Najveci srpski neprijatelj je - lenjost.
Potrudicemo se da komsiji crkne krava - ali ako moramo da idemo 50 km da bi nesto uradili - e onda od toga nema nista. Pa uporedi to sa medjudrzavnom politikom

Mi smo mnogo stete napravili svojom trapavoscu i lenjoscu. Mi nismo imali jake protivnike, ali su nas vodili nesposobni. Najveca kritika koju Malagurski daje za Milosevca je - da je nesposoban. Ne baca na njega mnogo krivice - jer on i nije delao kada je trebalo, pa je necinjenjem ispao manji krivac.
Interes Hrvata i Slovenaca je bio da imaju svoje drzave. Mogu da kazem da je njihovo pravo da tako nesto zele. A to sto su se bolje snasli, sto su se oslonili na zapad a pogotovo na Nemacku, a mi na te neke Ruse koji tek danas (20 godina kasnije) nesto mogu, za to smo krivi mi, jer smo birali pogresne saveznike. I ucinili su nam svasta sta nije trebalo - sto nije osudjeno... Takav je odnos snaga, a mi ne zelimo da gledamo istini u oci.
Ali objasniti Srbinu da je bar nekad, barem u necemu, pogresio... da to shvati i da ne gresi vise... Vrlo tesko do nemoguce. E zato nam tako i ide - bahato idemo iz greske u gresku, sve po istom sablonu.