TASOS - u reči i slici

bgd- keramoti oko 800 km, oko 11 sati, mozda malo manje, od toga 1 sat na grani, par stajanja po desetak minuta, jedno sipanje goriva od 15 minuta, ako je put suv, i kao nema potrebe onda nema ni stajanja

a da se ne prelazi 130, nigde, i da se drzis ogranicenja korz makedoniju, obavezno

Pa to sam i ja rekao. 11 sati do Keramotija + 1 sat cekanje , ukrcavanje na trajekt i cekanje da trajekt krene + oko 45 min. voznje trajektom i to otprilike izadje 13 do 13 i po sati.( 21h - 10:30h). Pola sata gore dole.

Joj ljudi ja sutra uvece krecem kolima.... ne mogu da docekam!

Nego sad prvi put idem kolima na tasos iz BG, prosle godine sam isao na Krf, pa ne znam kada da krenem da bih stigao tamo negde oko 7-8 ujutru u Kavalu?

Koliko mi realno treba ako ne divljam, znaci 120-130 autoputem ;)
Normalnim tempom voznje (120-130 autoputem) uz postovanje ogranicenja u Makedoniji i Grckoj i uz normalne vremenske uslove treba 9 sati voznje do Keramotija t.j. do trajekta ili u prevodu 4 sata kroz Srbiju (390 km), 2 sata kroz Makedoniju (175 km) i 3 sata kroz Grcku (270 km) u sta se uracunavaju dve do tri krace pauze. E sad na ovo vreme treba dodati vreme za dve granice i trajekt kao i za neku duzu pauzu. Ja sam ove godine isao u odlasku (kisa od Lapova do Velesa uz masu Turaka i Albanaca na putu) 13 sati (polazak u 22.00 po nasem, stizanje na trajekt u 12.00 po grckom vremenu), a u povratku nekih 11 sati (silazak sa trajekta u 11.00 po grckom stizanje u Beograd u 21.00 po nasem). I u odlasku i u povratku nisam proveo vise od 60 minuta na obe granice ukupno.

ono sto je interesantno koristio sam garmin navigaciju, i svaki put kad stanem, krace ili duze on to uracuna-doda u predvidjeno vreme dolaska. neumoljivo, ali i precizno

10 min tamo, 15 ovamo, malo na grani i...nakupi se i da ne znas

Ma potpuno si u pravu.Poenta puta sopstvenim kolima i jeste da idem opusteno, stanem gde hocu i kad hocu. Trebala mi je samo predstava koliko otprilike vremena treba pa cu vec praviti kalkulaciju. Vidim da je najbolje da u 21h krenem i laganica.
Ja sam ove godine tako racunao i krenuo i bogami sledece godine ako budem isao krenucu negde oko 03.00 pa da stignem tamo popodne oko 16-17.00 po njihovom vremenu. I tako taj dan kad stignem nisam nizasta, a ipak je mnogo lakse voziti danju pogotovo ako pada kisa kao ove godine.

I idi na trajekt u Keramoti, a ne u Kavalu. Mnogo su redji (mislim jedno 4-5 polazaka u toku dana), a i duze se putuje za nekih pola sata taman toliko koliko treba kolima duze do Keramotija. Ali u Keramotiju idu trajekti na svakih pola sata odnosno koliko sam primetio kad jedan stigne i pocne da se prazni onaj sto je stajao i punio se, zatvara se i krece, tako da i nema nekog cekanja za trajekt osim nedeljom popodne sa Tasosa. Mozda eventualno u povratku koristiti trajekt iz Skale Prinu za Kavalu posto moze lako da se natempira vreme polaska.

Kazu ada povremeno na tasosu ima mnogo pcela i osa.
Da li je to tacno?
To je jedini razlog zbog kog vec godinama odlazem to letovanje

И ја сам то чула, али сам исто тако прочитала да су пчеле измештене у унутрашњост острва, па сам отишла на Тасос. :)

Нисам видела ниједну пчелу од 1. до 12. јула, а само једну осу, једну једину!

Али зато беше комараца... :besna:

U junu i julu mesecu nikad nece biti nesto puno pcela posto pcele imaju tada obilnu "pasu" i ne pada im na kraj pameti da lete oko vas. U avgustu i to u drugoj polovini, a posebno u septembru kada nestane prirodne "pase" onda traze hranu gde god stignu, a to je najcesce bilo sta slatko (sokovi, voce) koje najcesce ima u naseljenim mestima.
Inace nije u pitanju nikakvo izmestanje vec su pcele t.j. kosnice preseljene u delove gde ima vise "pase" da bi vlasnicima donele sto vise meda. U drugoj polovini avgusta se sve to vraca kuci da bi se pcele polako pripremile za uzimljavanje, i to je drugi razlog zasto ih ima vise u tom periodu u mestima gde su turisti.

Kazu ada povremeno na tasosu ima mnogo pcela i osa.
Da li je to tacno?
To je jedini razlog zbog kog vec godinama odlazem to letovanje

mi za 10 dana ne videsmo ni jednu pčelu a ni osu, a samo 4 komarca

300620092476.jpg

U junu i julu mesecu nikad nece biti nesto puno pcela posto pcele imaju tada obilnu "pasu" i ne pada im na kraj pameti da lete oko vas. U avgustu i to u drugoj polovini, a posebno u septembru kada nestane prirodne "pase" onda traze hranu gde god stignu, a to je najcesce bilo sta slatko (sokovi, voce) koje najcesce ima u naseljenim mestima.
Inace nije u pitanju nikakvo izmestanje vec su pcele t.j. kosnice preseljene u delove gde ima vise "pase" da bi vlasnicima donele sto vise meda. U drugoj polovini avgusta se sve to vraca kuci da bi se pcele polako pripremile za uzimljavanje, i to je drugi razlog zasto ih ima vise u tom periodu u mestima gde su turisti.

BRAVO ! Odlično objašnjenje.
Živim u Grčkoj, a to nisam znao, niti je iko umeo to da mi objasni.

BRAVO ! Odlično objašnjenje.
Živim u Grčkoj, a to nisam znao, niti je iko umeo to da mi objasni.
To zna svako ko se iole bavi pcelarstvom tako da to uopste nije nista posebno jer se to desava i kod nas samo mogu da se termini malo razlikuju tako da na Tasosu recimo trebalo ranije da pocne jaka pasa, a da traje mozda nesto krace ili duze nego kod nas (nisam se nesto specijalno interesovao kako je to na Tasosu). Ovo sto sam naveo vazi za nase predele, ali je verovatno slicno i u Grckoj.

Ma potpuno si u pravu.Poenta puta sopstvenim kolima i jeste da idem opusteno, stanem gde hocu i kad hocu. Trebala mi je samo predstava koliko otprilike vremena treba pa cu vec praviti kalkulaciju. Vidim da je najbolje da u 21h krenem i laganica.
Ne moraš baš toliko rano, da bi bio na odredištu (smeštaj na Tasosu) oko podneva biće dovoljno da kreneš oko ponoći. Noću se manje zadržavaš na granicama.

Možda je sada kasno za tebe jer polaziš sutra uveče, ali nije za druge: Ovde smo već pisali o tome da postoji i način da ovaj put do Tasosa prođe bez velikih napora uz bezbedniju, vožnju po danu. To znači da, po mogućstvu, treba produžiti odmor za jedan dan, tj prespavati negde u južnoj Makedoniji ili severnoj Grčkoj. I ove godine sam tako putovao - prekinuo sam putovanje najpre sjajim ručkom u odličnom hotelu Romantik kod Velesa a zatim spavanjem u Solunu - uz lep večernji izlazak, šetnju i može se reći, provod.

Moji prijatelji su pre neki dan napravili, čini mi se, još bolju a jeftiniju varijantu. Kad se rezimira, predlažem da putuješ ovako:

1. Kreni ujutru oko 09h i do granice sa Makedonijom napravi par pauza po 20-tak minuta, što znači da si na granici sa Makedonijom oko 14h.

1a. Ako krećeš u subotu ili nedelju ujutru, bolje idi na prelaz Prohor Pčinjski, sveukupno brže ćeš stići do Kumanova.

2. Očekivano je da ćeš oko 16h ogladneti :) a u tom trenutku si kod Velesa - odmah iza druge naplatne rampe je skretanje za Hotel Romantique, koga maksimalno preporučujem. Ne samo što su vrlo ljubazni, brzi, što im je odlična kuhinja, primaju € i razne kartice, nego nisu, bre, skupi! Porcija sjajnih ćevapa košta 3,2€ neka to bude reper za cenu, sve ostalo je u skladu s time. Nas četvoro odraslih jeli supe/čorbe, ćevape, ražnjiće, popili po piće i kafu = oko 20€.

3. Nakon 1,5 sat nastavite put i skrenite ka Dojranu. Očekivano je da ćete najkasnije do 19h biti u Novom Dojranu, smešteni u apartmanima Dan-Dar gde je spavanje za jednu noć 10€ po ležaju. http://apartmanidan-dar.com.mk/ Uveče odete u šetnju po Starom Dojranu i ako ste još gladni, eventualno na picu ili nešto drugo u pristojnim, jeftinim restoranima.

4. Ujutru ustanete oko 8h odmorni, krenete prema Starom Dojranu, hasnete super burek i jogurt u nekoj od burekdžinica i nastavite par km do graničnog prelaza gde nema nikakvog čekanja jer nema nikog. Kad uđete u Grčku nastavite do Kilkisa i putem koji je bolji od puta Evzoni - Solun idete prema Solunu gde se uključujete na ring road, a odatle vam treba malo više od 1,5h da pređete 200km i stignete do Kavale - sve je autoput, kompletirali su ga ove godine. U Keramotiju ste oko podneva, što znači da ste na ostrvu oko 13h, odakle vam treba max. 40 minuta do najudaljenije obalne tačke.

To zna svako ko se iole bavi pcelarstvom tako da to uopste nije nista posebno jer se to desava i kod nas samo mogu da se termini malo razlikuju tako da na Tasosu recimo trebalo ranije da pocne jaka pasa, a da traje mozda nesto krace ili duze nego kod nas (nisam se nesto specijalno interesovao kako je to na Tasosu). Ovo sto sam naveo vazi za nase predele, ali je verovatno slicno i u Grckoj.

Хвала, свака част на објашњењима! :)

Заиста сам прочитала негде на нету да су измештене негде у унутрашњост острва, ја мислила због туриста.. :confused:

А видела сам изломљене кошнице од близу Металиа плаже, па сам заиста мислила да ,,ту пчеле више не станују''...

kad vec toliko pricate o voznji do Tasosa, evo mog iskustva: krenuli smo u 21.20h iz Kragujevca i stigli smo na Tasos (Limenarija) oko 9.30 - nismo pravili pauze (samo 2 za sipanje goriva), nismo se zadrzali na granicama vise od pola sata, nismo cekali trajakt duze od 10 minuta, ali smo vozili po ogranicenjima (narocito na delu Vranje-Bujanovac!!!)
u povratku smo iz Soluna krenuli oko 19h i u Beogradu bili u 7h - imali smo jednu pauzu od pola sata i zadrzali smo se na makedonskoj granici 3 sata (bila je ogromna guzva u oba pravca)

Meni je to surovo, nikad nisam volela da putujem u cugu, a naročito ne, nikada ne, noću. Davnih sedamdesetih (prošlog veka), kad sam bila mala i išla sa roditeljima na more, u Brela, između Splita i Makarske, uvek smo putovali sa dva usputna noćenja: jedno na Vrelu Bosne u Sarajevu, a drugo najčešće Mostar, Vrelo Bune. Od celog letovanja taj put mi je uvek bio najinteresantniji, plaža, more, kupanje-to je manje-više isto, putovanje, prolazak kroz nove, nepoznate predele, upoznavanje novih mesta-to je ono što odmor čini zanimljivim.
I onda su se ljudi hvalili za koliko brzo mogu da stignu "u cugu", da nigde ne staju ili samo na 10 minuta...a moji roditelji su nas drugačije učili - polako, da obiđemo i ovo mesto, da popijemo kafu kod Starog mosta u Mostaru, a ove godine da vidimo Tjentište, a neke druge neki drugi put i drugi kraj ...
Zato uvek glasam za putovanje danju, spavanje usput, promenu ture svake godine, obilazak novih mesta, upoznavanje novih ljudi...:D

Ништа без триес еврића. :zcepanje:

У нашој смени су нудили само ова три које сам ја навела. Нисам ишла ни на један, јер смо проценили је боље да за те паре узмемо кола и планирамо своје време. У принципу не волим кад на летовању изгубим цео дан на обиласке (поготово бусом, ух), а плажу имам на кашичицу.

Ајде коначно да и ја напишем коју о својим утисцима са Тасоса (средина јула).

Прво да наведем оно што ја лично сматрам највећим предностима Тасоса:

1. Море - вода је наравно прелепа. С тим што морам да напоменем да ми није ништа специјално лепша од грчког копна, или Турске, као што су ме многи убеђивали. Није баш била ни нешто посебно чиста, скоро да није било плаже без травуљине и кеса које су пливале, па чак и на мермерној. Ипак, за мене је море - море, зато вреди превалити толики пут. Уживала сам и одмарала очи гледајући разне боје воде.

2. Природни хлад. Ово је можда требало и под број један, али ипак мооооореееее. :D
Практично да није било плаже на којој нисмо нашли хладовину, једино Алики и тамо нам је мозак прокључао, јер је тих дана било баш паклено.

3. Слобода на плажи - одушевило ме је то што сам могла да ставим пешкир где год сам хтела и нико ме није померао, терао, или смарао да платим или наручим нешто.

Са те стране гледано, на Тасосу ми је било супер и максимално сам искористила оно што Тасос пружа кад је уживање на плажи и у води у питању.

Е сад, поред овога што је заиста лепо, не могу да кажем да сам се одушевила Тасосом, због пар ствари које су ми оставиле лош утисак.

Под један, мени је на Тасосу недостајала цивилизација. :sad2: Још бих некако и поднела што баш није било неког посебног садржаја за забаву, јер нити сам ја тип за неки провод и изласке на мору, нити сам ове године уопште била у стању да нешто лудујем, хтела сам прави одмор и то сам добила. Али ипак, нисам ни тип за дивље плаже, неасфалтиране, прашњаве и шљунковите стазе и успоне, лоше прилазе плажи и сл. Иако не излазим, волим да увече прошетам кроз место, а у Лименасу ми је било баш досадно - једна улица са радњама са сувенирима и то је све. Последњих пар дана летовања нисам ни ишла до центра, било ми је баш безвезе. Била сам свесна да идем у мало место, али ипак ме је мало изненадила до које мере је незанимљиво.

Под два, храна!:neutral: Ту ћу се оградити у старту да можда једноставно нисам имала среће, с обзиром да нисам бирала ништа по препоруци, ни супермаркете, ни ресторане, већ по принципу где се затекнем. Али не могу да не приметим да сам исто тако летовала и у другим земљама и местима, али никад нисам тако лоше прошла у том смислу. Шта год да смо наручили у ресторанима, било је лоше спремљено (загорело, живо, старо, па подгрејано...), скупо, а порције су биле микроскопске. У радњама ништа од воћа и поврћа није било свеже, наилазила сам на покварено млеко, киселе сухомеснате призводе,... Јогурт, онај наш прави, течни ми је ужасно фалио. Требало ми је неколико дана да се опоравим од лоше исхране по повратку кући.:sad2: Да ствар буде гора, ја сам особа која воли да једе и једе све, ни најмање пробирљива, али тамо сам била очајна. Да не помињем да је све скупо, скупо, скупо.:roll:

Смештај ми је био светла тачка - сваком би препоручила Аргусову кућу Александра. У принципу нема баш ништа да се замери том смештају, осим што је мало даље од центра. Приземна кућа са солидно опремљеним собама у огромном дворишту препуном цвећа и маслина, има чак и поглед да море са тераса. Близу је обале, али то се баш не може назвати неком плажом. Слике те куће које круже нетом уопште је не приказују у правом светлу. Кад их види, човек би рекао да иде у неку хорор кућу, а уопште није тако, напротив!

Што се агенције тиче, пошто ми је ово већ трећи пут да путујем са њима, можда су сада још били и најбољи (било је и да нису били сјајни). Немам неких примедби, нисам ни имала пуно посла са њима, а они из моје групе који јесу, рекли су ми да су били коректни.

Све у свему, да нисмо узели кола тамо, цркли бисмо од досаде! Сад бих се ту надовезала на оно што је Хелен писала пре неколико дана, о томе како је на Тасосу просто ствар престижа јурцање около по разним плажама, да би се обишло што више. И ја сам приметила да се људи тиме размећу и да се сви као нешто такмиче, али скроз ми је јасно зашто. С једне стране, има шта да се види и шта да се обиђе, а са друге - умрло би се од досаде тамо кад би се ишло само на плажу која је најближа смештају. И мало по мало, број посећених плажа претвори се у статусни симбол.:think:

О утиску са плажа ћу кад ме опет не буде мрзело.:p

Bas ti hvala za ove utiske! Ja bih bas u Alexandru. A kakva je ta plaza koja joj je najbliza? Ima li lepog hlada gde mogu da stavim peskir? Ja necu moci da iznajmim auto, pa su mi vazne te najblize plaze :( Da nemas mozda neke slike Alexandre, posebno enterijer? Je li prodavnica tu negde? Hvala

Та плажа што је најближа и није нека плажа, мислим да је практично неупотребљива, каменита је у води, а колико се сећам (јер сам до ње дошетала само први дан и више се нисам спуштала туда) ни обала није нешто удобна, мада мислим да има хлада. Међутим на свега пар минута пешке је плажа Тарзанас, која такође мени није никаква, а још пар минута хода даље је плажа Нистери која већ и личи на нешто. Значи, до ње од Александре имаш 10-15 минута шетње. Када нисмо имали кола, били смо највише на Нистери плажи. Тамо такође има хлада.

Продавница је опет на 10-15 минута шетње од Александре на другу страну. У принципу ћеш тамо наћи све што ти треба, али далеко од тога да је нека разноврсна понуда у питању.

Имам неке слике смештаја, потрудићу се да их окачим касније. Само још једном да нагласим да је у питању Аргусова Александра, пошто чујем да има чак 3 Александре у Лименасу.

Meni je to surovo, nikad nisam volela da putujem u cugu, a naročito ne, nikada ne, noću. Davnih sedamdesetih (prošlog veka), kad sam bila mala i išla sa roditeljima na more, u Brela, između Splita i Makarske, uvek smo putovali sa dva usputna noćenja: jedno na Vrelu Bosne u Sarajevu, a drugo najčešće Mostar, Vrelo Bune. Od celog letovanja taj put mi je uvek bio najinteresantniji, plaža, more, kupanje-to je manje-više isto, putovanje, prolazak kroz nove, nepoznate predele, upoznavanje novih mesta-to je ono što odmor čini zanimljivim.
I onda su se ljudi hvalili za koliko brzo mogu da stignu "u cugu", da nigde ne staju ili samo na 10 minuta...a moji roditelji su nas drugačije učili - polako, da obiđemo i ovo mesto, da popijemo kafu kod Starog mosta u Mostaru, a ove godine da vidimo Tjentište, a neke druge neki drugi put i drugi kraj ...
Zato uvek glasam za putovanje danju, spavanje usput, promenu ture svake godine, obilazak novih mesta, upoznavanje novih ljudi...:D

Подсетила си ме на моје детињство...
И ми смо исто тако путовали, и спавали на истим местима!
Тако сам видела момке који скачу са моста у Неретву, купала се у Миљацкој, шетала Баш чаршијом...и тако даље...Баш ме сад разнежио твој пост, извињавам се на офтопику! :)

Подсетила си ме на моје детињство...
И ми смо исто тако путовали, и спавали на истим местима!
Тако сам видела момке који скачу са моста у Неретву, купала се у Миљацкој, шетала Баш чаршијом...и тако даље...Баш ме сад разнежио твој пост, извињавам се на офтопику! :)

Pa i nije oftopik-pričalo se o putovanju do mora, svim mogućim čudima tehnike koji ti broje minute i kilometre pređene na tvom letovanju...Biće, Vanda, da smo ista generacija, ili tu negde-"fića" je morao da se odmora, da bi se ohladio, a za to vreme se pila kafa i kokta. I meni je u tome bilo više topline i životnosti-samo toliko. A možda je i "žal za mladost", mada se i mom sinu adolescentu sviđaju ove prepotopske mirne varijante (donekle).:)

Та плажа што је најближа и није нека плажа, мислим да је практично неупотребљива, каменита је у води, а колико се сећам (јер сам до ње дошетала само први дан и више се нисам спуштала туда) ни обала није нешто удобна, мада мислим да има хлада. Међутим на свега пар минута пешке је плажа Тарзанас, која такође мени није никаква, а још пар минута хода даље је плажа Нистери која већ и личи на нешто. Значи, до ње од Александре имаш 10-15 минута шетње. Када нисмо имали кола, били смо највише на Нистери плажи. Тамо такође има хлада.

Продавница је опет на 10-15 минута шетње од Александре на другу страну. У принципу ћеш тамо наћи све што ти треба, али далеко од тога да је нека разноврсна понуда у питању.

Имам неке слике смештаја, потрудићу се да их окачим касније. Само још једном да нагласим да је у питању Аргусова Александра, пошто чујем да има чак 3 Александре у Лименасу.

Da, bas Argusova! :) Hvala ti, bas sam cula za tu Nisteri, te cu verovatno i ja tamo. A valjda ni gradska nije dalje od 15 min, pa cu probati i tamo.

Back