TORTE: recepti, saveti, ideje...

2s025o8.jpg

Evo jedne moje tortice ;) poklon za 8 mart... malo sam imao probelma sa sekacem (onaj plasticni Wilton -ne umem da ga koristim :) )

Uploaded with ImageShack.us

P.S.Da li neko moze da mi objasni kako se pravi torta na 4-5 spratova (ali jedna na drugu) - da li postoji neki stalak koji npr.po sredini ima navoj i da se tacne srafe na to ;) tako nesto :) :) :)

ja bas ne znam da je gam pasta posna posto na deklaraciji pise samo zelatin i cisto sumnjam da koriste agar-agar...
igors postoje skrivene tacne ili separatori koji sluze za te stvari,ja licno te torte radim samo sa stapicima za raznjice izmedju tj kroz svaku tortu da vezuju spratove i ovu poslednju krivu drze samo stapici a bila je visoka oko 70 cm.

toni umesi smesu od ratluka stvarno je ok na posnim tortama i ne provaljuje se po izgledu i sto je vazno pristojan je za rad.
Jao, Daco, ti si car!!! :klap: Ranije sam stalno koristila ratluk, za te kucne varijante, a sada mi ni na kraj pameti nije pao! Samo, nikada nisam prekrivala torte, samo sam figurice pravila...Isto ide samo ratluk i secer u razmeri 1:2 ? Dodaje li se jos nesto?

ja dodam malo gustina jer ce on spreciti da torta rosi sakuplja vlagu,namasti ruke margarinom kad zavrsis sa mesenjem razradi ga i oklagiju u ruke...Una i ja smo komentarisale za vreme proslog posta posnost gampaste i jako mi je nelogicno jer zivotinjski zelatin daje drugaciju kompaktnost od biljnog,a i mnogo je jeftiniji dal ga kupujes na kesice,na meru ili u dzakovima.

ja dodam malo gustina jer ce on spreciti da torta rosi sakuplja vlagu,namasti ruke margarinom kad zavrsis sa mesenjem razradi ga i oklagiju u ruke...Una i ja smo komentarisale za vreme proslog posta posnost gampaste i jako mi je nelogicno jer zivotinjski zelatin daje drugaciju kompaktnost od biljnog,a i mnogo je jeftiniji dal ga kupujes na kesice,na meru ili u dzakovima.

Koliko je to MALO gustina, npr na 0,5 ratluka i 1kg secera? Auuu...za 4 torte ima ruke da mi otpadnu :confused:

E draga moja, ja se bas sad razmisljam kako cu ja tebe lijepo ispitati sta si ti pravila, sazvakala, utvrdila znanje i onda sam ja sve svoje probleme rijesila :whistling: :super:
Ma salim se, naravno, nego ne znam za kad imas ti te torte narucene, ja kazem da je ova moja za Vrbicu, pa sve mislim da imam jos vremena.
Inace, na temi recepti sam nasla neku puz tortu, pa Stefaneli je pisala neke recepte, a i Marge Simson je pisala da je radila Snikers posnu i ima tema posnih recepata, ali ja nista nisam isprobala, ni kod nas kuci, ni kod ukucana, :besna:

E draga moja, ja se bas sad razmisljam kako cu ja tebe lijepo ispitati sta si ti pravila, sazvakala, utvrdila znanje i onda sam ja sve svoje probleme rijesila :whistling: :super:
Ma salim se, naravno, nego ne znam za kad imas ti te torte narucene, ja kazem da je ova moja za Vrbicu, pa sve mislim da imam jos vremena.
Inace, na temi recepti sam nasla neku puz tortu, pa Stefaneli je pisala neke recepte, a i Marge Simson je pisala da je radila Snikers posnu i ima tema posnih recepata, ali ja nista nisam isprobala, ni kod nas kuci, ni kod ukucana, :besna:

Pa pazi, kore su sve na slicnu foru i sve su suvlje nego kod mrsnih...ja sam probala par recepata, ispekla po malu koru...i svi su mi savetovali da su najbolje ksd odstoje par dana filovane...ja cu, najverovatnije Svarcvald, reformu, plazmu i neku sa filom od pomorandze...od kora koje sam probala najvise mi se dopada ova od svarcvald, a i ona je suva i krta, lako se lomi...ali slicne su i ostale posne...Ja ih inace isporucujem u subotu, tako da cu ih sutra uvece praviti...

Ja retko kada pričam napamet, pa zato što sam se setila ove diskusije

ja sam isto pomislila da fondan nije postan zbog zelatina ali ,posto koristim barvalov fondan,procitala sam sastav i cini mi se da je to sve pono a zena koja mi je narucila tortu,na moju opasku da moram proveriti dali je fondan postan,kaze da je vec bila na krstenju gdje je bila posna torta s fondanom...
a evo i sastav:secer,dekstroza,bombonski sirup,voda,hidr.biljna mast,humenkant:glicerol E422,emulgator E471,limunska kiselina E330,zgusnjivac E413,aroma vanile i prehr.boja E171
e,sad jedino ovaj zgusnjivac mi je sporan!
molim sve iskusne,koje su vec apsolvirale ovaj problem,da mi odagnaju dilemu...
za posnu reformu znam,ali bih mi trebala jos jedna,provereno dobra i cvrsta pa kad bi bila jos i vocna....:)

zvala sam Barvalo, :telefon:
kazu da je njihov fondan postan 100% :D

napisala sam ovo

Da kupiš gum pastu +, ona je posna 100%. :manikir:

E sada, htela sam da pomognem, jer mi se kupovina barvalo gum paste + činila kao najlakše rešenje. A snež@ ih je zvala i rekli su joj da je posna. pa opet dolazimo do iste priče ima li slatke pavlake posne ili nema, pa pola misli ovako pola onako, i što bi smeh rekla pre neko veče, vrtimo li se stalno u krug.

Ja se izvinjavam ako sam svojim pitanjem zapocela novi krug, ali sam samo htela da proverim ima li nekih novih otkrica po pitanju posnof fondana...ali bas mi je bitno, ne bih htela da prevarim musterije ni zbog njih ni zbog sebe..A da nisam na primer postavila to pitanje, nikad se ne bih setila ratluka, za koji sam se na kraju odlucila...Izvinjavam se svim iskusnijim zenama, nije mi bila namera da bilo koga davim temama koje su DAVNO raspravljane...ZD hvala na predlogu!

Slične teme

Back