Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj mladji bratanac ima rodjendan u petak.
na pitanje: "kakvu cemo tortu da pravimo?", jedini odgovor je bio: "Samo da bude od cokolade!"
Iako im uredno pravim torte po zelji od prvog rodjendana (Aleksa ce uskoro 9, Toma za koji dan puni 7 godina), oni ih vrlo retko i vrlo slabo jedu. :(
Naravno da znam dosta torti sa cokoladom, ali bih da imam sto veciu izbor, tako da su sve ideje i predlozi dobrodosli.
Jedina napomena je da svi radje jedu "filaste" varijante torti.

Nađi u Kuvaru Krstarice eurokrem štangle, ispeci dve ili 3 korice od pola mere u velikom plehu, umuti maslac, vruće mleko, eurokrem i Dr Oetker čokoladni milk shake pa time filuj svaku koricu, pa pospi onim što si stavila u korice (možeš u jednu orahe, u jednu lešnike, u jednu bademe... super je i sa neslanim kikirikijem) i ukrasi po želji. Možeš već večeras da probaš, da vidiš da li vam to odgovara, pa ako odgovara, navali najddalje sutra ujutru, što duže stoji, sve je bolje.

;)
Nađi u Kuvaru Krstarice eurokrem štangle, ispeci dve ili 3 korice od pola mere u velikom plehu, umuti maslac, vruće mleko, eurokrem i Dr Oetker čokoladni milk shake pa time filuj svaku koricu, pa pospi onim što si stavila u korice (možeš u jednu orahe, u jednu lešnike, u jednu bademe... super je i sa neslanim kikirikijem) i ukrasi po želji. Možeš već večeras da probaš, da vidiš da li vam to odgovara, pa ako odgovara, navali najddalje sutra ujutru, što duže stoji, sve je bolje.
Ovo zvuči zanimljivo! :per:
Probaćemo... ali nekom drugom prilikom ili za sledeći rođendan ;)

;)
Ovo zvuči zanimljivo! :per:
Probaćemo... ali nekom drugom prilikom ili za sledeći rođendan ;)

Pazi, moja mama je godinama (počela kad sam ja još išla u osnovnu a prestala pre dve godine, kad sam se ja porodila) mesila torte po porudžbini i za Milicin drugi rođendan letos sam ja napravila ovo sa dve korice, odozgo stavila šlag i Izijeevu sliku od rojal mase (naravno, kupila) i pojela se daleko brže od mamine dve torte. z:mrgreen: Jedva sam uspela da sačuvam po jedno parčence za komšije koje inače obožavaju Milicu ali su bili kod rođaka u Ivanjici a doboš i ova druga mamina (ne sećam se više ni koja) su se razvlačile po frižideru...

Ta sprava za sečenje kolača je preskupa i u Italiji,videla sam na sajmu u Riminiju,ali je i tamo preskupa,od 650eura do 1000 eura,ali to nije za naše kolače.Može da seče samo kremaste kolače koje mi najmanje pravimo.Jedino da pokušaš da ti neko napravi,improvizuje,inače Italijani je zovu CHITARRA ili po naški gitara.Tako i izgleda,ram sa zategnutim žicama,a na donjoj strani ima plastičnu ploču sa urezima,udubljenjima u koja ležu žice ili nož.Pretpostavljam da ste već imali priliku da vidite.

Videla sam kako to izgleda na slici. Bila je to reklama za MEDIATREJD. Pozvala sam telefonom i dobila baš ovu informaciju koju si ti navela. Ljudi su mi lepo objasnili da to nije za ove naše kolače i ja sam odustala. Inače oni imaju baš puno toga što bi nama koristilo, ali su im cene veoma visoke, čak bezobrazno visoke. A stalci koje imaju su plastični i premali za naše torte

PLAZMA TORTA (pecena)

KORE: umutiti 5 belanaca sa 5 kasika secera i jednom kasikom sirceta,pa polako rukom umesati 5 kasika plazma keksa. Napraviti 3 ovakve kore,20,25 min na 200C peci. Najbolje u okruglom kalupu 30 cm,tanje su i hrskavije.
FIL I: od 500ml mleka odvaditi malo,pa ostatak staviti da se kuva sa 200 gr secera,kad prokuva dodati umucenih 15 zumanaca sa 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake i ono malo mleka.Mesati dok se ne zgusne.U hladno dodati 300 gr maslaca ili margarina umucenih sa 50 gr prah secera,ostatak od 300 gr mlevene plazme i izrendano 100gr cokolade, mlecne ili bele.
FIL II: 200 gr slaga umuceno sa 2 dcl mleka ili 4 slaga sa aromom vanile

Filovati KORA-FIL I-FIL II-KORA itd.

Ovaj recept imam 10 godina, taj recept sam dobila od jedne gospodje kojoj vec 10 godina i pravim ovu tortu tj pravim joj uvek vise torti jer imaju svake godine puno drustva, ali jos ni jedne godine nije odustala od nje, kako kaze gosti uvek ocekuju da budu posluzeni sa 1 parcetom ove torte i uvek je potrebna dupla mera, a jedna mera glasi ovako:

600 gr cele plazme podeliti na tri dela, one zamenjuju 3 kore.

Fil: odvojiti 12 belanaca od zumanaca i ostviti ih sa strane. Zumanca skuvati na pari, ali ne dugo, sa 200gr secera u prahu i u ohladjeno dodati 1 margarin i 1 puter, zatim 300 gr mlevene plazme i onih 12 belanaca cvrsto umucenih sa 3 kasike secera. Podeliti masu na dva dela. U prvi deo dodati 200 gr mlecne milke istopljene na pari, au drugi deo dodati 200 gr bele milke istopljene na pari, oba puta cokoladu dodavati po malo da bi fil ostao cvrst.Zatim onu celu plazmu umakati u mlako mleko i redjati na tacnu preko toga 1/2 braon fila pa 1/2 belog fila pa opet red cele plazme, pa filovi jos jednom po prethodnom redosledu i na kraju opet cela plazma. Okolo ukrasiti slagom.
Torta je toliko ukusna da se raspametis, lepo se sece i lepo se posluzuje. Ne znam da li je to ono sto trazis, ja je imam kao takvu. Pozdrav:bye:

Ovo je milka torta koju ja pravim

MILKA TORTA ( 3.6 kg za pleh 25x35)

20 jaja
800g secera
400g lesnika
200g brasna
100g pudinga od vanile
1l mleka
200g maslaca
200g margarina
100g prah secera
100g crne milke s lesnicima
100g bele milke
200g lomljene plazme

Ispeci cetiri kore od po: 5 belanca, 100g secera, 50g lesnika, 50g brasna

Fil: 20 zumanaca, 400g secera i 100g pudinga od vanile skuvati u 7dl mleka. U hladno dodati 200g maslaca i 200g margarina penasto umucene sa 100g prah secera. Onda dodati 200g lomljene plazme, 200g propecenih seckanih lesnika, 100g seckane crne milke i 100g seckane bele milke.

Filovati: kora (natopljena mlekom), fil, kora, fil....

evo jednog lepog recepta za sladak kolac.
2 jajeta umutis sa 12 kasika secera,12 kasika griza, 12 kasika ulja, 12 kasika mleka, 12 kasika brasna, 1 pecilni, ako imas stavi malo suvog grozdja i ako imas iseckaj i malo oraha pa u podmascen i pobrasnjen pleh sipaj testo pa ga ispeci. Peceno prelijes sa provrelim serbetom od 500 gr. secera i 1.l vode. Jedno treba da je vruce a drugo da je hladno. Da li ce to biti testo ili serbet sve je jedno. Prijatno.:manikir:

Da, mada ti tu plazmu mozes da pravis sa bilo cime: sa alvom, sa jafom, sa vocem, recimo s bananama, nemora plazma, moze neki drugi keks, recimo petiber ili recimo posni kolutici samleveni, za posnu tortu...Ima tu kombinacija i kombinacija, pusti masti na volju i uspeh je zagarantovan:lol:

Nasla sam ga divan je.Svaka ti cast.Nemam sad bas vremena da citam reci mi koja je ovo masa kojom si ga oblagala?Da li to sama pravis?Zlatna koko gledala sam i tvoj album i sta da ti kazem osim da ti se divim.

Ja sam pravila muffene po mnogo razlicitih recepata ali jedino mi se ovaj svidja a i jedan prijatelj je mislio da sam ih kupila, dobar kompliment. Evo ga recept za 12kom

Pomesati u posudi 260gr brasna, 3 kasicice praska za pecivo, pola kasicice soli i 30gr secera (moze slobodno i malo vise ako volis sladje), ostaviti sa strane
Rucno umutiti 1 jaje pa dodati 2dc mleka, jednu vanilu i 60gr istopljenog putera.
Suve i vlazne sastojke pomesati rucno varjacom ili kasikom i dodati po zelji komadice cokolade, orahe, voce...
Pecu na 200 stepeni oko 18 minuta, ali ipak pratiti stanje sve vreme jer se rerne razlikuju.

Pozdrav i javi kako je ispalo ako ih budes pravila po ovom receptu

Pa da plazma je najzahvalnija.Jedno dete mi je izrazilo zelju da mu napravim traktor toma.Rodjendan je tek za mesec dana a ja jos od sad razbijam glavu.Sta ce biti od toga obavesticu vas

Moja mama je te visoke torte tipa kombija, kamiona, pa čak i jedrenjaka i korpi, pravila uglavnom od reforme ili garbo. A vozić, koji se takođe seče (vagoni, delovi lokomotive...) je pravila od čokoladne torte.

Da li neko pravi muffene..onako mekane izdasne..nasao sam neke recepte na netu ali se razlikuju prilicno..pa reko da ne experimentisem:D

June, evo ti recepta za limun-mafine, ja ih nisam pravila ali moja kuma jeste i zadovoljna je.

1+1/4 šolje mleka
1,5 šolja jogurta
strugana kora 2 velika limuna
2 kašike svežeg limunovog soka
2,5 šolje mekog brašna
1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
prostohvat soli (nije neophodno)
prstohvat oraščeta (nije obavezno)
2/3 šolje sitnog šećera
1 jaje
1/4 šolje otopljenog maslaca
1 kašičica vanile
-ugrejati rernu na 200 stepeni. Puterom premazati kalupove. izmešati mleko, jogurt, limunov sok i koru i ostaviti da odstoji 5 minuta. U drugoj činiji pomešati obe vrste brašna, p. za p. sodu, orašče i so. Umešati šećer, jaje, puter i vanilu u posudu sa mlekom, preliti preko suvih sastojaka i mešati samo dok se ne ovlaže. Sipati smesu u podmazane kalupe i ostaviti da se peku u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Ostaviti da s e ohlade. Ohlađene kolače po želji premazati glazurom od po dve kašike prah-šećera i limunovog soka, zagrejane samo dok se šećer ne rastopi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back