ULAZAK U EU VIŠE NEĆE BITI ISTI Evo šta vas čeka na granici od oktobra

A onda pogledaj ko je izuzet iz ETIAS-a, iako nije u EU: Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.
Zašto? Zato što ih EU zaista vidi kao deo evropske porodice, iako formalno nisu članice.
Ne, već zato što su članice EEA i Šengen zone.
Хоћемо ли и ми за њих да уведемо исто?
Ne bi bilo pametno jer će onda manje njihovih državljana dolaziti - u prevodu manje novca se ulevati i manje mogućnosti predstaviti domaću verziju istine i viđenja stvari. Njima iz EU ne menja puno hoće li doći u Srbiju, Makedoniju itd. dok obrnuto priča je drugačija.

Sve je to jasno, samo možda nisi razumeo šta sam napisao. Postoje države evrope koje su izuzete iz tog sistema jer ih EU vidi kao prijateljske i uređene. Po logici stvari, mi kao prvi kandidat za ulazak u članstvo bi trebali biti isto izuzeti, ali nismo. To ti govori da nas drugačije vide. Samo čitanje između redova, ništa drugo.

Iz EES nije izuzet niko van šengena.

Elektronska kontrola se sprovodi za sve.

Iz EES nije izuzet niko van šengena.

Elektronska kontrola se sprovodi za sve.

Sve jedno. I pored toga, oni su mogli da kažu da se izuzimaju države kandidati. Tako pokazuješ volju da nekoga uključiš i smatraš svojim. Međutim nisu. U kombinaciji sa drugim stvarima, to meni nešto govori, ali ok, možda je previše da očekujem da i drugi misle tako ;)

Sve jedno. I pored toga, oni su mogli da kažu da se izuzimaju države kandidati. Tako pokazuješ volju da nekoga uključiš i smatraš svojim. Međutim nisu. U kombinaciji sa drugim stvarima, to meni nešto govori, ali ok, možda je previše da očekujem da i drugi misle tako ;)

Sredjeni sistemi ne izuzimaju tako lako stvari iz svojih zakona.
To je osobina drzava treceg sveta.

Standardna procedura ako trazis americku vizu za visekratni ulazak,i boravak ne duzi od 6 meseci u trajanju od 10 godina.Otisak se uzima u americkom konzulatu

Tačno tako, sve se odradi u ambasadi, samo sa visa waiver programom daješ sliku i otiske na ulazu u Usa (sto Srb nije).
Takodje, Kanadjani ništa od toga ne trebaju, iako je bilo nekih novinskih tekstova o tone u toku ovih carinskih pregovora…

Nema tu nikakve politicke poruke.
Sistem se uspostavlja jer zele bolju kontrolu postojeceg pravila ostanka do 90 dana i boljeg praćenja na nivou cele EU.

Jednostavno, svako ocitavanje pasosa ce ici u zajednicku bazu, sto danas nije slucaj, nego Svabo mora da gleda pecat ili da trazi od Hrvata potvrdu kada si ti usao u EU, ako si npr usao preko Hrvatske.

Ovako ce, cim ti skenira pasos, videti sva tvoja kretanja u vezi sa ulascima/izlascima u/iz EU, i jednostavno ce lakse da prate i sprovode tekuce zakone.

A taksa koja se placa je da pokrije troskove hostovanja.

Nema tu nikakve specijalne politicke poruke, samo bolja pandurska kontrola.
To ne može, zadiranje u privatnost. Više mi se sviđa da me pita kada sam ušao a ja ga mažem :kafa:

Nisi ni do sada mogao sa ga mazes, nego si gubio vise vremena dok ti je trkeljisao pasoš i trazio pečat 😉
Tako da, sada će se znatno brze prelaziti granica.
U isto vreme, ETIAS će raditi preautorizaciju ulaska, tj oni koji su pokušavali u prošlosti da “mazu” pri ulasku i izlasku, ostajali duže ili možda kriminalni dosije, nece im biti omoguceno da uopšte dodju do pasoske kontrole.

Back