endonuclease
Ističe se
- Poruka
- 2.010
igris987:Ako vec zelis da me pljujes po meni na nacin na koji to cinis, kazes mi kako citam zastarele kreacionisticke knjige, kako ne proveravam podatke o kojima govorim, a te iste podatke vidim na tom istom sajtu o kome gorvoris, bolje se zapitaj ko ovde nije u pravu i ko direktno laze,
Hej, u pravu si! Ovde ti zaista dugujem izvinjenje.
U diskusijama ovog tipa cesto nalecem na "argument" da se na Zemlju spusta ogromna kolicina kosmicke prasine koja bi trebalo da zatrpa sve zivo i nezivo. Kada sam tebi odgovarao (na brzinu, i priznajem veoma nepazljivo) nisam obratio paznju na broj, i nisam te razumeo kako treba...samo sam pretpostavio da koristis isti argument kao i prethodni kreacionisti, i onda sam (nepazljivo i bez provere broja) tako i odgovorio.
Izvinjavam se, i priznajem gresku. Naveo si tacan broj.
igris987:Ako ti zelis da kazes da ste desifrovali sve gene pa ih prebrojali i ustanovili koji gen cemu sluzi, od a do Sh, to je stvarno neverovatno, i povrh svega toga naisli na gene kojih pre toga u jednom zivom sistemu nije bilo vec su se stvorili, kazi ti to lepo naucnom krugu u kojem si okruzen, pa posle toga iznesi to pred studentima u anfiteatru i izadji s'tim podacima u javnost, najmanje je bitno sta cu ja na to da ti se nasmejem.
Nismo desifrovali sve gene. Jesmo ih prebrojali. Danas za vecinu znamo cemu sluze. Ogromna kolicina istrazivanja stoji iza moderne genetike.
Ono sto meni nije jasno je sta ti u stvari tvrdis ovde? Koje je tvoje pitanje o genetici?
igris987:Ti prijatelju ne umes da das odgovor ni na pitanje sta je starija Kokoska ili jaje a kamoli nesto slozenije
Starije je jaje. Prva kokoska se izlegla iz necega sto nije bas bilo kokoska.
Sto se slozenijih stvari tice, biraj koju hoces. Objasnjenja nisu jednostavna, ali postoje. Moj posao je razlucivanje genetike i proteomike popravke DNK. Dobar deo saznanja na tom polju smo razvili kroz evolucionu analizu, tako sto smo izucavali kada je sta zasto i kako evoluiralo (trenutno, na primer, posmatramo razvoj XP-kompleksa u DNK popravci, koji je evoluirao od primitivnijeg mada analognog sistema u Arhejama).
igris987:Kada sam govorio o Englezima i Nemcima, ja nisam rekao da su oni vodili ratove samo zbog nauke, oni su vodili ratove zbog materijalnih dobara, Englezima je teorija evolucije davala samo razlog vise zbog koga su i ostajali tamo gde su imali vec svoje kolonije.
???? Kako? Engleska je vecinu svojih kolonija uspostavila pre nego sto je teorija evolucije nastala. Nakon prihvatanja i uspostavljanja teorije evolucije (sto je trajalo nekoliko decenija), u roku od nekoliko desetina godina Engleska je izgubila svoje kolonije, jednu po jednu.
igris987:Endonuclease bez obzira kako se ti izjasnjavao ovde, ono sto je ocigledno jeste da i sam verujes u nesto sto mozda i neumes da definises,
Stvar je daleko prostija: ja ne verujem da covek moze da odluci sta Bog hoce, ili kako Bog radi, i sta je Bozja priroda. Otprilike, "hej, ja ovo ne razumem, pa cu da izmislim pricu i da onda u tu moju pricu verujem". Fizicki dokazi uvek nadilaze licne teorije; i intepretacija licnih ideja mora da se promeni ako se nadju novi fizicki dokazi.
igris987:govoris kao da je evolucija individua koja je od svega sto postoji, u svojoj laboratoriji napravila nekakav svet, preko evolucije i svih svojih mehanizama,
Ne. Evolucija je sistem mehanizama koje vidimo u svetu oko nas, i koje smo izmerili i jasno definisali. Teorija evolucije je naucna teorija koja na osnovu tih mehanizama interpretira istoriju zivota na Zemlji i dokaze koje o tom zivotu imamo.
igris987:stvarno ne zelim da te klasifikujem bilo gde,ali kad procitam sve ono sto si napisao o naucnicima koji veruju, govoris isto kao i masoni
Obozavam kada ljudi kazu "Necu da uradim x, ali evo x".
igris987:Evolucija je direktno suprostavljanje Bibliji sta god mislio o tome,Tragicno je verovanje u Bibliju i Evoluciju na bilo koji nacin,kada neko kaze da veruje u Boga ali ne i njegovu rec odnosno Bibliju, tada mora ozbiljno i da razmisli o indetitetu njegovog boga odnosno u kog boga on veruje,
Tjah. Vodio sam diskusiju na ovu temu sa mnogim vernicima i teolozima. Mogu da ti kazem da sukob nije tako direktan kao sto mislis.
Glavni problem je doslovno tumacenje Biblije. Recimo, tumacenje da je "dan" doslovno dan, ili da "pre pada nije bilo smrti" (u cemu se "smrt" doslovno tumaci kao fizicka smrt, a ne u smislu vecne smrti duse).
Naravno, ljudi koji insistiraju na takvoj doslovnosti nisu bas preterano doslovni kada se dodje do drugih stvari. Recimo, po Luki 21:32: nakon opisa kraja vremena i drugog dolaska, Isus kaze da "nece ovaj narastaj proci dok se ovo sve ne dogodi". Doslovno, ovo bi znacilo da je Isusov drugi dolazak bio pre nego sto je generacija njegovih ucenika poumirala. (Dodatne primere imas, recimo, po Marku 13:30).
Ili u prvoj Jovanovoj, 2:18, gde pisac kaze da u njegovo vreme ima mnogo antihrista, i da tako on zna da je poslednje vreme (tj. da je kraj sveta blizu). Doslovno?
Samo neki od mnogih primera problema. I sa samom pricom stvaranja, ako je uzmes doslovno, imas gomilu problema. Bog stvara dva svetla, Sunce i Mesec (ne znam da li si svestan, ali postojao je veliki pokret, skoro isto ovoliko veliki kao kreacionisticki danas, koji je trajao tri stotine godina i napadao naucnike za bezboznost zato sto tvrde da Zemlja nije u centru kosmosa, i zato sto tvrde da je Meseceva svetlost samo odsjaj Sunceve iako Biblija jasno kaze da je Mesec svetlost sama za sebe; isto kao ti danas, oni su tvrdili da su naucnici otpadnici, i da napadaju istinsku veru).
Ili zmija. Jesu li zmije proklete od Boga? Da li one jedu prah? Da li su sve zmije doslovno djavo, ili...? Opet, ako tumacis doslovno, imas problem, ulazis u besmislice i mentalne akrobacije ne bi li ostao dosledan...
A ako odustanes od doslovnosti, onda nema problema sa evolucijom ("neka zemlja pusti iz sebe duse zive po vrstama njihovijem, stoku i sitne zivotinje i zveri zemaljske po vrstama njihovijem"). Osim ako ne insistiras da se to desilo za doslovna dvadeset cetiri sata (sto nigde u Bibliji ne pise, dok sa druge strane jasno mozes da vidis da se reci cesto koriste poetski), eto ti evolucije.