ТЕЖАК ИСТОРИЈСКИ ФАЛСИФИКАТ серија "СУЛЕЈМАН ВЕЛИЧАНСТВЕНИ"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam malo gledao ovu seriju iskljucivo zbog istorijskih podataka.
Sve je tako smesno i romantizovano. Sultan je prikazan kao pravedan i romantican covek,a to je bilo daleko od toga.
Sta sam ja primetio a nije napisano jeste sukob sa Madjarima.
Kralj Lajos je u seriji prikazan kao lisac od nekih 40 godina koji potcenjuje tursku imperiju i zbog toga je zapoceta invazija.
Kralj Lajos je zapravo imao 19 godina kada su Osmanlije otpocele napad,Madjarska je bila u rasulu ( slicno kao Srbija posle smrti Stefana Dusana),izdeljena,velikasi nisu bili potcinjeni kralju,bez saveznika. Takodje nisu ubili turskog poslanika u Budimu,nego je zapravo imao los smestaj samo.
Takodje kralj Lajos nije bio u Zemunu kad su Turci napali Zemun i Beograd.
Beograd je branilo oko 900 vitezova (Srba iskljucivo),a Turci su po nekim podacima imali oko 30.000 vojnika. Lako je bilo pokoriti Beograd kada su ga branili malobrojni Srbi i to za tudju drzavu.1521. Turci su pobedili Madjare kod Mohaca i unistili Madjarsku kraljevinu. Mladi kralj Lajos je umro tako sto se utopio u potoku.A u seriji je prikazan kao sarlatan,zenskaros,i matori kockar. Bio je slican Urosu Nemanjicu.
Sve u svemu to je bio zenit turskog zumula. Jedina svetla tacka je bio veliki vezir Mehmed pasa ( postavljen samo godinu dana pre smrti Sulejmana) koji je umesto njegovog nesposobnog sina vodio carstvo i sa svojim bratom Makarijem obnovio srpsku pravoslavnu crkvu.

sta se ti smejuljis drugar, evo vidis i oguz je frajer
IMG_3039.jpg

Zasto toliko cvilite bre
Moze li jedna turska, komercijalna serija iz privatne produkcije da promeni ono sto je istorija zapisala i sta svi mi znamo?
Cemu tolika uvredjenost, kao da ste predratne gospodjice
Naravno da svako prikazuje svoju istinu
I mi smo 40 godina prikazivali kako su partizani bili fini momci a cetnici ruzni, zli, smrdljivi koljachi, pa to ipak nije promenilo istorijske cinjenice i ono sto su ljudi zapamtili, preneli i zapisali
A prava istina o na primer tim dogadjajima izaci ce na videlo kad umru i poslednji udbasi

Stoga je bas komicno sto vas toliko vredja turska verzija dogadjaja i to verzija izneta u komercijalnoj seriji iz privatne produkcije, i to samo kao sporedna ilustracija glavne price koja veze nema sa nama

I ja mislim da se ovde prosipa nepotrebna žuč. Imamo distancu od pola milenijuma pa povrh toga brkamo jednu komercijalnu TV seriju sa prikazivanjem detaljnih istorijskih događaja ??? Serija pre svega prikazuje Osmanlijsku dvorsku hijerarhiju, romantizovanu ljubav miljenika Alaha i jedne ukrajinske kaurkinje, pa tek usput, takođe romantično osvajanje i pohode najslavnijeg Osmanlijskog osvajača Sulejmana Veličanstvenog.

Za koji moj se ne bunimo kad se u Srbiji prikazuju filmovi o Aleksandru Makedonskom, Atili, Hanibalu, Cezaru, Džingis Kanu ??? Druga je priča kad su u pitanju sveže političke "umetničke" izvedbe poput one anoreksične buljave narkomanke Anđe Džoli ...

Gori su od Pinka, kome treba PInk2, jedino sto sam zahvalna Pinku na "Ostrvu"...

Bacih malo pogled na tvoje postove tamo (sasvim razumni), tražeći ih u preskoku konverzacije napaljenih glupača i par ldp-ovaca i pedera (mada su ldpovce i ****** isti ****)

Što reče Bergie, njima su mozgovi isprani, Izbrisan im operativni sistem u hard drajvu i sada im se putem ovakvih serija postavlja i novi sistem i softver. Sledeći korak je da djuture odu na kurs turskog

Сулејман је набијао српске главе на кочеве а о томе нема помена у серији!

07. 03. 2012 18:10 | Наташа Илић / telegraf.rs

Sulejman-velicanstveni.jpg

Нигде у серији нису приказани слонови и камиле који су били под Београдом (Фото: telegraf.rs)

Београд – У ТВ серији „Сулејман Величанствени“ драматично фалсификована српска историја. Београд није раширених руку дочекао султана, већ је у његовој одбрани изгинуло свих 900 бранилаца, а он није био романтични витез већ брутални освајач.

У серији „Сулејман Величанствени“ најбруталније је фалсификована српска историја, а турски султан који је у њој приказан као романтични љубавник и витез, заправо је био сурови освајач који се брутално обрачунавао са Србима! Примера ради, испред шабачке тврђаве дочекан је са 60 „неверничких“ глава набијених на кочеве!

У синоћ емитованој епизоди на Првој телевизији, приказан је први освајачки поход султана Сулејмана и пад Београда 1521. године који уопште не одговара историјским фактима, тврде српски историчари.
Иако је у серији приказано да су Османлије такорећи пријатељски ушетали у Београд, а њихов султан Сулејман љубазно проћаскао са шачицом заробљеника, објашњавајући им да долази у миру, историја говори сасвим другачије! Према књизи „Сулејман и Рокселана“ српског историчара и академика САНУ Радована Самарџића, османски поход на Београд је био највећи до тада.

„Мере које је Сулејман, чекајући пад Београда, једну за другом смишљао и без и одлагања спроводио на рачун Срба биле су изузетно свирепе“, пише Самарџић. Остављени без обећане помоћи Угара, неколико српских одреда (око 900 људи) је изгинуло под бедемима Калемегдана, а преживели житељи махом су одведени у ропство у Цариград.

Sulejman-velicanstveni-2.jpg
(Фото: telegraf.rs)

У серији, међутим, Сулејман ноншалантно долази у миру пред београдску тврђаву, а поражени Срби само што га не госте кафом и ратлуком! Сценаристи су такође „заборавили“ да прикажу 60 одсечених глава браниоца шабачког утврђења које су набијене на колац и које су дочекале Сулејмана !

Историчар Чедомир Антић сматра да држава мора да реагује на ову серију.

„Аутор серије има право да мења историју, али греше Радио-дифузни савет и држава Србија што дозвољавају да се шири културна пропаганда Турака. Њихови глумци из трећеразредних серија долазе у Београд, а ми их дочекујемо их као да су председници“, резигниран је Антић.

И његов колега Предраг Марковић, један од најбољих познавалаца српске историје, разочаран је како серија изгледа.
„Продукцијски, серија је урађена јадно. Наш ‘Вук Караџић’ је озбиљан програм за ово што гледамо. Историјске чињенице не бих да коментаришем“, каже Марковић.

Сем што је битка лажно приказана, нигде у епизоди се не помиње да су Турци у опсади београдске тврђаве ратовали искључиво са Србима, пошто је Угарска била слаба, а помоћ са стране није стигла. Неколико стотина Срба, на челу са војводом Петром Овчаревићем, бранило је до тада неосвојиви град који су Турци безуспешно нападали чак 150 година пре Сулејмана.

Коначно, нигде у серији нису приказани слонови и камиле који су такође били под Београдом. Творци овог „ремек дела“ такође су мало поранили са неким догађајима, приказујући султанова вољену робињу Хурем трудну са првим дететом у време освајања Београда. Хурем је, наиме, казује историја, Сулејману родила првог сина тек годину дана касније, за време турске опсаде Родоса.

http://www.telegraf.rs/vesti/104524...ticni-sulejman-nabijao-srpske-glave-na-koceve

************************************************************************************

И после се овдашњи олош ишчуђава ОТКУД ДА МУСЛИМАНИ У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ ВИЧУ "ОВО ЈЕ ТУРСКА" - А САМИ ИХ ИНДОКТРИНИРАЈУ ЛАЖИМА...

e moj mito... da je samo sulejman... danas ti svako zapisava kako mu se digne iz neznanja iz podlosti a bome i iz teskog predumisljaja... gledah pre neki dan dr rej i djavoli i veruj da takav nivo debilizma i neznanja o filmskoj sceni vezano za nikolasa reja, ratka drazevica i celu ondasnju filmsku situaciju u srbiji ne videh davno....posle videh da je scenarista ono malo kretenche vojnov koji je svojim idiotlucima od scenarija napravio od srpskog filma ono sto imamo danas na sceni...a opet skontam da itekako ima istine u tome da je vise od pola takvih debilnih "autorskih" filmova proizaslo iz kuninje ds-a jer su autori verne i pokorne sluge ovog rezima i sto je najznaimljivije u svakom od njih se pljuje po svemu a najvise po onome sto nosi pecat srpski.... bilo to danas, juce ili sutra. turcima mozes i da oprostis jer da su dileje ne bi bili u srbiji toliko dugo i imali centralnu vlast kao retko ko u istoriji. da smo pametni da naucimo od njih neke stvari a ne da pisamo po sebi jer tako tata boris i klika oko njega naredjuju kad daju pare za svakakve bljuvotine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back