TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ćaos, imam pitanje - koliko mislite da mi treba kg torte za 30-ak ljudi od kojih je većina odraslih, tj imam 5,6 dece samo? Sad naručujem, kg je 1200 din + 1000din dekoracija, kao oko 6 kg mi treba ako su sve odrasli.Da kažem da mi treba recimo 150g po osobi, izadje me 5500 ukupno torta.To mi je baš puno.Tnx z:)

Prema mom iskustvu (a imala sam dečiju igraonicu... pretpostavljam da torte ide za dečiji rođendan), za 30-tak ljudi je dovoljno oko 3-3,5kg torte (naravno, zavisi i koja je torta jer ne meriš je na grame već sečeš parčad a nije ista težina parčeta npr "plazme", voćne i reforme). Retko svaki gost uzme parče (uvek ima muškaraca koji npr. piju pivo pa im se to ne slaže sa tortom).
O ceni ne bih... Staro je pravilo da je onom ko kupuje skupo, onom ko prodaje - jeftino, ali tortu uvek možeš da napraviš i sama.

Joj, nemoj da je sama pravim... z:mrgreen: Hvala vam, onda ću do 3.5kg naručiti.I ja sam to pomislila, neki piju pivo, neki prosto ne vole itd...Hvala puno.
Nadovezaću se još samo svojom logikom... Bolje je da tortu naručiš tamo gde je provereno i gde si sigurna dsa valja nego da "štediš".
Za relativno malu razliku u ceni (na te 3-3,5kg razlika teškjo da može biti veća 1000 dinara) može ti se desiti da dobiješ tortu koja će svakako biti - (pre)velika jer je niko neće jesti ;)
Pričam iz iskustva nekog ko je isekao par stotina torti u dečijoj igraonici (ne preterujem sa cifrom ;) )

U precniku 24cm ja filujem tortu od 3,5kg, znaci to je tezina sa dekoracijom, znaci kada se presvuce fondanom i svi oni detalji na njoj. Isto tako racunam da je parce torte sa fondanom oko 120gr, tako da za 30 odraslih ljudi je ta tezina knap. Cesto se desi da me nazovu nakon slavlja i kazu da im je cak i zafalilo, svakom po jedno parce i kraj, da je neko trazio jos, ne bi bilo. Znaci, ako neko bude trazio repete ne znam jel to bas dosta, a dosta zavisi i od same vrste torte, pa i od dekoracije koliko ce imati detalja po sebi, jer sve to ulazi u tezinu torte, a li ne i u ono parce na tanjiru. A i ja musterijama kazem da oni najbolje znaju apetite svojih gostiju, naravno da se i prema tome treba ravnati, ko voli pivce, a ko slatkise :konfete:

Ja bih ipak uzela vise od 3.5 kg. Skoro sam pravila zeni dve torte. Jedna je bila 2.5kg sa obicnom dekoracijom pod fondan dok je druga bila dop slag i isto je bila oko 2.5 kg. Nemojte mi zameriti nisam sigurna u gram kolike su bile. Jedna je bila moskva a druga mislim neka cokoladna. Imala je oko 30ak ljudi i kazala mi je da joj je tek nesto malo jako ostalo. Tako da je moj savet da uzmes oko 4kg.

E sada za ostalo nemam pojma, kako hoces. Ja licno ne volim da mi neko dodje i da se gledamo ko ce uzeti poslednje parce.

Sve najbolje u novoj godini vam zeli, dovoljno posla za sve vredne tortne umetnice (kako me davno nazvao jedan gospodinz:p )
kao i svake godine ukucane pocastim skromnom kreacijom samo za nasu dusu pa tako nastade ovaj dobrocudni snesko :zblesav:
Pozz svima
attachment.php

Hvala Iva! Kada sam pekla ukljucila sam da radi i gornji i donji grejac plus ventilator pa sve to na 250C. Malo sam preteterala sa temp. malo neiskustvo, neznanje ;-)

Ali zato imam vas koje mi svasta znate i problem je resen :zskace: :zskace:

Hvala jos jednom!

Kada se koristi rerna sa ventilatorom, uvek se ide 20 stepeni niže nego kad se peče bez ventilatora, tj. samo jedna kora.

Za moju princezu koja je juce napunila dve godinice...Moram se zahvaliti nasoj dragoj Kati da nesebicnoj pomoci i divnim savetima oko dvorca, inspiraciju sam pronasla u njenim prelepim dvorcima a ona mi je rado izasla u susret i objasnila kako je sta radila... Kato ljubim te puno

attachment.php

Srećan rodjendan princezi i puno poljubaca njoj i njenoj mami ! Dvorac i Mini su odlični !

Za moju princezu koja je juce napunila dve godinice...Moram se zahvaliti nasoj dragoj Kati da nesebicnoj pomoci i divnim savetima oko dvorca, inspiraciju sam pronasla u njenim prelepim dvorcima a ona mi je rado izasla u susret i objasnila kako je sta radila... Kato ljubim te puno

attachment.php
Ma ne daju bonice!!!
Eto, ispunila ti se zelja da uradis dvorac, odlican je ispao, a Kata kada objasnjava rezultat se odmah primjeti, SUPER :zgrudvanje:
SRECAN RODJIS princezi, neka uziva u svom dvorcu :zskace:

Poslednja izmena:
kako su ti lepe kore, meni se uvek te kore raspadaju kad se seku, ne znam zasto, nije mi jasno sta radim pogresno, kako ih peces? Ja sat vremena na 150.....mozda da produzim malo

Onako kako je ZD pisala, zagrejem rernu na 250, pa kad ubacim koru smanjim na 150 i sat vremena. Onda iskljucim i ostavim koru u rerni. I meni se malo kruni pre filovanja, ali kad secem celu tortu sve je u redu.

Presek moje novogodisnje torte

cokoladna al ne i jaka..vec socna i mljac ukusna
attachment.php

kao sto je neko vec pisao ovde,da su recepti za torte vec ispisa..i da sad samo pravimo kombinacije istih..
tako i ja u posledje vreme pravim torte..nikad isu,uvek nesto promenim,tragajuci za kombinacijom..koja mi se basbas svidja..
ova je jedna od boljih..
korice su wow cokoladni biskvit (malo izmenjen)
fil je kao za zoju samo sa belom cokoladom,mle.lesnjak,plazma,les.napolitanke,slag krem i td..
mere su malo izmenjene..pa ako se nekom svidi presek pisem..
uglavnom...svima se jakoo svidela
z:lol:

Evo i recept
Biskvit koji koristim za vecinu cokoladnih torti.
-Wow cokoladni biskvit-
4 kom jaja
200 gr secera
70 gr maslaca-margarina
70 gr cokolade-crne
60 ml mleka
60 ml kipuce vode
1 kasicica arome vanile (ili kesica v.secer)
200 gr ostrog brasna
2 kasike gorkog kakaa
2 kasicica praska za pecivo + prstohvat sode bi.

zumanca umutiti penasto sa secerom, umesati istopljeni maslac sa cokoladom, dodati mleko i kipucu vodu...
umesati preostale sastojke i sneg od belanaca.(belanke ne mesati mikseron,vec lagano zicom)
lim za tortu (24-25cm promjera)
obloziti papirom za pecenje, uliti smesu. Peci na 180*C, napraviti test cackalicom.
ohladeni biskvit prerezati na 3 jednake kore (odrezati gornji tvrdi deo)
korice se natapaju sa 300 ml cokoladnog mleka..ja stavljam i vise..(natapaju se na samoj torti ne pre..jer mogu da se pokidaju kad se prenose)

dodatno/izmenjeno:
za ovu tortu u biskvit sam dodala jos 1 jaje,4 kasike mlevenih lesnika,cokoladu sa manje % kakaa (obicno koristim sa 64% sad sam sa 52%)..
i samo jednu kasiku gorkog kakaa umesto 2 po receptu..

Fil
8 jaja
10 kasika secera
200 gr bele cokolade
100 gr.mlevene plazme
50-70 gr. mlevene napolitanke sa lesnikom
150 gr.mlevenih lesnjaka
250 gr putera ili margarina..

jaja i secer umutiti i skuvati na pari (ja kuvam u mt.)rastopljenu cokoladu dodati u fil zajedno sa plazmom,m.lesnjakom,napolitankom..
kad se ohladi dodati umuceni puter ili marg. sa 3 kasike prah secera
ako vam se cini da je fil redji (posto je bela cokolada)..kad se ohladi bude super..
200 gr slag krema umutiti sa 300-350 ml. mleka(zavisi od slaga)
1/3 pomesati sa filom
a ostalo iskoristiti kao 2 fil
p.s. jaja za fil se kuvaju kao za zoju..ne puno..da fil moze da upije ostalo..da ne bude previse gust kasnije

(moze i sa slatkom pavlakom..ja umutim 400 mil i isto tako dodajem 1/3 u fil)
sta ko vise voli z:)
sa pavlakom torta bude jos cvrsca i vislja..

to je to..i da ne bude posle izmislila vrucu vodu:ljutko:
:zpozdrav:

Poslednja izmena:

Back