TASOS - u reči i slici

imgp1250i.jpg

imgp1278s.jpg

imgp1264u.jpg

imgp1274l.jpg

imgp1293p.jpg

imgp1300e.jpg

imgp1406h.jpg

imgp1366e.jpg

Pozdrav svima,

Upravo sam se vratio sa Tasosa pa bih da podelim svoje utiske i pomognem svima koji zele da putuju na ovo prelepo ostrvo.
Isao sam kolima u svojoj reziji (mercedes A klase) i mogu vam reci da mi je do Keramotija ( mesta na kome sam se ukrcao na trajekt) trebalo nekih 11sati sa sve cekanjem na granici i pauzama. Na granici nije bilo nekog duzeg zadrazavanja ali ocekujte pola sata do sat. Sam put je protekao ok, sem sto nmi je trebao ZELENI KARTON za makedoniju. To sam morao da platim 50e i vazi 15 dana.Put u Makedoniji u pojedinim delovima veoma los i svuda su znaci da mora da se striktno vozi u desnoj traci. Putarine u Makedoniji sam platio sa novcanicom od 5evra i uredno mi je vracen kusur u denarima. Sve ostalo je proslo bez nekih vecih cimanja, od soluna do Keramotija autoput je fenomenalan. Trajekt u Keramotiju ide na svakih sat vremena i mesto je prelepo sa dosta kafica i mesta za odmor. Cena trajekta u jednom pravcu je 16evra za auto, plus 3evra po osobi. Voznja trajektom traje nekih 25min i na njemu ima dosta mesta da sedne i uziva u prelepom pogledu.
Kada sam stigao u Limenas ili Tasos (glavni grad) utisak mi je bio polovican jer mi je grad bio nekako kao velika luka neorganizovan i pomalo prljav. Zbog toga sam u dogovoru sa devojkom naravno :) nastavio dalje ka jugu. Hteli smo da idemo u grad Potos ali posto nam je gledano sa puta izgledao mali, odlucili smo se za Limenariju sto se ispostavilo kao greska jer je Potos zivlji grad i preporucio bih ga za mladje parove pre Limenarije u kojoj sve zamre u nekih 11h uvece. Nasli smo smestaj u apartmanima Molos na obali sa pogledom na more i cena je bila odlicna, 20evra noc mada je bilo van sezone od 10. do. 20. juna.
Sto se tice plaza, najbolje su na istocnoj strani ostrva a nama se navise svidela Paradise Beach, zatim Aliki, Livadi, Golden Beach itd. ali to su samo neke od opcija. Ako ste autom najbolje je da se sedne i uputi na razlicitu plazu svaki dan ;) Na vecini plaza kupovinom pica dobijaju se lezaljke i suncobran, dok na nekima se placaju i dve lezaljke i suncobran su 7evra. Mi smo nosili rucni frizider tako da nam je vise odgovaralo da platimo lezaljke a onda u svojoj reziji hrana pice na plazi posto smo poneli dosta toga lepog iz nase Srbije ;)
Cene hrane i pica su ok, mada po meni kafa im je brlja i kosta 3evra tako da to nije za pohvalu. Hrana je vrhunska, i ima svega od morske hrane do svinjetine jagnjetine girosa. Mi smo pretezno jeli u restoranima i za dvoje je najcesce racun od 15 do 20evra i plus besplatan dezert na kraju ;) Omleti i dorucak su od 4-6evra po osobi, piva su 2.5-3evra sem nekih retkih koja su 5evra po flasi. Kad se naruci pice obavezno se dobija besplatan cips ili druge grickalice.
Mogao bih jos dosta toga da pisem ali ako neko ima neka pitanja neka slobodno pita. Sve u svemu ostrvo je fenomenalno i vredi ga posetiti!!!

Cao svima.
Idemo u Potos, pa me interesuje da li neko moze da mi preporuci neku tavernu gde bih mogla da uplatim rucak i veceru po pristojnim cenama i da je klopa OK.
Idem sa dve male devojcice (2 i 5) i muzem.
Dvoumimo se izmedju Franceska Villa i Lotos vile, pa bi svaka pomoc dobro dosla.
Inace nam je prvi put na TAsosu.
Gde ima neki jeftiniji market na Tasosu tipa LIDL?
Za sad toliko i hvala unapred za odgovore

Pozdrav ljubiteljima Tasosa i svima na forumu ! Ovo je moja prva poruka ,nov sam kao clan iako vec par godina koristim informacije odavde.Doslo je vreme da i ja podelim svoja iskustva sa onima koji bi da saznaju nesto vise o Potosu gde sam bio proslog septembra , a takodje se spremam i ovog- ako bog da .Ja cu vam nesto reci iz ugla starog momka koji dolazi solo na ostrvo , tj. bez porodice koju nemam, jer sam video da uglavnom ovde opisuju letovanje parovi ili familije.Ali i mi becari volimo more takodje...Kako je ovo prvo javljanje a nemam previse vremena ,za sada neka bude ovoliko od mene , i okacicu neku sliku .,,Vidimo" se popodne !;)
photo.php

Izgleda da kacenje slike nije uspelo. Pa, ok., savladacu i taj kunst.Moj posao je u energetici , sto znaci da je vreme kada energija nije toliko potrebna, moje vreme za odmor.To je prolece i jesen , ranije je bilo i leto , ali vise ne. Ljubaznoscu firme dobijam deset placenih dana u septembru da ih provedem na rekreaciji.Oni izbace ponude u maju, i ove godine smo mogli da biramo izmedju Paralije i Potosa , i jasno vam je za sta sam se odlucio...Biram obicno mesto gde ranije nisam bio , ali to nije princip.Tasos je prilicno veliko mesto da bi se upoznalo za 10 dana....Nacin na koji idem tamo moze vam izazvati kiseo osmeh, to je ,,sindikalno " letovanje , ali uveravam vas da ako bi se odlucio na odmor na bilo kom delu planete ja bih to mogao sebi da dozvolim -u sopstvenoj reziji.Kako sam bez zenskog druga, jasno je da nemam motiv da idem na komplikovano organizovane odmore.Fensi pokazivanje nije moj nacin , samo zelja za plavetnilom me pokrece.Tasos mi je treci put u Grckoj , prethodno sam bio u Kasiopiju na Krfu i Leptokariji. Micem se dakle ka Istoku uz Egnatia odos, tako da cu da na kraju zavrsim negde na Crnomorskoj obali...:p Moram ipak reci da je Krf po meni za malo bolji i lepsi od Tasosa, ali znate kako je - neko vas posalje na more za badava samo da ponesete kintu za sopstveni trosak i onda jos i izvoljevate...ne ide, jel' da ? Prednost od ovakvog nachina odmora je to sto ste okruzeni poznatim ljudima - cela grupa smesti se u objekte blizu jedan drugom - fin osecaj uzhirene bezbednosti, informacije koje bi ste trebali sami da skupljate dolaze vam u prostom razgovoru sa drugima iz grupe. Lose ...eh, ima tu dosta, na prvom mestu, nas momke bez familija obicno potrpaju u jednu sobu 4-5 ljudi. Ali bilo je uglavnom ok , najvishe sam se bojao zbog jutarnje upotrebe toaleta, sredilo se to nekako, malo vise problema je bilo sa raspodelom kljuceva od sobe.Vracam se iz samousluge sa bakalukom u dve ogromne kese i poljubim zakljucana vrata ! :evil: Ali kao sto je neko rekao da je Tasos ostrvo postenih ljudi, a postenje je prelazno i na turiste iz Srbije , kese su me sacekale posle nekoliko sati izlaska na korzo u jednoj izbachenoj sudoperi na kraju hodnika netaknute :).Skacem od teme na temu pomalo senilno, ali prisetih se puta.Osamstoneznamkoliko km. nije sala narode, i putovanje busom , makar super udobnim kao sto je bio onaj agencije Lui travel ume da vas ukoci poprilicno ako ste blizu pedesete.Voziti se stojeci na stepenicama vam povrati malo krvi u noge, ali to je vec u Grckoj, prosli ste Solun sitni jutarnji sati kada dusa spava. E, zato idem sledece godine svojim udobnim i novim kolima kao boziji Dzems Bond- kunem se , nije bitno koji deo Grcke samo da se putuje jedan deo brodom ! :D
Smesteni smo bili u onom misterioznom objektu zvanom Vila Tula. Mnogo sam vremena potrosio na netu trazeci informacije o ovom smestaju, i jedva da sam posle bio pametniji. Stvar je u ovom : u Potosu postoje dve vile sa imenima koja se slicno pisu ali se isto izgovaraju ( pa, bar mi Srbi ih izgovaramo isto). Nije to i jedini slucaj: postoji npr. Vila Ana Laskarina kao i Vila (samo ) Laskarina. Nedostatak ideja ili familije koje drze vise objekata ? Bog da zna...Dakle , ova nasa Tula je smestena u uskoj ali vrlo zivoj ulichici koja se proteze paralelno sa linijom plaze.Iduci ka korzou , pomenuta Ana Laskarina vam je ispred na uglu , a prekoputa dijagonalno bashta Pizza House restorana.Sa leve strane vam je korzo , mnogo sira ulica , i te dve pomenute su najglavnije trgovacke ulice u mestu.U prizemlju vile su smestene dve radnje , knjizara-suvenirnica , i levo od nje, mislim, rent-a-car .Skrenite levo kod ove zadnje ,i na plazhi ste posle kratke ulichice od tridesetak metara.To je dobra strana, Tule zaista je blizu mora. E, sad ovde prestajem i javicu se opet uskoro da nastavim . Zdravo !

Da nastavim sa pricom ...kako je vila Tula plasirana u uskoj ulici , a ima dva sprata i gornji nivo-kao dupleks, skoro je nemoguce fotografijom sa zemlje obuhvatiti je celu u kadru. Vlasniku to verovatno odgovara, jer bi se videlo da su joj terase uzhasno uske , a jedna od najprijatnijih stvari u Grckoj je popiti jutarnju kafu na terasi.Sav kucni zhivot tamo se odigrava leti na tendama zasenjenim terasama - one su ,,must be".Ako vas vodic ne dovede do ulaza tesko da ce te ga sami naci.To su tek vrata koja ne obelezhava nikakav natpis i nalaze se kranje desno od dve gorepomenute radnje.Po ulasku , strme stepenice vas vode u slabo osvetljen uzani hodnik . Nocna mora za nosacha velikog prtljaga! Stepenice prave oshtar zavoj u suprotnom smeru kao u srednjovekovnim kulama. Mrak je skoro potpun. Ako josh dolazite sa jakog dnevnog svetla pipacete uz zidove cak i da rade one slabe i bedne sijalice.Hodnici pored soba su veoma uzani da dva coveka sa torbama ne mogu da se mimoidju.Tu se odlazhu stvari grupe koja dolazi ili odlazi, Onda, da bi dosli do sobe morate da pazhljivo birate gde stajete jer su koferi skoro zatvorili prolaz.Da bi se smestio shto blizhe plazhi, Potos je , iako u ravnici, pravljen sa uskim ulicama i relativno visokim gradjevinama.Zgrada o kojoj govorim je uska i visoka tako da ne dam ni pet para na nju ako nedobog, zadrma neshto jache.Ko je guglovao, video je spiralne metalne stepenice koje vode na gornji nivo, izgleda sve to na slikama fensi i privlacno, ali i one kao da su pravljene za mrshavu decu.Patos gornjeg nivoa je nekakav brodski pod od lakiranih dasaka koje lezhe na drvenim gredama , a odozdo je zatvoren drvenom lamperijom.Kad imate tri cimera gore ,kao shto sam imao ja , kad hodaju to sve krcka i odzvanja kao da imate vampire na tavanu. Konstrukcija se ponasha kao rezonantno telo i pojachava zvukove. Ne bih da budem negativan , ali u slucaju pozara ova vila nikako ne bi bila mesto gde bih voleo biti...Ali , sve je naravno, proshlo dobro u mom sluchaju , inache vam ne bih ovo pisao :D...Tula ima i svojih lepih strana , da budem poshten , pogled je lep na onu lepu malu ulicu kroz koju uvece prolazi neprekidna reka ljudi.Dosadno vam je u sobi ? Dovoljno je da sidjete dole , desno od ulaza u zgradu je klupa iskulirajte malo i videcete chime je sve naseljen nash lepi svet :) Sve sobe imaju pogled na more koliko god to dozvoljavaju gradjevine prekoputa koje su takodje otishle u vis.Video se cak i deo Limenarije u daljini. Kupatilo i cajna kuhinja je jedna trojka - nishta spektakularno, ali vrshi funkciju. Toliko za sada, vidimo se :)

Pozdrav drustvo,evo i ja da se pridruzim temi.Putujem na Thasos 30.08.u Potos svojim kolima sa ženom i ćerkom.Preko Viva travela je uplaćen smeštaj.Procitao sam zadnjih 20 strana..
Nisam uspeo da nadjem par stvari koje me interesuju pa ću vam ovde postaviti pitanja...
-koji Grčki mobilni operater ima najbolji signal na Thasosu,planiram da kupim turisticku pripaid karticu sa 1GB interneta i nesto minuti razgovora......
-Posle Soluna ima li na nekoj pumpi da se sipa autogas i na kojoj,ili cu morati da vozim na benzin.
-Ima li na ostrvu sem manastira Arhandjela Mihajla,neke Vizantijske rusevine ili znamenitosti.....
Hvala unapred,sve ostalo ste lepo napisali i ilustrovali.

kastro crkva3.jpg
kastro selo.jpg
Pozdrav drustvo,evo i ja da se pridruzim temi.Putujem na Thasos 30.08.u Potos svojim kolima sa ženom i ćerkom.Preko Viva travela je uplaćen smeštaj.Procitao sam zadnjih 20 strana..
Nisam uspeo da nadjem par stvari koje me interesuju pa ću vam ovde postaviti pitanja...
-koji Grčki mobilni operater ima najbolji signal na Thasosu,planiram da kupim turisticku pripaid karticu sa 1GB interneta i nesto minuti razgovora......
-Posle Soluna ima li na nekoj pumpi da se sipa autogas i na kojoj,ili cu morati da vozim na benzin.
-Ima li na ostrvu sem manastira Arhandjela Mihajla,neke Vizantijske rusevine ili znamenitosti.....
Hvala unapred,sve ostalo ste lepo napisali i ilustrovali.
Otprilike 12 km s/i od Limenarije nalazi se seoce Kastro koje cuva neke spomenike iz srednjeg veka. Ostrva Tasos i Lezbos dobio je na upravu od cara Manojla II Paleologa djenovljanin Jakov Gatiluzi 1414 godine, koji je na mestu danasnjeg sela podigao utvrdjeno uporiste. Na malenoj zivopisnoj crkvi posvecenoj Sv. Atanasiju postoje tri ploce sa natpisima koje svedoce o ovome.Takodje, prastara je i seoska cesma.Koliko je samo utvrdjenje ocuvano ne mogu da kazem, i ja se spremam tamo od 15 septembra.Zbog svoje autenticnosti i lepog pogleda (500 m nad morem), selo je dosta poseceno od turista, i zbog toga mozda i nije bas mesto za usamljenost i meditaciju.Ko tamo ide treba da ocekuje i druge radoznalce kraj sebe .Mislim da put do sela nije asfaltiran.
kastro crkva1.jpg
kastro panorama1.jpg
kastro crkva2.jpg

Poslednja izmena:
kavala.jpg
Thassos II.jpg
psiliammos.jpg
Lepa vest za one koji bi da osmotre Potos iz visine. Google Earth je od nedavno stavio satelitske snimke mesta u znatno boljoj rezoluciji nego pre. Potos i zapadno od njega vide se sad fino, ali na zalost, istocno od grada pa do Alikija i dalje je u slaboj rezoluciji...Nastavljam gde sam stao . Dakle, savet za one koji idu bilo gde kao turisti je -vidite koje restorane posecuju domoroci, tamo je kvalitetna hrana a cene su umerene,Ja sam narochito posmatrao gde idu stariji ljudi i naruchivao sta i oni , obicno musaku i flajku recine Malamatine.Ko ne zna , recina vam je lako belo vino koje ima miris i aromu borovine.Veoma mediteranski.Pakuju je u staklo od pola litre sa zeleno - zhutom etiketom, i piju je cisto. Kad se tome doda ,,metaliko nero me gaz" iliti vodica-kiselica, dobijete fini shpricer, ali to znanje je dato samo nama srbima, oni o tome pojma nemaju.U takvim restoranima od koristi je znanje grckog jezika jer su njihova klijentela uglavnom lokalci. Te lokale ne trazite u prometnim ulicama ili uz more, oni su uglavnom smeshteni podaleko od mora i guzve. U Potosu ima fin restoran bas preko puta autobuske stanice, zapravo dva , ja sam jeo u onom shto nije na uglu. Atmosfera je tu familijarna, dok jedete oko nogu vam se mota gazdin macak , drustvo za susednim stolom vam srdacno nazdravlja ili se prepiru oko neke njihove politike. Ushtirkanih konobara nema , i hvala bogu.Ali ljudstvo u onim restoranima na korzou i pored plazhe su dobrim delom bugari, srescete poneku konobaricu srpkinju- u baru Tutti-Frutti je bila nasa devojka Dunja iz Rume, jedno veoma kulturno i posteno dete, koja je znala i dosta grckog jezika i bila mi je informator za prilike tamo, a njena koleginica je simpaticna rumunka. U tom lokalu mi je bila internet baza - dobio sam pass od njih i kachio se na njihovu mrezhu , a moje je bilo da s vremena na vreme popijem tamo po koje pivo- shto nisu morali da me nagovaraju puno uopshte...Pored svih ovih restoranchica i kaficja na plazhi je shetalishte puno ljudi prolazi do kasno uvece , a vlasnici i njihova najlepsha konobarica stoje ispred i smeskaju se na vas k'o da ste rod rodjeni , pa neko nenaviknut pomisli ;joj, neshto mi je poznat ortak , odakle li ga beshe znam?! Nastavicu sa uspomenama uskoro...
Ana laskarina.jpg

Poslednja izmena:
Od 15 septembra sam u Potosu, pozdrav svima , vreme je divno, provod izvrstan jedino me nerviraju bezobrazne cene piva po kaficjima uz obalu-obichno 4 evra, uz pogadjanje mozhe tamo
IMG_4452a.jpg
IMG_4588a.jpg
gde ste chest gost i za 3.Chak ni hrana nije tako skupa . Vila Iatrou je raj na zemlji, samo je malkice daleko od grada ali ako ste u boljoj kondiciji, to je laganih 15 minuta hodanja.Sobe su udobne i opremljene , domar Janis (kauboj Dzimi) je usluzhan i ljubazan.More bi moglo da bude i chistije ali bila je 16 uveche dosta jaka oluja, i dva inache suva potoka su nanela u more dosta shtroke, to se do sada dosta popravilo,Evo nekih slichica... Vidimo se !!!

Saliari je verovatno najlepsa plaza na kojoj sam bio ikad.
Tasos ima mnogo da ponudi iako sam bio jako skeptican u pogledu istog pre nego sto sam otisao...

Prosle godine je ta plaza bila krcata...i ljudima i lezaljkama i muzika je trestala od jutra do sutra...uopste nije mogla da dodje do izrazaja lepota same prirode
Cula sam da ove godine nije bilo ni lezaljki ni kafica ni guzve...:think:

pocetkom jula je bilo.
guzva bude do nekih 2-3 sata a onda se rapidno smanji kada odu porodice sa decom. za tu plazu je potrebno strpljenje kako bi upecali lezaljke i suncobran. DJ je odlican. sama plaza ima boje koje nema niti jedna druga u grckoj. oni beli kamencici su nesto posebno jer i na 40 stepeni mogu komotno da gazim ili lezim na njima a da nisu usijani. zaista vanserijska plaza...

Back