gost 268930
Poznat
- Poruka
- 8.832
I ako ti nije problem, voleo bih da mi objasnis kako poimas ekumenizam?
Naravno, bilo bi bolje da otvoris novu temu pa da tamo nastavimo... da ne spamujemo ovde.
Kao oblik kontrole pravoslavaca od strane Vatikana.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ako ti nije problem, voleo bih da mi objasnis kako poimas ekumenizam?
Naravno, bilo bi bolje da otvoris novu temu pa da tamo nastavimo... da ne spamujemo ovde.
Pa vidis, to nije ekumenizam... ili, makar, nije pravoslavni ekumenizam. Ekumenizam(kako ga ja shvatam i kako ga shvataju i ostali pravoslavni) jeste teznja ka jedinstvu sa ostalim hriscanima, ali nikako na usrtb istine. I ne vidim zasto je to toliki problem.Kao oblik kontrole pravoslavaca od strane Vatikana.
Ne znam imena. ALi sam čuo da su pravoslavci spremni da se odreknu određenih učenja i praksi u korist katolika. Jel to tačno?Ko to zeli ujedinjenje sa papom na ustrb istine? Hocu konkretna imena i gde su to rekli?
To kao prvo. Kao drugo, cak i da je ovo gore tacno, koliko se ja secam, Isus rece da njegovu Crkvu "ni vrata adova nece nadvladati", a sve sto oni cine samo govori u priog toga koliko je njhovo poverenje u Hrista slabo.
Ne znam imena. ALi sam čuo da su pravoslavci spremni da se odreknu određenih učenja i praksi u korist katolika. Jel to tačno?
Samo što je Crkva zajednica vjernika i Hrista. Hristos reče "jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje, tu sam i ja medju njima". Bog nije ograničen zidovima crkava i kanonima.
Kako ti poimaš ekumenizam konkretno?Greska koju antiekumenisti najcesce prave jeste sto ne shvataju da ne postoji jedinstvena definicija ekumenizma, tj. da razlicite hriscanske grupacije ekumenizam poimaju na drugaciji nacin. Tako, imas pravoslavni, protestantski, rimokatolicki ekumenizam, a i medju ove tri grupe bi se moglo naci jos podrgupa. Zato je potrebno da imamo strogo definisane termine, kako ne bi dolazilo do zabune i bespotrebnih nesporazuma.
Ne znam imena. ALi sam čuo da su pravoslavci spremni da se odreknu određenih učenja i praksi u korist katolika. Jel to tačno?
Samo što je Crkva zajednica vjernika i Hrista. Hristos reče "jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje, tu sam i ja medju njima". Bog nije ograničen zidovima crkava i kanonima.
Pa u tome je i stvar. Cuo si. Cuo sam i ja, pa do sada nisam video ni jedan jedini dokaz u prilog te tvrdnje.
Naravno da nije tacno. Ko god ti je to rekao, ili je neznalica ili laze.
Ma da... ekumenisti zapravo i ne postoje.Pa nikako. U tome je i stvar. Da postoji iskrena zelja za jedinstvom prevazisli bi raskol jos pre 500 godina.
Budmo realni: 1000 godina smo razdvojeni, od tada su dve Crkve isle sopstvenim putevima, nakupilo se mnogo razlika(a istinu govoreci, postojale su i u prvom milenijumu)... sansa da se ponovo ujedinimo pored svih tih okolnosti je maltene ravna nuli. Sto, naravno, ne znaci da treba tek tako odustati.
Ako nista drugo, ono sto ja ocekujem od ekumenskog dijaloga jeste da se prevazidju visevekovne predrasude i netrpeljivost koje postoje na obe strane a koje nam nikako nisu potrebne.
To nigde nisam rekao. Evo, ja sam ekumenista i imas nas jos mnogo.
To svi zele. Po cemu si onda ti poseban?Zato sto sam hriscanin i zato sto zelim da se odnosi medju hriscanskim crkvama makar malo poprave. To je prvi korak... a o jedinstvu otom-potom.
Pa nikako. U tome je i stvar. Da postoji iskrena zelja za jedinstvom prevazisli bi raskol jos pre 500 godina.
Budmo realni: 1000 godina smo razdvojeni, od tada su dve Crkve isle sopstvenim putevima, nakupilo se mnogo razlika(a istinu govoreci, postojale su i u prvom milenijumu)... sansa da se ponovo ujedinimo pored svih tih okolnosti je maltene ravna nuli. Sto, naravno, ne znaci da treba tek tako odustati.
Ako nista drugo, ono sto ja ocekujem od ekumenskog dijaloga jeste da se prevazidju visevekovne predrasude i netrpeljivost koje postoje na obe strane a koje nam nikako nisu potrebne.
Pa nikako. U tome je i stvar. Da postoji iskrena zelja za jedinstvom prevazisli bi raskol jos pre 500 godina.
Nemas ti blage veze. Crkva nije zgrada, gradjevina, crkva je kongregacija, spoj laika i duhovnika iste ispovesti. Ekumenizam se ne ogleda u odnosu na "korist" ili "gubitak". Niko zdraave pameti ne ocekuje da se 1,5 milijarda rimokatolika prilagodin Srpskoj "svetosavskoj" pravoslavnoj crkvi koja jedva da broji polovinu ukupnog stanovnistva Srbije od nekih desetak miliona.Ne znam imena. ALi sam čuo da su pravoslavci spremni da se odreknu određenih učenja i praksi u korist katolika. Jel to tačno?
Zivi bili pa videli...Ne treba tu napori to će ići samo od sebe,jedinstvo cjela svjeta je neminovnost a kamoli te dvije male sektice...
Ne znam, pitaj ga.oce li se papa odreci drzave?
To svi zele. Po cemu si onda ti poseban?
Ni po cemu. Nikad nisam tvrdio da sam ja poseban niti da je ekumenizam nesto nesvakidasnje. On je postojao oduvek u Crkvi. A to sto neki slabo poznaju crkvenu istoriju pa misle kako je ekumenizam juce nastao i svuda vide teorije zavere je samo njihov problem.