Tiganj

Svako ulje sme da se termički obrađuje ukoliko se ne prelazi tzv. "smoking point", tj. tačka na kojoj ulje počinje da se dimi i dezintegriše.

Fora je što je za suncokretovo ulje smoking point 225°C, svinjska mast je oko 180, a hladno ceđeno maslinovo ulje od 160 do 180 (zavisi koliko je filtrirano itd).

Tako da ko ume, hoće i može da vodi računa o ovome, može da koristi svako ulje koje voli. Za termičku obradu je bolje ulje od komine masline, ko baš hoće da termički obrađuje maslinovo ulje, ono ima malo viši smoking point.

Moje pravilo je, bez obzira na kom ulju spremam, da ako primetim da je počelo da se dimi, odmah ga bacim.
Slušajte Sizifa kad ja nisam tu. On je skoro pametan ko ja.

Ovo hoću da uzmem

Screenshot_2023-06-08-17-47-26-345-edit_com.kupujemprodajem.android.jpg

I margarin je pun vitamina na reklami.
nisu to informacije do kojih je tesko doci
maslinovo ulje gori na odredjenoj temperaturi koja je ok
ne oslobadja se nista stetno samo se uniste neke komponente koje su korisne i to je to
druga stvar je ukus
nekome ne odgovara
mi smo toliko navikli da i kolace pravim s maslinovim uljem recimo biskvite s limunom, palacinke, mafine...
i naravno cijena, nekom je to jednostavno preskupo za svakodnevno kuvanje

ne oslobadja se nista stetno samo se uniste neke komponente koje su korisne i to je to
druga stvar je ukus
nekome ne odgovara
mi smo toliko navikli da i kolace pravim s maslinovim uljem recimo biskvite s limunom, palacinke, mafine...
Ne volim ukus maslinovog osim u salati. Za kolače i te đakonije koristim maslac.

druga stvar je ukus
nekome ne odgovara
Исти случај. Маслиново уље користим за све, па и за колаче.

Back