TASOS - u reči i slici

PANAGIA

panagia1rp3.jpg

panagia2ub5.jpg

panagia3kq2.jpg

panagia4nw7.jpg

CRKVA

crkvaeq6.jpg

FABRIKA MASLINOVOG ULJA

fabrika1ro7.jpg

fabrika2hq3.jpg

5. DAN

Narednog dana smo krenuli u obilazak ostrva. Ovo preporucujem svima, kako bi mogli bar na kratko da steknu utisak o celom ostrvu i da odluce sta im je bolje, za eventualni sledeci dolazak na ostrvo.
Sada smo se vozili zapadnom stranom, gde je put mnogo bolji, gde je manje krivina i uspona. Prosli smo kroz razna mesta i videli ono sto su nam ljudi iz agencije i govorili, da su to mala mesta, sa samo nesto malo objekata i po nekom divljom plazicom kraj glavne plaze.. Dosli smo do juga ostrva, do Tripiti plaze. Iako lepo smestena, izmedju dve stene, sa malo hladovine i na parkingu i ovako, tog dana su na njoj bili veliki talasi, a cinjenica da su u plicaku dugacke kamene ploce, koje su dosta klizave i nesigurne i bez talasa, kumovala je da na njoj ne ostanemo. Sama plaza izgleda ok, samo sto ima mesani sljunak i pesak..

TRIPITI PLAZA
tripitiplazaoa4.jpg

PECINA NA KRAJU PLAZE
pecinast5.jpg

Otisli smo dalje do Psili amos plaze, parkirali preko puta magistrale i spustili se do ove plazice. Ona ima neku svoju lepotu, pescana je, cista, malo je bila hladnija voda nego na drugim mestima, ali ok. Na krajnjoj desnoj strani ima stena. Ovde imate i bar i restoran za rucanje, pa je ok i za duzi ostanak na plazi. Takodje sam primetila da su investitori i ovde stedeli na kvalitetu suncobrana..
Pivo i cedjena pomorandza, nesto oko 5evra..

PSILI AMOS PLAZA
psiliamos1it0.jpg

STENE
psiliamos2ev6.jpg

KAFIC NA PLAZI
psiliamos3hd8.jpg

U vreme rucka smo se vratili do Tripiti plaze, do hotela Rodon house, u cijem se dvoristu nalazi restoran Maestrale, u kome smo hteli da probamo cuvene lazanje. Medjutim, njih nije bilo vise na meniju, a kada nam je devojka koja radi rekla da “lazanje nisu nista posebno, bolje su spagete”, odustali smo od rucka na ovom mestu I resili da probamo nesto stvarno autenticno..

Dalje smo se odvezli do sela Teologos i tamo rucali sa uzivanjem. Kao sto znate, ovo mesto je poznato po dobrim tavernama i jagnjetini. Razocarani preporucenim restoranom Maestrale, resili smo da malo sami istrazujemo.
Tako smo pronasli odlican restoran, sa jos boljom jagnjetinom. Restoran se zove Kleoniki i nalazi se na suzenom delu puta, kada udjete u Teologos, desno. Sa ulice se vidi samo pecenje na raznju, ulaz i stakleni izlog sa nazivom Kleoniki, a unutra je veliki restoran sa prostranom terasom. Pogled je zaista divan.
Suprug je sam pokazao momku koji deo plecke da nam odsece i to su nam i servirali.
Porcija jagnjetine od 800g, sluzena sa pomfritom, grcka salata i hleb, kostala nas je 27evra. I vredela je svaki cent! Na to smo dobili i kolace, ljubaznoscu domacina.

POGLED IZ RESTORANA KLEONIKI
pogledizrestoranakleoniyu2.jpg

TEOLOGOS
teologosgv7.jpg

Nakon rucka, krenuli smo dalje da zatvorimo krug oko ostrva. Tom prilikom prosli smo kroz sve gradice i pored brojnih plaza, ali se nismo zaustavljali. Resili smo da ovog dana zavrsimo sa posetom juznom delu ostrva, jer nam je nekako lepsi severni i istocni deo. Uz to, bilo nam je smesno kada smo na plazi Psili amos culi ljude kako komentarisu “kada cemo vec jednom otici na neku od normalnih plaza, na Golden Beach..”. Shvatili smo da je definitivno Limenas kao baza najbolje mesto, da su mu pristupacne lepe i uredjene plaze, a da jug ostrva kuburi sa gradskim plazama, te se ljudi izmedju ostalog zato odlucuju za te divlje plazice. One, naravno, nose neku posebnu lepotu, koja nama nije bila specijalno bitna, obzirom na ponudu koju smo imali u okruzenju..
Tako smo preskocili i Aliki i nasa sledeca odrednica bio je manastir Sv. Arhangela Mihaila. Savetujem vam da kupite u suvenirnici kratku povest ovog manastira na srpskom jeziku, kako bi vam bilo jasno sta ste obisli. Ova knjizica kosta samo 1 evro, a pruza pregrst informacija, koje mi nismo imali, jer nismo isli sa grupom i vodicima, pa nam je znacila.
Manastir je ova mala prizemna kuca, tu se nalazi uredjeno dvoriste i suvenirnica, a veliko zdanje je tek u izgradnji i gradi se po ugledu na Aja Sofiju-neko nam rece da je ista gradjevina, samo umanjena..
Jako je lepo i mirno i nekako mi je bilo kao da sam dosla na svoje..

MANASTIR SV. ARHANGELA MIHAILA
manastiryo3.png

Dalje nas je put vodio ka kuci, pa smo resili da se okupamo na prvoj velikoj pescanoj plazi i za to nam je posluzila gradska plaza Skale Potamije, koja je ustvari prirodni nastavak Golden Beach plaze. Ovde smo maksimalno uzivali u cistoj vodi, pesku, mirnoj a dovoljno prostranoj plazi. Naravno i ovde su suncobran i dve lezaljke 7 evra, mada smo mi dali 5, jer smo stigli kasnije na kupanje. Tada nam suncobran nije ni trebao jer je bilo vec blago sunce, ali da nam je bio potreban, bio bi problem, jer, opet naglasavam, ovde su isto rupicasti.

PLAZA SKALA POTAMIJE
plazaskalepotamia1md9.jpg

plazaskalepotamia2mr2.jpg

6. DAN

Ujutru smo krenuli do Golden Beach plaze, medjutim, posto je duvao jak vetar, seli smo u kola i vratili se nazad do Pachisa. Tamo je, valjda zbog onog grebena i promene struja voda bila ravna kao staklo. Ovde smo uzivali u kupanju, suncanju u hladu borova i ronjenju. Ostali smo duze, jer ova plaza to stvarno dopusta.

PACHIS PLAZA,MORSKE ZVEZDE
morskezvezde1ps9.jpg

morskezvezde2dx3.jpg

Rucak smo obavili u stanu i uvece prosetali po gradu. Preporucujem kafic Drift na gradskoj plazi, jako je lepo uredjen i uvek pustaju dobru muziku, r’n’b, hip-hop, hitove.

CAFFÉ DRIFT
caffedrift1lb0.jpg

caffedrift2oo3.jpg

7.DAN

Prethodni dan je bio i mali odmor za mog supruga koji se rano ujutru, 7.dana uputio na najvisi vrh ostrva, Ipsarion (1206m). Do vrha se dolazi iz mesta Potamia, gde se skrece desno kolima i ide neko vreme, a onda se nastavlja peske. Verovatno je da dzipom moze da se stigne do skoro 2/3 puta.
Put je vecim delom makadamski, prolazi se kroz pustos i nailazi na mozda samo dve napustene kuce, a poslednja trecina puta je klasicna planinarska staza. On je imao gojzericce i bilo mu je ok da se krece, mada mi kaze da ima strmih uspona koji su pokriveni drobljenim kamenom, pa je taj deo malo tezi za silazak.
Iako je krenuo u 5h, kada je stigao na vrh u 8h, vec je bilo dovoljno jako i blestavo zbog difuzne svetlosti, tako da se more ne vidi bas lepo u svojoj plavoj boji..

SLIKE SA IPSARIONA
ipsarion1tv0.jpg

ipsarion2ja7.jpg

ipsarion3jx9.jpg

ipsarion4jh3.jpg

ipsarion5pn8.jpg

ipsarion6ig7.jpg

Za rucak smo probali jos neke djakonije u Mythosu, pileci file i sabljarku na zaru, sve je bas ukusno.

Poslepodne smo se kupali naGolden Beachu, a uvece u gradu klopali spagete u restoranu Da Roma, koji se nalazi na setalistu, kad se prodje poslasticarnica Dadoni, bas preko puta onog decijeg parka. Hrana je zaista ukusna i povoljna, ali restoran nije nesto specijalno, vise je kao svratiste za ljude koji su tu sa malom decom, tako da nije mnogo radjeno na izgledu i atmosferi, ali je kazem, klopa ok.

8. DAN

Narednog jutra resili smo da posetimo kompleks Makrijamos. Vrlo je blizu grada, ulaz se placa 3 evra po osobi. Kompleks je odlicno zamisljen, izmesten od magistrale, ususkan u hladovini borove sume, na nekoliko nivoa su rasporedjeni bungalovi, koji se spustaju od ulaza sve do samog mora. Parkovi su uredjeni, u ovom kompleksu postoji sve sto je neophodno za miran porodicni odmor, dalje od grada i letnje vreve. Restorani, barovi, barovi na plazi, taverna, bazen, teniski teren, teren za stoni tenis, za kosarku, odbojku na pesku, intenet, doktor.. Zatim tu su pogodnosti koje 4* nose sa sobom-sauna, masaza, parkic za decu, klub za decu od 4-12 godina..
Zaista lepo uredjeno i sa ukusom.
Plaza je od sitnog belog peska, u podnozju brda..
Ako niste gosti kompleksa, na ulazu cete platiti kartu, a kada se budete parkirali (ili stigli busom), treba otici do recepcije, tamo dobijate kljuc i broj suncobrana i lezaljki, sto cete platiti 7 evra i ostaviti jos 5 evra kao depozit za kljuc. Moram da primetim da je ustvari jedino vredno platiti ove suncobrane, jer su zaista veliki i neprobojni, prave super hladovinu.
A dalje, kako cete uzivati, to je samo vasa odluka 
Ovde je pice u baru skuplje nego na ostalim mestima, ali u proseku za 1-2evra..

MAKRYAMMOS BUNGALOWS
mak1cu0.jpg

mak2bf6.jpg

mak3am3.jpg

mak7ws9.jpg

mak8ls8.jpg

mak11ri2.jpg

mak13ga7.jpg

Za rucak smo se uputili u selo Kazaviti. Do njega se dolazi kada se iz Prinosa skrene levo (iz pravca Limenasa) i vozi jos 5km. Prodje se Mikro Prinos. Mi smo rucali u taverni Andreas, koja se nalazi u centru sela, tu gde strelica pokazuje desno Centar of Megalos Prinos, skrenuli smo i parkirali na parkingu, a onda se popeli jos malo do restorana.
Ovde je rucak nesto jeftiniji nego u Teologosu, a zaista odlican. Rucali smo jagnjetinu i salatu, a za dezert dobili lubenicu. Preporuka je da ovde trazite domace vino, posto su Kazaviti po tome poznati.

SELO KAZAVITI
kazaviti1vb2.jpg

kazaviti2ip7.jpg

kazaviti3jc3.jpg

kazaviti4av2.jpg

TAVERNA ANDREAS
tavernaandreas1xd7.jpg

tavernaandreas2qs5.jpg

tavernaandreas3fq7.jpg

U povratku smo se okupali na jednoj lepoj beloj plazi.. Lakse ce mi biti da vam objasnim gde je kada se krecete iz pravca Limenasa, ka Prinosu, posle hotela Glikadi i njegove plaze, prodje se jos 300 m. Tu je parking u hladu maslina i lepa bela plazica, nema neko ime, samo kamp kucicu na kojoj pise Kantina. Plaza je uz samu magistralu.
Na ulazu, u plicaku ima onih kamenih ploca, ali uopste nisu klizave, a i na par mesta je napravljen putic kroz njih, tako da se moze uci preko samog peska. Voda je fantasticno cista i prijatna. Ovde smo takodje uzivali u plivanju i ronjenju. Jedino sto sunce vec oko 7h nije direktno, ali se moze uzivati i u hladu senke koju prave borovi.

9. DAN

Sledeceg dana kupali smo se na Pachis plazi, rucali u Panagiji piletinu sa raznja u restoranu ispod platana, a posle rucka se spustili do plaze Skale Potamije.

PANAGIA
panagia5xd0.jpg

panagia6bt4.jpg

panagia7lu2.jpg

RESTORAN
restoranpanagiayu6.jpg

10. DAN

Poslednjeg dana odmora resili smo da se vratimo jos jednom na Makrijamos i uzivamo u apsolutnom miru i tisini i lepoti ovog odmaralista. Rucali smo u Mythosu i vece isputnili setnjom i kupovinom suvenira.

MYTHOS, KLOPA
mythosklopagv2.jpg

11. dana, nakon pakovanja i dorucka, krenuli smo oko 10h na put. Ponovo smo imali srece da udjemo poslednji na trajekt, tako da nismo cekali.. Pozdravili smo se sa galebovima i bacili poslednji pogled na Tasos..
Put ka Beogradu je bio potpuno opusten, bez guzve i ikakvih zadrzavanja, stigli smo za 10 sati voznje, a sat vremena smo i stajali da rucamo u motelu Predejane blizu Leskovca. Ovo mesto vam takodje preporucujem.
U zakljucku, mogu samo da kazem da me je ostrvo odusevilo, da sam maksimalno uzivala u odmoru.. da sam se zaljubila u njega i obecala sebi da cu se ponovo vratiti da upoznam mnogobrojne neotkrivene cari ovog posebnog mesta..
I, ne brinite, morskih nemani nema :p
Samo su nas malo nocu gnjavili komarci..

Cmoko, putopis ti je super.
Čitajući ga zapitao sam se da nisi možda bila s nama u kolima kad smo obilazili Tasos.
u 80% teksta sam prepoznao naše kretanje i naše utiske. Čak i iste fotografije smo pravili :D

Drago mi je što smo dobili još jednog ljubitelja Tasosa. Hvala ti još jednom na trudu, a ja odoh sutra da obnovim gradivo :bye:

Cmoko, hvala puno, tvoj opis mi mnogo znaci, s obzirom da sutra krecem u Albatros, Limenas.

Bice ti super, veruj mi!
Pa eto, mi smo greskom agencije dobili sobu koja gleda na ulicu i uopste nam nije smetalo. Doduse nismo mnogo vremena tu provodili, ali je sasvim pristojno.
Rekla sam vec da je gazdarica super, ima tu i jedna punacka Bugarka koja radi kao spremacica. Peskire i posteljinu menjaju svaki 5. dan.
U apartmanu su i mini kuhinja sa friziderom i kupatilo sa tus kabinom i wc-om.
Kuhinja je opremljena svim posudjem. Nabavices samo svoj deterdzent, sundjer, truleks..
U kupatilu imas dzoger za lakse brisanje, i cetku da skupljas pesak po sobi.
Na terasi ima dovoljno prostora, sto, stolice, suncobran, kanapi za ves, stipaljke.
U sobi je mali tv koji je na zidnom nosacu. Ima nekoliko grckih i stranih kanala.
Klima se dodatno placa, mislim 5evra dnevno, treba samo da se obratis gazdarici, da ti da daljinski. Mi, eto za celih 10 dana nijednom nismo imali potrebu da ukljucujemo klimu, toliko je prijatno vreme..
Zaista, sve je jako cisto i uredno, dopasce ti se.
Plaza je odmah ispod vile, a kazem, ni dva minuta dalje, u produzetku je Tarzanas.
Ne znam kako putujes, ali blizu vile, na mozda 50m je autobuska stanica. A ako ides kolima, jos bolje, isto toliko ti je udaljeno ukljucenje na magistralu.
Evo jos nekih fotki, da upotpunis utisak..
www.albatrosstudios.gr
Srecno! :bye:

Caos narode:)
vec neko vreme vas muz i ja citamo, pa smo resili da se ukljucimo na forum..zaista ste vrlo lepo i temeljno opisali vasa putesestvija po Tasosu i nama mnooooogo pomogli da odaberemo smestaj, trajekt, isplaniramo put..Mi planiramo krajem avgusta na Tasos sa decom (sin ima 4.god. cerka 5 meseci:))..jedino se jos dvoumimo da li da idemo u Tasos apartmane ili u Sirines..imamo jos dan-dva da odlucimo pa mozda mozete da nam pomognete da prelomimo:)..inace idemo kolima tako da cemo svakako iskoristiti vase detaljne opise i rute:)..jos jednom svaka cast i veliki pozdrav!

Hvala na informacijama. Idemo kolima i uzeli smo apartmane u prizemlju sa dvoristem (zbog deteta). Koliko sam videla na fotkama te terase nisu ogradjene, da li je to po tebi mana.... Pozdrav.

Mislim da vi nemate bas izolovanu terasu, vec samo izlazite ravno kroz vrata terase na bastu i mislim da je to sasvim ok, jer tuda ulaze samo oni koji su smesteni u te apartmane, a svi ostali na bocni ulaz zgrade.
Evo na ovoj slici, ovaj sto i stolice levo pripadaju apartmanu.
15aat4.jpg

Ako vam apartman gleda na bastu, onda ste uboli premiju, tu cete biti izolovani, u miru, a vrlo je verovatno da cete lepo videti more. Ako ste pak do ulice, onda cete imati normalan izlaz na dvoriste, ali ce vam prolaziti kola "iznad glave"..

U nasoj smeni je bilo dosta roditelja sa sitnom decom i nisu se zalili, niti smo se mi zalili na njih ;)
U svakom slucaju, polozaj vile je odlican, narocito posto ste kolima. Videcete kako je sve blizu i na dohvat ruke, a ujutru cete cuti u daljini klepetanje zvona ovaca, petlove i zvona crkve.. Mesto je idilicno, i iz ove perspektive, uvek bih se ponovo vratila u Albatros.
Verujem da ce vam biti lepo.
Pozdravcic i srecan puuut! :bye:

PS Vazna informacija: voda je u Limenasu pitka! Mozete slobodno piti sa cesme, jer je izvorska voda. Mi smo pili tu i u Teologosu, gde je isto cist izvor. U ostalim mestima i na plazi smo pili ili tu sto smo sipali kod kuce ili kupovali flasiranu.

Vazna informacija: voda je u Limenasu pitka! Mozete slobodno piti sa cesme, jer je izvorska voda. Mi smo pili tu i u Teologosu, gde je isto cist izvor. U ostalim mestima i na plazi smo pili ili tu sto smo sipali kod kuce ili kupovali flasiranu.

..koliko su nama proshle godine rekli, na celom tasosu se voda pije iz chesme..
..i na javnim chesmama..i na divljim izvorima na plazama...
..osim ko je ekstremno preosetljiv, sasvim male bebe ili sl...
..mi smo pili gde god smo se zatekli zedni...a to je verovatno 2/3 slavina na ostrvu.. :lol:

Mislim da si u pravu..
Toliko izvora sa planina i toliko dobro odradjenih slivnika (pricao mi je muz sta je video uz put dok je isao kroz planinski deo), mislim da garantuju kvalitet :D

Zao mi je samo kada vidim da ljudi vukljaju pakete vode, a potpuno beskorisno..
A da ne govorim sto mi je "cesmovaca" u Beogradu sada posle puta fuj.. :roll:

Dobrodosla sa odmora.Ja sam bas danas uplatio vilu Alexandra preko Aque.Hvala tui puno na ovom opisu i mislim da ovo moze da bude odvojeno na nekom posebnom mestu foruma kao putopis.Stvarno si neverovatna i ovo sam i ocekivao od tebe.Pozdrav i ovo stampam i nosim sa sobom na Tasos kada podjem 13. avgusta.Hvala ti puno jos jednom kao i bojanici koju sam malo smorio sa pitanjima o Alexandri.Super ste.

Back