Tinejdzeri i Bog!!

Науком јок. А за филозофију - ако си је учио у средњој школи, онда знаш да су њом на врло занимљиве начине различити филозофи 'успевали' да докажу потпуно супротне ствари. И тако су неки доказивали да То понешто говори.

:D Какве он користи има од тога?
Одувек се то питам. Претпоставимо да бог постоји - шта њега боли уво да ли ти верујеш да постоји, или не? Да ли се молиш, или не? Ваљда би било логичније да неко иде у рај ако се труди да буде добар човек, а не ако се клања некоме.

upravo je u tome poenta... ne radi se o tome da li se molis ili nego jednostavno ako se trudis da zivis onako kako, recimo, pravoslavlje nalaze, zasigurno ces biti dobar covek, iako je to relativan pojam :) ovim ne kazem da ateista ne moze biti moralan ili "zli" cika...

evo jednog sajta koji ume to da objasni... http://www.creation6days.com/

http://www.pravoslavna-srbija.com/P...ogenetski zakon/Hekelov biogenetski zakon.htm
mrzi me sad da kucam, ali jednom prilikom kad budem imao vremena, iznecemo i neke zakone fizike i mozemo se posluziti i matematikom i doci do resenja da su verovatnoce da je svet stvoren slucajno jednake nuli :)

evo jednog sajta koji ume to da objasni... http://www.creation6days.com/

http://www.pravoslavna-srbija.com/Pr...ki zakon.htm
mrzi me sad da kucam, ali jednom prilikom kad budem imao vremena, iznecemo i neke zakone fizike i mozemo se posluziti i matematikom i doci do resenja da su verovatnoce da je svet stvoren slucajno jednake nuli

Prvi sajt je obicna izmisljostina, pogledaj na prirodnim naukama, koliko je taj sajt "hvaljen", tipican budalizam osobe koja nema pametnije posla. Mogu svaku tvrdnju od tamo navedenih da ti demantujem sa argemunetima.

Ovaj sa pravolsavljem, da nashao si sajt koji ce da govori o postanku zivota. Svaki pop zna evoluciju.

Pa dobro ljudi, bolje verovati u Boga a da ga nema, nego se zeznuti pa ne verovati a Njega ima :D
Ti i Joma95 pricate kao da vi trazite samo korist od vere u Boga,po mom misljenju vera zbog koristi nema smisla i onda bolje ne verovati.I ja verujem.
Sustina verovanja i molitve Bogu i to sve nije da ces ti po datom obecanju otici u raj jer si postio svaki post i svaku sredu i petak,jer nisi psovao,ni krao ni lagao i postovao sve bozije zapovesti ako nemas ljubavi i ako ne osecas nesto prema toj veri a ne samo korist i osecaj moranja prema necemu,kao da te neko tera na to i tebi to pada tesko.Bog nije tu samo da bi te odveo u raj vec i da ti oprosti grehe,ulepsa zivot.Desilo mi se mnogo puta da sam uradio nesto zbog cega me je okorelo grizla savest i Bog mi je pomogao i olaksao mi je.Verujem u Boga mada nekad,kada me razmisljanja ponesu,pomislim na ono "Sta ako Boga uopste nema,sta ako je sve to samo izmisljotina" a zatim zamisljam smrt i kraj zivota,jedan ne zamisliv osecaj zbog kojeg mi se place i ne volim da razmisljam o tome ali eto nekad se desi.Mislim da mi to padne na pamet i ako verujem u Boga zato sto nemam cvrstu i jaku veru.I takodje,kad god sam se molio Bogu za nesto,Bog mi je to uvek i ucinio i tako da oko toga nema dileme da li Bog postoji ili ne ali ne mada me eto nekad ponesu razmisljanja o tome iz ko zna kog razloga.U prethodnim stranama ove teme sam video neke poruke koje sada nisam uspeo da nadjem.Naime jedna devojka je napisala kako ljudi veruju u Boga a to ne vredi jer su ljudi iz davne proslosti ne znajuci da odgovore odakle oni postoje i odakle postoji ceo svet,izmislili licnost koja je sve to stvorila,Boga.I ta devojka govora kako je danas sve naucni dokazano kako je sve nastalo i da je jasno da nista nije Bog stvorio pa bih se ja sada nadovezao na to njeno.Neka mi neko objasni ako je naucno dokazano kako je od uzarenih delica sunca nastao dinosaurus ili covek.I mislim da je bog postavio te uslove i doznanja o nauci i otkricima kako smo mi postali kako bi nas testirao,ako imas jaku veru u Boga nece ti trebati opravdanje zasto mi postojimo i kako postojimo vec ti je svako opravdanje Bog i po meni to istrazivanje o tome kako smo mi postali nema smisla a svi kao verujemo u Boga.I cuo sam da neki naucnici ce da proucavaju da li ima zivota posle smrti...To doznanje ljudima koji imaju jaku veru takodje nije potrebno jer oni znaju da ima i veruju da ima i to im je odgovor a ti sto proucavaju su nevernici koji zele da saznaju da li ima zivota posle smrti a ne veruju bas u Boga pa ih onda to malo golica...Na kraju krajeva postoje mnoga cuda,i meni su se desavala,ne toliko velika ali bar znak da Bog postoji i to je dokaz onima koji imaju slabiju veru.ne kazem da ja imam jaku veru ali verujem.Ali ce i ta cuda naucnici proucavati mereci brzinu vetra,pogodnost klime i jacinu svetlosti kako bi dokazali da je to moguce i bez Boga al sta da im radim,svako ima pravo da radi sta hoce pa nek rade...

vau, sad ste me totalno sjebali :roll:
ni jednog trenutka nisam omalovazavao vase misljenje i vas pogled na svet i jedino sto me nervira kod nekog ko ne veruje u Boga je to sto misli da je uzvisen, razumniji od religioznih ljudi, covek van zablude... ovi vernici su totalni mlataci prazne slame, presipaju iz suplje u prazno, glupi su itd. itd. ne znam, mozda gresim, ali takav utisak sticem... poznata ce mi biti i rekcija vas "naucno orijentisanih" mladica i devojaka kada ugrabim vremena da ispisem to... potrudicu se sto pre... otprilike za vikend...

ni jednog trenutka nisam omalovazavao vase misljenje i vas pogled na svet i jedino sto me nervira kod nekog ko ne veruje u Boga je to sto misli da je uzvisen, razumniji od religioznih ljudi, covek van zablude... ovi vernici su totalni mlataci prazne slame, presipaju iz suplje u prazno, glupi su itd. itd. ne znam, mozda gresim, ali takav utisak sticem... poznata ce mi biti i rekcija vas "naucno orijentisanih" mladica i devojaka kada ugrabim vremena da ispisem to... potrudicu se sto pre... otprilike za vikend...

pa religija je jedan od nacina da se kontrolishe vecina. zasnovasna na nazovi lepim stvarima, najveci velikani religije cinili su tako gnusna dela a i josh ih cine.
Nauka se iskljucivo zasniva na intuiciji, ne logicnom vec dogmatkom razmisljanju. Ako neko tako zeli, da ponavlja neshto i da ne istrazuje nishta novo, da se zatupljuje time, neka izvoli slobodno.

Kada pogledam nashta odlazi nash novac od poreza i sve...Katastrofa, ekonomicije da otvore neku lepu prodavnicu, trzni centar ili biblioteku a ne neku crkvetinu. Katastrofa, deca nemaju da jedu, piju, da se obuku, skoluju, ali mi dajemo lepo pare na molebane i crkve.

Ja sanjam o drushtvu koje ce se okaniti tih bezvezotina i oriejtisati se na nauku i umetnost.

I da, oni motivi iz hriscanstva i sve, bili su poznati i hiljadama godina pre hriscanstva, tako da nemoj da mi govorish o autenticnosti hriscanstva.

Religija je jedino oslonac ljudima, psiholoshka potpora i nishta vishe. Ali sva sreca pa sma ja izuzetno stabilna licnost pa mi ne treba to.

pa ne znam na koje velikane mislis ? istina da je vreme inkvizicije bilo najmracnije doba Evrope i to ne moze niko poreci ! Takodje ne mogu da tvrdim da crkva nije koriscena za masovno bogacenje itd.
A sto se tice nauka, pa ni one ne bi postala da nema religije... da nije bilo alhemicara ko zna kad bi hemija dostigla nivo na kom je danas. Recimo, vecini je poznato pronalazenje sumpora...

Crkve uglavnom drzava vise i ne gradi (obicno neki pojedinac se izdvoji pa bude ktitor neke crkvice ), ona samo renovira vec postojece objekte, sto se moze smatrati i negom kulturnih vrednosti i spomenika. Bez obzira da li si vernik ili ne, crkve bi trebalo da budu odrzavane, kao i ostali kulturno istorijski spomenici. Na kraju krajeva, bolje da se i daje novac na tako nesto, nego sto se za svaku sitnicu saziva skupstina (nisam upucen ali mislim da je dnevnica oko 2000 dinara za poslanika u skupstini) i naravno gleda se da se to sto vise oduzi...
Prodavnice se otvaruju, samo bije i to inostrane, jer mi nase proizvode tesko izvozimo, a niko se ni ne trudi da popravi to stanje. Trznih centara vala ima... koliko ih je samo u Beogradu, a i svaki grad ima makar po jedan, dva.
A sto se ne napravi nekakav fond gde ce protivcrkvenjaci :) da pomognu toj deci? uglavnom u takvim fondovima ucestvuje crkva. Finansiranje u nauku i umetnost... To kod nas ne moze da bude :D ne zato sto previse novca odlazi tamo gde ti kazes, nego zato sto pohlepnoj mafiji uvek treba jos. Muzi Srbiju dok jos iole mleka daje!
Najlepsa dela u umetnosti ne bi nastala da nije crkve... barok... zamisli koliko dela uopste ne bi postojalo da nije bilo ovog doba (pokreta), zamisli da Vincijev talenat koji ne bi mogao da vidis...
A bese jednom doba racionalizma i sve uceni ljudi i bez zabluda... Zvase se komunizam... ispiranje mozga!
Svaka cast tebi sto si stabilna licnost, ali to nikako ne znaci da su vernici psihicki labilni, plasljivi ili sta vec...

Imanuel Kant - filosfija, idealista...
"Ukoliko je čovekova savest jedini dokaz postojanja Boga onda je on dovoljan"
eticka dilema - Etička dilema je situacija do koje dolazi kada se čini da su dve ili više moralnih vrednosti jednako validne, a kontradiktorne, a od pojedinca se zahteva da napravi najbolji mogući izbor. - Lepo definisano na vikipediji...
Kada se covek nadje u dilemi da li da ucini nesto ili ne, potrebno je da napravi takav izbor koji moze biti univerzalan izbor svih ljudi... Ako postoje univerzalni izbori onda postoji i univerzalno bice, nama poznatije kao Bog.
Zaista bi bilo gubljenje vremena navoditi filosofske dokaze za postojanje Boga, jer toga ima na svakom koraku. Filosofija je i jedan od kljucnih predmeta na teologiji...

Matematika, broj e...
Slozenost sveta je toliko velika da je matematicki potpuno dokazivo da nije moguce da je sve postalo slucajno. Zakon verovatnoce kaze da mogucnost da stvari krenu na bolje same po sebi je: 1/e(u indeksu)260(na e). e je prirodni broj, 2,718.... Ovo je funkcija koja najbrže raste u matematici. Procenjeno je da je ovaj broj veci od ukupnog broja atoma u svemiru (poredjenja radi).

cuveni drugi zakon termodinamike i entropija
Procesi u izlovanim sistemima se uvek odvijaju u smeru povecanja entropije (mjere neuredjenosti, haosa sistema). Sve sto je prepusteno samo sebi odvija se u smeru veceg haosa. To je najuniverzalniji zakon koji vazi u citavom svemiru. Sve propada i kvari se samo po sebi. Neko je morao da ulozi izuzetan napor da bi sve usmerio u pravom smeru i stvorio red. Bez ovakvog napora red nije moguc. i nemojte sad da me upucujete na http://teorijaevolucije.com/ jer ja cu da kazem isto da je to pisao neki sarlatan koji ne prihvata svet sa Bogom, kao sto se prica za sajtove gde je pokusano da se nauka i religija ujedine! (sto je, mislim, ono pravo, tad ce se i najveca ekspanzije nauke i dogoditi...)

Materija i energija se ne mogu niti stvoriti niti unistiti, vec samo prelaze iz jednog oblika drugi... Kako li onda ni od cega nastade Big Bang i razvi se kompleksan i savrsen svet i savrsena bica.

Imanuel Kant - filosfija, idealista...
"Ukoliko je čovekova savest jedini dokaz postojanja Boga onda je on dovoljan"
eticka dilema - Etička dilema je situacija do koje dolazi kada se čini da su dve ili više moralnih vrednosti jednako validne, a kontradiktorne, a od pojedinca se zahteva da napravi najbolji mogući izbor. - Lepo definisano na vikipediji...
Kada se covek nadje u dilemi da li da ucini nesto ili ne, potrebno je da napravi takav izbor koji moze biti univerzalan izbor svih ljudi... Ako postoje univerzalni izbori onda postoji i univerzalno bice, nama poznatije kao Bog.
Zaista bi bilo gubljenje vremena navoditi filosofske dokaze za postojanje Boga, jer toga ima na svakom koraku. Filosofija je i jedan od kljucnih predmeta na teologiji...

Znaci, kada bih ja imao dilemu da li postoji Baba Roga, i napravio univerzalni izbor, po implikaciji da Univerzalnom izboru postoji i Univerzalno bice, Baba Roga se cini dosta stvarnom. Sve vidi, sve cuje, kazni te kada i losh, zivi u mraku, wabi decu.

Matematika, broj e...
Slozenost sveta je toliko velika da je matematicki potpuno dokazivo da nije moguce da je sve postalo slucajno. Zakon verovatnoce kaze da mogucnost da stvari krenu na bolje same po sebi je: 1/e(u indeksu)260(na e). e je prirodni broj, 2,718.... Ovo je funkcija koja najbrže raste u matematici. Procenjeno je da je ovaj broj veci od ukupnog broja atoma u svemiru (poredjenja radi).

Znash li koliki je uopshte broj atoma u Svemiru? Buduci da mi imamo samo predpostavku, ti ne mozesh o tome da zakljucujesh, jer je kao sto i sma kazesh procenjeno.

cuveni drugi zakon termodinamike i entropija
Procesi u izlovanim sistemima se uvek odvijaju u smeru povecanja entropije (mjere neuredjenosti, haosa sistema). Sve sto je prepusteno samo sebi odvija se u smeru veceg haosa. To je najuniverzalniji zakon koji vazi u citavom svemiru. Sve propada i kvari se samo po sebi. Neko je morao da ulozi izuzetan napor da bi sve usmerio u pravom smeru i stvorio red. Bez ovakvog napora red nije moguc. i nemojte sad da me upucujete na http://teorijaevolucije.com/ jer ja cu da kazem isto da je to pisao neki sarlatan koji ne prihvata svet sa Bogom, kao sto se prica za sajtove gde je pokusano da se nauka i religija ujedine! (sto je, mislim, ono pravo, tad ce se i najveca ekspanzije nauke i dogoditi...)

Materija i energija se ne mogu niti stvoriti niti unistiti, vec samo prelaze iz jednog oblika drugi... Kako li onda ni od cega nastade Big Bang i razvi se kompleksan i savrsen svet i savrsena bica.

Nije ovde cak ni problem u verovanju u Bice Kreatora. Pitanje je samo u kakvog to Kreatora verujes.

Ono sto ja ovde pokusavam da ti kazem je ne samo da naucni dokazi govore nesto sasvim drugacije od onoga sto kreacionisti vole da veruju. Ne, situacija je mnogo zanimljivija od toga.

Vidis, Roth, nije posao nauke da opovrgava neko "Bice Kreatora". Nauka samo daje okvire u kojima to Bice moze da postoji. I ti okviri su VELIKI. Toliko veliki, da kreacionisti ne mogu da ih u potpunosti shvate - i zato izmisljaju malog, jadnog Boga - Boziculjka, mogli bi smo reci - koji im je udobniji.

Drugim recima, moze se reci da nauka i evolucija velicaju Boga, dok ga kreacionizam i "inteligentni dizajn" pljuju.

Kako to, pitaces?

Ako verujes u Boga, i verujes u naucne cinjenice, kakav je Bog?

Bog je uzviseno bice koje stoji na pocetku Univerzuma. Definisao je pet-sest konstanti, i tri-cetiri zakona. Sve ostalo sledi iz njih. Veliki prasak. Energija se sazima u materiju, u obliku protona i elektrona. Nastaje vodonik, koga gravitacija povlaci u prve zvezde. Zvezde vrse fuziju, generisuci sve ostale elemente, i zavrsavaju zivot u eksplozijama koje sire nove elemente sirom univerzuma. Ova zvezdana tvar se sazima sa jos vodonika, u nove zvezde i planete. Na nekim planetama nastaje zivot. Prateci iste osnovne zakone koje je "Bice Kreatora" postavilo u samom pocetku, zivot evoluira, raste, razvija se, komplikuje se. Kada dodje do katastrofe, vrste izumiru, ali nakon toga druge vrste nastaju da popune prazna mesta. Zivot je otporan, zilav, promenjiv.

Dok na kraju ne nastane samosvesno bice - koje moze da pogleda u nebesa, i da se zapita kako je sve to pocelo, i da pokusa da odgonetne zagonetku svog nastanka. I da razmislja o prirodi Bozjoj.

Nauka omogucava razumevanje Boga - uzvisenog Boga, koji je zasnovao univerzum na fantasticno elegantim i jednostavnim osnovama koje omogucavaju beskonacnu kompleksnost postojanja, zivota i misli.

Ali ovo je suvise komplikovana i velika ideja za neke ljude. Njima treba prostiji Bog.

Otud oni zamisljaju Boga-madjionicara. Ciku sa bradom koji je sisao na Zemlju i pravio zivotinje, jednu po jednu.

Uglavnom bube - znas, Roth, da na svetu ima vise vrsta buba nego bilo kojih drugih zivotinja? Nekoliko stotina miliona vrsta je postojalo u toku istorije Zemlje. Zamisli Boga kako ih pravi. Jednu po jednu. Ne stotine miliona buba, vec stotine miliona vrsta buba.

Na zalost, 99.9% svih tih vrsta - sav taj rad! - su izumrle. Danas prezivljava samo par miliona preostalih. I biolozi kazu da se one stalno razvijaju, i da nastaju nove vrste, ali ko jos veruje biolozima? Bog-madjionicar nije mogao da napravi zivot koji se adaptira, razvija i raste; ne, vidis, kreacionisticki Bog je suvise mali, suvise nemocan. On je stvorio vrste takvima kakve su, pa kad izumru - izumru, to je to.

Zasto je lakse verovati u malog Boga? Pa, blizi je coveku. Ima strasti i misli kao covek - ima bes, i okrutnost, i ljubomoru, i ljubav - i govori sve ljudske jezike, i jako je zainteresovan sta pojedinacni ljudi rade. Ko koga voli, ko koga mrzi, ko je koga udario, ko je sa kime spavao. Sve on to prati i zapisuje, i na osnovu toga donosi odluke o celom univerzumu. I ako ga zamolis na pravi nacin (u stilu "O Boze, ja sam mali i beznacajan, i veliki sam gresnik, i znam da sam u tvojim ocima manji od crva. Molim te sada, izmeni zakone univerzuma meni u korist!"), mozda ce ti i odgovoriti. Verovano ne, ali mozda i da. Ko zna...

Naravno, ovaj mali Boziculjak se ne uklapa bas najbolje u naucne dokaze o Zemlji. Geoloski periodi su predugacki, genetski zakoni se ne mogu izbeci, fosilni tragovi jasno govore sta se u stvari desilo. Ali i dalje je sve to suvise...neudobno. Mnogo je lakse verovati u Boziculjka, nego uloziti mentalni napor u pokusaj da se shvati mogucnost istinskog Boga.

Da li me razumes malo bolje Roth? Nije poenta evolucije u tome da nema "Bica Kreatora". Poenta je u tome da a) u svetu postoje odredjene cinjenice, i b) te cinjenice znace mnogo vise nego bilo sta sto bilo ko izmisli. Sto vazi i za teologiju: ako zelis da znas istinu o Bogu, moras poceti od istinitih premisa, od cinjenica.

Ako pocnes od stvari koje je neko izmislio, doci ces do izmisljenog Boga, 100% sigurno. I imaces 100% laz o Bogu, u koju mozes sam da 100% verujes da je istinita, ako tako hoces. Niko ti ne moze narediti sta da verujes. Enede, gledaj koliko ljudi veruje u, recimo, astrologiju?

Ako pocnes od cinjenica, nemas garancije. Induktivna logika ti ne daje taj nivo komfora. Imas ozbiljan rizik da ces traziti, i traziti, i da na kraju neces naci Boga. Ali imas i prednost. Ako kroz ovaj pristup nadjes nesto o Bogu - neki trag, neku ideju, neki uvid - imas dobre sanse da ce to biti istinito.

Da li me razumes? Izbor je izmedju 100% sigurno lazi, i nesigurne 99% verovatne istine. Svakome ostaje da bira sta mu se svidja...

Ovo ti je neko psiholoshko - naucno objasnjenje religije i shvatanja ateimaz i religioznosti.

A sada evo ti objasnjenje ovoga sa molekulima. Kako atomi formiraju jedinjenja? Tako sto ostvaruju veze izmedju sebe. Ne razumem sta hocesh da kazesh uvodjenjem Zakona termodinamike u ovu stvar. On ovde nije potreban. Jednostavno, nauka je dokazala da je sposobnost stvaranja jedinjenja izmedju atoma, prirodan proces, bez utroshka energije, znaci nikakva energija nije bila ulozena. Neka jedinjenja opstaju jer su stabilna, a druga nestabilna otpadaju.

Inace gorepomnuti sajt je izvrstan, pravio ga je jedan od profesora sa Bioloshkog fakulteta, ali ima masu boljih na internetu.

Jesi li cuo za Higsov Bozon?

I da svet nije savrshen, vrlo je haotican a niko nije savrshen, zar ne sem dragog na cike na nebu?

'Човек који верује не поступа према принципима разума, логичког расуђивања и закључивања, већ то чини у зависности или од неког спољашњег ауторитета, или од властитог осећања, субјективног става. Човек који верује у 'спасење ' и који се 'нада изгледнијој будућности' не долази до таквог становишта рационалним путем, нити за такво веровање може навести образложен став.'
Није ме мрзело да тражим :) .Уџбеник за социологију, страна 163.
А што се тиче питања о томе како се крше закони термодинамике и како је мала вероватноћа да је свет настао случајно - мораћу да те упутим на http://teorijaevolucije.com/ca1.html#teorija иако то не желиш - дати су одговори на твоја конкретна питања.

bre ja licno neznam dal postoj Bog onakav u kakvog mi verujemo al nesto postoj,siguran sam,sad se ne pridrzavam nesto tih zapovesti i gresnik sam i tako to,al *** gledam da budem dobar covek.e sad,postim i kolko tolko obicaji al nista preterano

'Човек који верује не поступа према принципима разума, логичког расуђивања и закључивања, већ то чини у зависности или од неког спољашњег ауторитета, или од властитог осећања, субјективног става. Човек који верује у 'спасење ' и који се 'нада изгледнијој будућности' не долази до таквог становишта рационалним путем, нити за такво веровање може навести образложен став.'
Није ме мрзело да тражим :) .Уџбеник за социологију, страна 163.
А што се тиче питања о томе како се крше закони термодинамике и како је мала вероватноћа да је свет настао случајно - мораћу да те упутим на http://teorijaevolucije.com/ca1.html#teorija иако то не желиш - дати су одговори на твоја конкретна питања.

Uramicu ovaj post :D Like Like Like Like Like :D

Back