„Тежина ланаца“ на јутубету.

Добар је филм. Једини пропуст је можда у томе што филм негира постојање мржње међу народима СФРЈ,посебно између Срба и Хрвата....
Пред сам почетак рата пропаганда на свим странама је подстицала мржњу и терала људе на рат,али ништа више од тога,мржња између Срба и Хрвата потиче од времена НДХ и Јасеновца и била је само мало потиснута до рата,а онда је 91. године експлодирала....
СФРЈ би се распала овако или онако кад тад јер је била неприродна,а нерешена национална питања и подела територија је рат само учинила крвавијим и неизбежнијим....
Тежина ланца јасно наводи страну улогу у рату и ту скидам капу,али погрешно је тврдити да је све дошло споља....

U ravan sa srpskim istorijskim drzavotvorstvom, film stavlja par hrvatskih politicara jugoslovenske orjentacije,
koji su izbjegli iz Austrougarske i u Londonu postali clanovi Jugoslovenskog odbora,
skrivajuci drugi dio istine o hrvatsko slovenackom odusevljenju ausrtijske objave rata Srbiji,
te njihovom zlocinackom djelovanju u vojsci AU tokom WW1!!

Ovo bi bila filmska obmana br. 1,
ciljem prikrivanja pravog raspolozenja hrvatskog naroda u vezi stvaranja prve Jugoslavije,
koja im je ipak pobjedom srpskih snaga u WW1 nametnuta,
sto su svojim odnosom, ustancima, pa ubistvom Kralja pokazali,
a ovaj tendenciozni film precutao, sto bi bila i
filmska obmana br. 2!!!!

Бам!

Дакле Борис је успео да направи прави баланс... да га попљују и са леве и са десне стране.
Једнима је поглед на ствари врло националистички, а други сматрају да прећуткује чињенице о мржњи између Срба и Хрвата.

Left-right... left-right... left-left-right... left-right-right...

и на крају:

K.O. !!!

Boris Malagurski is knocked out...

Na filmsku obmanu br. 3,
hronoloski se vec stize pocetkom WW2,
dje se ustaskim zlocinima u NDH postavlja simetrija cetnistva,
a resenje je u partizanima, jugoslovenskom komunistickom poktretu,
kao da isti nije iznikao iz srpske borbe protiv genocida hrvatskih nacista,
jos dok su jugoslovenski komunisti cutali, vozeci se na paralelnom ustaskom kolsjeku!!!

Vec u prvih uvodnih 20ak minuta, stize se i do
filmske obmane br.4,
poratnom bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti pod vodstvom najveceg hrvatskog sina!
Ni rjeci o siptarskim zulumima nad srpskim narodom Kosova i Metohije,
komunistickom teroru nad SPC i njenim vjernicima,
Terorizmu hrvatske ustaske emigracije kako u inostranstvu, tako i u zemlji,
ustavnom nasilju, koji su diskriminisuci Srbe provodili hrvatski nacisti!!!

Где он то изједначава четнике и усташе? Зашто лажеш?

Evo ti precizno,...0:12:05...vreme na filmu i kaze se...nakon izvjestaja o ustaskim zlocinima...
...- SA DRUGE STRANE, MONARHISTI, VERNI KRUNI, ZVANI CETNICI -,,,itd, itd, !!!

Ako ovo za tebe nije simetrija, naravno metaforicna , stilska..., onda me i ne cudi tvoja nepismenost!!!

Ukoliko se javno ne izvinis, zbog iskazanog primitivizma, ides na ignore!!!!

Poslednja izmena:
Naravno, kad se kroz ove cetri osnovne obmane u ovom filmu,
vrlo perfidno izrecene kroz iznosenje poluistina,
provuce laz , kako eto izmedju naroda i narodnosti u bivsoj YU, nije bilo etnickih nesuglasica,
a o mrznjama ni pomena,
lako se naivnom gledaocu servira socijalno ekonomski problem, podmetnut od Amerikanaca,
umjesto surove stvarnosti PATOLOSKE etno mrznje,
sto u sustini i jeste cilj ovoga filma, DA SE SAKRIJE ISTINA!!!

Poslednja izmena:
Па и није било. Ниједном народу није у генима записана мржња према другом народу као што Малагурски каже. Све је то подизање интереса једне класе на национални ниво. И тако је усташка емиграција искористила прилику да свој интерес наметне хрватском народу преко ХДЗ-а.

Zasto bi Malagurski u ovom filmu tezio skrivanju istine ja ne znam,
ali kad neko skriva istinu, zeli podmetnuti novu laz!!!

Ako je do krvavog raspada YU, manipulisuci poluistinama, Malagurski sakrio istorijsku cinjenicu
da je za jugoslovenske komuniste kraljevina SHS, odnosno prva Jugoslavija BILA TAMNICA NARODA I NARODNOSTI,
tako je sakrio i istinu da je svaka Jugoslavija bila za Hrvate i Slovence, samo cekaonica iz koje se po svaku cjenu mora otici!!!

Film ne podrzava mitomaniju...

U filmu se o tome ne govori, time se ne bavi - ali Titova SFRJ je bila cvrsta drzava dok je on bio ziv. To je, nazalost, bila jedina prezivela osobina do 1980. godine. Do tada su sve republike imale povecana ovlascenja, tako da smo mi bili prakticno konfederacija, suprotno onom 'f' u imenu.

Kada bi obican narod krenuo, da ga nisu manijaci poveli? Nema sanse. Ko je gledao film mogao je da zapazi da je Sloveniji i Hrvatskoj obecana pomoc... kada budu samostalci - sto se ubrzo i dogodilo. Tadasnja vlast pomenutih je mogla da mase sa dobrim parama i obecanjima i to je proslo. To jeste logican proces.

A mi bi, umesto da gundjamo na sve i svasta, mogli da prihvatimo poraz, da se opametimo, i da u buducnosti krenemo da pobedjujemo. Drzava i narod nisu pojave koje se prave za jedan mandat, to je dugodecenijski a obicno visevekovni trud.

Film ne podrzava mitomaniju...

U filmu se o tome ne govori, time se ne bavi - ali Titova SFRJ je bila cvrsta drzava dok je on bio ziv. To je, nazalost, bila jedina prezivela osobina do 1980. godine. Do tada su sve republike imale povecana ovlascenja, tako da smo mi bili prakticno konfederacija, suprotno onom 'f' u imenu.

Kada bi obican narod krenuo, da ga nisu manijaci poveli? Nema sanse. Ko je gledao film mogao je da zapazi da je Sloveniji i Hrvatskoj obecana pomoc... kada budu samostalci - sto se ubrzo i dogodilo. Tadasnja vlast pomenutih je mogla da mase sa dobrim parama i obecanjima i to je proslo. To jeste logican proces.

A mi bi, umesto da gundjamo na sve i svasta, mogli da prihvatimo poraz, da se opametimo, i da u buducnosti krenemo da pobedjujemo. Drzava i narod nisu pojave koje se prave za jedan mandat, to je dugodecenijski a obicno visevekovni trud.

Najveci srpski neprijatelj je kratka pamet i na osnovu nje je srpski narod usao u novu zabludu druge Jugoslavije!!!
Ne treba vam valjda Malagurski podmetati kao su Jugoslavije bile volja naroda i narodnosti!
Kroz zajednicku drzavu Jugoslaviju, srpski narod nije ostvario svoj nacionalni i istorijski interes,
SAMO ZATO STO TO NIJE BIO INTERES HRVATA I SLOVENACA!!!!

Zabluda je bila ocekivati da ti narodi zele zivjeti ravnopravno sa Srbima, umjesto podredjenosti Njemcima i Austrijancima!!!!
Ne treba dozvoliti nikom da nas poluistinama, lazima, uvodi u nove zablude!!!

Tu gresku da porazene u ratu, ne potcinimo sebi, zgazimo im zastave, pocinili smo i dobili dokaz da smo GRDNO POGRESILI!!!!!!
Oni koje smo porazili, iz blata digli sebi za ravnopravne, zabili su nam noz u ledja, ne mogu oprati nikakvi Malagurski!!!

Poslednja izmena:
Najveci srpski neprijatelj je kratka pamet i na osnovu nje je srpski narod usao u novu zabludu druge Jugoslavije!!!
Ne treba vam valjda Malagurski podmetati kao su Jugoslavije bile volja naroda i narodnosti!
Kroz zajednicku drzavu Jugoslaviju, srpski narod nije ostvario svoj nacionalni i istorijski interes,
SAMO ZATO STO TO NIJE BIO INTERES HRVATA I SLOVENACA!!!!

Zabluda je bila ocekivati da ti narodi zele zivjeti ravnopravno sa Srbima, umjesto podredjenosti Njemcima i Austrijancima!!!!
Ne treba dozvoliti nikom da nas poluistinama, lazima, uvodi u nove zablude!!!

Najveci srpski neprijatelj je - lenjost.
Potrudicemo se da komsiji crkne krava - ali ako moramo da idemo 50 km da bi nesto uradili - e onda od toga nema nista. Pa uporedi to sa medjudrzavnom politikom :roll:
Mi smo mnogo stete napravili svojom trapavoscu i lenjoscu. Mi nismo imali jake protivnike, ali su nas vodili nesposobni. Najveca kritika koju Malagurski daje za Milosevca je - da je nesposoban. Ne baca na njega mnogo krivice - jer on i nije delao kada je trebalo, pa je necinjenjem ispao manji krivac.

Interes Hrvata i Slovenaca je bio da imaju svoje drzave. Mogu da kazem da je njihovo pravo da tako nesto zele. A to sto su se bolje snasli, sto su se oslonili na zapad a pogotovo na Nemacku, a mi na te neke Ruse koji tek danas (20 godina kasnije) nesto mogu, za to smo krivi mi, jer smo birali pogresne saveznike. I ucinili su nam svasta sta nije trebalo - sto nije osudjeno... Takav je odnos snaga, a mi ne zelimo da gledamo istini u oci.
Ali objasniti Srbinu da je bar nekad, barem u necemu, pogresio... da to shvati i da ne gresi vise... Vrlo tesko do nemoguce. E zato nam tako i ide - bahato idemo iz greske u gresku, sve po istom sablonu.

Najveci srpski neprijatelj je - lenjost.
Potrudicemo se da komsiji crkne krava - ali ako moramo da idemo 50 km da bi nesto uradili - e onda od toga nema nista. Pa uporedi to sa medjudrzavnom politikom :roll:
Mi smo mnogo stete napravili svojom trapavoscu i lenjoscu. Mi nismo imali jake protivnike, ali su nas vodili nesposobni. Najveca kritika koju Malagurski daje za Milosevca je - da je nesposoban. Ne baca na njega mnogo krivice - jer on i nije delao kada je trebalo, pa je necinjenjem ispao manji krivac.

Interes Hrvata i Slovenaca je bio da imaju svoje drzave. Mogu da kazem da je njihovo pravo da tako nesto zele. A to sto su se bolje snasli, sto su se oslonili na zapad a pogotovo na Nemacku, a mi na te neke Ruse koji tek danas (20 godina kasnije) nesto mogu, za to smo krivi mi, jer smo birali pogresne saveznike. I ucinili su nam svasta sta nije trebalo - sto nije osudjeno... Takav je odnos snaga, a mi ne zelimo da gledamo istini u oci.
Ali objasniti Srbinu da je bar nekad, barem u necemu, pogresio... da to shvati i da ne gresi vise... Vrlo tesko do nemoguce. E zato nam tako i ide - bahato idemo iz greske u gresku, sve po istom sablonu.

Deckicu, iskaces iz konteksta teme, imas moje postove,....izvoli...!
Svaki Srbin priznace kljucnu gresku sto porazene u ratovima nismo sebi potcinili,
zgazili im zastave, nego ih onako srpski sebi za ravne stavili, da im krave zive ostanu,...a ne kako ti kazes..........,
pa nam jos tipovi poput Malagurskog bacaju prasinu u oci!!!

Poslednja izmena:
Deckicu, iskaces iz konteksta teme, imas moje postove,....izvoli...!
Svaki Srbin priznace kljucnu gresku sto porazene u ratovima nismo sebi potcinili,
zgazili im zastave, nego ih onako srpski sebi za ravne stavili, da im krave zive ostanu,...a ne kako ti kazes..........,
pa nam jos tipovi poput Malagurskog bacaju prasinu u oci!!!

Ko ce da prizna gresku?
Ovi sto veruju u nepogresivost Milosevica?
Ovi sto veruju u nepogresivost Seselja?
Ovi sto veruju u nepogresivost Nikolica?
Ovi sto veruju u nepogresivost Kostunice?

I onda svi zajedno traze da Tadic prvi prizna gresku... :roll: Ma daj, zaista verujes u to?

Ko ce da prizna gresku?
Ovi sto veruju u nepogresivost Milosevica?
Ovi sto veruju u nepogresivost Seselja?
Ovi sto veruju u nepogresivost Nikolica?
Ovi sto veruju u nepogresivost Kostunice?

I onda svi zajedno traze da Tadic prvi prizna gresku... :roll: Ma daj, zaista verujes u to?

Srbija je u svojoj vertikali postojanja daleko iznad gmazova koje si nabrojao, sve sa Tadicijem,
a greska o kojoj govorim pocinjena je jos prije nego su oni zajedno sa navijacima i zaceti!!!:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Film nije o nacionalnim temama, nego o dugovima, i tako treba i da se gleda, kao ekonomska istorija (i mozda buducnost).

Jos bi bilo bolje kada bi autor znao o ekonomiji makar nesto. Ovako, posto o njoj zna manje od seljaka sa pijace, onda deluje smesno. To sto on prica u filmu mozes da cujes od svake ekipe koja se sakuplja ispred Zadruge u lokalnom kraju.

Back