Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jedna jako lagana (i za pravljenje i za stomak). U nasoj familije zovemo vesela torta. Obicno smo je pravili sa jagodama ili malinama ili onim mix smrznutim vocem, vec po zelji. Ne znam kolika torta ti treba ali uvek mozes dodati jos fila ako ti je premalo. Mi obicno pravimo od 5 casica pavlake

VESELA TORTA
Fil : pomesati kiselu pavlaku i vanilin secer - na jednu casu kisele pavlake 3 vanil-secera.
Redjati piskote (nenakvasene) pa pola fila pa voce pa ostatak fila i odozgo piskote malo nakvasene mlekom (samo na umocene, bas kratko).

Evo jedne "prste da polizes", a nije mnogo komplikovana:

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 9 kasike secera
  • 4 kasike brasna
  • 1 kasikica ulja
  • 1 puding od vanile
  • 1 vanilin secer
  • 300 ml mleka
  • 250 g margarina
  • voce
  • slag
ZUTA KORA:
4 jaja
4 kasike secera
dobro ulupati ,dodati na kraju i polako mutiti
4 kasike brasna i
1 kasikica ulja

Ako ti mera ne odgovara jaje, secer i brasno uvek isto povecas ili smanjis, jedino ulje ostaje isto.

Pleh pre upotrebe premazati puterom ili margarinom (tanak sloj) i posuti ga brasnom.
Sipati smesu za koru u pleh i peci na 200 (C) dok ne bude zlatna-braon, ivice ce poceti da se odvajaju od pleha. (Ako se dobro secam, meni bude gotova za 10-15 minuta)
Koru mozes zameniti piskotama ali svaku piskotu moras umakati neki sok pre nego je poredjas.

FIL ZUTI - dovoljno za 1 sloj fila:
Skuvas 1 puding od vanile u 300 ml mleka (umesto 500 ml) sa 1 kasikom secera vise nego sto treba i 1 vanil secer. Ostaviti puding da se ohladi... Dok se puding hladi treba ga povremeno promesati, da se ne napravi kora - ako je ta kora u filu, onda ce imati grudvice... ako se kora napravi: skini je sa nozem.
Kad se puding ohladi dodas ga kasiku po kasiku u 1 ulupan magarin (250g) - neprestano mutiti dok se smesa ne sjedini.

Poredjati:
  • Koru
  • Voce (ide odlicno sa bananama i/ili jagodama; ali bilo koje drugo voce je OK)
  • Fil
  • Slag
Ostaviti na hladnom da malo odstoji, moze u frizideru ili nekoj hladnijoj prostoriji.
Slag moze da "splasne" vremenom, tako da ga mozes staviti na tortu pre nego sto je serviras.

Prijatno!

Jedan savet: da se na pudingu ne bi hvatala kora vruc puding izruci u nakvasenu tepsiju i prekri samolepljivom folijom ili obicnom kesom. Kad se puding ohladi, umuti, nece imati grudvice, a ne moras nista da odbacujes.
P.S. foliju stavi direktno na puding

Kupi dr oetker gotovi fil za torte cokolada i vanila i plazmu natapas mlekom pa mazes filove.super je,ja cu to sutra sebi za rodjendan posto sam danas bila jako lenja zena,a kad sam se provrednila nestalo mi struje.

Evo jedna jako lagana (i za pravljenje i za stomak). U nasoj familije zovemo vesela torta. Obicno smo je pravili sa jagodama ili malinama ili onim mix smrznutim vocem, vec po zelji. Ne znam kolika torta ti treba ali uvek mozes dodati jos fila ako ti je premalo. Mi obicno pravimo od 5 casica pavlake

VESELA TORTA
Fil : pomesati kiselu pavlaku i vanilin secer - na jednu casu kisele pavlake 3 vanil-secera.
Redjati piskote (nenakvasene) pa pola fila pa voce pa ostatak fila i odozgo piskote malo nakvasene mlekom (samo na umocene, bas kratko).

To je torta koja se u našoj porodici pojede dok si rekla keks..Inače nismo baš ješni kad su torte u pitanju.

POSNA TORTA

I Kora ili podloga

1/2 kg mlevenog keksa avala ili neki drugi posni keks, 1/2 margarina,200 gr mlevenog shecera, sok od narandze i malo kore natrevene od narandze, sve zamesish po potrebi dodajesh josh soka(nislim na onaj gazirani bilo koji). ovo ti je podloga.

Filovi: U 2,5 dcl vode , 100 gr shecera skuvash puding od vanile i isto tako puding od cokolade i u njemu u tako vruce dodash 100 gr cokolade posne. Kada se ohlade 1 margarin podelish na dva dela i izmutish filove tako da dobijesh zuti i crni fil.
Filovati:

Stavish na keks podlogu crni fil, preko njega 50 grama istopljene posne cokolade, pa beli fil pa opet 50 gr istopljene cokolade i premazesh sa 200 gr posnog shlaga.

P.S. Sacekash da se ona cokolada izmedju stegne.

evo ti sad:7 belanaca,16 kas. secera,1 kas.sirceta_za koru.Pre toga pleh posut seck.orasima ili lesnicima.Osusenu koru premazi sa300 gr eurokrema.Fil:1l mleka skuvati sa 14 kas secera dodati umucena zumanca sa 4 pudinga od vanile.Ohladjeno umutiti sa 1 margarinom i podeliti na pola u jedan deo ide 200 gr cokolade.Kora,eurokrem,zuti fil,plazma natopljena u mleko coko fil,slag.

Ovo ti je Dacin recept za "kinder", i meni je super.U mom albumu imas slikano parce kako izgleda.

Bude prilicno velika, a teska preko 3 kg.

Ja susim koru na oko 130-150°C nekad i 3 sata...
Zavisi koliko mi se "zuri".. ;))
To sve zavisi i od sporeta, jacine struje....
Bitno je da kora ne tamni a ni da T° ne bude niska pa da od kore ne ispadne veliko nista...

Da li je zvodljivo dodati zelatin u kiselu pavlaku..
Sutra cu praviti neku brzinsku tortcu-onu vocnu sa piskotama sto
joj se za fil pomesa pavlaka sa secerom,
a ja bih da to malo ucvrstim da se ne razliva....
Da li je izvodljivo, imate li neku ideju?????

Evo draga moja postojeci recept za sladoled tortu sa piskotama,pa ti uporedi i iskombinuj.
SLADOLED TORTA

4 pavlake umutiti sa 250gr secera u prahu,dodati 2 umucena krem-slaga od vanile.
2 zelatina potopiti u 12 kasika vode,da odstoji 10-tak minuta.
Otopiti zelatin u mikrotalasnoj ili na ringli(da ne kuva) i sipati u tankom mlazu u prethodno umucenu smesui mutiti mikserom na najmanjoj brzini.
Piskote (oko 3 mala pakovanja) potapati u sok od voca(po zelji),redjati u kalup okolo i dole(ovo kako ko voli),sipati smesu, pa voce i u zavisnosti od kolicine voca ponavljati,dok se materijal ne utrosi.Staviti u zamrzivac na hladjenje.Torta mora stajati na hladnom.
Ja koristim DR.Oetkerov zelatin pa moze stajati u frizideru.
Uzivajte,recept je vise puta isproban i jos kako je dobar.Morate voditi racuna samo o kiviju i ananasu,jer se on bas ne ljubi sa zelatinom.

Da li neko ima dobar recept za posnu tortu? Milsim da je bilo na forumu ali ne mogu da nadjem.

Ako ti još uvek treba evo šaljem ti recept za POSNU VOĆNU TORTU

Sastojci za jednu koricu:
-šećer-1 čaša od jogurta
-kisela voda-1čaša od jogurta
-brašno-2 čaše od jogurta
-ulje-2 kašika
-džem od kajsija-2 kašike
-bikarbona soda-1/2 kašičice
Potrebno je tri ovakve korice,koje se peku u plehu dimenzija 23x38 na pek papiru.
Fil:
-sok od ananasa-1,4 litra
-puding od vanile-4
-margarin-300gr.
-prah šećer-500gr.
-ananas iz konzerve u krugovima-2
-kivi-0,500gr.
Skuvati sok sa pudingom,ohladiti,pa sjediniti sa margarinom prethodno umućenim sa šećerom u prahu.
Nafilovati kore na sledeći način:kora+fil+ananas u krugovima+fil+kora+fil+kivi isečen na krugove+fil+kora.
Po vrhu staviti glazuru od posnog šlaga.

Drage moje, potreban mi je isproban recept za nugat tortu i esterhazy tortu:sad2:
Ja imam neke, ali nisam sa njima zadovoljna, te bih volela napraviti po vec sigurnom receptu:per:

Nova sam ovde, tako mi je drago sto postoji ovaj forum:bye:

Drage moje, potreban mi je isproban recept za nugat tortu i esterhazy tortu:sad2:
Ja imam neke, ali nisam sa njima zadovoljna, te bih volela napraviti po vec sigurnom receptu:per:

Nova sam ovde, tako mi je drago sto postoji ovaj forum:bye:
jaca je dala odličan recept za nugat tortu, pošto si nova, citiram poruku da ne tražiš (dok se ne snađeš) ;)
Kore: 7 belanca,240 gr secera, 1 supena kasika sirceta, 100 gr ml.lesnika ili oraha i 1 kasika brasna.Ovako ispeci 2 kore. Fil: 14 zumanca, 2 cela jaja, 3oo gr secera kuvati na pari u to dodati 250 gr crne cokolade(po pravom receptu treba bela,ali moje musterije je odusevila kombinacija sa crnom cok.), u ohladjeno 2 margarina. Fil II: 200 gr slaga umutiti sa 2 dcl mleka u to dodati 1oo gr mlevenih lesnika i 1oo gr mlevene mlecne cokolade, lepo je i sa eurokrem blokom, ja sve stavim u super secka i sameljem. Filuje se:kora,pola fila sa cok. pa pola fila od slaga( tacnije ovaj fil mse naziva kornet fil), zatim druga kora pa opet sve jos jednom.Premaze se sa 250 gr umucenog slaga ili se dekorise. Podnosi sve vrste dekoracija cak i one decije bajke koje pravim od ratluka i secera. Pozdrav

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back