Sve što vas zanima u vezi s vizama!

• Začetnik teme Začetnik teme Kalamity Jane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
eov sta mi sve treba...deluje tako obeshrabrujuce to su mi poslali iz ambasade...

OBAVESTENJE PODNOSIOCIMA
ZAHTEVA ZA DOBIJANJE PORTUGALSKE VIZE

- Zahtev za vizu podnosi se licno i mora biti u potpunosti popunjen i potpisan.
- Podaci o odlasku u Portugal moraju biti vrlo precizni.

PODNOSILAC ZAHTEVA ZA ŠENGEN VIZU MORA DA POSEDUJE SVA POTREBNA DOKUMENTA I TO U ORIGINALU:

1. Pasos vazeci najmanje 6 meseci od datuma izlaska iz Portugala. Ukoliko je pasos novijeg datuma mora se doneti na uvid stari pasos ili potvrda od nadleznih organa da je pasos koji se donosi prvi koji podnosilac zahteva poseduje.

2. 1 fotografija skorijeg datuma.

3. Potvrda o zaposlenju ili o posedovanju privatne firme, s navedenim datumom pocetka radnog odnosa i iznosom mesecnog licnog dohotka. Za privatnike je potrebna fotokopija dokumenta o osnivanju firme (ne starija od 6 meseci), potvrda da firma i dalje posluje i fotokopija PIB-a.

Za maloletne je potrebna saglasnost oba roditelja ili staratelja, overena kod nadleznog organa, ukoliko maloletno lice ne putuje sa roditeljem/roditeljima/staraocima.Zahtev za maloletno lice podnose i potpisuju oba roditelja/staratelja/. Potreban je izvod iz maticne knjige rodjenih, fotokopije licnih karata oba roditelja i originali na uvid.Ukoliko se radi o staratelju potrebno je dostaviti fotokopiju resenja ili presude o starateljstvu i original dokumenta na uvid.

Za studente i ucenike potrebna je potvrda sa fakulteta ili iz skole.
Penzioneri moraju doneti zadnji cek sa iznosom visine penzije.
4. Fotokopija radne i overene zdravstvene knjizice (prilikom podnosenja zahteva originale treba doneti na uvid).

5. Resenje o koriscenju godisnjeg odmora ili odsustva sa posla(za period planiranog putovanja).

6. Potvrda o placenom medjunarodno priznatom zdravstvenom osiguranju koje pokriva period boravka u Portugalu (uz garanciju sanitarne repatrijacije). Prihvataju se potvrde od sledecih osoguravajucih drustava: Delta + Europ assistance; Zepter + AXA reinsurance; DDOR + Coris assistance; Dunav + Evasan assistance; Primos + SOS international.

7. Original pismo “Termo de Responsabilidade” (Izjava o odgovornosti) ili original rezervacije hotela, na portugalskom jeziku, sa navedenim tacnim datumima trajanja turistickog boravka u Portugalu. Osim toga pomenuta Izjava treba da ukljuci i i troskove repatrijacije (custos de repatriação). Ukoliko poziv salje firma Izjava o odgovornosti na portugalskom jeziku kojim se ista obavezuje da ce snositi troskove boravka i troskove repatrijacije za osobu koju poziva mora biti overena kod notara.

Ukoliko poziv salje pojedinac - portugalski drzavljanin sa stalnim boravkom u Portugalu original pismo “Termo de Responsabilidade” takodje mora biti overeno kod notara zajedno sa fotokopijom njegovog pasosa ili licne karte.

Ako poziv upucuje pojedinac stranog drzavljanstva sa boravkom u Portugalu uz original pismo “Termo de Responsabilidade” koje overava kod notara mora da overi i fotokopiju boravisne ili radne dozvole.

Neophodno je navesti zanimanje, broj telefona, najbolje mobilnog, osobe koja potpisuje original pismo .

7. Rezervacija povratne avionske karte ili drugog prevoznog sredstva.

8. Potvrda iz banke o posedovanju strane valute neophodne za boravak u inostranstvu ili fotokopija kreditnih kartica.

9. Program putovanja turisticke organizacije (ukoliko se putuje u organizaciji iste).

10. Ukoliko se radi o ucescu na kongres potrebno je dostaviti original poziv sa imenima ucesnika, programom rada i uplacenoj kotizaciji.

Ako organizator kongresa nije iz Portugala, potrebno de je da portugalski korespondent potvdi odrzavanje kongresa, spisak,ucesnika i kotizaciju.

11. Nece biti prihvacena dokumenta poslata na fax Ambasade Portugala.

Ambasada Portugala zadrzava pravo da podnosiocu zahteva trazi dodatne informacije.

VAZNA PREPORUKA

Dobijena viza nije garancija ulaska u Sengen zemlje. Ovu odluku mogu doneti odgovarjuci imigracioni organi pri ulasku.
Preporucuje se da se kopije dokumenata podnetih za dobijanje vize nose sa sobom tokom putovanja.

Cena vize je: 3.067,00 dinara

NAPOMENA:

- Gore navedeni iznos (u gotovom) placa se prilikom podnosenja zahteva za vizu.
- Ukoliko je zahtev za vizu odbijen, suspendovan ili ako odobrenje nije
potvrdjeno uplaceni iznos (3.067,00 dinara) se ne vraca.

RADNO VREME KONZULARNOG ODELJENJA:
10.00 - 13.00h (svakog radnog dana).

ZAHTEVI SE RESAVAJU U PERIODU DO 15 DANA OD DANA PODNOSENJA ZAHTEVA.

Probaj preko EURO-JET agencije,3284 383, ako ti je frka.Ja idem u Lisabon ovih dana i nisam se smarao sa port.vizom, već sam išao preko ove agencije ( jedna druga ambasada je u pitanju, oni će ti već reći, šengen je- naravno ).
Dobio sam vizu '' brzom brzinom ''. Sa razgovorom-za 7 dana..

Da li je istina da su vize za Grcku poskupile? Da su nove cene viza za zemlje EU vec stupile na snagu, tako da kostaju 60e za individualna, a 30e za grupna putovanja (dakle preko agencije)? Jel to proverena informacija, posto u svim agencijama i dalje stoji da je viza 10e, a ja sam vec uplatio aranzman preko AlbaGraeca Travel-a i rekli su mi takodje da su vize 10e.

Unapred hvala...

pa dobro.
šta je tu je .
ne verujem da će grci to da urade.svake,ali svake godine,ja idem u grčku od '88 samostalno,
je priča da će vize poskupeti.
ali svake godine unose neke panike!
ozbiljno.
možda će stavrno poskupeti,ali mi smrdi na stari fazon,nekog treniranja naših živaca!!!

pajamaca:
pa dobro.
šta je tu je .
ne verujem da će grci to da urade.svake,ali svake godine,ja idem u grčku od '88 samostalno,
je priča da će vize poskupeti.
ali svake godine unose neke panike!
ozbiljno.
možda će stavrno poskupeti,ali mi smrdi na stari fazon,nekog treniranja naših živaca!!!
Hej Maco, pa ja tek sad primetio da si promenila nick?
Sta bi, pokusavas da se sakrijes? :)
Meni se bas svidjalo ono uvrnuto sa sve "x" na kraju i pocetku... :)
Idemo li ove godine u Greece?
Ja cu biti tamo u julu ili avgustu, negde na jugu i malo na ostrvima. Naravno, Atina neizbezna :)

MA JOK CODE:p
ja se otkrila:p
ali nikako da vrnem na x
(ovo mi stariji nick,ali sam zaboravila lozinku:p )
idem, naravno u julu, avgustu
tassos ili jerissos.
još nisam sigurna.
muči me ta viza:p
meni klinci imaju pasoše:roll:
mi imamo godišnji šengen,ali za klince mi frka
sutra ću da pišem nekome da nas pozove da povadim te vize!!!
dok su po 35:p

Cantona7:
Da li je istina da su vize za Grcku poskupile? Da su nove cene viza za zemlje EU vec stupile na snagu, tako da kostaju 60e za individualna, a 30e za grupna putovanja (dakle preko agencije)? Jel to proverena informacija, posto u svim agencijama i dalje stoji da je viza 10e, a ja sam vec uplatio aranzman preko AlbaGraeca Travel-a i rekli su mi takodje da su vize 10e.

Unapred hvala...

Posto ovog leta planiram da letujem u Grckoj, a ti si uplatio vec aranzman, zanimaju me kakve su cene ako su upitanju apartmani, i o kom mestu je rec?

Hvala

codemaker:
Pa koliko to ranije vadis vize?
Koliko najranije mozes da trazis, ako polazis u avgustu, kad se najranije mozes pojaviti na salteru. Treba mi za jednog druga, pa ga zanima a ja nemam pojma :)
pa kolik oj aznam valjda mesec dana ranije.
ali! ako imaš poziv za avgust, što ti ne bi u maju izvadio vizu,dok nije gužva?
a ja ću da tražim na 6 m za klince u nemačkoj amb.
probam.pa ako mi uspe...:p

Ma nema sanse da idem u CG ili tek u Hrvatsku!
Vise volim da sa sve vizama, idem tamo gde mi je lepo
Za razliku od CG gde ima vode tople, hladne, mlake - uopste ima je, ljudi ljubazni i ne pokusvaju da te oderu za pare. Taksisti voze na taksimetar, naplacuju do centa tacno i ne voze okolokole, erkondisn se podrazumeva svuda, ima sta da se vidi i obidje, plaze ciste, osoblje ljubazno, panduri popustljivi, atmosfera prijatna - gde to ima u CG
Sto se tice Hrvatske, necu ni da pricam - tek da kazem da kad sam u Grckoj, sednem u kola i danima se vozikam kroz sela i zaseoke, veca i manja mesta, zabacenim putevima, stajem gde hocu i nikada me niko nije ni popreko pogledao, naprotiv, svuda su ljubazni i normalni. Nesto ne verujem da bih mogao to isto i u Hrvatskoj. Kad se budem i u HR tako osecao bezbedno i lepo, mozda (a verovatno nikad) pocnem tek da razmisljam da odem. Moram priznati da je HR najvise ucarila nakon ovih godina razlaza i stvarno sam ljubomran, prelepe delove mora je dobila, ali sta mogu - c'est la vie...
Dakle, Grcka.

codemaker:
Ma nema sanse da idem u CG ili tek u Hrvatsku!
Vise volim da sa sve vizama, idem tamo gde mi je lepo
Za razliku od CG gde ima vode tople, hladne, mlake - uopste ima je, ljudi ljubazni i ne pokusvaju da te oderu za pare. Taksisti voze na taksimetar, naplacuju do centa tacno i ne voze okolokole, erkondisn se podrazumeva svuda, ima sta da se vidi i obidje, plaze ciste, osoblje ljubazno, panduri popustljivi, atmosfera prijatna - gde to ima u CG
Sto se tice Hrvatske, necu ni da pricam - tek da kazem da kad sam u Grckoj, sednem u kola i danima se vozikam kroz sela i zaseoke, veca i manja mesta, zabacenim putevima, stajem gde hocu i nikada me niko nije ni popreko pogledao, naprotiv, svuda su ljubazni i normalni. Nesto ne verujem da bih mogao to isto i u Hrvatskoj. Kad se budem i u HR tako osecao bezbedno i lepo, mozda (a verovatno nikad) pocnem tek da razmisljam da odem. Moram priznati da je HR najvise ucarila nakon ovih godina razlaza i stvarno sam ljubomran, prelepe delove mora je dobila, ali sta mogu - c'est la vie...
Dakle, Grcka.
Da,imamo najveci deo jadranske obale,sta ces..sta je-tu je. Ali ne brini,u sledecem ratu,CG ce dobiti veci deo :)

Jelena87:
Da,imamo najveci deo jadranske obale,sta ces..sta je-tu je. Ali ne brini,u sledecem ratu,CG ce dobiti veci deo :)
Jelena, ajde se saberi i ne pricaj gluposti!
Eto jos jednog od razloga zasto mi na pamet ne pada da idem u Hrvatsku.
Ako idem na odmor, nemam zivaca da pricam o buducim ratovime. Rekao sam da vam zavidim, ali nista vise od toga. Kakvi buduci ratovi pobogu....

Back