TORTE: recepti, saveti, ideje...

Nisam zaboravila mrezicu nego mi je pala posto sam je stavila mnogo unapred,pa je omeksala i pala.Torta je inace bila cerkinom svekru za rodjendan i trebala je da bude zavrsena za uvece,ali posto su mi javili da se rodio nas zajednicki unuk ja sam je zbrljala i odnela je takvu ne nervirajuci se previse.
attachment.php

ma genijalno, svaka cast! Taman ste stavile slike torti u obliku srca, bas mi treba ideja, jer pravim srce za vikend za rodjendan.... Koliko dugo moze torta sa fondanom da stoji u frizideru? Kad, recimo, da je ukrasim, dan pre?

Din@ ja npr. ako mi treba torta za subotu radim tako sto pecem kore i filujem u cetvrtak. Ona se lepo stegne do petka uvece i uvece u petak ukrasavam. Kazem uvece jer ja samo uvece radim. E a ti vidi kako mozes. Uglavnom treba da odstoji jedan dan. Ja bar ovako radim, ako neko ima drugaciji princip sigurno ce ti reci.

Ma ne brini, samo je dobro nalij sokom od visanja, ili cokoladnim mlijekom. A u stvari, kad pogledas u taj Stefanelli recept od koga sam ti dala recept za kore, ona ih uopste nicim ne posipa, jer stvarno su super upijajuce, od fila ce to sve kada musterije budu sekle da fino natopi.

ma genijalno, svaka cast! Taman ste stavile slike torti u obliku srca, bas mi treba ideja, jer pravim srce za vikend za rodjendan.... Koliko dugo moze torta sa fondanom da stoji u frizideru? Kad, recimo, da je ukrasim, dan pre?
Ja je jedan dan pravim, drugi dan ukrasavam, i musterija uglavnom preuzima tortu uvece ili sutradan, a koliko ce stajati u frizideru, pa hm....dok se ne pojede :) salim se pa ko i svaka torta, nema veze da li je sa slagom ili fondanom

Vise puta se na forumu vodila diskusija o tome kada ste treba peci, a posebno oko kuvanja filova, svakakvih ima varijanti.
Naravno, sve treba biti sto svjezije, tu nema sumnje NIKAKVE!!! Zavisi i kakva je sama torta, koliko je kremasta (svarcvald, stracatela, kinder, vocne varijante i sl...) ili je cvrsca torta (milka, Zoja, coko nugat, dobos, reforma...) a i da li je spratna torta ili ne, kakva ce biti dekoracija, da li ima puno dodataka na zici ili figurica... Ako je spratna torta pa jos i dosta kremasta treba sto duze stajati nafilovana a i prekrivena fondanom da bi fino se sve to ucvrstilo i napakovalo jedno na drugo pa onda sva dekoracija jos, treba i to da stoji u frizideru da bi se fino zalijepilo za torti, ako su neki detalji jos po stranicama torte, da to ne bi spalo.
Kod mene je situacija takva da radim tek u kasno popodne i noc, pa se prema tome a i svim ovim gornjim faktorima organizujem. Uvijek se trudim da barem 4-5 h torta dekorisana odstoji u frizideru

Cokoladni mus (torta)

Kora:
5 jaja
150 g. secera
100 g. brasna
30 g. kakaa
40 g. ulja
1 kasicica vanilin secera

Fil:
1 kasika secera
2 zumanca
1 celo jaje
1 vanilin secer
180 g cokolade za kuvanje
malo ruma ili konjaka
1 kasika jake kafe (kuvane ☺ , moze i bez ko ne voli)
300 g slatke pavlake

Kora:
Jaja i secer umutiti na pari i ohladiti na sobnu temperaturu. Brasno i kakao prosejati i dodati jajima. Na kraju u masu pazljivo dodati ulje. Peci na 180 stepeni (oko 35 min. )
Koristiti modlu sa obrucem.

Fil:
Umutiti (cvrsto) slatku pavlaku i staviti je u frizider. Jaje zajedno sa zumancima, secerom, i malko soli mutiti na pari dok ne postane kremasto (ne sme da prokuva). Skinuti sa pare i dalje mutiti dok se ne prohlati. Istopiti cokoladu (ne sme da ima vise od 40 stepeni) i dodati je u trecinu mase od jaja i secera, dodati jos trecinu slaga i sve zajedno pazljivo dobro izmesati. Na kraju dodati preostali slag i ohladjena jaja sa secerom, rum i hladnu kafu.

Kora moze da se presece na pola (po zelji) a moze da bude i kao jedna deblja, premazati je marmeladom (od ribizle je super), staviti obruc, naliti fil i staviti da se hladi.
Ako koru niste sekli na pola onda preko fila namazati jos jedan tanak sloj slaga.

Mus od cokolade

8 zumanceta
4 jaja
20 g. secera
2 kasike ruma (ili konjaka)
300 g. cokolade za kuvanje
pola litre slatke pavlake

Slatku pavlaku (cvrsto) umutiti i staviti u frizider. Istopiti cokoladu (tako da kad je dodajete jajima bude topla, ne prevruca). Jaja, zumanca, secer, malko soli mutiti na pari. Paziti da se ne ugrudva ili da ne prokuva. Vruci fil skinuti sa pare, staviti u ledeno hladnu vodu i dalje mutiti dok se ne prohladi.
Trecinu slaga, jaja pomesati sa cokoladom i rumom. Dodati ostatak slaga i jaja i sve lepo pazljivo izmesati. Prektiti providnom folijom i stavti u fruzider da se dobro ohladi

Mislim da ne bude ona torta tipa keks na keks, nisam ljubitelj takvih torti. Volim kad je torta bas jaka i bas ukusna i kremasta. Mislila sam neku tortu gdje mogu da ispecem neke kore i napravim neki fil. Voljela bih raditi kombinaciju sa milkom pa ne znam kako???

Imas nekoliko recepata, pokusacu da postavim kako me je ZD naucila
evo moj omiljeni recept, PRAVA pravcata TORTETINA
http://forum.krstarica.com/showthread.php/298040-TORTE-recepti-saveti-ideje?p=8766465&viewfull=1#post8766465

a evo i komentara na ovu drugu varijantu milka torte gdje se fil dijeli na dva dijela i u jedna ide crna TOPLJENA a u drugi bijela isto topljena milka cokolada
http://forum.krstarica.com/showthread.php/298040-TORTE-recepti-saveti-ideje?p=21327427&viewfull=1#post21327427

evo recepta koji sam ja postavila i prepisan sa FB i moja neka poredjenja za njega
http://forum.krstarica.com/showthread.php/298040-TORTE-recepti-saveti-ideje?p=22670713&viewfull=1#post22670713

postoji na forumu i recept koji je Jaca postavila, ali tu su kore sa plazma keksom, odlican je ali ako si rekla da neces tu kombinaciju onda to ovaj put ne ulazi u uzi izbor

Bas ste divne! Pravim tortu cerki, u subotu joj je rodjendan, tad ce i biti slavlje. S tortama sam prilicno vesta. Prvi put se upustam u fondan pa zbog toga sve to ispitujem. Mucilo me to ako stavim fondam, recimo u petak, da se nece poceti topiti zbog vlage u frizideru....
Ako budem imala jos nekih usputnih pitanja javicu se.... Pravim srce i za prvi put se nisam htela upustati u pravljenje nekih figurica, kupila sam fondan, cisto da vidim kakva je masa, inace cu ubuduce praviti sama, vidim da je znatno jeftinije....

Treba da napravim jedno milion malih sitnih kuglica od fondana i da ih lepim na bocnu stranu torte, treba i da se sijaju, da li je bolje da ih uvaljam u sedef prah ili da ga rastvorim sa malo vode pa da ih ofarbam cetkicom, i da da li ima razlike da li su kuglice suve ili jos vlazne dok to radim....

Eh, ZD me je obeshrabrila sa komentarima za milka tortu. Ja inace volim visoke torte i ovo bi znaci bilo mozda bzv :(. Koja torta je slicno kremasta da bih mogla da je napravim i ODUSEVIM goste??? Imate li neki predlog?? Za prvi rodjus je bila Kinder torta, pa nije fora da je pravim opet :confused:

E nasla sam ovaj neki recept na onom sajtu COOLINARKA, vidim da je omiljen mnogo puta. Tu idu tri kore od po 7 bjelanaca za kalup 28 i po 100 gr ljesnika, secer i malo brasna a fil je od 1 l mlijeka, 21 zumance, puding, 1 maslac i slag, pa se to djeli na pola i u jednu polovinu 300 gr crne u drugu 300 gr bijele. E sad, sta mislite o ovom receptu, da li vrijedi praviti ovu tortu? I da li bi bila niska ako bih je pravila cetvrtastu na velicinu 25x35???

E nasla sam ovaj neki recept na onom sajtu COOLINARKA, vidim da je omiljen mnogo puta. Tu idu tri kore od po 7 bjelanaca za kalup 28 i po 100 gr ljesnika, secer i malo brasna a fil je od 1 l mlijeka, 21 zumance, puding, 1 maslac i slag, pa se to djeli na pola i u jednu polovinu 300 gr crne u drugu 300 gr bijele. E sad, sta mislite o ovom receptu, da li vrijedi praviti ovu tortu? I da li bi bila niska ako bih je pravila cetvrtastu na velicinu 25x35???

Ja sam je pravila par puta i mojim musterijama je bila super samo su prvi put rekli da je preslatka (a i meni je bila) pa sam posle smanjila kolicinu secera i cokolade tako da je sada super.Bas je cvrsta torta i super je za pod fondan. Poslednji put sam promenila kore i napravila one sa plazmom i belancima i meni je tako jos lepsa. U kalupu 26 cm bila je bez dekoracije 7,5 cm visoka.Cetvrtastu nisam pravila.

Dobar je ovo recept, ali tu sve zavisi koliko su ti debele kore kada pečeš torte. To je ista situacija kao sa onom tortom za koju te je moj komentar obeshrabrio. :( Ja bih je pekla okruglu, R=26cm, od 15 belanaca i ostalog bih ispekla 6 - 7 kora i onda bi bila visoka kao što kaže Zorica HH. A kada bih pekla u pravougaonom dimenzija koje si ti navela, ispekla bih od 21 belanceta opet 6 - 7 kora, ali bi mi onda bilo malo fila u litar mleka. Sve zavisi koliko debele kore pečeš.

Slične teme

Back