Tinejdžeri i narodnjaci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Achtung! Preskočiti:

To da je turbo-folk krivac za sveopšte probleme koji potresaju društvo, to je zamena teza za maloumnike i još jedna, ponovo neizmerno dosadna i stupidna generalizacija.

Potreban je pravi autoritet da im skrene pažnju na vrednosti i onda će biti manje i nasilja i zla i neukusa i prostakluka.

Niko nikoga ne primorava da sluša neku vrstu muzike.To je, jednostavno, sloboda izbora.Očigledno ne govorimo samo o muzici.Citiraću Berđajeva:

Зло се не може објаснити без слободе. Зло се појављује на путевима слободе. Без те везе са слободом не би било никакве одговорности за зло. Без слободе, Бог би био одговоран за зло. Достојевски је дубље од других схватио да је зло дете слободе. Али он је схватио и то да без слободе нема добра. И добро јесте дете слободе. С тиме је везана тајна живота, тајна људске судбине. Слобода је ирационална и зато она може да сазда и добро и зло. Али одбацити слободу зато што она може да донесе зло значи изазвати још веће зло. Јер само слободно добро је добро, а приморавање и ропство, украшено врлином, јесте зло антихристово.

Tako on parafrazira Dostojevskog.

Što se tiče estetike i estetskog doživljaja, ona je takođe jedna subjektivna kategorija (ovde govorim uopšteno).Bilo koji pokušaj da se nametne neki jedan pogled na svet i umetnost i da se isti proglašava kanonskim, dakle jedinovažećim i jedinosmislenim je lažan.Kao Adorno, kada kaže da muzika valja ukoliko nosi ispravnu političku poruku, ukoliko je angažovana. Slično je tvrdio Sartr za književnost, pa je shvatio da je postao kolporter. Kakva god da je koncepcija, događaji je se ne drže. Poenta slična Dalhausovoj : dakle, izlaza nema. Bogatstvo, sloboda i zrelost jedne kulture, kako kaže Kiš, ispoljavaju se, pre svega, u pluralizmu.

Malo 'na vrat, na nos' napisano, al' šta je - tu je.
Neka sujetni suvoparni intelektualizam otprhne uz 'quod licet Iovi, non licet bovi' i nasmeši se krajičkom usana, 'navodno nesebično a u slavu neimara', kako kaže Prever.

Poslednja izmena:
Nisu, nisu, kriv je Saša Popović...S tobom se baš ne može... "Kriv" je (s akcentom na navodnicima, jer u čemu se ogleda krivica, ko može biti kriv za nečiji izbor muzike), alza ono što posredno i tvojoj manje-više fikciji oličavaju narodnjaci, kriv je celoupan društveni sistem, a njega izgrađuje između ostalo, ako ne i u prvoj liniji, državni aparat (htedoh reći da će pre podržati ZG nego BG filharmoniju)... a možda smo mi Srbi ipak p rostotakvi selkjaci i neandertali (što ti rečeu odgovoru a propo dece, možda nisu očekivano pametna, pa možda nije ni narod)

-------------------------------------------------- T H E E N D ----------------------------------------------------------

Cekaj,mislila bi da si pogresila ako tvoje dete slusa turbo -folk?:confused:

Primera radi,vecina roditelja mojih drugarica su odrasli 80-tih godina.Kakva je tad bila nasa muzika?;)

A opet ,njihova deca slusaju narodnjake.I ti ljudi sad treba da misle da su pogresili u vaspitanju svog deteta..?:hahaha:

Što se tiče ovog zabranjivanje i slično, što vidim da se provlači, niste dobro shvatili. MOžda su vaše mlade godine razlog. Ne treba zabranjivati, naravno, pošto se time samo stvara otpor. Već obrazovanjem, autoritetima treba iskoreniti tu pojavu. Kada bi se više ljudi upoznalo sa pravim vrednostima, više ljudi bi reklo ovo što ja govorim. To nije nikakva zabrana niti atak, već obrazovanje i poznavanje vrednosti. NIko se ne rodi naučen, ali ako ima volje, pameti i učitelje (ne nužno nastavnike u školi) onda se formira osoba koja zna šta valja. Dakle, ne zabrana, već obrazovanje, autoriteti. E sad, problem je sa shvatanjem autoriteta vidim. Autoritet nije neko ko zabranjuje nešto, dežurni policajac. To je osoba koja pleni inteligencijom, veštinom lepog izražavanja, znanjem, poznaje prave vrednosti i to je osoba koja vrši uticaj. Od te osobe vas bude blam da nešto ne znate, da nešto uradite pogrešno. To ej osoba od autorizteta. To je pozitivan autoritet i tu nema zabrana, već je ista inteligencija u igri. Strašno je što ste pomen autoriteta vezali za silu, zabranu i strah. Ali to govori mnogo o društvu.

Cekaj,mislila bi da si pogresila ako tvoje dete slusa turbo -folk?:confused:

Primera radi,vecina roditelja mojih drugarica su odrasli 80-tih godina.Kakva je tad bila nasa muzika?;)

A opet ,njihova deca slusaju narodnjake.I ti ljudi sad treba da misle da su pogresili u vaspitanju svog deteta..?:hahaha:

Naravno. To znači da nisu uspeli da prenesu znanje detetu, ako ga uopšte imaju. Slušanje nenarodnjaka ne čini nekoga pametnim. On samo ima nešto ukusa ili ima ukusa. Ali time neće naučiti svoje dete da narodnjaci ne valjaju. Ali ako zna šta valja i vaspitava dete u tom duhu, ono će kada dođe u dodir sa narodnjacima shvatiti da je smeće i neće biti "zaraženo". Razumem ja da je danas otrovno svuda, i to me plaši, pa da ljudi ne mogu uvek da se izoluju, ali je važno da se zna šta ne valja i zašto. Tu prostio nije stvar subjektivnog doživljaja, već je objektivno to smeće i to je tako priznali to ili ne.

Zar ce sad ispasti da tvoje poruke imaju neko latentno znacenje?
Ajde, sta mi to ne razumeo, tj. koji su to ,,osnovni pojmovi''?

Ma da ne očekuješ sada da ti držim kratko predavanje iz svega mogućeg - književnosti, logike, filozofije...

Poslednja izmena od moderatora:
BOLI ME GLAVA!

Kao prvo... Posle jedne proslave dosli su grupa Garavi sokak. Svirali su "narodnjake" tj. narodnu muziku. Meni je bilo prelepo... Sam citava i dalje-jesam.

Ja sam slusala turbo folk do petog razreda.Volela sam narodnjake jer su pod jedan:na srpskom xD, pod dva: zasto sto su mi se svidjali. Dok sam prvi razred bila nisam ni znala sta je rock. Iako je moj otac bio "roker". Moji roditelji su me pustili da slusam sta ja zelim nisu mi turali njihove ukuse i govorili sta je dobro,a sta lose (mislim na muziku).
Od kad sam "starija" sa turbo folka presla sam na rock i na metal...xD...I dalje sam citava,normalna i nista mi ne fali. Prema tome.. Opet cu reci MUZIKA NEMA VEZE SA MOZGOM!

p.s. nisam nesto pazljivo citala sve postove,ako sam malo odlutala vi oprostite. : )

Ne da mi đavo mira...

Ne ocekujem ja nista.
Ali da si toliko uverena u tacnosti onoga sto zboris, dala bi mi objasnje u 2 recenice.

Ako sam rekao "komplikovano" rekao sam jedno. Ako ti kažem "prosto" reći ću ti drugo. A ja ne volim da govorim o onome o čemu ne govorim. :)

I što ste napali devojku...? :) U pravu je što se tiče jedne stvari, iako se sa njom ne slažem. Ako kič najjednostavnije definišemo kao formu, kojoj nedostaje onaj duhovni sadržaj koji čini nešto umetničkim delom, onda turbo folk, sa svojim minimumom zadovoljavanja muzičke forme, predstavlja hiper kič produkt.Kao takav on je uspeo iz ukusa, na žalost dobre većine, izbaciti minimum kriterijuma i stvoriti jednu zastrašujuću masu estetskih invalida.
A što je najgore među njima postoji i dobar broj etičkih bogalja, stvorenih turbo-folkovskim glorifikovanjem i tekstualno-vizuelnim promovisanjem onih slojeva društva u kojima se i moć i slava stiću preko subjektivizacije i relativiziranja moralnih principa.

Mislim, 'ajte' sad lepo i fino. Argumentovano.

@Mima

Ak' ti nije teško, ipak vrati prethodni komentar.
Čisto da budem kontradiktoran.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back