Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neki Turski autor, sta ja znam...

Radikal-31122005.jpg

radikalye7.jpg

Predug je spisak onih koji su u toku šest decenija totalitarnog režima robijali zbog svojih uverenja i javno izrečene kritike, kod nas vazda nedodirljivih političkih moćnika. Te tamničke univerzitete najčešće su pohadjali takodje politički moćnici preobraženi u disidente. Ali da nisu bili poštedjeni ni oni iz oblasti kulture, govori sudbina našeg večerašnjeg gosta Lazara Stojanovića. Njegov film, Plastični Isus, postao je sinonim umetničkog filmaškog otpora. Laza je postao legenda o kojoj se sredinom sedamdesetih pričalo samo šapatom. Naš gost ovaj dogadjaj ne smatra najznačajnijim u svom životu. "Složilo se tako, ne toliko mojom zaslugom”. Krenimo od početka.

Rodjen je u Beogradu. Otac, vojni lekar, odlazi na službu u Skoplje, a potom u Gorski Kotar na granicu Slovenije i Hrvatske, što našem gostu već u detinjstvu donosi privilegiju upoznavanja sa drugim jezicima i kulturama. Povratak u Beograd, Treća gimnazija, studij psihologije na Filozofskom fakultetu i konačno upis na režiju, čijoj čaroliji se prepustio još kao srednjoškolac radeći kratke filmove u Kino klubu Beograd. Bio je to značajan period za Stojanovića. Zanat, i ne samo zanat, učio je od najboljih - Saše Petrovića i Živojina Pavlovića. Po senzibilitetu u kratkim filmovima bio je blizak Makavejevu. Diplomski film, Plastični Isus, zabranjuje ondašnja cenzura s obrazloženjem: "Zbog političkih prilika, film je riskantan za javno prikazivanje”.
Titovo pisma iz Splita poslužilo je kao matrica za obračun i sa ljudima iz kulture, studentskim liderima 1968. godine. U to vreme autor Plastičnog Isusa, filma koji je bio izraziti primer crnog talasa u srpkoj kinematografiji, služi vojsku gdje je posle razgovora sa pretpostavljenim političkim oficirom u požarevačkoj kasarni, novembra 1972. godine, uhapšen. Presuda glasi: "Tri godine zatvora zato što se u dužem vremenskom periodu bavio neprijateljskom propagandom, odnosno, neistinitim i zlonamernim prikazivanjem društveno političkih prilika”.

Lazar Stojanović:

"Osnovno u tom filmu jeste traganje za nekim strukturalnim sličnostima izmedju nacizma i komunizma. Ne samo u tom filmu, već i u mojim tekstovima i kao urednik Vidika nastojao sam da dokažem da su se nacizam i komunizam služili potpuno jednakim obrascima propagande, jednakom manipulacijom pravosudja i da su imali veoma slične kulturne proizvode. Mislim da sam to pokazao u tom filmu na jedan prilično jasan i otvoren način. To je u to vreme bio zločin sam po sebi. Danas takva ideja više nije toliko bizarna. Mnogi ljudi koji se bave kulturom i istorijom razumeju to i slažu se sa takvim pristupom. U ono vreme s tim ne samo da se nisu slagali komunisti, nego ni mnogi liberalni mislioci na zapadu. Govorili su da to nije ista stvar i da treba uzeti revolucionarni pristup koji je progresivan a ne konzervativan koji je osobina fašizma. I danas mislim da sam bio u pravu."

@hektorius

Tata ti je radikal ! Oni samo brukaju četnički pokret ! Sebe samo nazivaju četnicima iz marketinških razloga , da bi tako ušićarili još po koji glas na izborima ! U suštini su komunjare kao i ti !

DOBROSTOJECI:
@hektorius

Tata ti je radikal ! Oni samo brukaju četnički pokret ! Sebe samo nazivaju četnicima iz markentiških razloga , da bi tako ušićarili još po koji glas na izborima ! U suštini su komunjare kao i ti !

Izdvoji mene i od jednih i od drugih, i Milosevic je "komunista" pa sj*be sve do kraja, najveci zlocinac i kriminalac od WW2, i on da bude komunista, HA! Vas problem je sto u stvari sve trpate u istu kasu.
Znas ko je bio pravi komunista? Ivan Stambolic, jedini koji je bio normalan od svih, a ovi ostali je*be lud zbunjenog, svak protiv svakog.
Znas kako jos prepoznajes radikale, extreme i slicne?
Jer rado psuju drugima clanove familije.

Mogu samo jos jednom da se citiram :

SRETAN PUT U SREDNJI VEK UND VIEL SPASS DABEI!

otkacena slavonka:
ajde ljudi sta vam je ...smirite se....ajde da se volimo malo...pa svoji smo....

hahahahaa...jooj... :lol:

A šta sam ti rekla, aaa??? :wink:

Dobrostojeći i ja zajedno dolazimo na žurku, a povešćemo i njegovog bodiku-garda...znaš ono, mlad, zgodan i glup...et' nek' nam vatru potpiruje malo...bar... :lol: :lol: :lol:

SANDRINAbg:
Ma bravo topika...djes' ti..? :lol: :lol: :lol:

Cao, jos uvek sam u nekom kucnom pritvoru, istrazivali su o Zoranovom Djindjicevom ubistvu pa je optuzena strana trazila u meni inspiratora, zbog nekih mojih ranijih vidovnjackih predvidjanja. Otkako je Zvezdan osudjen, otkacio se od mene, sad treba da nastavim normalan zivot.Taj Zvezdan je valjda rodjak sa onim D iz price o N i D koji pate za supruznikom.Sve je to povezano.

A sto se tice mog tate Dragana, dodje mi sad inspiracija da pricam o tome, moze da se meri koliko sam volela nekog decka po tome koliko sam ga sakrivala od njega. Koga njemu pokazem, taj je osudjen da raskinemo.

otkacena slavonka:
ajde ljudi sta vam je ...smirite se....ajde da se volimo malo...pa svoji smo....

hahahahaa...jooj... :lol:

Pa ko ih je zvao? Ko je prvi poceo? Ako hoce prljavo nema problema, mogu ja i tako ako bas mora, jer ih negde drugo neces ni videti, kukavice cetnicke, zbog takvih te svak pljuje kad mu kazes da si Srbin, oni nisu sramota samo za Srbe, vec za sve ljude ove planete.

goli.jpg

A ovaj otok je previse lep za takve, nije ovo more zasluzilo da se zagadjuje njihovom blizinom.

hektorius:
Pa ko ih je zvao? Ko je prvi poceo? Ako hoce prljavo nema problema, mogu ja i tako ako bas mora, jer ih negde drugo neces ni videti, kukavice cetnicke, zbog takvih te svak pljuje kad mu kazes da si Srbin, oni nisu sramota samo za Srbe, vec za sve ljude ove planete.
A ovaj otok je previse lep za takve, nije ovo more zasluzilo da se zagadjuje njihovom blizinom.

smiri se hektore...tu sam...ne sekiraj se... :wink:

topmodelsica:
Cao, jos uvek sam u nekom kucnom pritvoru, istrazivali su o Zoranovom Djindjicevom ubistvu pa je optuzena strana trazila u meni inspiratora, zbog nekih mojih ranijih vidovnjackih predvidjanja. Otkako je Zvezdan osudjen, otkacio se od mene, sad treba da nastavim normalan zivot.Taj Zvezdan je valjda rodjak sa onim D iz price o N i D koji pate za supruznikom.Sve je to povezano.

A sto se tice mog tate Dragana, dodje mi sad inspiracija da pricam o tome, moze da se meri koliko sam volela nekog decka po tome koliko sam ga sakrivala od njega. Koga njemu pokazem, taj je osudjen da raskinemo.

Aha...pa dobro...neće to još dugo...mis'im, taj kućni pritvor...ev' samo što nisu ćapili ubicu :wink:

A koj' ti je taj dečko što ga skrivaš? :shock:

I ja sam imala jednog što sam ga krila, pa na kraju ga i sama izgubila...'ebeš ga... :cry:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back