TASOS - u reči i slici

Tasosovci! Hotel PAHIS u Pefkariju je kakav? Higijena? Plaza? Okruzenje? Za decu? POMAGAJTE, treba da uplatim!

Jelika,
dakle ako je reč o hotelu Pahis, on se ne nalazi u Pefkariju, već na Pahis Beach-u, na 6km od Limenasa i 1-2km od Rahonija. Da, radi ga pomenuta agencija, a možda si se zbunila jer ta agencija uglavnom drži jug ostrva i Pefkari.

Ako ti nešto znači moj savet - bio sam prošle godine na Tasosu i obišao ga uzduž i popreko. I prošle i ove godine sam proveo dane i dane prebirajući ponude naših agencija. I na kraju se odlučio baš za Pahis jer se nalazi na, za mene najlepšoj i najudobnijoj plaži na ostrvu i jer ima najbolji odnos cena - kvalitet (bar mi se tako čini jer ga još nisam video iznutra).

Dakle, od hotela možda ima samo H :D, to je u stvari kompleks bungalova grupisanih na samoj plaži i skrivenih u maslinjaku. Na plaži postoji jedan jako lep kafić i centralna zagrada tog kompleksa sa baštom hotelskog restorana. Ima i jedan frižider za sladoled, i to je sve. Prodavnice, kioske i druge sadržaje prošle godine nisam video mada mi je agent koji mi je prodao aranžman tvrdio da ima neka prodavničica, ali mu i ja i dalje ne verujem.

Dakle, bungalovi su zaista skromni ali ne znam šta bi mi više trebalo. Čisti jesu, svuda između bungalova su masline i ruže pa sve deluje vrlo ljupko. U samim sobama kako sam čuo nema TV-a (i ne treba mi) a nema ni šporeta niti rešoa (ni to mi nije problem, poneću rešo sa 1 ringlom za kafu, podgrevanje mleka detetu, barenje viršli ili kuvanje supe iz kesice - više mi i ne treba jer je uplaćen polu pansion). Ono što je važno, u sobama ima frižider. Takođe, nema klima uređaja (za koji moje iskustvo kaže da takođe nije potreban)

Plaža je sjajna. Pesak, dugačak plićak, čisto more. Ima dovoljno prirodne hladovine od borova na samoj plaži da suncobrani i nisu potrebni. Prošle godine sam bio u špicu sezone i nikad nije bilo gužve (u ostalom kao ni na ostalim plažama Tasosa, sem Potosa i Alikija u pojedinim delovima dana).

Moj savet je da vredi pokušati, naročito za tu cenu koja se navodi.
Ali ne bez auta ili ideje da se tamo iznajmi na par dana. Jednostavno ćete biti potpuno odsečeni od sveta. Sa autom nije problem skočiti kilometar dva do Rahonija u neku nabavkicu ili do Limenasa koji je već mestašce koje može zadovoljiti većinu potreba prosečnog turiste.

Mislim da bi za decu bio izuzetan izbor. Pogotovo što je ekipa koja bira takav smeštaj uglavnom slična - porodice sa decom. Pa se stvori familijarna atmosfera, klinci jurcaju po plaži ceo dan, bez opasnosti da izgore jer ih čuvaju borovi. Uveče isto mogu da tabanaju po plaži i da se izigraju do iznemoglosti. Za to vreme matorci kibiciju tuđe žene a žene idu plažom u najboljim kostimima, uvlačeći stomake, znajući da ih ovi gledaju. Uvek mi je bio problem sa detetom kad dođe ono podne i jako sunce gde ga skloniti. U sobi kuka kako mu je dosadno...
Ovako nema gde da pobegne, maksimalno je zaštićeno i na oku, malo i da se mi roditelji odmorimo.

Hasek< Bog te blagoslovio (koji god)!
Imala sam dilemu izmedju Makriamos bungalova i neke robinzon duze varijante i, da budem iskrena, potajno zelela da klinci prelome u korist mog mladalackog sna da motorima idem na more sa dvoje farmerki i pet majica i da spavam na plazi. Ceo zivot robujem garderobi i putujem sa osamnaest kofera, kao sve mi treba.
Bice da ce mi se pustos ostvariti ovog leta, jer od 91. g. od kad ne idem u selo Krvavica pod Biokovom, ja i ne znam kako izgleda more, posto se obicno kupamo u hotelskim bazenima.
Prosle godine smo isli u Jerisos i Nea Rodu na Atosu i to je prvi put zalicilo na dalmatinsko selo. Deca su isla na Svetu goru, plaza u mestu je raj za decu, nigde guzve, mirisu borovi i tamarisi, u Nea Rodi pijete kafu sa mestanima ispred njihovih kuca...eto, toplo vam preporucujem i ovo seoce.
Ako ste ti i tvoja supruga u julu u Pahisu, onda cete imati priliku da sretnete i jednu osobu koja ne seta kupace i ne uvlaci stomak, nego se pridruzuje onim pomenutim kibicerima, pije bejlis u hladu, cita knjigu, snima i dise. Da li je moguce da cu to da dozivim?
Jos jednom, hvala na pomoci, jos da preciziramo termin i juris medju pcele! Ali gde ima pcela, zdrava je sredina.
A, da! Na plazi u jerisosu svakodnevno sa vama pliva i jato delfina.

[Darija, fala!
Posebno hvala za lokalno resenje za pcele.
Meni je najvaznije da, koliko to kod Grka uopste moze - bude cisto. Da li mi je krevet optocen draguljima ili izguljenim drvetom, ako nema buba bas me briga.
Takodje mi je vazno da se ne osecam kao glupi turista, pa mi se cini da ova domacinska varijanta moze da me lisi takvog osecaja.
U Magicu su Pahis podveli pod Pefkari. Jos bolje ako je van svega.
Ici cemo kolima, pa se nadam da cemo upoznati i druge delove Tasosa, posebno ALIKI, gde bih volela da sam smestena.
Mnogo ti hvala na informacijama i ako imas ideju (sem Magica) gde bih mogla da pogledam neku slicicu hotela i plaze, ti pisi.
Posebno poverenje imam jer je pahis bio izbor tvog deteta, a deca su najbolja u izborima.
]

Ne mozem da podnesem da, okruzena babama u pantalonama sa havajskim motivom i roze naocarima, slusam nekog vodica kako se preko krestuceg i skripavog mikrofona priseca teksta sa neke brosure o spomeniku pred nama.
Ocu da pijem domace vino ili bejlis u hladu bora ili u maslinjaku, da mi casa i klopa ostanu na stolu u kafani, dok otrcim da se pokvasim, da mi poneko od mestana (zato sto uvek sedim na istom mestu) ponekad kaze -dobar dan-, da mi vetar duva u facu i, ako osetim da me zateze koza, da je namazem maslinovim uljem sa stola, da deca ne moraju da upoznaju puteve do nove kuce niti da nose peskir na plazu, nego da otrce po njega u sobu (toliko da je blizu), da jedem tu gde se kupam i provodim odmor, a ne da se montiram i setam do restorana... i tako...

Jelika, pošto si opisala šta zaista tražiš i pošto imate auto - onda si sa Pahisom ubola ko prstom u pekmez. To je to.
Za kibicovanje i stomake sam se naravno šalio. Sve je skroz opušteno.

Klikni na dole ponuđene linkove i sve će ti biti jasno.

http://img129.imageshack.us/img129/6346/pachis01bp7.jpg
http://olivenoel.netfirms.com/thassos/pachis_beach.jpg
http://img526.imageshack.us/img526/5742/pachis04pi6.jpg

http://www.greekisland.co.uk/thassos/gmaps/pachis.html

http://www.openholidayguide.de/data/urlaubsbilder/mittel/7/1155936539.jpg
http://www.openholidayguide.de/data/urlaubsbilder/mittel/7/1155936541.jpg
http://www.openholidayguide.de/data/urlaubsbilder/mittel/7/1155936540.jpg

Mi smo tamo od 12. jula ali preko Jolly-a.
Za Alikijem nemoj da žališ. Montoya je u pravu. Tamo je lepo okupati se , i to do 13h, kada počinju gužve na plaži jer je to lokacija koja je najviše u trendu.
Pahis mnogo opušteniji i udobniji za boravak.

A tek kad je u pitanju Makriamos. Proveo sam tamo jedan dan. To je mesto na kome sam se najlošije osećao na Tasosu i odudara od opšteg duha ostrva. Sve je uštogljeno i sterilno. Suncobrani i ležaljke poređani u savršenom redu na plaži i kad ih iznajmljujete na recepciji postoji mapa plaže i svaki ima svoj broj i onda ubodeš prstom i kažeš - hoću taj. Na slikama je sve lepo i tamo je lepo, nije da nije, ali atmosera je takva da se osećaš ko zamorče na posmatranju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. A još kad se u obzir uzme cena - definitivno ne vredi tih para. Moje dete je tamo najviše uživalo jer mu je bilo zanimljivo da skače u bazen. U njemu je provela ceo dan, a došli smo na more.

Poslednja izmena od moderatora:
E, ovog Haseka treba od blata praviti!
Hvala, hvala, hvala!
To je to.Posle onih fotografija, ne moram ni da idem na letovanje. :) Ne znam koji je termin slobodan u julu, ali cemo svakako da budemo tamo mesec dana. Ako se sretnemo imate pice od mene, a javicu se jos koji put pre puta.
Kolima smo, pa cemo lakse preziveti i kisne dane. E, ovo je bas dobro! Toliko je lepo, da ne znam sta moze da se dogodi da me tamo razocara smestaj(sempacova i buba), prosto zbog ovakve lepote vredi progutati i losiji smestaj.
Jos jednom HVALA! I lep dan, ranoranioce.

Jelika, pošto si opisala šta zaista tražiš i pošto imate auto - onda si sa Pahisom ubola ko prstom u pekmez. To je to.
Za Alikijem nemoj da žališ. Montoya je u pravu. Tamo je lepo okupati se , i to do 13h, kada počinju gužve na plaži jer je to lokacija koja je najviše u trendu.
Pahis mnogo opušteniji i udobniji za boravak.
A tek kad je u pitanju Makriamos. Proveo sam tamo jedan dan. To je mesto na kome sam se najlošije osećao na Tasosu i odudara od opšteg duha ostrva. Sve je uštogljeno i sterilno. Suncobrani i ležaljke poređani u savršenom redu na plaži i kad ih iznajmljujete na recepciji postoji mapa plaže i svaki ima svoj broj i onda ubodeš prstom i kažeš - hoću taj. Na slikama je sve lepo i tamo je lepo, nije da nije, ali atmosera je takva da se osećaš ko zamorče na posmatranju u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. A još kad se u obzir uzme cena - definitivno ne vredi tih para. Moje dete je tamo najviše uživalo jer mu je bilo zanimljivo da skače u bazen. U njemu je provela ceo dan, a došli smo na more.

U potpunostu se slažem sa hasekom!!!!!
Kada sam ja prvi put boravila na Tasosu, najmanje sam bila zadovoljna upravo najviše hvaljenim Alikijem !! Poprilična gužva na plaži, brodići sa krstarenja koji tu pristaju na pauzi za ručak, pomenute starije turistice u havajsim pantalonama+pod obavezno kamerica i nezaobilazni komentari prilikom snimanja"evo sad se nalazimo ovde..." :rotf: , u restoranima na plaži se već priprema ručak iz svakog se dimi i mirise nešto različito...
A ja se pripremila za ronjenje… , naravno ništa od toga pokupili smo se posle pola sata( i to smo jedva izdržali)...Da napomenem da je bio septembar i oko 11 sati, ali eto ta plaža je najpopularnija, što sa sobom nosi i neke nedostatke (za mene lično, jer ne podnosim gužvu :thumbdown: )Prošle godine sam tamo bila , jedino kada je na krstarenju brodić tu napravio pauzu, popila recinu u baru(da se pripremim za rucak ) i to je to...
Što se Makriamos-a tiče, sve sterilno do bola, još da dodam na hasekovo izlaganje da se na recepciji ostavlja depozit za korišćenje ležaljki, koji ti vrate kad završiš i vratiš broj , užas, kad sam cula depozit , naježila sam se, ma neću da čujem ni depozit, ni rate, ni krediti :twisted:
Ali zato za mene No.1 Paradise beach, tamo odrasli shvate kolika su deca !!!!!! Preporučujem od :heart: , ja obavezno posetim ovu plažu 5-6 puta, nekad u prolazu, nekad na ceo dan 8)
Živela ti nama Jelika, veruj mi najbolje si odabrala... :super:

Bila sam na Tasosu par puta.Stvarno je predivno.Plaze se ne placaju samo narucite kaficu i uzivate sem na Makriamosu.Ostrvo je ekolosko,ne prasi se,voda se pije sa cesme.Ja sam isla preko Kim trvela iz beograda oni su mi najpouzdaniji sto se tice Tasosa i stvarno sto sam videla na slici tako je i tamo bilo.
Za porodice je najbolji Potos i Limenarija to je na jugu,dok za mladje je bolji Limenas.
Ostrvo nije veliko,obidje se za jedan dan.
Nikako ne propustite voznju brodicem oko ostrva,jer se svraca na plaze do kojih jedino brodom mozete doci i okupati se,ali idite brodom sa juga bolji je.
Po meni najlepse plaze su Glifaneri nedaleko od Limenasa,plaza je mala sa belim peskom i tirkizno plavo-zelenom vodom,takodje lepa je i Nisteri ona se nalazi posle Glifaneria.Nikako nemojte propustiti jagnjetinu koja je savrsena.
Ako volite da pesacite u Potosu imate prelep vodopad.

U potpunostu se slažem sa hasekom!!!!!
Kada sam ja prvi put boravila na Tasosu, najmanje sam bila zadovoljna upravo najviše hvaljenim Alikijem !! Poprilična gužva na plaži, brodići sa krstarenja koji tu pristaju na pauzi za ručak, pomenute starije turistice u havajsim pantalonama+pod obavezno kamerica i nezaobilazni komentari prilikom snimanja"evo sad se nalazimo ovde..." :rotf: , u restoranima na plaži se već priprema ručak iz svakog se dimi i mirise nešto različito...
A ja se pripremila za ronjenje… , naravno ništa od toga pokupili smo se posle pola sata( i to smo jedva izdržali)...Da napomenem da je bio septembar i oko 11 sati, ali eto ta plaža je najpopularnija, što sa sobom nosi i neke nedostatke (za mene lično, jer ne podnosim gužvu :thumbdown: )Prošle godine sam tamo bila , jedino kada je na krstarenju brodić tu napravio pauzu, popila recinu u baru(da se pripremim za rucak ) i to je to...
Što se Makriamos-a tiče, sve sterilno do bola, još da dodam na hasekovo izlaganje da se na recepciji ostavlja depozit za korišćenje ležaljki, koji ti vrate kad završiš i vratiš broj , užas, kad sam cula depozit , naježila sam se, ma neću da čujem ni depozit, ni rate, ni krediti :twisted:
Ali zato za mene No.1 Paradise beach, tamo odrasli shvate kolika su deca !!!!!! Preporučujem od :heart: , ja obavezno posetim ovu plažu 5-6 puta, nekad u prolazu, nekad na ceo dan 8)
Živela ti nama Jelika, veruj mi najbolje si odabrala... :super:[/QUOTE

Slazem se! Paradiso is the best! Pa onda sledi Makrijamos:mrgreen:

...I šta kažete paradiso, makrijamos, aliki...aaaa kakve plaže...*** ja sam jedan od retkih koji je bio na tasosu, a nisma bio na alikiju, samo sam je onako okrznuo kolima i prošao dalje...

a sad moje plaže, ne mora tim redosledom:

- arheološko nalazište Loukas - post 2017 http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=81

-skretanje pored makrijamosa, beli biser tasosa (i obavezno sledeća prema golden beachu, plaža zvana Vati) - post 2066
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=83

-dve plaže ispod manastira Arhangela Mihaila, naručito ona druga ujutru dok ne dodju brodići. - post1928
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=78

-ispod arheološkog nalazišta gančarije pored Sklale Maries - post 2177, 2156
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=88

-između skale kallirachis i skale maries, plaže ispod magistrale - post 2019
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=85

-nije ni mirna, ni vetrovita uvala Alikij, nego divlja - post 2006 i 2015
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=81

- i ima jedna plaža sa stenama, kekes beach - post 1949
http://forum.krstarica.com/threads/87451&page=78

eto ja izdvojio moje, ima još koja, ali drugi put...

-

Jelika ceo mesec...blago tebi :)))i to na Pahis plaži
Što se tiče Paradiso plaže, prelepa je, ali nikako prvih nekoliko dana letovanja, prvo boja da se nabaci. Mi smo izgoreli prošle godine, nismo ni primetili bili su odlični talasi za klince. Doduše, tako smo otkrili Pahis...

Hvala na poslatoj fotografiji.
Rezervacija izvrsena, mada smo se dvoumili da idemo i deset dana u Nea Rodu i Jerisos. Ovo leto iskljucivo zbog komentara sa ovog foruma iskreno ocekujemo duboko disanje i relaksaciju i cistu vodu klincima da rone.
Ja citam u hladu uz limunadu. :P

Heeeej, drugarice i drugari, Nikanice i Montojice, ipak cu ove godine na vase ostrvo, a zamalo da se desi da ostanem bez mogucnosti da izvadim novi pasos, a samim tim i bez mogucnosti da okusim Grcku ovog leta. Da juce nisu produzili izdavanje starih pasosa, koje je prosle nedelje bilo obustavljeno, zence bi me upokojila svojerucno (sto bi "nervoznog" DekijaM ili ti "pritajenog tigra" sigurno obradovalo ;) )...al' izbavih se nekako.

Back