Tinejdzeri i Bog!!

Postim da ispostujem praznik.Ne verujem zbog popova, ali oni bi trebalo da budu uzor nama vernicima, aight?

Biblija je namestena knjiga...

eh, sam sebi napravi uzor, a ne daj da ti ih drugi prave.
i ne poistovecuj pojedince sa masom...
i bibliju nisu pisali kako kazes popovi :roll:

Asimov li reche da je Biblija najjache sredstvo za stvaranje ateista :mrgreen: ?

o, da.... Asimov je imao puno pravo... toliko kontradiktornosti, ali kad se malo bolje poradi na pojedinim pitanjima, dobija se savrseno uklopljena slagalica, samo malo ko je voljan da je slaze...

Ova tema izgleda obecavajuce za lepu diskusujicu :mrgreen:
uvek spreman za diskusiju (ne na svadju :P ) na ovu temu xD

ali interesaantno je da sam ja procitala sveto pismo vise puta od gotovo svih vernika koje znam.i da znam vise o njemu od njih.daleko od toga da ga znam napamet,i da znam da citiram,ali opet.........
to je pametna knjiga.mnogo istine o ljudima u njoj.........

Nisu je napisali, al su odabrali sta ce da budeu njoj...Reci mi, zasto je izbaceno Jevandjelje Marije Magdalene i svi oni spisi iz Kumrana?Kako posle da verujem u nesto sto je proslo zestoku cenzuru?:dontunderstand:

zato sto su spisi iz Kumrana i svici sa Mrtvog mora, nadjeni mnogo kasnije od pisanja biblije, smatra da su lazni dokumenti ... na kraju krajeva, i da nisu lazni, bili bi u grupi obicnih apokrifa kojih ima kolko ti dusa iste i koji su izrazito popularni u narodnim masama

Ili bolje recheno , zashto bi uopshte verovao u spise gde ljudi ustaju iz mrtvih , ili u Boga koji svog sina zhrtvuje samom sebi , zbog greha koja ji prvi chovek ( bozhja kreacija ) pochinio .

istina, priznajem da mnogi ljudi tumace bibliju u bukvalnom smislu, medjutim, prave njena sustina se nalazi "izmedju redova" . Napisana je tako kako je napisana da bi se ispostovao odredjeni numericki kod. i jedno je sigurno, onaj ko procita bibliju sigurno nece biti gori covek, jer je tu sadrzan neki kodeks ponasanja kao i u svakoj knjizi koja govori o bilo kojoj svetskoj religiji.

To da ljudi ustaju iz mrtvih je pogresno protumaceno...Meni je verovatna ona verzija da je to bio ritual, ono metaforicki ozive.Mislim da se takav ritual primenjuje u masoneriji...

masonerija nema nikakve veze sa tim, ne uplici je u ovu temu, jer to nije potrebno......
I da dodam , shto bi verovao u ona 4 jevanjdelja kad su pisana vekovima posle smrti mesije ( ako ga je i bilo ) .
tako gledano, pitanje bilo koje istorijske licnosti mozemo dovesti u pitanje. Da li je Sokrat onda uopste postojao ? Ili je Platon sve izmislio ?
a onaj pozar u Aleksandrinskoj biblioteci, gde je dosta dokumenata izgorelo :whistling:
Ne bih zeleo da osporavam Bibliju jer nisam kadar za tako nesto, ali meni Kristofer Najt i Robert Lomas daju mnogo logicnije i prihvatljivije odgovore.

bazirati svoje misljenje na osnovu knjige "Hiramov kljuc" i na osnovu misljenja dvojice masona, koji su na neverovatno nelogican nacin povezali masoneriju sa Starim Egiptom.. .to ti je razmisljanje tipa" niko kao mi" i mi smo stari 10 iljada godina i znamo sto drugi ne znaju :\ no, sve sto su napisali u onoj knjizi uglavnom je vec bilo i napisano, tako da toliko o njihovom "otkricu". Majkl Bejdžent, Ričard Li, Henri Linkoln - posle njihovog "Sveta krv, sveti gral" nista novo nije ni napisano na tu temu.

istina, priznajem da mnogi ljudi tumace bibliju u bukvalnom smislu, medjutim, prave njena sustina se nalazi "izmedju redova" . Napisana je tako kako je napisana da bi se ispostovao odredjeni numericki kod. i jedno je sigurno, onaj ko procita bibliju sigurno nece biti gori covek, jer je tu sadrzan neki kodeks ponasanja kao i u svakoj knjizi koja govori o bilo kojoj svetskoj religiji.

Problem su pre svega ti shto je tumache bukvalno .
A inkvizitori :per: A oni koji u tome nalaze antisemitizam i odobrenje ropstva , Biblija je bila osnovno sredstvo za pravdanje ropstva ranije , a i antisemitizma ( HURR DURR Jevreji su razapeli Isusa ).
Hrishcanstvo je Jevrejska sekta koja je uspela da nadjacha original ( napadnijim i originalnijim marketingom ).

tako gledano, pitanje bilo koje istorijske licnosti mozemo dovesti u pitanje. Da li je Sokrat onda uopste postojao ? Ili je Platon sve izmislio ?
a onaj pozar u Aleksandrinskoj biblioteci, gde je dosta dokumenata izgorelo :whistling:

Platon je to pisao veoma skoro i veoma svezhe , a ima i drugih koji potvrdjuju osim nekoliko vekova zakasnelih jevandjelista koji su kod crkvenih sabora pobedili konkurenciju nad "zvezdama jevanjdelja" .
Sokrat nije tvrdio da je sin bozhji , niti Platon tvrdi da se Sokrat vratio iz mrtvih , da je pretvarao vodu u vino , itd. Uchenje Sokrata i Platona , iako sa tragom mita , nije mitoloshtko vec racionalno ( koliko se moglo u antici ) , dok je kod Jevandjelista obrnuto , mit poturaju kao istinu . A i nije bilo preko 80 ( neki trvrde i vishe ) Odbrana Sokratovih pa da njegovi uchenici biraju odgovarajuce .

Sokrat > Isus

Ama ljudi, u periodu kad je navodno ziveo Isus bilo je na hiljade ucenja koja su se medjusobno ˝takmicila˝ da pridobiju sto veci broj vernika ali eto, kao Isus je bio vrlo dobar govornik... :roll: Mnoga su ta ucenja i zapisana, isto kao Biblija, samo sto nisu prihvacena kao ona.
Apsurdno je da iko shvata Bibliju za ozbiljno, u smislu da je to pravilnik koji se treba postovi a la Bonton... Slazem se sa nekima da je Biblija vrlo lepo stivo, sa stvarno nekim zivotnim istinama i trebalo bi svi da je procitaju.
Ja iskreno verujem da je Isus postojao, ali isto tako verujem da je njegova licnost i delo naduvano u nevidjenim razmerama...

zato sto su spisi iz Kumrana i svici sa Mrtvog mora, nadjeni mnogo kasnije od pisanja biblije, smatra da su lazni dokumenti ... na kraju krajeva, i da nisu lazni, bili bi u grupi obicnih apokrifa kojih ima kolko ti dusa iste i koji su izrazito popularni u narodnim masama

masonerija nema nikakve veze sa tim, ne uplici je u ovu temu, jer to nije potrebno......

bazirati svoje misljenje na osnovu knjige "Hiramov kljuc" i na osnovu misljenja dvojice masona, koji su na neverovatno nelogican nacin povezali masoneriju sa Starim Egiptom.. .to ti je razmisljanje tipa" niko kao mi" i mi smo stari 10 iljada godina i znamo sto drugi ne znaju :\ no, sve sto su napisali u onoj knjizi uglavnom je vec bilo i napisano, tako da toliko o njihovom "otkricu". Majkl Bejdžent, Ričard Li, Henri Linkoln - posle njihovog "Sveta krv, sveti gral" nista novo nije ni napisano na tu temu.

Isto kao sto se smatra da su Kumranski spisi i Jevandjelje po Mariji Magdaleni krivotvoreni, tako i ja smatram da je Biblija krivotvorena.Mozda nema direktne veze, ali neke veze sigurno ima, preko templara sto posto ima neke veze.
A da ti "masoni" pricaju nebuloze njihove knjige se uopste ne bi prodavale, a izdali su ih dosta i ljudi sirom sveta ih postuju.
Da li ti je poznata prica da je Isus Hrist pripadao Esenima i da je kod njih bio poznat ritual tz. uskrsnuca zivih ljudi?

Problem su pre svega ti shto je tumache bukvalno .
A inkvizitori :per: A oni koji u tome nalaze antisemitizam i odobrenje ropstva , Biblija je bila osnovno sredstvo za pravdanje ropstva ranije , a i antisemitizma ( HURR DURR Jevreji su razapeli Isusa ).
Hrishcanstvo je Jevrejska sekta koja je uspela da nadjacha original ( napadnijim i originalnijim marketingom ).

Platon je to pisao veoma skoro i veoma svezhe , a ima i drugih koji potvrdjuju osim nekoliko vekova zakasnelih jevandjelista koji su kod crkvenih sabora pobedili konkurenciju nad "zvezdama jevanjdelja" .
Sokrat nije tvrdio da je sin bozhji , niti Platon tvrdi da se Sokrat vratio iz mrtvih , da je pretvarao vodu u vino , itd. Uchenje Sokrata i Platona , iako sa tragom mita , nije mitoloshtko vec racionalno ( koliko se moglo u antici ) , dok je kod Jevandjelista obrnuto , mit poturaju kao istinu . A i nije bilo preko 80 ( neki trvrde i vishe ) Odbrana Sokratovih pa da njegovi uchenici biraju odgovarajuce .

Sokrat > Isus
ok, inkvizitori... ali nadji makar i jednu stvar koju su oni uradili a da tako nesto pise u bibliji...i da, slazem se da su problem oni koji je tumace bukvalno.
antisemitizam se razvija za vreme fasizma. Hitler nije bio inspirisan biblijom, vec mitologijom, njegova zelja da napravi savrsenu selekciju odbacivala je semitske narode, crnce itd.
Sto rece Tinar, u to vreme je bilo dosta ucenja, kako to da se jedino hriscanstvo odrzalo do danas tj. kako to da ima ovoliko ljudi koji se izjasnjavaju kao hriscani...

Spomenuo sam Sokrata, jer si doveo u sumnju postojanje mesije. O Isusu postoji vise dokaza nego o pojedinim vojskovodjama i istorijskim licnostima cije se postojanje ne dovodi u pitanje.

Isto kao sto se smatra da su Kumranski spisi i Jevandjelje po Mariji Magdaleni krivotvoreni, tako i ja smatram da je Biblija krivotvorena.Mozda nema direktne veze, ali neke veze sigurno ima, preko templara sto posto ima neke veze.
A da ti "masoni" pricaju nebuloze njihove knjige se uopste ne bi prodavale, a izdali su ih dosta i ljudi sirom sveta ih postuju.
Da li ti je poznata prica da je Isus Hrist pripadao Esenima i da je kod njih bio poznat ritual tz. uskrsnuca zivih ljudi?
to je jednostavno tvoj stav na koji niko ne moze da utice niti bi trebalo da pokusa ...
templari su krivotvorili bibliju ? nisam razumeo taj deo..
cisti komercijalisti! Narod je uvek spreman da cita o teorijama zavere, obmane itd.
mnogo tesko ubediti prosecnog amerikanca, koji zdere svoju pljeskavicu, i nije dalje video od svoje struke, da je sve laz . . . zato sto je neko postovan ne bi trebalo da znaci da je upravu. Neki postuju i David Ickea i Alex Jonesa, a prosudi sam kolko je ozbiljno ono o cemu oni pricaju... tako da to merilo sto je neko "postovan" pada u vodu.
poznata mi je ta teorija , jer u poslednjih 10 godina, ne moze da se napise antibiblijska knjiga, a da se ne pomene to :\

ok, inkvizitori... ali nadji makar i jednu stvar koju su oni uradili a da tako nesto pise u bibliji...i da, slazem se da su problem oni koji je tumace bukvalno.

Chak i meni laiku je jasno vidljivo koliko ima nasilja u samoj bibliji , i to od strane "dobrih momaka" , jeste da je mnogo vishe u starom zavetu , a to je dobra podloga zar ne mislish ?

antisemitizam se razvija za vreme fasizma. Hitler nije bio inspirisan biblijom, vec mitologijom, njegova zelja da napravi savrsenu selekciju odbacivala je semitske narode, crnce itd.

Antisemistizam je dostigao vrhunac za vreme Hitlera , Hitlerove insipiracije su drugachije , ali koji su bili razlozi da se i pre Hitlera Jevreji mrze u poshtenom Hrishcanskom svetu , u Rusiji su bili proganjani , a bili su i jedne od glavih meta inkvzicija , pogotovu Shpanske.
Evo na primer Pogrom.
Evo josh malo sa Wikipedije:
In 1543, Martin Luther wrote On the Jews and Their Lies, a treatise in which he advocated harsh persecution of the Jewish people, up to what are now called pogroms. He advocated that their synagogues and schools be set on fire, their prayer books destroyed, rabbis forbidden to preach, homes razed, and property and money confiscated

Sto rece Tinar, u to vreme je bilo dosta ucenja, kako to da se jedino hriscanstvo odrzalo do danas tj. kako to da ima ovoliko ljudi koji se izjasnjavaju kao hriscani...

Hrishcanstvo je imalo jednu veliku prednost u u odnosu na svoje izvorishte , primali su nejevreje u veru , a pravu ekspanziju je dozhivelo tek kod Konstantina kada je zbog politike dobilo na znachaju , siromashni slojevi su dobili svoju veru , a religija cveta tek kad sve ostalo oslabi , da nije Rimsko carstvo bilo osiromasheno josh dugo bi hrishcanski fanatici dizali dreku koju danas dizhu Muslimanski fundamentalisti.

Spomenuo sam Sokrata, jer si doveo u sumnju postojanje mesije. O Isusu postoji vise dokaza nego o pojedinim vojskovodjama i istorijskim licnostima cije se postojanje ne dovodi u pitanje.

Samo kolko su ti dokazi verodostojni , vecina ljudi zasniva svoju veru na od-ruke-glaveshina-izabranih jevandjelja koja su pisana vekovima posle Isusove smrti ( ako je Isus i postojao ) .

Hrishcanstvo je imalo jednu veliku prednost u u odnosu na svoje izvorishte , primali su nejevreje u veru , a pravu ekspanziju je dozhivelo tek kod Konstantina kada je zbog politike dobilo na znachaju , siromashni slojevi su dobili svoju veru , a religija cveta tek kad sve ostalo oslabi , da nije Rimsko carstvo bilo osiromasheno josh dugo bi hrishcanski fanatici dizali dreku koju danas dizhu Muslimanski fundamentalisti.
Upravo tako... Razmere koje danas obuhvata hrisanstvo je dobilo tek mnogo vekova kasnije od samog njegovog nastanka i to samo zato sto je pokrstavanje naroda bilo jedno od nacina da se oni pokore... Svako ko se bavi istorijom to moze da potvrdi...

Chak i meni laiku je jasno vidljivo koliko ima nasilja u samoj bibliji , i to od strane "dobrih momaka" , jeste da je mnogo vishe u starom zavetu , a to je dobra podloga zar ne mislish ?

Antisemistizam je dostigao vrhunac za vreme Hitlera , Hitlerove insipiracije su drugachije , ali koji su bili razlozi da se i pre Hitlera Jevreji mrze u poshtenom Hrishcanskom svetu , u Rusiji su bili proganjani , a bili su i jedne od glavih meta inkvzicija , pogotovu Shpanske.
Evo na primer Pogrom.
Evo josh malo sa Wikipedije:

Samo kolko su ti dokazi verodostojni , vecina ljudi zasniva svoju veru na od-ruke-glaveshina-izabranih jevandjelja koja su pisana vekovima posle Isusove smrti ( ako je Isus i postojao ) .

slazem se ... samo razlog za nastajanje inkvizicije, pored pogresnog tumacenja, je pomalo i licni interes. Sama podela crkve i kobna 1054.-a je takodje jedan od uzroka.Titula pape je apsurdna! Pre svega se zbog katolicanstva osnuje sekte cije je ucenje uticalo kako i na crkvu tako i narod. Samo da ne budem shvacen kao neko ko misli da u pravoslavlju tece med i mleko, i sam si na kraju krajeva dokazao za pogrom, gde apsolutno nista ne moze da se ospori...
Upravu si i za dokaze :neutral: mnogo je vise onih koji dokazuje da hriscanstvo moze biti prevara, ali ni jedan od tih dokaza nije toliko verodostojan da kaze da jeste prevara.

No, danas pravoslavno vera je izuzetno privlacna i sa jako lepim stavovima i razmisljanjima, cak i da mi neko da jasne dokaze da je sve laz, nastavio bih da pokusavam da zivim kako dolikuje jednom pravoslavcu.

Back