5. DAN
Narednog dana smo krenuli u obilazak ostrva. Ovo preporucujem svima, kako bi mogli bar na kratko da steknu utisak o celom ostrvu i da odluce sta im je bolje, za eventualni sledeci dolazak na ostrvo.
Sada smo se vozili zapadnom stranom, gde je put mnogo bolji, gde je manje krivina i uspona. Prosli smo kroz razna mesta i videli ono sto su nam ljudi iz agencije i govorili, da su to mala mesta, sa samo nesto malo objekata i po nekom divljom plazicom kraj glavne plaze.. Dosli smo do juga ostrva, do Tripiti plaze. Iako lepo smestena, izmedju dve stene, sa malo hladovine i na parkingu i ovako, tog dana su na njoj bili veliki talasi, a cinjenica da su u plicaku dugacke kamene ploce, koje su dosta klizave i nesigurne i bez talasa, kumovala je da na njoj ne ostanemo. Sama plaza izgleda ok, samo sto ima mesani sljunak i pesak..
TRIPITI PLAZA
PECINA NA KRAJU PLAZE
Otisli smo dalje do Psili amos plaze, parkirali preko puta magistrale i spustili se do ove plazice. Ona ima neku svoju lepotu, pescana je, cista, malo je bila hladnija voda nego na drugim mestima, ali ok. Na krajnjoj desnoj strani ima stena. Ovde imate i bar i restoran za rucanje, pa je ok i za duzi ostanak na plazi. Takodje sam primetila da su investitori i ovde stedeli na kvalitetu suncobrana..
Pivo i cedjena pomorandza, nesto oko 5evra..
PSILI AMOS PLAZA
STENE
KAFIC NA PLAZI
U vreme rucka smo se vratili do Tripiti plaze, do hotela Rodon house, u cijem se dvoristu nalazi restoran Maestrale, u kome smo hteli da probamo cuvene lazanje. Medjutim, njih nije bilo vise na meniju, a kada nam je devojka koja radi rekla da “lazanje nisu nista posebno, bolje su spagete”, odustali smo od rucka na ovom mestu I resili da probamo nesto stvarno autenticno..
Dalje smo se odvezli do sela Teologos i tamo rucali sa uzivanjem. Kao sto znate, ovo mesto je poznato po dobrim tavernama i jagnjetini. Razocarani preporucenim restoranom Maestrale, resili smo da malo sami istrazujemo.
Tako smo pronasli odlican restoran, sa jos boljom jagnjetinom. Restoran se zove Kleoniki i nalazi se na suzenom delu puta, kada udjete u Teologos, desno. Sa ulice se vidi samo pecenje na raznju, ulaz i stakleni izlog sa nazivom Kleoniki, a unutra je veliki restoran sa prostranom terasom. Pogled je zaista divan.
Suprug je sam pokazao momku koji deo plecke da nam odsece i to su nam i servirali.
Porcija jagnjetine od 800g, sluzena sa pomfritom, grcka salata i hleb, kostala nas je 27evra. I vredela je svaki cent! Na to smo dobili i kolace, ljubaznoscu domacina.
POGLED IZ RESTORANA KLEONIKI
TEOLOGOS
Nakon rucka, krenuli smo dalje da zatvorimo krug oko ostrva. Tom prilikom prosli smo kroz sve gradice i pored brojnih plaza, ali se nismo zaustavljali. Resili smo da ovog dana zavrsimo sa posetom juznom delu ostrva, jer nam je nekako lepsi severni i istocni deo. Uz to, bilo nam je smesno kada smo na plazi Psili amos culi ljude kako komentarisu “kada cemo vec jednom otici na neku od normalnih plaza, na Golden Beach..”. Shvatili smo da je definitivno Limenas kao baza najbolje mesto, da su mu pristupacne lepe i uredjene plaze, a da jug ostrva kuburi sa gradskim plazama, te se ljudi izmedju ostalog zato odlucuju za te divlje plazice. One, naravno, nose neku posebnu lepotu, koja nama nije bila specijalno bitna, obzirom na ponudu koju smo imali u okruzenju..
Tako smo preskocili i Aliki i nasa sledeca odrednica bio je manastir Sv. Arhangela Mihaila. Savetujem vam da kupite u suvenirnici kratku povest ovog manastira na srpskom jeziku, kako bi vam bilo jasno sta ste obisli. Ova knjizica kosta samo 1 evro, a pruza pregrst informacija, koje mi nismo imali, jer nismo isli sa grupom i vodicima, pa nam je znacila.
Manastir je ova mala prizemna kuca, tu se nalazi uredjeno dvoriste i suvenirnica, a veliko zdanje je tek u izgradnji i gradi se po ugledu na Aja Sofiju-neko nam rece da je ista gradjevina, samo umanjena..
Jako je lepo i mirno i nekako mi je bilo kao da sam dosla na svoje..
MANASTIR SV. ARHANGELA MIHAILA
Dalje nas je put vodio ka kuci, pa smo resili da se okupamo na prvoj velikoj pescanoj plazi i za to nam je posluzila gradska plaza Skale Potamije, koja je ustvari prirodni nastavak Golden Beach plaze. Ovde smo maksimalno uzivali u cistoj vodi, pesku, mirnoj a dovoljno prostranoj plazi. Naravno i ovde su suncobran i dve lezaljke 7 evra, mada smo mi dali 5, jer smo stigli kasnije na kupanje. Tada nam suncobran nije ni trebao jer je bilo vec blago sunce, ali da nam je bio potreban, bio bi problem, jer, opet naglasavam, ovde su isto rupicasti.
PLAZA SKALA POTAMIJE