SSSS: Sindikat nije rušilački faktor
Širom sveta se danas raznim manifestacijama ili prosto izletima obeležava 1. maj kao Međunarodni praznik rada u znak sećanja na radnike u Čikagu, koji su pre 132 godine zahtevali bolje uslove rada.
Predstavnici sindikata, radnici i penzioneri iz cele Srbije, danas su, na prvomajskom protestu u Beogradu, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), zahtevali socijalni dijalog za unapređenje statusa zaposlenih i bolje uslove rada, dok su budućem premijeru poručili da njihove zahteve prioritetno ima u vidu. Protestu su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, kao i više stranačkih predstavnika, povodom čega je predsednik SSSS Ljubisav Orbović u govoru ocenio da su oni usvojili praksu evropskih političara i da razumeju nezadovoljstvo građana. Tadić je na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda, razgovarao sa radnicima i predstavnicima sindikata, što je izazvalo i negodovanje dela učesnika protesta, koji su mu skandirali "odlazi" i "napolje". Orbović se, u izjavi FoNetu, ogradio od ispada i naglasio da ga nisu izazvali učesnici sindikalnog protesta, već grupice, kako ih je nazvao, "komunista" i "
anarhista", čime su hteli da naruše osnovni cilj protesta - dijalog. Tadić je objasnio da je došao na protest, jer su ga ranije pozvali predstavnici sindikata, posle potpisivanja kolektivnog ugovora. "Svako ima pravo da kaže šta hoće, to je Srbija, to je demokratija. Ja sam želeo da vidim ljude, da mi kažu i sve najgore, ja sam došao da ih čujem. Nikad nigde ne dolazim nepozvan", rekao je Tadić. Učesnici protesta su otišli i pred Vladu Srbije, gde su najavili nova okupljanja, ukoliko ne budu bili zadovoljni radom buduće vlade. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da učesnici današnjeg prvomajskog sindikalnog protesta traže bolje uslove za radnike, penzionere i nezaposlene, a ne žele da ruše. Jedini način je da u Srbiji prestanemo da se delimo, već zajedno ostvarimo socijalni dijalog, rekao je Orbović, ističući da su danas po prvi put na sindikalnom okupljanju prisutni šef države i predstavnici vlade. "Mala grupa nesindikalaca, ljudi koji nisu u našoj organizaciji,
anarhisti, pokušali su da podgreju masu i da ne dozvole da se oni obrate. Ovde su radnici koji su nezadovoljni svojim položajem, načinom kako su prodate fabrike, niskim platama, velikom nezaposlenošću, ali mi nismo rušilački faktor", izjavio je Orbović pošto je predsednika Srbije Borisa Tadića nekolicina učesnika skupa dočekala zvižducima.
http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=15670