Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Caooo ljudi jel moze neko nesto da mi objasni u vezi nasih pasosa i bezviznog rezima ....dacu primer : bio sam preko sa nasim pasosom 1 mesec i vracam se u srbiju ,nakon koliko vremena mogu opet da napustim srbiju ...dali moram mesec dana da sedim u srbiji ili mogu za vreme onih 3 meseca da ulazim i izlazim koliko hocu puta

tnx drugari :)

...i, tako su ukinuli vize , i narod krenuo...

...prešli granicu sa Bosnom, prešli Hrvatsku, aaali malo im zapelo na granici sa Slovenijom...:)

Udari ti slovenački graničar oznaku G u pasoš , et voilà - kad se u pasoš upiše zabrana ulaska sa oznakom G, onda to određeno vreme ostaje evidentirano u šengenskom sistemu i na ma kom graničnom prelazu za EU da se pojavite - prvo ćete morati da dokažete da imate pare za boravak u zemlji u koju putujete.

Šta se dešavalo kad su ljudi opušteno krenuli preko granice , evo nekih navoda :

" Sa slovenačko-hrvatske granice od 19. decembra vraćeno 160 državljana Srbije (Granični prelaz Obrežje)''

>> Od 19. decembra prošle do 3. januara ove godine slovenačka policija je sa granice vratila 160 državljana Srbije. Od toga, njih 18 je dobilo zabranu ulaska u Sloveniju, samim tim u EU, zato što nisu imali dovoljno evra za preživljavanje tokom boravka u inostranstvu. Čak 11 građana nije umelo da slovenačkim policajcima objasni zašto putuju u EU. Sa granice su vraćani i vlasnici starih plavih pasoša, ali i oni koji imaju biometrijski.
Prema podacima koje smo dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije,
102 naša državljanina vraćena su zato što su se nalazili u šengenskom informacionom sistemu - ranije im je neka članica EU izrekla zabranu boravka na svojoj teritoriji.
Još 22 građanina morala su da se vrate jer nisu imali traženu vizu.
A, jedan je hteo u EU sa nevažećom vizom. Embargo su dobila i šestorica putnika jer je policija procenila da u Sloveniju žele da uđu da bi se bavili kriminalom. :)))

Kao što se vidi, nekim našim građanima izjalovila se nada da će Novu godinu dočekati negde na zapadu, sa prijateljima ili rođacima.
Jedna od njih je M. B. (28) iz Beograda, koja je putovala "Lastinim" autobusom za Milano kod prijateljice, ali je 30. decembra vraćena sa slovenačke granice uz pisano obrazloženje da sa 40 EUR, koliko je imala kod sebe, ne može živeti mesec dana u EU.

- Dva puta sam zvala italijansku ambasadu u Beogradu da proverim šta mi treba za put do Milana i oba puta mi je rečeno da je biometrijski pasoš dovoljan. Na graničnom prelazu Obrežje, međutim, slovenački policajac mi je u pasoš upisao zabranu ulaska zato što sam u kešu imala samo 40 EUR, a nije hteo ni da pogleda u moju bankarsku platnu karticu sa oko 2.000 EUR, niti da uvaži da tolike pare nisam htela da nosim u tašni - kaže M. B.

Po njenim rečima, policajac se prema njoj i još petoro putnika, među kojima je i bilo i dete od šest godina, ponašao "sa mnogo prezira", tretirao ih je "kao nižu rasu", "unosio se u lice i pretio, falilo je još samo da me pretuče".

- Zajedno sa mnom, sa granice je vratio jednog momka zato što nije znao da li kod rođene sestre u Parizu ostaje 13 ili 14 dana. Vratio je jednu ženu zato što nije imala dovoljno keša za boravak u EU, ali je pustio njeno dete od šest godina jer je za njega imala pare da ga prehrani. Tome komentar nije potreban - tvrdi M. B.

Slovenački konzul Jozef Keček izjavio da za sada nema komentar, jer još ne raspolaže činjenicama.

- Inicirali smo proveru u Sloveniji i kad bude završena oglasićemo se povodom tog slučaja. Čuo sam za još nekoliko primedbi na način primene uredbe Evropske komisije (EK), da je vraćeno još nekoliko ljudi. Inače, problem vezan za pasoše je veoma kompleksan. Otuda je delegacija EU u Beogradu, na inicijativu više ambasada, poslala neka pitanja u Brisel, a odgovore još čekamo - rekao je konzul Jozef Keček.

U MUP Slovenije ističu da je u slovenačkoj nadležnoj uredbi, koja je u skladu sa propisima EU, navedeno da se kao dokaz da putnik poseduje dovoljno novca za preživljavanje osim gotovine priznaju i "putnički čekovi, međunarodno priznate debitne ili kreditne kartice, akreditivi ili bilo koji drugi verodostojni dokaz postojanja novca", kao i da proveravaju navode M.B.

Inače, unutar EU nije harmonizovana visina novca koju putnik mora posedovati po danu boravka na njenoj teritoriji, što pravi probleme na graničnim prelazima, jer sve zavisi od tumačenja granične policije. Standard se razlikuje od zemlje do zemlje i, kako kažu u diplomatskim krugovima, granična policija trebalo bi da po tom pitanju bude tolerantna. <<

Hmmm...:think:[/Q

Re: A koliko ta zabrana važi za ulazak u Šengenzemlje kad se taj G pečat dobije?

jel neko zna koja je verovatnoca da dobijem kinesku vizu, posto nisam zvanicno zaposlena, a nisam ni zvanicno udata. :lol: sva sam nezvanicna, ali vidim da su braca kinezi mnogo zahtevni. traze valjda potvrdu o primanjima bracnog druga, kupljenu avio kartu i plan puta, koji podrazumeva tacan oppis vremena odlaska i dolaska, ako su putuje kroz kinu.

moj plan je bio da kupim avio kartu odem u prvo u peking i na licu mesta nadjem smestaj u nekom jeftinom hostelu. tu boravim par dana, onda nadjem transport za xian i tu par dana i na kraju tako isto i za sangaj. posto braca kinezi traze i plan puta, a to podrazumeva i rezervaciju hotela i vreme transporta od jednog do drugog grada (dakle vozove bih morala unapred da rezervisem). postaje komplikovano.
plan mi je da rezervisem bilo koji hotel, vise kategorije i cim bih dobila vizu da ih lepo otkazem. a drugi plan je bio da rezervisem vozne karte, one skuplje, pa da iskuliram i ostavim da vreme placanja istekne i ponisti se rezervacija (ako to moze tjah ako ne skidaju odmah sa racuna tjah akone moze samo rezervacija bez placanja). problem ostaje avio karta koja nije bas jeftina i zdravstveno osiguranje, jer to bih morala unapred da platim i sta ako mi ne odobre vizu, zbog zvanicne besposlenosti. :roll:

jel postoji neki drugi nacin, jednostavniji i sigurniji za dobijanje vize za kinu? i kolika je verovatnoca da me njihova ambasada odbije?

nadjoh negde podatak da mozemo preko hong konga da dobijemo lako vizu za kinu, ali meni se bas ne trose pare za odlazak prvo u hong kong.

ne mislim sad i odmah da idem u kinu, ali mi je u planu....a izgleda da ce otpasti zbog vize.

nista uvek mogu da odem u mongoliju.

i koliko je pametan taj plan da kineskoj ambasadi dostavim rezervacije na hotele i vozne karte koje bih otkazala, jel na granici traze to ili im je dovoljna samo viza? :think:

mms, drugi plan je da idem preko rusije u mongoliju....tamo mi barem ne treba viza.

i jel bi kinezima bila dovoljna garancija da imam izvod iz banke da imam 100 evrica po danu na racuna. mamicu im njihovu...100 evrica po danu traze. jos ce se pitaju odakle mi pare. :lol:

ovo je sa sajta ambasade kine

Documents showing the itinerary including air ticket booking record (round trip) and proof of a hotel reservation, etc. or an invitation letter issued by a relevant entity or individual in China. The invitation letter should contain:
(1) Information on the applicant (full name, gender, date of birth, etc.)
(2) Information on the planned visit (arrival and departure dates, place(s) to be visited, etc.)
(3) Information on the inviting entity or individual (name, contact telephone number, address, official stamp, signature of the legal representative or the inviting individual)

sa sve planom puta :evil:

Poslednja izmena:

Back