Nesto sam raspolozna za pisanje pa da vam nabacim neki recept.
Nes torta
kora: 10 belanca, 10 kasika secera da se umuti.Dodaje se 150 gr. seckanih oraha, 150 gr. seckano suvo voce (smokve, urme ili suvo grozdje), 4 kasike brasna (ja stavljam prezlu) i 1 kasiku ulja (da ne puca testo).Peku se ovakve dve kore u pleh 34x40, seku se na pola da se dobiju 4 kore.
fil:20 zumanca se umute sa 20 kasika secera i kuvaju se na pari.
250 gr. putera umutiti sa 5 kasika secera u prahu.
Otopiti na pari 200 gr. cokolade sa 2 kasike nes kafe.
Kad se sve ohladi pomesa se mikserom i to u puter se dodaju zumanca, pa cokolada.
Filuje se izmedju testa i okolo, a odozgo se prelije otopljenom cokoladom zajedno sa 1 kasikom nes kafe.
Ovo je po meri svih koji ne mogu bez nes kafe.
Marijina torta
kora

eku se tri kore od 6 jaja, 6 kasika secera, 6 kasika mlevenih oraha, 4 kasika mlevenog keksa.Seku se na pola pa budu 6 tanke korice.Pleh 34x40
fil:500 gr. mlevenih oraha popariti sa serbetom od 350 gr secera, 2 vanilin secera i 250 ml vode.
6 zumanca i 6 kasika secera prokuvati na pari (ja uvek kuvam zumanca, nikako nekuvana)
6 belanca ulupati u cvrst sam sa 6 kasika secera.
250 gr. putera umutiti sa 2 vanilin secera.
Na kraju sve pomesati mikserom.U puter dodajete zumanca i orahe, a belanac mesate kasikom da bi fil bio vazdusast, da ne spadne.
Neodoljiva torta
1. kora: 8 jaja, 8 kasika secera, 8 kasika mlevenih oraha, 4 kasika prezli, 2 kasike kakaa.
Pleh 34x40, sece se na dva dela.
2. kora: 10 belanca, 18 kasika secera, 200 gr. seckanih oraha i 4 kasike prezli.
Pleh 34x40, sece se na dva dela.
fil: 10 zumanca se umute sa 10 kasika secera, dodaje se 7 kasika gustina, 750 ml mleka i sve se kuva zajedno.Umuti se 250 gr. putera sa 250 gr. secera u prahu i kad se fil ohladi dodaje se u puter.Od fila se odvoji 1/3 da se torta premaze okolo i odozgo.U 2/3 fila se dodaju prethodno popareni orasi (400 gr) sa vrelim mlekom u koje je otopljeno i 200 gr. mlecne cokolade.Ovo se prvo dobro ohladi pa pomesa sa 2/3 fila.
Ime savrseno odgovara ukusu.
Ljubim vas