TORTE: recepti, saveti, ideje...

Kod mene samo jedna po jedna torta, polako ali sigurno. :)

Bez zvezdica

20967ie.jpg

i sa zvezdicama

345egig.jpg

Vi ste svi profi i ne osećam se kompetentnom da savetujem, ali ja sam počela da koristim jedan jako dobar način za hlađenje filova gdedajući Rudolfa na TV-u. On uzme veliku tacnu, nakvasi je vodom, saspe fil na nju i pokrije je celofanom ili onom tegljivom folijom tako da je praktično zalepi za fil. Fil sa ohladi za desetak minuta, folija se lako skine i ne zalepi se ni za tacnu, a kad se muti ne ostaju grudvice.

i ja sam ovo videla kod Rudolfa i otad tako radim ...

da vas pitam, treba da pravim boem tortu, nasla sam recept od smeh....muci me fil, kuva se na mleku ali na pari....nisam nikad tako radila pa da nesto ne zabrljam......imate neki savet ? a sto ne moze klasicno u serpi ako je vec na mleku ?
Kuvaš ga kako standardno kuvaš takve filove...
Taj recept je iz nekog starog kuvara gde se sve kuva na pari. E sad... vodi računa da su u to doba šerpe imale tanje dno, nije bilo keramike, teflona i sl. a sve što se kuva na mleku lako zagori. I lonac za kuvanje mleka je sa duplim dnom, znači mleko se, po nekom pravilu, kuva na pari.

ja ću se ponoviti , ali nije zgoreg . Ja nijedan fil ni s mlekom ni bez mleka , ne kuvam na pari . Direkt u šerpu na ringlu i mešaj . Čak sam skontala da treba intenzivno mešati samo na početku i na kraju kuvanja . U medjuvremenu operem neko sudje ili izmerimm čokoladu ili već nešto ... nikad mi dosad nije zagorelo ...

ja ću se ponoviti , ali nije zgoreg . Ja nijedan fil ni s mlekom ni bez mleka , ne kuvam na pari . Direkt u šerpu na ringlu i mešaj . Čak sam skontala da treba intenzivno mešati samo na početku i na kraju kuvanja . U medjuvremenu operem neko sudje ili izmerimm čokoladu ili već nešto ... nikad mi dosad nije zagorelo ...
Ljudi imaju razne metode...
Jaca je pisala o tome (i ima negde na temi) kako ona kuva i jedan i drugi fil (takođe ne na pari) s tim da taj sa mlekom ide na jaku vatru... Naravno, treba malo prakse, kao i za sve drugo. Bila sam prisutna i gledala kako to radi, ali opet nisam nikad probala. Svako od nas zna šta nam je najpraktičnije i najjednostavnije.

dobar dan svima,dugo vas pratim i stvarno ste i vise nego odlicne,ja obozavam da ukrasavam tortice,ali sam amater naspram vas i jos uvek mi to kao neki hobi,ponekad i zaradim koju paricu ali nista narucito,cisto za neki alat i to je to.Nadam se da cete me prihvatiti ,mada od mene nemate bas sta da naucite,ali zato ja od vas imam i bas bih volela da mi ponekad pomognete kad zagusti,mozda se i budem usudila da okacim koju slikicu,imam ih mozda desetak.

TReba mi brz odgovor. Zena hoce kinder tortu ali da bude oblik kamiona?? Posto je moja torta 25x35 moram prerezati onda uzduz i dici jedan dio na drugi. Da li je izvodljivo to da uradim a da mi se ne obali?? Kinder torta mi je uvijek bila gornja, ali i doljna i gornja ne bas...

dobar dan svima,dugo vas pratim i stvarno ste i vise nego odlicne,ja obozavam da ukrasavam tortice,ali sam amater naspram vas i jos uvek mi to kao neki hobi,ponekad i zaradim koju paricu ali nista narucito,cisto za neki alat i to je to.Nadam se da cete me prihvatiti ,mada od mene nemate bas sta da naucite,ali zato ja od vas imam i bas bih volela da mi ponekad pomognete kad zagusti,mozda se i budem usudila da okacim koju slikicu,imam ih mozda desetak.

Dobro nam došla. Slobodno kači sličice, svi smo mi bili, a neki su još uvek, početnici.

Dobro doslaa :D :cao:

Poslednja izmena:
Neznam da li kasnim disa ali ja sam stavljala kinder tortu jednu na drugu i nisam imala nikakvih problema, mislim da ima kod mene ovdje u albumu za 18 rodjendan pink tigrasta na sprat torta, a sto se tice zamrzavanja ja nebih preporucila kad su pusla kore u pitanju, ali o tome mogu da se jave iskusnije!

Dorina, dobro dosla. Nisu bas svi profesionalci. Ja evo nisam i ne radim za novac. Samo mi je to hobi, pomazem drgima, poklanjam.... A sa ovim profesionalcima mi je lepo. Mnogo sam od njih naucila.

Jedan sat u zamrzivaču ne može da naškodi nijednoj torti pa ma koja vrsta bila. Izmedju postavite obavezno skrivenu tacnu, u donju stubiće i nema šta da brinete.

- - - - - - - - - -

Probala sam Kato i mogu ti reći- potpuno si u pravu!

kinder slobodno mozes jednu na drugu, ja sam par puta stavljala i nije bilo problema nikakvih...
belo lence ja sam prosli vikend pravila kokos tortu po receptu ivana svet slatkisa...ima na njenom sajtu.....ukusna je, bila je drugi sprat mladenacke torte i extra je cvrsta torta,,,,mlada je posebno pohvalila tu sa kokosom da je jako jako ukusna.....ako ne nadjes ubacicu recept ovde na temu......

Ima li neko proveren recept torte sa kokosom?

Ako nije kasno
Umutiti 2 kore od po:
5 belanaca, 5 kašika šećera, 3 kašike brašna, malo seckanih oraha. Umutiš belanca sa šećerom, dodati brašno i orahe i peći-
Fil: 10 žumanaca, 300 gr.šećera, 10 kašika brašna, 800 gr.mleka. Umalo mleka razmutiti brašno i žumanca . Ostatak mleka i šećer staviti da provri. Pomeriti sa ringle i dodati ovu masu sa žumancima i brašnom. Dobro promešati pa vratiti na ringlu da provri. Svo vreme mešati. Bolja i lakša varijanta je kuvanje u loncu na pari ili u onom za mleko.
U ohladjen fil dodati 250 gr. dobro umućenog margarina.. Fil podeliti na dva dela. U jedan dodati kokos u količini koju želiš /od 50-100 gr./, a u drugi 100 gr.čokolade i malo suvog groždja. Filovati: Kora, žuti fil, kora , braon fil. Sve na kraju ukrasiti šlagom ili po želji.
Normalno je da možeš da pečeš i više kora, ali onda treba proporcionalno povećavati sastojke za fil.

Slične teme

Back