TASOS - u reči i slici

Dragi ljubitelji Tasosa, a pogotovu vi koji putujete ovih dana....

Cula sam informaciju za koju bih volela da je lazna,:dontunderstand: a ipak moram da vas sve upozorim...
Kazu da se pojavila neka infekcija na Tasosu koja je verovatno dosla iz Aleksandropolisa, naime pricaju da se tamo otkrila....

Ne znam sta da vam kazem, ne zelim da sirim laznu paniku, volela bih da se svi raspitate pre nego sto krenete, a pogotovo kad je pijaca voda u pitanju....

Sve vam govorim iz razloga sto sam i sama uplatila Tasos od 20.8. a i bila sam pre dve godine i naravno pili smo vodu iz cesme i nista nam nije bilo.......

Ja bih volela da je cela prica neistinita i da je opet maslo neke bolesne budale koja hoce ljude da odvrati od Tasosa, ali bih volela isto tako da se svi vratimo bez ikakvih problema odande, pogotovo ljudi koji vode malu decu... I naravno da opet uzivamo na Tasosu......

Dragi ljubitelji Tasosa, a pogotovu vi koji putujete ovih dana....

Cula sam informaciju za koju bih volela da je lazna,:dontunderstand: a ipak moram da vas sve upozorim...
Kazu da se pojavila neka infekcija na Tasosu koja je verovatno dosla iz Aleksandropolisa, naime pricaju da se tamo otkrila....

Ne znam sta da vam kazem, ne zelim da sirim laznu paniku, volela bih da se svi raspitate pre nego sto krenete, a pogotovo kad je pijaca voda u pitanju....

Sve vam govorim iz razloga sto sam i sama uplatila Tasos od 20.8. a i bila sam pre dve godine i naravno pili smo vodu iz cesme i nista nam nije bilo.......

Ja bih volela da je cela prica neistinita i da je opet maslo neke bolesne budale koja hoce ljude da odvrati od Tasosa, ali bih volela isto tako da se svi vratimo bez ikakvih problema odande, pogotovo ljudi koji vode malu decu... I naravno da opet uzivamo na Tasosu......

Kakva infekcija, kolera, kuga, meningitis, mislim da je nauka dovoljno uznapredovala da svaka infekcija ima ime. Dakle, otvoreno reci šta se priča...
Nisam ljuta na tebe, ne volim te stvari tipa, širi se priča, gde se širi, u novinama, u komšiluki, gde? :roll:

An outbreak of brucellosis was reported from the island of Thassos in June 2008, resulting in 55 human cases (see Eurosurveillance). The symptoms of brucellosis may include fever, malaise, depression, loss of appetite, headache, muscle aches, and back pain. Complications may include arthritis, hepatitis, endocarditis, and meningitis. Infection may be short-lived or last for years. In Greece, the most common sources of infection are sheep and goats. Most cases occur in rural areas on the mainland, typically in those who consume unpasteurized milk or dairy products or those who work with animals, including shepherds, animal husbandry workers, veterinarians. Travelers to Greece are at low risk, but should avoid consuming unpasteurized milk or dairy products.

http://www.mdtravelhealth.com/destinations/europe/greece.php

..obraticemo paznju...
..mada, ne planiramo da se druzimo sa kozama...iako su mnogo slatke...

Nismo.. Znas sta, ja nisam htela da brinem za stomacic, mada je muz jeo sabljarku na zaru u vise puta pominjanom restoranu Mythos i bas mu se dopala. Tamo je kostala 6evra. U principu su nam sve porcije bile od 4-7evra, plus sto smo obavezno narucivali salatu, koja je oko 3-4evra.. U proseku su ruckovi, obilni, sa sve supom, glavnim jelom i picem bili oko 20evra za dvoje..

Nazalost, ne znam nista o rentiranju, jer nam nije trebalo. Cula sam od ljudi iz apartmana do nas da su iznajmili na dva dana i to platili 52evra. Na duze je verovatno jeftinije. Ima u gradu, mislim bas u ulici gde je i posta rent-a-car Thassos, mislim da se oni najjace reklamiraju..

Ne ustrucavaj se da sve sto te zanima odes da pitas u agenciju Mythos. Oni se nalaze BAS preko puta poste. Dace ti sve informacije, od kupovine kartice za telefon, preko rentiranja do saveta sta da obidjes. Tu radi Zorica, kratko osisana, mislim da je Makedonka i videcete verovatno Ivana, on je nas covek, predstavnik Perla toursa za Tasos. Ima jos zaposlenih, sa kojima se mozete sporazumeti na engleskom.

I jos sam htela da ti posavetujem.. Ako uzimas skuter, za sve dane, onda obavezno biraj onaj sa jacom kubikazom, putevi su jako krivudavi i ima prilicno uspona, tako da ces ovako jednostavnije savladavati sve to. Ipak, ako nekako mozes finansijski da uklopis, ja ti savetujem da se krecete busom, da biste mogli da nosite sve stvari sa sobom, a kad resite da obidjete ceo krug, da uzmete kola bar na par dana. Bice vam mnogo lakse i prijatnije. Jer na skuteru.. tvoja devojka bi trebalo da uvek nosi duge rukave i nogavice, zbog sunca.. Uglavnom se iznajmljuje Kia picanto, a od vecih kola limuzine kia i dzipovi suzuki..

E, jedno pitanje...mrzi me da vrtim strane unazad...Gde je Pachis plaža? Mi smo 3 puta obišla ostrvo i nikako da nadjemo...:confused:

Pachis plaza se nalazi na 10km od Limenasa u pravcu Prinosa.
Ova plaza je ucrtana i na svakoj turistickoj mapi koju dobijes na Tasosu, kako je niste nasli??

thassosmapnp4.gif

Evo da ti malo jos pojasnim.. Dakle, kada se kreces iz pravca Limenasa, naici ces na Tarzanas, Nisteri, Gllifadu, Glikadu, malu belu plazu kod kantine i onda vozis dok ne naidjes na hotel Loulodis (sa leve strane puta), tu ulazis u deo gde se pruza Pachis.
Videces reklame za Pachis studios ili Pachis hotel. Izmedju ova dva naziva, gde god da skrenes tu je Pachis. :D

PACHIS PLAZA

pachis1tv4.jpg

pachis2ra8.jpg

pachis3ow1.jpg

Uzivaj! ;)

An outbreak of brucellosis was reported from the island of Thassos in June 2008, resulting in 55 human cases (see Eurosurveillance). The symptoms of brucellosis may include fever, malaise, depression, loss of appetite, headache, muscle aches, and back pain. Complications may include arthritis, hepatitis, endocarditis, and meningitis. Infection may be short-lived or last for years. In Greece, the most common sources of infection are sheep and goats. Most cases occur in rural areas on the mainland, typically in those who consume unpasteurized milk or dairy products or those who work with animals, including shepherds, animal husbandry workers, veterinarians. Travelers to Greece are at low risk, but should avoid consuming unpasteurized milk or dairy products.

http://www.mdtravelhealth.com/destinations/europe/greece.php

..obraticemo paznju...
..mada, ne planiramo da se druzimo sa kozama...iako su mnogo slatke...

naravno, to je nesto sto moze da se kontrolise... malo higijene i to je to... i mozda da se ne jede jagnjetina, mada je to stvarno steta ne probati...:sad2:

u svakom slucaju, svima koji idu uskoro zelim srecan put i dalje vam govorim da nisam imala uopste nikakvu nameru da sirim bilo kakvu vrstu panike......

Ove godine će mi biti četvrti put da idem na Thassos i to četvrti put u Potos. Meni je, kao što mmožete zaključiti, tamo PREDIVNO! Voda je topla, čista, ima jako lepih apartmana, ali i hotela...A da, moram da napomenem da zaista puno trgovaca govori srpski... PRELEPO, ZAISTA :)

Cao!!! Posto vidim da da ne menjas lokaciju, a mi ove godine idemo u Potos prvi put, znaci da valja. Na forumu sam procitala mnogo sto sta o ovom gradicu i utisci se razlikuju, pocev od plaze koja je za neka dobra, a za neke ne. Mi zbog deteta necemo mnogo menjati lokaciju, pa nam je vazno da je gradska plaza dobra. Kakva je plaza iz tvog ugla? Jos nesto, idemo u septembru, kada nisu velike guzve, pa se nadam da ce biti dovoljno mesta za sve zaljubljenike u more, i Tasos.

Pozdrav! Vratila sam se iz Potosa pre 7 dana i mogu vam reći da sam se odlično provela, mada moram napomenuti da je mesto isključivo za porodična letovanja i idealno za one koji imaju malu decu kao ja. Mesto je malo, ljudi su izuzetno ljubazni, a voda čista. Ako ste u prilici obavezno iznajmite auto i obiđite ostale plaže, jer plaža u samom Potosu je lepa, ali je gužva i malo je pretrpana suncobranima i ležaljkama.

Zanima me gde ste bili smesteni, u kojoj vili, i kakvi su utisci o plazi. Da li je bilo meduza?

Pozdrav svima,
... I jos nesto, dali je bolje ici iz Kavale ili iz Nea Peramosa, odnosno, dali neko zna timetable za ferry iz Nea Paramosa...

Ako ideš u Potos, odnosno na jug ostrva, najbolje je ići iz Nea Peramosa. Bilo je par polazaka dnevno, u sezoni prošle godine, a ove (od 02.07.2008 - 31.08.2008) je jedan prevoznik ipak odlučio da održi JEDAN polazak dnevno (car ferry) iz Peramosa za Prinos i obrnuto, po sledećem redu vožnje:

Polazak iz Nea Peramosa, ponedeljak - subota u 14:15, nedeljom u 17:45
Polazak iz Prinosa, ponedeljak - subota u 12:30, nedeljom u 16:00

Pozdrav s Tasosa

Poslednja izmena:
Cao!!! Posto vidim da da ne menjas lokaciju, a mi ove godine idemo u Potos prvi put, znaci da valja. Na forumu sam procitala mnogo sto sta o ovom gradicu i utisci se razlikuju, pocev od plaze koja je za neka dobra, a za neke ne. Mi zbog deteta necemo mnogo menjati lokaciju, pa nam je vazno da je gradska plaza dobra. Kakva je plaza iz tvog ugla? Jos nesto, idemo u septembru, kada nisu velike guzve, pa se nadam da ce biti dovoljno mesta za sve zaljubljenike u more, i Tasos.

Prethodna tri puta kad sam bila, bila sam krajem juna, a sad idem sredinom jula, tako da ne znam kakva je plaža u julu. Vidim da ti ideš u septembru, pa verovatno neće biti gužva, a more će biti toplo...možda i lepše od juna :)
Plaža je inače jako lepa i prilično velika.Verovatno si čula i pročitala da su skoro sve plaže na Tasosu jako plitke, tj. da možeš da ideš oko 50m i da ti voda ne pređe butine. Ona je, pored Psili Amos plaže najdublja od svih.
Ja idem u Holiday Studios, to je malo iza onog mola, videćeš kad odeš...:)

Mala ispravka, mi plaćamo 70€ dnevno, malo sam se zeznuli :)

@darja balsic, cmoka80

hvala, mislim da sam bila na toj plaži, samo nisam znala da se zove Pachis :)

Mokranjac
18.06.2008., 11:28
Ja idem prvi put na Tasos (u Limenas,vilu Efes Garden).Može li neko da napiše nešto
o plažama,izletima...Najviše me brinu pčele.Da li je neko vdeo pčele ili ose?
Molim Vas pišite o svemu.
Unapred hvala!!!

Majstore, ako si alergican na pcele ili ose, bezi odavde kilometrima daleko. Ja jesam, a isao sam na Tasos prosle godine. Samo kad sam zivu glavu izvukao!!! Ima ih toliko da je to neverovatno. Zive, mrtve, po pesku, plazi, vodi, sumi, terasi, restoranu, jedu sve, pa i ljude!!! Samo me pukom srecom nisu ubole.

Zapamti:
Jedino mesto gde ih nema jeste plaza Psili Amos na jugu ostrva, oko 10 km od Potosa, prema Limenasu. Ne stedi pare da dodjes do ove plaze, a i bus nije skup. Pozdrav.

Posebnu temu o problemu sa osama i pcelama otvorio sam na: http://forum.krstarica.com/threads/224806

Poslednja izmena:
Ovo je tacno za pcele......nas nije ujela ni jedna niti sam cuo da je nekog od mojih prijatelja koji su bili na Tasosu....Ipak oni koji su alergicni na ujed pcela trebalo bi da razmisle o odlasku na ovo ostrvo.Tasos je inace poznat po proizvodji meda koji je fantasticnog ukusa:D

Vratio sam se sa Tasosa u seredu 9. jula. Mnoge informacije koje su me interesovale pronašao sam na ovom forumu, tako da bih želeo da podelim moje prelepo iskustvo sa ostalim članovima i ljubiteljima Tasosa.
Ovo je moje drugo letovanje na Tasosu, prošle godine sam bio u Potosu a ove godine u Golden Beachu tačnije u Skali Panagiji.
Tasos je za moju porodicu i mene definitivno broj jedan, jer pruža atmosveru za odmor kakvu mi tražimo. Čista voda, prelepe plaže, ljubazni domaćini, dobar smeštaj. Mali problem je daljina koju treba preći sa dvoje male dece u kolima bez klime, zato smo odlučili da ove godine prespavamo u odlasku. Dugo smo razmišljali gde bi bilo najpogodnije prenoćiti i posle lutanja po forumima i traženja saveta od raznih ljudi odlučili smo da prespavamo na Dojranskom jezeru. U početku činilo mi se da možda pravimo grešku ali kada smo došli na Dojran bili smo prijatno iznenađeni. Rezervisali smo sobu u Dan - Dar apartmanima u Novom Dojranu (jedino sam njihov telefon našao na internetu). Ljubazni domaćini su nas srdačno dočekali, smeštaj je bio izuzetan, u novoj kući sa čistom posteljinom u ukusno nameštenom studiju. Kada smo se okrepili i istuširali otišli smo do Starog Dojrana koji je turističko mesto sa velikim izborom smeštaja, soba, vila i malih hotelčića. Na putu do Starog Dojrana nalazi se plaža Aleksandar Beach, voda u jezeru je topla i čista, a na samoj plaži nalazi se malo igralište za decu. U Starom i Novom Dojranu postoji veći broj marketa gde se može kupiti razna roba, cene su povoljnije nego u Srbiji, u većini marketa primaju platne kartice a i plaćanje u eurima nije problem. Kurs je 60 denara jedan euro. Ljudi su ljubazni i predusretljivi. U centru Starog Dojrana postoji manja pijaca a u okolini više restorana sa povoljnim cenama i neizostavnim širokim osmehom domaćina. Sve u svemu prenoćiti na Dojranskom jezeru je bila prava i ispravna odluka i jedno lepo iskustvo. Put do dojranskog jezera je u dobrom stanju, a skretanje sa auto puta je dobro označeno što je inače retkost u Makedoniji. Granični prelaz smo prešli bukvalno za 5 min koliko je trebalo da se pregledaju pasoši i dokumentacija za automobil.
Put smo dalje nastavili prečicom za Tasos preko mesta Seres. Ovaj put štedi nekih 100 km u odnosu na put preko Soluna. I tu sam bio prijatno iznenađen kvalitetom Grčkih sporednih i magistralnih puteva. Kolovoz je u izuzetno dobrom stanju bez rupa i neravnina širok, sa zaustavnim trakama sa obe strane. Pri tome brzina je ograničena na 90 ili 110 kmh na pojedinim deonicama 70. Policijske kontrole nije bilo sem na delu magistralnog puta pre mesta Seres, to je pravac koji vodi od bugarske granice ka jugu odnosno istoku. Kraće smo se zaustavili u Seresu da bi doručkovali i odatle smo preko Eleftoropulija stigli do Kavale i posle do Keramotija, sve u svemu od granice nekih 220 km po izuzetno dobrom putu.
Golden Beach odnosno Skala Panagija gde smo bili smešteni je malo mirno mesto gde perovlađuju turistički objekti sa malim brojem marketa. Postoji i jedan lepo uređen kamp. Plaža je peskovita a voda izuzetno čista. Prednos dolaska kolima na Tasos je u tome što se mogu obilaziti plaže kojih je zaista puno, a svaka sa sobom nosi neku svoju specifičnost i lepotu i svaka na svoj način pruža razlog da joj se ponovo vratite. Ove godine smo se zadržali na istoku ostrva, Paradise Beach, Aliki, Manastiska plaža, i nekoliko manjih lepih uvala kojima neznam ime. Ove godine sam našao i čuvenu Giolu i to prema uputstvu koje sam pročitao na ovom forumu. Hvala! Sama Giola nije toliko fascinantna ali treba doživeti radost kada se ugleda to malo skriveno jezerce.
Povratak sa Tasosa je bio uobičajen, setan i tužan. Putem preko Soluna, uz malo bržu vožnju stiže se na granicu otprilike za isto vreme kao i prečicom.
15 dana kupanja, sunčanja, maslina i vina na Tasosu napuni baterije ali i stvori želju da se ponovo dođe i otkrije nešto novo jer na Tasosu uvek ima šta da se otkrije.
Svim ljubiteljima Tasosa i onima koji žele da ga posete želim lep provod i uživanje na ovom rajskom ostrvu na jugu Evrope.

Pozdrav svima,

Forum je odlican,i ovaj i onaj drugi. Hvala svima na informacijama! Pre 10 godina bio sam na tasososu i zapamtio onu belu plazu do koje se ide posle makriamosa skretanje desno iza kamenoloma ona dalja uvala,do nje sam dosao biciklom. U mislima mi je samo ta plaza...E pa ove godine idem ponovo na tasos i to od 18.jula. Idemo preko Relax-a i to u Vilu meni.

Zamolio bih za mali info = "stvarni info" oko vile mada kako mi se cini trebalo bi da je ok.

Da napomenem da uzimamo renta-car pre 10 god se nije moglo sad se moze...

Sad idem spreman sa mapom i upustvima sa foruma,....uh jagnjentina ...o plazama je glupo nesto vise i reci ....Magicno!

pozdrav Vatreni Decko

prvog dana prošle godine kad smo stigli ja i devojka na tasos otišli smo na makrijamos i u roku od dva minuta sam prvo ja stao pa onda devojka na osu i to je sve od osa što smo videli za tih 10 dana.ali opet koliko smo mogli da primetimo na makrijamosu ih je definitivno bilo najviše

Samo da kazem da se mi trenutno nalazimo na Thasosu, kuca Ilios.
Sa devojkom sam, i prezadovoljni smo sa svim sto ostrvo nudi.
Prelepo je, a i bice slika kada se vratimo, sto ce se desiti u petak ujutro.
Zelim jedino da dodam da nikako ne uplacujete kucu Ilios, jer je katastrofa.
Jeste da ima bazen, al baba i deda, cija je kuca, provode ceo dan pored tog bazena, bukvalno ceo dan, a u 8pm je zatvaranje baste i moras da budes u sobi, koja je jako malih dimenzija.
Ima par vecih, al su sve uglavnom male i ljudi su ne zadovoljni.
Tek ce da se pljuje ova kuca, al ne od strane nas, nego od ostalih koji ce se vratiti kada i mi, a imali su velike sukobe sa gazdama, tj. babom i dedom, koji ne popustaju.
je.es letovanje kada imas ograniceno do 8pm bastu.
Medjutim, mi smo skroz zadovojlni samim ostrvom... VIVA THASOS... :)

E pa drugari evo i ja da vam se pridružim. Listam ovaj forum mesecima i zaista su informacije više nego dovoljne za prvi odlazak na TASOS. Idem u Limenariju vila Kiparisiou i hvala bogu krećem sutra sa devojkom. Pored vaših komentara saznao sam da je Tasos prelepo ostrvo tako da nedam da me bilo šta razočara!!! Preneću vam svoje utiske čim se vratim! A naravno i sličica će biti.

Back