako bitno je sto u ovim korama bude dosta cokolade i dok je u rerni izgleda meka kora, ali tek kad se dobro ohladi cokolada se stegne i bude kora suvija.Zato eksperimentisite i naucicete.Najbolje se uci na svojoj rerni, da ne kazem na greskama.
I sto rece Daca ja socniju koru od ove neznam i nikad je ne prskam.

E drage moje evo i mene. Tu sam pratim, ali tek sad da se javnem. Ja sam ovde mozda medju najneiskusnijima, pocetnicima, i moje skromno iskustvo kaze sl. Ja pravim tu tortu po receptu koji je ovde dala Zlatna Koka. U koru ne ide brasno, a i u koru i fil po 300 gr. cokolade. I u koru i fil po 8 jaja i sa tim merama meni torta bude teska 2.7 kg. A kad smo kod sastava, a da dodam i cena malo pre mi je bila zena koja je pocela da pravi torte i kg. je bio 600 din., a sada je 700 din. Kaze pravila je tortu od 5 kg. ulozila 800 din., i zaradila 2000 din. Cak je ostalo da se i po kuci pocaste. Kada sam joj ja rekla koliko ja ulozim kada pravim tortu, a koliko dobijem samo je zinula i "Pa sta ti radis? Inace je gore pomenutu zoju na jednom rodjendanu nahvalila i trazila recept, a kada sam rekla koliko ide cokolade odustala je. Imala sam i ja priliku da probam njene torte, ali bih se kod prvog zalogaja zaustavila, a eto ima ljudi koji su zadovoljni, valjda vise cenom. Onda me nazove danas covek hteo bi tortu od 3 kg. sa kompletnom Vini druzinom sa prevozom do Mostanice. Pa mi dodje poznanica koja bi kovceg sa blagom, da deluje bogato i mocno, a da nije veci od 3 plafon 4kg. Kaze skoro je kod prijatelja jela rodjendansku tortu zena naplacuje kg 700-800 din. i ona nije nesto zadovoljna. Ali ima neka druga koja je prosle godine za mladenacku tortu castila sa skoro 5kg. pa ih je kg. ispao 550 din. Nadam se da Vas nisam udavila, ali Vi cete najbolje razumeti sta je pisac hteo da kaze. A ja se pitam dal` da se smejem ili da placem. Hahaha.

Prvo i najvaznije je da svaka rerna je prica za sebe i da same treba da odredite temperaturu i vreme pecenja.
Drugo isto tako bitno je sto u ovim korama bude dosta cokolade i dok je u rerni izgleda meka kora, ali tek kad se dobro ohladi cokolada se stegne i bude kora suvija.Zato eksperimentisite i naucicete.Najbolje se uci na svojoj rerni, da ne kazem na greskama.
I sto rece Daca ja socniju koru od ove neznam i nikad je ne prskam.

Citam, citam i evo sad procitah ono sto sam i ja zakljucila: ZBOG COKOLADE U KORAMA NE TREBA DUGO PECI KORU, u rerni izgledaju jos mekane, ali kad se ohlade prosto da se iznenadis, zato nista drugo nego smanjujte Temp rerne i bice SOCNIJE, da socnija ne moze biti :super: :super:

Slične teme

Back