Sveta trojica?

Trojstvo, da li znači negaciju jednog boga i da li je hrišćanstvo sa trojstvom uopšte monoteizam?

• Da, trojstvo je negacija jednog boga i hrišćanstvo nije monoteizam.

glasova: 2 28,6%
  • Ne, trojstvo nije negacija jednog boga i hrišćanstvo jeste monoteizam.

glasova: 5 71,4%

• Ukupno glasova
    7
"A onaj ko veruje u njega ne ide na sud,vec je odmah presao iz smrti u zivot".
Ad je uopste naziv za pakao.E moj ti,pa ja bi se stideo da sam Srbin i da toliko ne znam i pljujem po onome na cemu mi je sazidana drzava i za sta se ginulo.
Isus je na Veliku Subotu otisao u ad da propoveda jevandjelje mrtvima,jer su svi mrtvi isli u ad do Hristovog Vaskrsenja,i ko je hteo da podje za njim,posao je u Nebesko Carstvo a ko nije,ostao je u paklu.
Iskreno govoreci, mene je, kao ateistu, sramota da Srbin moze biti toliko neuk i toliko zanesen mitologijom, da cak i grcki mitoloski podzemni svet mesa sa hriscanstvom. Toliko neznanje izbija iz tebe.

Vidi, druze, ako zelis da vodis neku smislenu diskusiju na ovom forumu, onda je bolje da se raspitas u sta pravoslavni vjeruju. Imas mnogo toga na internetu. Evo, recimo ovdje - http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0
I ti, nazovi bozji gnev, ne razlikujes isusovu prirodu u katolicizmu u odnosu na pravoslavlje. Jadno je to pravoslavlje koje ti i lekmi propovedate. Ateisti, da bi mogli sa takvim neznalicama da meritorno raspravljaju, moraju dobro da prouce to vase mitolosko pisanije zvano Biblija. Vama to nije potrebno, za vas je dovoljno da verujete da taj jevrejski bog postoji i tu je kraj price.

Ovo je ucenje Rimokatolicke crkve, a ne Istocno-ortodoksne koja propovedao da je Isus samo boazanske prirode.
Ne znam gde si ucio o pravoslavlju, ali vidim da si se negde debelo zeznuo.
Ucenje da Isus poseduje samo bozansku prirodu se zove monofizitstvo i u pravoslavlju(kao i u RKC) je osudjeno kao jeres na Cetvrtom saboru. Izvoli pa procitaj Halkidonski dogmat umesto da pricas napamet. Ili recimo procitaj ovu studiju koja spada u obaveznu literaturu za dogmatiku na PBF.
Ovo je nejasno receno. Sta znaci “farsa oko Sina”? Farsa je i oko Boga, Farsa je i oko Svetog Duha. Sve je to smisljeno tri veka posle, tzv. raspeca i vaznesenja nazovi sina bozijeg.
Izraz "Farsa oko Sina" je Kanarinkin, tako da bi to najpre trebalo nju da upitas. Ono kako sm ga ja shvatio jeste da misli na dogadjaje vezane za ovaplocenje, stradanje, vaskrsenje itd.
A tvrdnju da je sve smisljeno tri veka posle ces morati da potkrepis.
Cuj, prazna prica, propoved bez logike i bilo kakve veze sa zivotom.
Izvoli navedi konkretno sta je bez logike, bez ovih uopstenih fraza koje ustvari nista ne znace?

Poslednja izmena:
@Gnev Bozji
Mala ispravka: sajt koji si naveo i nije bas pravoslavan, vec vise predstavlja stavove jedne grupe okupljenje oko bivseg episkopa Artemija. Naravno, ima i dobrih stvari, ali neko ko nema osnovno znanje tesko da moze da razlikuje te dve stvari.

Kaze se da je Ilija na kocijama bio uznet na nebo.Gde je on to otisao,da li u raj,pakao ili negde trece,to se ne kaze precizno.
Iliju je tornado (vihor) odneo u zemlju Oz, pa se zajedno sa Dolores vratio u Kanzas da sačeka prijem u raj. :lol:

Drugo,u raju ne postoji vreme,pa ce tako Ilija i npr apostol Petar,provesti isto "vreme" do Strasnoga suda,bez obzira sto su ziveli u razlicita vremena...
Lazar je bio skitnica,prosjak koji je imao cireve i rane koje su lizali psi koji su mu otimali i poslednji zalogaj iz usta.Aha.Gde se to kaze da je Lazar umro pre trenutka kad je Isus umro i vaskrsao?
Isus je o njemu pričao kao pokojnom pre nego što je sam vaskrsao. Kao što rekoh, neposredno pošto je razglabao o raspuštenicama (a pre nego što je učenike plašio sablaznima)
Ajde da probamo s drugog kraja. Gde to u bibliji piše da je razbojnik bio prvi koji je stigao u raj?

Iskreno govoreci, mene je, kao ateistu, sramota da Srbin moze biti toliko neuk i toliko zanesen mitologijom, da cak i grcki mitoloski podzemni svet mesa sa hriscanstvom. Toliko neznanje izbija iz tebe.

Ako te je sramota sto su Srbi "neuki i zaneseni mitologijom",a pretpostavljam da mislis na pravoslavlje,sta onda trazis na forumu "religija"?
Kakve veze sad ima grci mitoloski svet u kojem je vladao Had,a duse bile prebacivane camcem kroz reku smrti sa hriscanstvom?Po tvojoj logici i Isus je iz grcke mitologije,zato sto ima grcko Ime?
Kada si se vec prihvatio religije,i ako ti nije jasno,a vidim da ti nije jasno,nadji na LAV televiziji termin kad ima predavanje jednog svestenika o svemu i svacemu iz pravoslavlja,inace to predavanje se vrsi u mom gradu,Uzicu,pa ce ti sigurno neke stvari biti jasnije,e onda kao ateista,ti iznesi stav na osnovu onoga sto si razumeo ili sto nisi razumeo,a ne da ovako pricas napamet.

Ako te je sramota sto su Srbi "neuki i zaneseni mitologijom",a pretpostavljam da mislis na pravoslavlje,sta onda trazis na forumu "religija"?
Kakve veze sad ima grci mitoloski svet u kojem je vladao Had,a duse bile prebacivane camcem kroz reku smrti sa hriscanstvom?Po tvojoj logici i Isus je iz grcke mitologije,zato sto ima grcko Ime?
Kada si se vec prihvatio religije,i ako ti nije jasno,a vidim da ti nije jasno,nadji na LAV televiziji termin kad ima predavanje jednog svestenika o svemu i svacemu iz pravoslavlja,inace to predavanje se vrsi u mom gradu,Uzicu,pa ce ti sigurno neke stvari biti jasnije,e onda kao ateista,ti iznesi stav na osnovu onoga sto si razumeo ili sto nisi razumeo,a ne da ovako pricas napamet.

Pa nije li u evandjelju isto motiv čamca prisutan??
Vozaju se ljudi ili duše ista stvar ....

Neuki Srbin je i na formu "religija", kao i na svakom drugom forumu. Naravno da su "neuki i zaneseni mitologijom", a to je svojstveno samo lakovernima. Na ovom formu nije zabranjeno ucesvovanje ateistima, jer da nije teista ne bi bilo ni ateista.

Gde si ti procitao u, tzv. svetim spisima da postoji AD? Drugo, Isusovo ime ni slucajno nije bilo grcko. Grci, koji su pisali Jevandjelja, su ga prekrstili od Yeshue u Isusa, od mesije u "hrista". Dakle, ti verujes da je mesija, tj. hrist, bog??? Svaka cast na razboritosti.

Ne mislis valjda da sam toliki moron da cu slusati lupetanje nekakvog zaludjenog popa, kome je religija zanimanje i radno mesto, jednom recju, egzistencija.

Neuki Srbin je i na formu "religija", kao i na svakom drugom forumu. Naravno da su "neuki i zaneseni mitologijom", a to je svojstveno samo lakovernima. Na ovom formu nije zabranjeno ucesvovanje ateistima, jer da nije teista ne bi bilo ni ateista.

Gde si ti procitao u, tzv. svetim spisima da postoji AD? Drugo, Isusovo ime ni slucajno nije bilo grcko. Grci, koji su pisali Jevandjelja, su ga prekrstili od Yeshue u Isusa, od mesije u "hrista". Dakle, ti verujes da je mesija, tj. hrist, bog??? Svaka cast na razboritosti.

Ne mislis valjda da sam toliki moron da cu slusati lupetanje nekakvog zaludjenog popa, kome je religija zanimanje i radno mesto, jednom recju, egzistencija.

1.Pitanje je ko je ovde lakoveran ateista ili vernik?Ne kazem ja da je zabranjeno,nego te pitam sta trazis ovde?
2.Pa ako nisi procitao nikad u Bibliji da je u Subotu Isus sisao u ad,onda si bar mogao cuti na dnevniku za Veliku Subotu,sta se tada slavi.Ime Yeshua,sto znaci Bog je sa nama (sto znaci isto i Emanuil,kako je bilo po prorocanstvu),je preuzeto od grckog imena Iesus,sto je ustvari i izvorno ime Yeshua,odnosno Isusa.Mesija i Hrist su isto.Da verujem,hvala.
3.Dobro,ajde reci mi sta je to rekao taj pop da je glupost tj lupetanje?Daj mi citat onoga sto je rekao taj svestenik i da analiziramo da li je glupost ili nije.Vazi?

Varas se. Realnost nije crno bela da ljude mozes da podelis u dve kategorije.

Zilotski su nastrojeni zato sto slusaju odluke sabora samo kada se slazu sa njihovim poimanje, dok sve koje im se cine losim odbacuju, sto ce reci da su sami postali merilo istine, odvojivsi se od jedinstva sa Crkvom.

Dalje, ziloti su jer iskrivljuju crkvenu istoriju i zanemaruju aktivnosti najvecih svetitelja Crkve koji se ne mogu okarakterisati drugacije do kao ekumenizam na kub.

Ziloti su i jer kanone vade iz istorijskog konteksta, i zanemaraju cinjenicu da u pravoslavlju kanoni nikada nisu imali primat nad covekom, vec su uvek bili podredjeni coveku i njegovom spasenju. Rezultat toga jeste da istorija razvitka crkeno-kanonskog prava nikako nije pasivna, vec je odlikuje postepeni razvoj, dinamicnost, kao i svest o njihovoj relativnosti, sto je najjasnije izrazavano kroz primenu ikonomijskog principa.

Ziloti su i jer poseduju manicni strah od samog pomena pape, ekumenizma, Vatikana isl., sto je najcesce pokazatelj nesigurnosti i malovernosti kod doticnih osoba.

Je l' je potrebno da nastavim?

Back