Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bio sam u Nemackoj u toku marta ove godine. Prilikom povratka na aerodromu u Kelnu mi nisu stavili nikakav pecat na izlasku iz Nemacke. Sluzbenik na saltru je samo skenirao moj biometrijski pasos. Zanima me da li cu imati problema prilikom sledeceg ulaska u Sengen prostor s obzirom na to da nemam taj pecat? Unapred hvala!

Bio sam u Nemackoj u toku marta ove godine. Prilikom povratka na aerodromu u Kelnu mi nisu stavili nikakav pecat na izlasku iz Nemacke. Sluzbenik na saltru je samo skenirao moj biometrijski pasos. Zanima me da li cu imati problema prilikom sledeceg ulaska u Sengen prostor s obzirom na to da nemam taj pecat? Unapred hvala!

Ok,pitanje je na mestu iz razloga sto ne smes da boravis duze od 3 meseca na prostoru sengena i to u roku od 6 meseci.
A taj pecat u pasosu ti je dokaz da si izasao.
Ne znam tacno odgovor na ovo pitanje:confused:
Sacuvaj za svaki slucaj boarding kartu.Ne pada mi napamet nista drugo.

Pa da to je problem, posto sledeci put planiram da idem u neku od zemalja sengena tek u oktobru, a to je vec probijanje onog roka od 6 meseci. Nisam siguran da li onaj njihov SIS belezi podatke o ulascima i izlascima ili je pecat u pasosu jedini relevantan dokaz da sam na vreme napustio Sengen prostor

Pa da to je problem, posto sledeci put planiram da idem u neku od zemalja sengena tek u oktobru, a to je vec probijanje onog roka od 6 meseci. Nisam siguran da li onaj njihov SIS belezi podatke o ulascima i izlascima ili je pecat u pasosu jedini relevantan dokaz da sam na vreme napustio Sengen prostor

Kad budes sledeci put ulazio u neku od zemalja sengena,opet ce sluzbenik da skenira tvoj biometrijski pasos i sve ce procitati iz svog sistema...pa i kad si poslednji put izasao iz neke od zemalja sengena ...zamisli kad bi svaki put morao da trazi po gomili pecata u pasosu i da uklapa datume..nema smisla zar ne?
Zato ne brini...nego putuj i uzivaj :)

Kad budes sledeci put ulazio u neku od zemalja sengena,opet ce sluzbenik da skenira tvoj biometrijski pasos i sve ce procitati iz svog sistema...pa i kad si poslednji put izasao iz neke od zemalja sengena ...zamisli kad bi svaki put morao da trazi po gomili pecata u pasosu i da uklapa datume..nema smisla zar ne?
Zato ne brini...nego putuj i uzivaj :)

Eto da saznam nesto novo:)
To skeniranje sluzi za podatke o putovanjima?
Ja sam mislila da je to samo provera pasosa... Meni su Britanci lupali pecate u novi pasos,kao i nasi na Surcinu...

Eto da saznam nesto novo:)
To skeniranje sluzi za podatke o putovanjima?
Ja sam mislila da je to samo provera pasosa... Meni su Britanci lupali pecate u novi pasos,kao i nasi na Surcinu...

Da,tako su meni objasnili...da skeniranje sluzi i za podatke o putovanjima izmedju ostalog :)
Ja sam se nedavno vratila iz Slovenije i tamo mi na izlazu nisu lupili pecat u pasos;kad sam pitala zasto policajac je rekao da je sve skenirano i da nema potrebe da lupa pecat :)

...J.e.l.e.n.a. ti je delimichno odgovorila...sve je u njihovom sistemu...mislim na tvoj ulazak, izlazak...( takodje, dali si na poternici...svi putnici se u 3 boje prikazuju cariniku na ekranu...plava, zuta i crvema...u zavisnosti, kako si "klasifikovan" u njihovom sistemu ) ... imash josh nechim da dokazhesh da si izashao iz Shengen zone, a to je Surchinski pechat, po ulasku u Srbiju...;)

Ja imam jedno pitanje u vezi boravka u sengenu.
Molim vas da mi odgovorite,konkretno ako znate:)
Drugaricina mama je bila u Francuskoj skoro 3 meseca. Ostalo je jos 6 dana do 3 meseca,ako je to bitno.
Vratila se sad 6. juna.
Kad ona moze ponovo da ide u Francusku na 3 meseca? Ili kad moze na bilo koliko?
Posto tamo ide kod majke,koja je jako stara, sta ce desava u nekom hitnom slucaju?
Da li ona eventualno moze da izvadi neku vizu?
Hvala:)

Ja imam jedno pitanje u vezi boravka u sengenu.
Molim vas da mi odgovorite,konkretno ako znate:)
Drugaricina mama je bila u Francuskoj skoro 3 meseca. Ostalo je jos 6 dana do 3 meseca,ako je to bitno.
Vratila se sad 6. juna.
Kad ona moze ponovo da ide u Francusku na 3 meseca? Ili kad moze na bilo koliko?
Posto tamo ide kod majke,koja je jako stara, sta ce desava u nekom hitnom slucaju?
Da li ona eventualno moze da izvadi neku vizu?
Hvala:)

...u Shengen zoni mozhesh da provedesh 90 dana u toku 1 godine...da ne bi imala problema sa Fr imigracionim, bolje da ode u Fr Ambasadu, nek prilozhi dokumentaciju i nek trazhi privremeni boravak...na njihovom site-u mozhesh docci do nekih info, takodje...

...u Shengen zoni mozhesh da provedesh 90 dana u toku 1 godine...da ne bi imala problema sa Fr imigracionim, bolje da ode u Fr Ambasadu, nek prilozhi dokumentaciju i nek trazhi privremeni boravak...na njihovom site-u mozhesh docci do nekih info, takodje...

Hvala El Muerte...

Uh,mislis da ce imati probelma sa imigracionim:confused: Ne znam kako to ide za priveremeni boravak,posto je baba politicki azilant, otisla jos za vreme Tita. Tako da nema fr drzavljanstvo...
A gospodja koja putuje ime Kanadski trajni boravak, zaboravila sam kako se to zove u Kanadi, ima sva prava kao drzavljani,samo ne moze da glasa.
Zvale smo sve zivo :confused:

Hvala El Muerte...

Uh,mislis da ce imati probelma sa imigracionim:confused: Ne znam kako to ide za priveremeni boravak,posto je baba politicki azilant, otisla jos za vreme Tita. Tako da nema fr drzavljanstvo...
A gospodja koja putuje ime Kanadski trajni boravak, zaboravila sam kako se to zove u Kanadi, ima sva prava kao drzavljani,samo ne moze da glasa.
Zvale smo sve zivo :confused:

...http://www.ambafrance-srb.org/france_serbie/spip.php?article1268
...ovde pogledash...za detalje nazovesh Ambasadu...sad nije frka za termine...
...u sluchaju da je uhvate preko dozvoljenih 90 dana u Shengen zoni, bicce joj zabanjen ulazak, u navedenoj zoni, minimum na 3 godine...

znaci to da ne sme duze od 90 dana u roku godinu dana je sigurno?

...apsolutno...
...mislim da cce dobiti od Fr Ambasade neki boravak, ako podnese sve shta trazhe...Francuzi mozhda trazhe mnogo dokumentacije, ali nisu drkadzhije...to znam, jer, poslednjih 10 godina uzimao sam samo njihovu Shengen vizu ( na 1god ), poslednja traje do septembra ove godine...:lol: ( za nedaj Bozhe )...

Hvala.
Gospodja ce se smoriti sigurno,taman je mislila da se oslobodila viza.
A reci mi da li moze da ide u neku drugu zemlju? Sloveniju? Pitanje u vezi onih 90 dana u 6 meseci?

...molim...

...90 dana u toku jedne godine, a ne 6 meseci...

...vazhi za sve zemlje potpisnice Shengena...a Slovenija je medju njima...

...nema vishe viza, znachi, turistichki mozhesh da idesh slobodno po pomenutoj zoni, ali ne smesh da provedesh vishe od 90 dana u njoj...za period od jedne godine...a imigration u EU nema milosti...
...savet...neka se raspita u Fr Ambasadi...neka objasni situaciju...veruj mi na rech...mozhda cce joj trazhiti 2 X vishe papira od Nemaca, ali nisu drkadzhije...

У земљама шенгенског простора, грађани Србије са црвеним биометријским пасошем, могу провести највише 90. дана (у континуитету) у периоду од 6. месеци. Након истека тих 6. месеци, може се провести нових 90. дана.
Za građane Republike Srbije ukinute su vize za kratkoročna putovanja, u trajanju do ukupno 90 dana boravka u šengenskom prostoru, i to u periodu od 180 dana. Početak jednog „bloka“ od 180 dana počinje da se računa sa prvim prelaskom šengenske granice. Nakon proteka 180 dana od dana prvog prelaska šengenske granice, računa se novi period od 180 dana u okviru koga je ponovo moguće boraviti ukupno 90 dana.

A da li znas mozda link u vezi svega toga?
Mislim na Sengenski sporazum i putovanja? Ja nalazim samo novinske clanke?:roll:

...mislish na 90 dana / 1 godina...

...dao sam ti link Fr Ambasade...sigurno ccesh tamo nacci...u suprotnom, ne bilo ti teshko, nazovesh ih sutra pa cce ti najkompetentniji odgovoriti...pred nash dolazak na "beli shengen", sve je u medijima objashnjeno, da ne bi bilo zabune...nema tu nicheg novog...ja sam svake godine 10/20 -tak X poslovno u Shengen zoni...i za poslovnjake vazhi isto pravilo...u sluchaju da imam potrebu da POSLOVNO boravim vishe od 90 dana u toku jedne godine, to moram da dokazhem i onda dobijam specijalnu pismo-propusnicu na dodatni period...jednom mi se to desilo, dok su vize bile aktuelne...
...na sve imaju odgovor i za svaku pomenutu akciju mozhesh da aplicirash...samo se raspitaj...:lol:

У земљама шенгенског простора, грађани Србије са црвеним биометријским пасошем, могу провести највише 90. дана (у континуитету) у периоду од 6. месеци. Након истека тих 6. месеци, може се провести нових 90. дана.

...koliko ja znam, ovo je netachno...u pitanju je godinu dana...zamenik Fr Konzula mi je to rekao...krajem proshle godine...tj. da se nishta ne menja...
...jedino ako se u ovih poslednjih par meseci nije neshto "upgrejdovalo"...:lol:

Hvala ti puno:worth:
Ona moze 3 meseca nakon povratka kuci ponovo da putuje. Presla granicu pre 90 dana, 90 dana sedi kuci. To je taman taj blok od 180 dana. I nakon tri meseca joj krece novi blok.
Jel to to?

...koliko ja znam, ovo je netachno...u pitanju je godinu dana...zamenik Fr Konzula mi je to rekao...krajem proshle godine...tj. da se nishta ne menja...
...jedino ako se u ovih poslednjih par meseci nije neshto "upgrejdovalo"...:lol:
Колико ја видим, ово што ти причаш су дезинформације и само збуњујеш Тројанку.;)
Може се провести 90 дана у року од 6 месеци!

Poslednja izmena:
Hvala ti puno:worth:
Ona moze 3 meseca nakon povratka kuci ponovo da putuje. Presla granicu pre 90 dana, 90 dana sedi kuci. To je taman taj blok od 180 dana. I nakon tri meseca joj krece novi blok.
Jel to to?
Да, то је то!
А ево и линка са сајта Министарства спољних послова, где то и пише (мислим да то исто има и на сајту МУП-а) > http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/mup.htm

Back