Tinejdzeri i Bog!!

Odakle kod ljudi navika za postavljanjem tog pitanja? Ako veruješ u Boga, vernik si. A to da li se svako veče moliš pored kreveta, da li jedeš mrsnu hranu cele godine, i slično, je daleko manje bitno.

U vezi tog prvog veroučitenja, pošto si ti, čini mi se, iz blokova, je l' ima dugu, plavu kosu?

To pitanje je samo proisteklo iz uvodnog posta teme.
Jesam iz blokova, ali nema dugu plavu kosu ima crnu :)
On jos uvek predaje kod mene u gimnaziji..
@ Carol - stvarno ti zelim jednog takvog profesora :)

Moja profesorka veronauke uopšte ne priča o religiji!
Uglavnom pričamo o svakodnevnim temama, ona ogovara nekog- mi crtamo nešto...
GROZNO!

Takva je moja profesorka građanskog :neutral:
Ali, u principu, nisam pohađala veronauku, te nisam ni kompetentna da pričam, ali znam ljude koji jesu, i smatram da je vrlo loše odrađen koncept (da se razumemo, ni za građansko nije ništa bolje)
Kada bih išla na veronauku, od nje bih očekivala da, između ostalog, posmatramo religiju sa aspekta nauke. Umesto toga, mnogi uče napamet neke stihove iz biblije, za koje pola njih, blago rečeno, pojma nema šta znači, i slušaju propovedi popova, ovakvih i onakvih.
Drugi problem koji meni smeta, mada mrzim da generalizujem, ali činjenica je da se SPC konstantno trudi i oduvek trudila da nameće pravoslavnu religiju, i da je trpa u prvi plan, ispred vere, ispred svega. Jer, između religije i vere nikako, ali nikako ne može da stoji znak jednakosti, a mnogi to izjednačavaju. Meni lično je bitnije da li sam vernik ili ne, jer to je unutrašnji osećaj, a mogu da pripadam i hinduizmu - nebitno, dokle god verujem. To je nešto što je našoj crkvi strano, i ja razumem, jer ona mora da zagovara verovanja i običaje te crkve, ali se došlo dotle da aspolutno sve što je različitno - nikako ne valja.

Pojedini ucenici mnogo bzvz shvataju veronauku,ja doduse idem na gradjansko jer nisam nesto zainteresovan za veru niti sam neki veliki poboznik i tako to, mada je i gradjansko malo smorno ali ok da se vratim na ono sto sam hteo reci.Mnogi veronauku shvataju bzvz pricala mi je drugarica imaju jednog decka u grupi koga je veroucitelj prozvao da cita molitvu i ovaj se u sred citanja zaneo u smeh i naravno veroucitelj mu je rekao da se vise ne pojavljuje na njegovim casovima....:roll:

Takva je moja profesorka građanskog :neutral:
Ali, u principu, nisam pohađala veronauku, te nisam ni kompetentna da pričam, ali znam ljude koji jesu, i smatram da je vrlo loše odrađen koncept (da se razumemo, ni za građansko nije ništa bolje)
Kada bih išla na veronauku, od nje bih očekivala da, između ostalog, posmatramo religiju sa aspekta nauke. Umesto toga, mnogi uče napamet neke stihove iz biblije, za koje pola njih, blago rečeno, pojma nema šta znači, i slušaju propovedi popova, ovakvih i onakvih.
Drugi problem koji meni smeta, mada mrzim da generalizujem, ali činjenica je da se SPC konstantno trudi i oduvek trudila da nameće pravoslavnu religiju, i da je trpa u prvi plan, ispred vere, ispred svega. Jer, između religije i vere nikako, ali nikako ne može da stoji znak jednakosti, a mnogi to izjednačavaju. Meni lično je bitnije da li sam vernik ili ne, jer to je unutrašnji osećaj, a mogu da pripadam i hinduizmu - nebitno, dokle god verujem. To je nešto što je našoj crkvi strano, i ja razumem, jer ona mora da zagovara verovanja i običaje te crkve, ali se došlo dotle da aspolutno sve što je različitno - nikako ne valja.

Apsolutno se slazem, i za sebe bih rekao da sam vise vernik (radim na svojojs duhovnosti), nego religiozan, i smatram da je vera opstiji pojam od religije...

Neka to cine makar malo suptilnije. Pojedinci.

Srce to treba da se ocuva jer je to deo nase istorije i naseg naroda,jok treba da nam dodju muslimani ili katolici da nam namecu njihovu veru? Ukoliko ne verujes pusti druge da rade,nema potrebe pljuvati po tome!:)Ja ne znam za bilo koji slucaj da je neko nametao nekom pravoslavlje... Znam da je nametan islam i katolicka vera, a nasa nije!

Srce to treba da se ocuva jer je to deo nase istorije i naseg naroda,jok treba da nam dodju muslimani ili katolici da nam namecu njihovu veru? Ukoliko ne verujes pusti druge da rade,nema potrebe pljuvati po tome!:)Ja ne znam za bilo koji slucaj da je neko nametao nekom pravoslavlje... Znam da je nametan islam i katolicka vera, a nasa nije!

Ne, ne, potpuno si me pogresno shvatio.
Nemam nista protiv, cak se slazem sa tobom, ali u nekom od prethodnih postova sam govorila o svom sadasnjem veroucitelju i njegovom insistiranju na tome.. Ja verujem, ali i dalje mislim da bi trebalo da nam priblizi veru i crkvu na neki drugi nacin, a ne dranjem i izivljavanjem.
Mozda je to samo sa njim slucaj, mozda ne ume sa ljudima....
Kako bilo, ako imas vremena, procitaj moja dva prethodna posta, jer ja ne mogu sve ispocetka da pisem, i videces da si me pogresno razumeo.

Ne mozhe ti niko nametnuti veru.
Sam chovek mora da spozna veru.
Mozhe se on drati koliko oce, dzhaba jel?
Kao shto su meni ljudi svashta govorili na ovom forumu, pa jel sam neshto promenio? Ja barem smatram da ne. Mozhda sam samo malo vulgarniji ;)
Ali ne znam kako ti mozhe priblizhiti veru IKO.

Ali im definitivno nije u opisu posla da se mešaju u Narodnu skupštinu i donošenje zakona ;)
Umislili ljudi da su vrhovna vlast u zemlji, pa to ti je

:hahaha::hahaha:

to nije mesanje u skupstinu i donosenje zakona... nije u pitanju samo pravoslavna crkva, nego sve vere na prostoru Srbije... I ta cela zbrka sto se dogodila oko onog zakona o diskriminaciji... Kad bi se taj zakon usvojio u prevodu bi znacilo, da dva geja mogu lagano uci u crkvu i vencati se... A ja ne poznajem ni jednu religiju koja homoseksualizam ne svrstava kao greh. I sta onda pop treba da venca dva muskarca, zene, i na kraju se oni kao poljube :lol:
"I nek muskarac nikad ne spava sa muskarcem kao sa zenom..." stih iz biblije
A, kad pomenu skupstinu, imamo mi mnogo vaznijih zakona da donesemo od ovog pederskog. :D jer ako iole pratis politicku scenu vidis i sama sta se dogadja, kako ljudi zgrcu pred nasim ocima.

Daj im strah, baci im tamu na oci, e to vam je politika ovih nasih... Ekonomska kriza :hahaha: .!. pa mi smo svi rodjeni u krizi xD, i garantujem da se ona u Srbiji ne odrazava.
Onaj praseci virus ... pa u SAD-u u Arizoni koja je tu kod Meksika, dva, dana su bile vesti o tome, a kod nas svaki dan iako nismo ni zahvaceni tim. bla bla

Ja se mogu pohvaliti da imam izvanredne casove veronauke... profesorka koja mi predaje, zaista se trudi da to radi na krajnje pedagoski i na prihvatljiv nacin, cesto imamo predavanja o nasoj veri.. . tako da nam je poslednji put dolazio vladika Porfirije, a gost nam je bio i vladika Grigorije, sledeci gost bi trebao da bude Ivan Bosiljcic, kao, eto, decko koji se pronasao u pravoslavlju i zivi kako je pisano :P Otprilike svaki drugi, treci cas odlazimo u posebnu ucionicu gde gledamo filmove vezane za pravoslavlje. . . Eto jedan od nacina privuci paznju i pribliziti nasu veru... a ti da cekas da ti se Bog javi, ima da se nacekas ... :D ne zato sto on ne postoji, vec zato sto oni koji cekaju da im se On pokaze, pa da poveruju, ne zele da Ga vide :P

to nije mesanje u skupstinu i donosenje zakona... nije u pitanju samo pravoslavna crkva, nego sve vere na prostoru Srbije... I ta cela zbrka sto se dogodila oko onog zakona o diskriminaciji... Kad bi se taj zakon usvojio u prevodu bi znacilo, da dva geja mogu lagano uci u crkvu i vencati se... A ja ne poznajem ni jednu religiju koja homoseksualizam ne svrstava kao greh. I sta onda pop treba da venca dva muskarca, zene, i na kraju se oni kao poljube

ajde fino pogledaj onaj zakon, pa ga procitaj jedanput, pa josh jedanput pa onda josh jedanput. A onda procitaj malo po wikipediji kako se donosi zakon.

Zakonom protiv diskiminacije ukinjen je svaki oblik nasilja prema manjinama, a da bi se vencali treba uvesti novi zakon. Mislim glupe li tvrdnje...

Elem, htedoh reci, danas vam je hriscanstvo toliko rascepkano ima 28 000 pa i vishe svojih podjedinica, iliti sekti.bzv cisti. Npr. masturbacija se smatra grehom. Kretenizam, sex pre braka itd. mislim zaista...

Pogledajte film zaitgeist o religiji. Lako se nalazi na netu.

Verujte logici i nauci, a ne dogmama zasnovanim na verovanjima i intuiciji.

ajde fino pogledaj onaj zakon, pa ga procitaj jedanput, pa josh jedanput pa onda josh jedanput. A onda procitaj malo po wikipediji kako se donosi zakon.

Zakonom protiv diskiminacije ukinjen je svaki oblik nasilja prema manjinama, a da bi se vencali treba uvesti novi zakon. Mislim glupe li tvrdnje...

Elem, htedoh reci, danas vam je hriscanstvo toliko rascepkano ima 28 000 pa i vishe svojih podjedinica, iliti sekti.bzv cisti. Npr. masturbacija se smatra grehom. Kretenizam, sex pre braka itd. mislim zaista...

Pogledajte film zaitgeist o religiji. Lako se nalazi na netu.

Verujte logici i nauci, a ne dogmama zasnovanim na verovanjima i intuiciji.

bila je emisija na prvom rts-u koja je lepo obradila ceo zakon, sta su mu vrline, a sta mane...o tome na pdf politika...

pa, sve je pocelo 1054... ekspanzija sekti nastaje posle Martina Lutara i zaceca protenstatizma... a slobodno smem da kazem da je krivac za to katolicka crkva. pravoslavna sekta koju poznajem su ziloti... , a ovo ostalo pojavi se neki lik i ima neko svoje tumacenje pisma i prikupi rodbinu, prijatelje i kaze ja imam novu religiju :) u sad-u kupis plac, napravis hram i propovedas sta hoces :D od tih 28 000 sekti, koliko njih opstaje ?
skelet svih tih sekti je isti, promenjena su neka ucenja, ali u osnovi poruka je ista -slicna.
sex pre braka nije greh...
logikom, filosofijom, pa i naukom se Bog moze dokaziti...
On je jedan, zvao ga ti Alah, Jehova, Zoroaster, Braman, Gospod... i sigurno mu prijaju molitve, odricanja radi njega, tihovanja, meditiranja...
Zaitgeist, sve li je zavera, sve su to ljudi iz senke ... :D cuo sam i da nam gusteri kroje sudbinu :P

logikom, filosofijom, pa i naukom se Bog moze dokaziti...
Науком јок. А за филозофију - ако си је учио у средњој школи, онда знаш да су њом на врло занимљиве начине различити филозофи 'успевали' да докажу потпуно супротне ствари. И тако су неки доказивали да То понешто говори.
i sigurno mu prijaju molitve, odricanja radi njega, tihovanja, meditiranja...
:D Какве он користи има од тога?
Одувек се то питам. Претпоставимо да бог постоји - шта њега боли уво да ли ти верујеш да постоји, или не? Да ли се молиш, или не? Ваљда би било логичније да неко иде у рај ако се труди да буде добар човек, а не ако се клања некоме.

Back