Svetkovanje subote ili nedelje?

Pa Jevreji su se snebivali kad je On to govorio. Nije rekao to je alegorija. Istina da se radi u spomen Njegove žrtve ali to ne znači da je alegorija. Upravo realno prisustvo Njegovog Tijela i Krvi predstavlja najjači spomen na krsnu žrtvu. Zamisli to na ovaj način. Mi smo Srbi. Proživjeli smo genocid u NDH. Kada se jače sjećamo tih zločina? Kad vidimo fotografije ili kad pred sobom imamo realne opipljive dokaze tog stradanja tipa na spomen-području ili na samom stratištu? Pomalo je morbidno znam ali nije neodgovarajuće.

To je pitanje na koje mi ljudi ne možemo dati odgovor precizno jer je to Božija tajna. Razumijem pitanje i shvatam zašto te interesuje ali moraš shvatiti da ne možemo u sve proniknuti ljudskom logikom.
Pa rec secanje je alegorija.
Alegorija je danasnja rec.
Sama cinjenica da nisu imali svestenike pokazuje da nisu bukvalno shvatali euharistiju.

Mi smo Srbi i sada se secanjem na genocid NDH ne ubijamo bukvalno.
Vec simbolcki obelezavamo taj dogadjaj.
Hristos je jednom prinesen kaze pismo.
Tu je tacka.
Nema vise stalnog zrtvovanja Hrista.
Ali ako je vama volja, vi ga razapinjite koliko hocete..

FB_IMG_1694884538569.jpg

="Maki!, post: 47700140, member: 442986"

To je pitanje na koje mi ljudi ne možemo dati odgovor precizno jer je to Božija tajna. Razumijem pitanje i shvatam zašto te interesuje ali moraš shvatiti da ne možemo u sve proniknuti ljudskom logikom.
Nije to Bozja tajna vec nemate odgovor na to ucenje.
Odgovor je simbolika.
Crkva je tu pogresila.
Ali ti ne smes to da priznas.
I tu je TAJNA...

Pa rec secanje je alegorija.
Alegorija je danasnja rec.
Sama cinjenica da nisu imali svestenike pokazuje da nisu bukvalno shvatali euharistiju.
Mi smo Srbi i sada se secanjem na genocid NDH ne ubijamo bukvalno.
Vec simbolcki obelezavamo taj dogadjaj.
Hristos je jednom prinesen kaze pismo.
Tu je tacka.
Nema vise stalnog zrtvovanja Hrista.
Ali ako je vama volja, vi ga razapinjite koliko hocete..
Ali se najviše sjećamo kad imamo realan prikaz tih zločina.

Pa jeste jednom žrtvovan. To se desilo prije 2000 godina. Tijelo i Krv na Pričešću danas je ista ta od prije 2000 godina. Sama riječ koju je upotrijebio za "spomen" ima u sebi element žrtvovanja.

[QUOTE="Maki!, post: 47700140, member: 442986"

Nije to Bozja tajna vec nemate odgovor na to ucenje.
Odgovor je simbolika.
Crkva je tu pogresila.
Ali ti ne smes to da priznas.
I tu je TAJNA...
[/QUOTE]
Pa ne može se sve logikom shvatiti. U nešto se mora i vjerovati.

Ali se najviše sjećamo kad imamo realan prikaz tih zločina.

Pa jeste jednom žrtvovan. To se desilo prije 2000 godina. Tijelo i Krv na Pričešću danas je ista ta od prije 2000 godina. Sama riječ koju je upotrijebio za "spomen" ima u sebi element žrtvovanja.

Znaci ubijate jedan drugog?

Noje ista.
Vi zrtvujete uvek iznova Hrista.
To je vase ucenje.
Ili te stid da ga priznas ili ne znas?

Pa ne može se sve logikom shvatiti. U nešto se mora i vjerovati.
Rec je o simbolici i secanju na taj cin.
Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl. Opravdava se npr. simbolikom lažnog otkrivenja tipa 10x10x10, pa puta 12 na 2, ili pak računanjem žiga zveri, ne bi li lukavo izmišljena bajka dobila kao privid protivtežu egzaktnost. Drugi pak veruju brojkama, ali i jedni i drugi zaboravljaju da svoju (ne)veru grade dedukcijom (čak Irodovim kvascem), ili pak, na nepravdi. Kad bi bar gradili.
Ali Sin čovečiji kad dodje, hoće li naći veru na zemlji? upita Gospod, isti onaj koga uzverovaše i deca, i na koje upućivaše da se mi odrasli obratimo. A kako će se obratiti onaj kome misterije češu uši, koji apstrakcijom i simbolikom, ili pak dedukcijom pokušava da sakrije svoje neverje? Kuća takvih neće odoleti kad udari dažd i dodju vode i dunu vetrovi, a kamoli da je to tek priča (Matej 7,...21-27): https://www.geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#vera

To je ona vera koju vidimo da su je imali prvi hriscani evidentirani u NZ-tu a koja je rezultat jevandjelja kojeg su propovedali apostoli a koja ke takodje decidno zapisano u Bibliji.
Која је тачно та вера, не можеш ноншалатно да кажеш само вера НЗ, дај нешто конкретно, и подсећам те да си навео предпоставку да је та вера права (коју и ти сада држиш и мислиш да је права) за разлику од тамо неких секташа чији смо по теби наследници ми хришћани православни и римокатолици.
Значи да видимо које су то тачно разлике и на чему их засниваш ? :rtfm:
To je bila vera u Boga nebeskoga koji se ljudima u prasi otkrio kroz lika Njegovog Sina, Isusa Hrista,koji se,kako kaze NZ, " ponizio i uzeo oblicje sluge postavsi ljudsko bice" a kako bi mogao zavrsiti svoju misiju spasavalja palog coveka.
Verovati Hristu podrazumeva drzanje Njegovih zapovesti koje je jasno i precizno ponovio kao dve najvece a to su one koje regulisu odnos covek - Bog i odnos covek/covek !
Prvi korak u prihvacanju te vere nakon shvacanja sustine jeste krstenje i to onim pravim,kao sto je krstavao Joavn Krstitelj ,kao sto se je Isus krstio i kao su nakon toga krstavali apostoli.
Oni koji postaju hriscani automatski preduzimaju obavezu koju im je dao sam Isus a to je propovedanje Njegovog jevandjelja i to se generalno radi kroz "hriscanstvo u praksi"jer bez toga koliko god neko "dobro i tacno "iznosio Bozju Rec - to nece biti delotvorna misija ( metod potsmesljivo poznat kao "nemoj me gledati sta radim vec sta ti pricam" ).
Е па сад, не може то баш тако, то су ти бре уопштене фразе и појмови, то је у ствари тако су већина разних хришћана кроз историју цркве веровала једне универзалне заповести НЗ које су као нека почетна основа вере, него мораш на основу твоје почетне предпоставке и хипотезе да кроз Свето Писмо и друге релеватне изворе изведеш јасне и тачне и недвосмислене закључке да је та вера тих хришћана исправна за разлику од неких других секташа хришћана чија вера је била лажна.

И не само то, него мораш да докажеш да је та вера тих као исправних првих хришћана континуирано постојала кроз све генерације тих неких будућих као исправних хришћана све до данас и до тебе, значи практично ствари ти стоје овако, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21век и за сваки век посебно да јасно докажеш из разних извора да је та вера као тих исправних првих хришћана 1 века и апостолске цкрве, да је та иста вера постоја код хришћана свих ових каснијих векова.

Good luck.... :super:
Kao sto ti je vec receno,svestenstvo je zavrsena obredna institucija koja je ostasla u vreme SZ-ta , isto kao sto je tamo ostao i sav zakon o prinosenju krvnih zrtava uz sve druge date zakone i obaveze koje su sadrzale taj zakon u impelemntaciji.
Dakle u NZ nema vise realnih svestenika dok,u simbolickom smislu SVI su hriscani a ne samo neki - carsko svestenstvo .

I za kraj - svaka zajednica vernih koja drzi sve ovo jeste deo Hristove Crkve !
Па завршена је за СЗ, али је прешла и преобразила се у терминолошки сличну свештеничку службу са мало измењеном суштином, форма слична суштина различита, јер сада имамо другог и вечног Првосвештеника Исуса и његове наследнике и прејемнике Апостоле као прве свештенике по узору на тог првосвештеника Исуса и даље апостолске наследнике који су наследили од њих свештеничку службу по прејемству и тако даље све до данас.

Једно логично питање, ако смо сви царско свештенство (јесмо у одређеном смислу), зашто се онда у НЗ помиње и неко друго свештенство и службе, ако је довољно само царско свештенство у НЗ зашто онда потреба да се у том истом НЗ помиње и нека друга служба и свештенство, нема никакве потреба ако је тачна хипотеза да постоји само царско свештенство свих верних онда по тој предпоставци нема никакве потребе да се помиње било какво друго свештенство и служба у било ком смислу и контексту.

Значи по теби је ово довољно без обзира на исправност вере да се буде део Цркве, или да ти поједноставим, а шта и коме су онда упућене оне речи апостола да ће бити лажних учитеља и хришћана и лажно јеванђеље, превише је то плитко да би апостоли писали о опасности од лажних хришћана и лажног јеванђеља....итд...

Kad god neki nevernik hoće da sakrije svoju neveru, da omalovaži Reč Gospodnju, jer ne veruje u nju, on kaže da to nije realno, stvarno, da je to simbolika, apstrakcija i sl. Opravdava se npr. simbolikom lažnog otkrivenja tipa 10x10x10, pa puta 12 na 2, ili pak računanjem žiga zveri, ne bi li lukavo izmišljena bajka dobila kao privid protivtežu egzaktnost. Drugi pak veruju brojkama, ali i jedni i drugi zaboravljaju da svoju (ne)veru grade dedukcijom (čak Irodovim kvascem), ili pak, na nepravdi. Kad bi bar gradili.
Ali Sin čovečiji kad dodje, hoće li naći veru na zemlji? upita Gospod, isti onaj koga uzverovaše i deca, i na koje upućivaše da se mi odrasli obratimo. A kako će se obratiti onaj kome misterije češu uši, koji apstrakcijom i simbolikom, ili pak dedukcijom pokušava da sakrije svoje neverje? Kuća takvih neće odoleti kad udari dažd i dodju vode i dunu vetrovi, a kamoli da je to tek priča (Matej 7,...21-27): https://www.geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#vera
Za bukvalno zrtvovanje Hrista je potreban svestenik.
Prva crkva nije imala svestenike.
Sto pokazuje da nije ni imala bukvalno zrtvovanje i jed3äenje Hrista.
To je nova i kasnija nauka.

Isus je jednom zrtvovan u apostolakoj crkvi.
U vreme kada je ovo pisano je vec trebalo da bude par hiljada outa zrtvovan po vasoj nauci.
Naravno kod vas vec par miliona puta do sada.

Ali Hristova zrtba je jednom dovoljna.
Nije potrebno da mu u tome pomazezete i zrtbujete ga uvek iznova.
Tu vec spada u izrugavanju njegovoj zrtvi.
1. Petrova 3,18Jer i Hristos jedanput za grijehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši tijelom, no oživljevši Duhom;

Која је тачно та вера, не можеш ноншалатно да кажеш само вера НЗ, дај нешто конкретно, и подсећам те да си навео предпоставку да је та вера права (коју и ти сада држиш и мислиш да је права) за разлику од тамо неких секташа чији смо по теби наследници ми хришћани православни и римокатолици.
Dao sam ti konkretno sve sustinske elemente koje moja vera sadrzi ili da budem precizniji - ono sto je navedeno u Bibliji.
E sad ako mozda trazis da ti imenujem denoiminacisku pripadnost onda izvini,hriscanske denoiminacije nema u NZ-tu stoga je tvoje pitanje po tom osnovu irelevantnu za tekucu temu.
Значи да видимо које су то тачно разлике и на чему их засниваш ? :rtfm:
Sustina vezana za tehnicku primenu vere koju deklarisem sastoji se u sledecem:
1. Vera u Isusa Hrista sto podrazumeva prihvacanje Njegove zrtve za otkup palog coveka na globalnom ali i na individualnom nivou,sto ce reci da je On bio na krstu i za mene licno
2. Drzanje sve Bozje zapovesti koje nisu ispunjene Njegovom zrtvom pocevsi od one 10 koje je Sam Bog zapisao na kamenim plocama s tim sto napominjem da je rec bukvalno o svim 10 bez ikakvih novotarskih izmena i preadaptacija
3. Vera u vaskrsenje koje je jedcan od fundamenata hriscanske vere
4. Prihvacanje Biblijskog stava o stanju mrtvih ili jos preciznije da kad ljudu umru zivotni duh ide kod Boga,koji ga je i dao dok se telo tokom vremena dezintegrise u prahu zemaljskome
6. Prihvacanje Biblijske preporuke o svesnosti da su nasa tela hram Svetog Duha stoga trebamo raditi sve sto stoji do nas da ih odrzavamo u dobrom zdravlju
7. Vera u drugi Hristov dolazak kada ce ovaj zemajski zivot jedostavno prestati ovakvog kakvog ga znamo i vidimo i da ce tada On dati platu svim ljudima po delima njihovim

Evo,po meni ovo su kljucni elementi moje vere u Boga,ako imas jos neko dodatno pitanje - izvoli.

Е па сад, не може то баш тако, то су ти бре уопштене фразе и појмови, то је у ствари тако су већина разних хришћана кроз историју цркве веровала једне универзалне заповести НЗ које су као нека почетна основа вере, него мораш на основу твоје почетне предпоставке и хипотезе да кроз Свето Писмо и друге релеватне изворе изведеш јасне и тачне и недвосмислене закључке да је та вера тих хришћана исправна за разлику од неких других секташа хришћана чија вера је била лажна.
Ne znam od kada pratis moje pisanje na ovom forumu ali ja po pravilu uvek dajem Biblijske dokaze kada navodim svoje verovanje ali i kad ukazujem da su neka tudja verovanja van Svetog Pisma.
Ne bih da se ponavljam stoga ako imas neko konkretno pitanje u vezi nekog doktrinalnog aspekta onih,deklarativnih hriscana ( a takvih kao sto znas ima ih zaista puuuuuuuuuuuuuno ) onda slobodno pitaj...
...u medjuvremenu,mozes prelistati teme na koje sam do sada pisao i nacices tamo dovoljno materijala da se informises oko moje vere i nacina na koji je dokazujem u okvirima Svetog Pisma.
И не само то, него мораш да докажеш да је та вера тих као исправних првих хришћана континуирано постојала кроз све генерације тих неких будућих као исправних хришћана све до данас и до тебе, значи практично ствари ти стоје овако, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21век и за сваки век посебно да јасно докажеш из разних извора да је та вера као тих исправних првих хришћана 1 века и апостолске цкрве, да је та иста вера постоја код хришћана свих ових каснијих векова.
Vec sam puuuno puta do sada dokazao stoga ako zelis da ponovimo to jos jednom izvoli,daj neko teolosko pitanje pa cemo zajedno istraziti kako stvari stoje.
I tebi bato,ocekujem te...
Па завршена је за СЗ, али је прешла и преобразила се у терминолошки сличну свештеничку службу са мало измењеном суштином, форма слична суштина различита, јер сада имамо другог и вечног Првосвештеника Исуса и његове наследнике и прејемнике Апостоле као прве свештенике по узору на тог првосвештеника Исуса и даље апостолске наследнике који су наследили од њих свештеничку службу по прејемству и тако даље све до данас.
Jeli bato ,a jel ce biti nekog dokaza ili ces mi pricati price za malu decu koju si negde cuo...?
Kakvo preobrazenje sluzbe, jel imas negde svestenika u NZ-u ili nemas ?
Ako imas daj nam citat ako nemas priznaj da je sve to danas simbolika i da idemo dalje.
Isus jeste nas prvosvestenik ali u kom Hramu,je na zemlji ili na nebu ?
Koliko je meni poznato to je simbolicki prikaz za nebeske prilike i toga nema u zemaljskom hramu jer takvog vise nema i ne sme imati !!!
E sad posto na zemlji ne postoji hram,ne prinose se vise krvne zrtve onda nema ni zemlajskog,realnog svestenstva dok smo u simbolickom smislu - svi mi carsko svestenstvo !!!
U NZ nigde,ama bukvalno se nigde ne pominje realna svestenicka sluzba u prvoj crkvi dok ujedno tamo vidimo rtazlicite sluzbe ukljucucjuci i staresine.
Napominjem da je staresina drasticno drugacija sluzbena kategorija koja nema i ne sme imati nikakve dodirne tacke sa svestenstvom !

Једно логично питање, ако смо сви царско свештенство (јесмо у одређеном смислу), зашто се онда у НЗ помиње и неко друго свештенство и службе, ако је довољно само царско свештенство у НЗ зашто онда потреба да се у том истом НЗ помиње и нека друга служба и свештенство, нема никакве потреба ако је тачна хипотеза да постоји само царско свештенство свих верних онда по тој предпоставци нема никакве потребе да се помиње било какво друго свештенство и служба у било ком смислу и контексту.
Molim te procitaj ovo svoje pitanje najmanje jos pet purta i onda pokusaj jednom recenicom objasniti sta si hteo reci kad si to pisao... :D
Значи по теби је ово довољно без обзира на исправност вере да се буде део Цркве, или да ти поједноставим, а шта и коме су онда упућене оне речи апостола да ће бити лажних учитеља и хришћана и лажно јеванђеље, превише је то плитко да би апостоли писали о опасности од лажних хришћана и лажног јеванђеља....итд...
Te reci su upuceni hriscanima iz nekih crkvi onog vremena s tim sto je ta poruka univerzalnog , bezvremenskog znacaja.
Dakle jos se u ono vreme javili lazni ucitelji koji su propovodali neko drugo,razlicito jevandjelje koje je mozda imalo malo ili nije imalo nikakve dodirne tacke sa Hristovim jevandjeljem kojeg su iznosili apostoli a koje jeste zapisano u stranicama NZ-ta !!
Nazalost,takve ucitelje su se veoma brzo osnazili i uvelu su na svoju ruku razlicite paganske elemente koje imamo do dana danasnjeg pre svega u onim t.z. velikim zajednicama.

Poslednja izmena:
Dao sam ti konkretno sve sustinske elemente koje moja vera sadrzi ili da budem precizniji - ono sto je navedeno u Bibliji.
E sad ako mozda trazis da ti imenujem denoiminacisku pripadnost onda izvini,hriscanske denoiminacije nema u NZ-tu stoga je tvoje pitanje po tom osnovu irelevantnu za tekucu temu.
Ko zna kakva je to sekta, kad ne smeš ni da je pomeneš. Plus si i stranac.
Tako sa si sumnjiv načisto i ne treba ti verovati.

Ajdee...
A vino je kao voda jeli?
A ko prinosi tu zrtvu?
Пророк Малахија јасно пророкује:
"Јер од истока сунчанога до запада велико ће бити име моје међу народима, и на сваком ће се мјесту приносити кад имену мојему и чист дар; јер ће име моје бити велико међу народима, вели Господ над војскама." (Малахија 1:11).
Дакле већ у СЗ се наговјештава да ће Евхаристија у себи имати елемент дара тј. жртве.

Христос на вечери каже "чините ово у Мој спомен". На грчком то је ријеч ἀνάμνησις (анамнезис). Та ријеч означава спомен али прецизније означава жртвени спомен.
https://biblehub.com/greek/364.htm
"self-prompted recollection especially as a memorial (memorial sacrifice)"

Жртву приноси Сам Христос који је принио Сам Себе на жртву прије 2000 година.
"Христос је дошао да би се једанпут жртвовао на Голготи, али долази исто тако и приноси Се увек, на свакој божанственој Литургији. Он и приноси и приноси Се, Он прима принос и раздаје га вернима као животворну храну. Он је. дакле и Онај Који приноси, Онај Који се приноси, Онај Који прима и Онај Који раздаје."
https://svetosavlje.org/tumacenje-bozanstvene-liturgije/45/
Свештеник је слуга који омогућава својим дјеловањем и приношењем хљеба и вина да се ово догоди. Али не само он већ и сав вјерни народ у овоме учествује. Зато се говори у множини:
"Још Ти приносимо ову словесну и бескрвну службу, и просимо, и молимо и умољавамо: ниспошљи Духа Твога Светога на нас и на предложена дарове ове“.

Но само жртвоприношење у виду освећења светих дарова и претварање истих у Тијело и Крв Христову савршава Првосвештеник Христос.
Свештеник приноси дарове хљеба и вина а силом Духа Светога те дарове Бог претвара у Тијело и Крв Христову гдје опет видимо рад Св. Тројице на дјелу. Св. Никола Кавасила овако пише:
"Наиме, дело и циљ ове свете Тајне, односно освећење Дарова и освећење верника, Он Сам остварује, а молитве и молбе и прозбе у вези са тим приноси свештеник; јер оно прво припада Господу, а ово друго слузи. Свештеник се моли, Он испуњава молитве; Спаситељ дарује, а свештеник благодари за то што је даровано; свештеник приноси Дарове, а Господ их прима. Приноси, наравно, и Господ, али он Оцу приноси Самога Себе и ове Дарове, кад они постану Он Сам, односно кад се претворе у Његово Тело и Његову Крв. А пошто Самога Себе приноси, због тога се и вели да је Он исти и Који приноси и Који се приноси и Који прима; Он приноси и прима као Бог, а приноси се као човек. Но, Хлеб и Вино, који су још увек Дарови, приноси свештеник, а прима их Господ."

Исти светитељ јако лијепо објашњава како то Христос бива само једном жртвован а ипак се на Евхаристији појављују Његово жртвовано Тијело и Крв:
"Наиме, шта се дешава при жртвовању овце? Оно што није било заклано, то постаје заклано. То исто збива се и овде. Хлеб, који није био жртвован, претвара се у жртвовани. Наиме, Он се из хлеба, који није био жртвован, претвара у само Тело Господње, које је заиста било принесено на жртву. Према томе, као што код овце оно претварање остварује жртвовање, тако и овде, овим претварањем, оно што се приноси, постаје истинска жртва. Јер, претвара се не у образ жртве, већ у истинску жртву, у само Тело Господње, које је принесено на жртву."

Ko zna kakva je to sekta,
A ko ti uopste reko da sam pripadnik neke sekte ?
kad ne smeš ni da je pomeneš.
Sto bih pominjao nesto sto me se ne tice ?
Plus si i stranac.
Jesam,makedoinac.
Tako sa si sumnjiv načisto i ne treba ti verovati.
Nikad nisam ni trazio da mi neko meni veruje vec onom sto pise u Svetom Pismu.
Toga radi ja uvek,kad god navodim teolosku tvrdnju dajerm konkretne dokaze iz Svetog Pisma i gotovo nikad ne ulazim u teoloske debate gde se tumace neke delove Pisma.

Свештеник приноси дарове хљеба и вина а силом Духа Светога те дарове Бог претвара у Тијело и Крв Христову гдје опет видимо рад Св. Тројице на дјелу. Св. Никола Кавасила овако пише:
Jok bato,ne zanima me nit taj tvoj Kavasila,nit ovaj nit onaj nego mi daj konkretnog Boblijskog dokaza u prilog ili priznaj da je to verska novotarija van okviriuma Svetog Pisma.

Jok bato,ne zanima me nit taj tvoj Kavasila,nit ovaj nit onaj nego mi daj konkretnog Boblijskog dokaza u prilog ili priznaj da je to verska novotarija van okviriuma Svetog Pisma.
Човјек је поставио питање о православној литургији. Добио си јасан бибијски стих који говори да ће сви народи Богу приносити чисте жртве.

A ko ti uopste reko da sam pripadnik neke sekte ?

Sto bih pominjao nesto sto me se ne tice ?

Jesam,makedoinac.

Nikad nisam ni trazio da mi neko meni veruje vec onom sto pise u Svetom Pismu.
Toga radi ja uvek,kad god navodim teolosku tvrdnju dajerm konkretne dokaze iz Svetog Pisma i gotovo nikad ne ulazim u teoloske debate gde se tumace neke delove Pisma.
Sam si tražio da te vidimo kao stranca, koji ko zna kojoj sekti pripada i ko
zna čija tumačenja Svetog Pisma je usvojio.
Najmudrije je ne čitati uopšte šta ti pišeš.

Па колико ја знам суботу је наводио под "Мојсијев закон" а ријеч епистола тј. заповијест за суботу никад није употријебио.

A gde je to subota ikada bila Mojsijev zakon?
Ti si kao JS samo ponavljas sto ti crkva rekla a u bibliji ne vidis sta pise.
Ti vidis subote Mojsijeve.
To je primer teske indoktrinacije.

. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gospod.

A ko ti to trazio ?
Daj se fokusiraj razgovoru ili ako ti tesko - prati nas sa strane...
Dakle ???
Šta je nervozan si malo?

A gde je to subota ikada bila Mojsijev zakon?
Ti si kao JS samo ponavljas sto ti crkva rekla a u bibliji ne vidis sta pise.
Ti vidis subote Mojsijeve.
To je primer teske indoktrinacije.

. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.
3. Mojsijeva 26,2Držite subote moje, i svetinju moju poštujte; ja sam Gospod.
A čiji je bila zakon?
A evo ti šta piše u Jovanovom jevanđelju:
"Ako u subotu čovjek prima obrezanje, pa se time ne narušava Zakon Mojsejev, zašto se na mene gnjevite što cijeloga čovjeka izliječih u subotu?" (Jovan 7:23).
Subota se jasno stavlja u kategoriju zakona Mojsijevog.

Back