Tiganj

Ja?
Ja imam bre talandaru. Lol..a imam i to.
Važno je, ako ima, sad kao ozbiljan sam i sve...ako ima alu premaz, a skoro svi imaju, da se menja, znači, posle pola godine u Kantu za smeće. Veliki K, nemam manji.

A što indijanski tiganj kao, zgoreva?
Jao, Bože....tanjir..indijanski leteći tanjoor.

Хладно цеђено уље је штета загревати, оно је за преливање здравље.
Ја пржим на масти. Али ретко пржим ишта. Углавном у рерну ставим.

Imam raznih tava (tiganja) i ne obraćam posebnu pažnju na to kakav je i od čega kad kupujem. Kupim ako mi se dopadne, ako počne hrana da se lijepi bacim i nabavim drugi. Odbijam da me nadživi komad posuđa, volim da mijenjam.

Imam raznih tava (tiganja) i ne obraćam posebnu pažnju na to kakav je i od čega kad kupujem. Kupim ako mi se dopadne, ako počne hrana da se lijepi bacim i nabavim drugi. Odbijam da me nadživi komad posuđa, volim da mijenjam.
ona tucana je rezervisana za muza kad nije dobar :D

hmmm :think: kako interesantno ovo zvuci kad se pise osisanom latinicom :kez:

Upotrebljavam tiganj od levanog gvozdja
518QAf7NLDL._AC_SX569_.jpg

Moram odmah da dam primedbu na uvodni post - kad pitaš nekoga KOJI tiganj, moraš da kažeš prvo za šta ti treba.

Nije isto ako hoćeš da praviš palačinke, da pržiš jaja sa slaninom, da "aktiviraš" pet grama belog luka, da praviš bolonjeze, da napraviš hrskavu koricu na mesu... svaki tiganj ima svoju upotrebu.

Kada idem negde gde moram da nosim posuđe, uvek nosim ovaj Emeril od livenog gvožđa (proputovao je pola sveta, ima 4kg i danas je bolji nego kad je kupljen pre 25 godina)

1686219667528.png

I uvek je tu jedan teflonski AMT od 26cm sa staklenim poklopcem. Pored AMT-a preporučujem i švajcarski Titan (Migros), nije skup a kida i traje duuugo.

1686219743818.png

Pored toga koristim Inox, keramičke (sada dosta ređe), jedino uopšte ne koristim emajlirane jer ne shvatam poentu.

Što se tiče generalnog pravila, tiganj MORA da bude masivan i debeo, zato ne kupujem đubre tipa Tefal, Texel i slično što se iskrivi čim oseti pravu toplotu.

maslinovo ulje ne sme termicki da se obradjuje.
Svako ulje sme da se termički obrađuje ukoliko se ne prelazi tzv. "smoking point", tj. tačka na kojoj ulje počinje da se dimi i dezintegriše.

Fora je što je za suncokretovo ulje smoking point 225°C, svinjska mast je oko 180, a hladno ceđeno maslinovo ulje od 160 do 180 (zavisi koliko je filtrirano itd).

Tako da ko ume, hoće i može da vodi računa o ovome, može da koristi svako ulje koje voli. Za termičku obradu je bolje ulje od komine masline, ko baš hoće da termički obrađuje maslinovo ulje, ono ima malo viši smoking point.

Moje pravilo je, bez obzira na kom ulju spremam, da ako primetim da je počelo da se dimi, odmah ga bacim.

maslinovo ulje ne sme termicki da se obradjuje.
Sme - ne sme, ja sam kuvala na hladno ceđenom masinovom ulju.
I opet ću samo da donesem dobro ulje iz Grčke.

Trenutno najčešće kuvam na svinjskoj masti ili kokosovom ulju ( donosim iz Mađarske).
Bilo da kuvam na masti, kokosovom, maslinovom ili ulju od koštica grožđa, sve dinstam na nižoj temperaturi.Laganica..

Nije mi jasno da nekome ulje ' zadimi'.
Zašto zadimi?
Čak ni krofne ne pečem na ringli uključenoj na 9.

Back