Nemam iskustva sa studentskom vizom za UK, ali mogu samo da pretpostavim da bi ti to bio plus, posto je to jos jedan razlog vise da se vratis!!
Sigurna si? Posto imas prava da dovedes porodicu ako studiras duze od 6 meseci. (To planiraju da promene, nazalost, verovatno na godinu dana).
Svidja mi se ovo sto si nacula za posle Aprila

Nadam se da ce tako i biti
Da, revizija viza najavljena je za april, sigurna sam. Sad, ne znam koliko je to dobra vest, posto su predlozene promene takve da jos vise poostravaju ulazak u zemlju (doduse, govorim samo o studentskim vizama):
- Najgore: planiraju da ukinu Graduate work (pravo da radis 2 godine u UK nakon zavrsetka fakulteta).
- Poostravaju ko, i koliko, sme da radi pod studentskom vizom
- Poostravaju ko sme da dovede porodicu (samo studenti na doktorskim studijama; ovo vec vazi za Irsku)
- Poostravaju cija porodica sme da radi (ranije su supruznici smeli normalno da rade, a sada hoce da im to ukinu, ili da svedu na 20 sati nedeljno)
- Poostravaju uslove za poznavanje engleskog jezika (mada ovo nije neki problem studentima, posto fakulteti vec traze bolje TOEFL rezultate nego imigraciona sluzba).
Svi su protiv ovih izmena, najpre fakulteti (jer se boje da ce sve manje i manje stranih studenata dolaziti, a oni donose najvise novca, posto su skolarine nekoliko hiljada funti vece za non-EU studente).
Ne znam kako se stvari krecu da vizama koje nisu studentske. Znam da se zatvara Tier 1, osim bas, bas za najtalentovanije pojedince (najeminentnije naucnike, npr. , Nobelovce i sl.) Ostace Tier 2 za sve koji traze posao, ali ce biti rezervisano samo za ljude sa fakultetima, i to samo u odredjenim oblastima. Gledace se koliko ste zaradjivali na poslednjem poslu (hahaahaha....), a naravno ostaje i ono da svako radno mesto mora prvo da bude ponudjeno EU gradjanima, pa tek ako to niko nece, mogu da se zaposljavaju ostali (sad, nisam sigurna da li za Tier 2 moras da imas ponudu za posao).
Evo ga i link:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/newsfragments/35-t1-t2-annual-limits
Sve u svemu, ne samo da nece biti ukidanja viza, moze samo da bude gore. Da se razumemo, ma koliko nas UK "ne voli", ove promene nisu toliko nacinjene zbog nas vec zbog velikog broja imigranata sa Bliskog istoka i Indije.