Da li biste ukinuli švedski sto? Anketa

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li treba ukinuti švedske stolove?

• Ukupno glasova
    24
U mnogim hotelima neizostavni deo ponude jesu čuveni švedski stolovi.
Na švedskom stolu se u ponudi uvek može naći više jela, a gosti iz želje da probaju što više specijaliteta,
sipaju hranu koju ne mogu da pojedu, zbog čega se ona na kraju najjčešće baca.

Da li biste ukinuli švedski sto i prešli da gosti narucuju hranu

Naravno da ne.

Проблем је што су многи бахати и немају основно васпитање. Није проблем колико поједу него колико оставе у тањирима.
Кинески ресторани који имају опцију бифе оброка ( да једеш колико хоћеш за одређени износ) наплаћују додатно ако се остави храна у тањирима.
Поента је да узимаш мање, а можеш да допуњаваш колико хоћеш пута.

Примитивци напуне тањире да не би више пута узимали а онда не могу да поједу или им се не допадне. Ја би им наплатила као порцију све што оставе, зачас би научили да се понашају.
Ne, problem o kome se ovde govori nije šta gosti ostave u tanjiru, nego hrana koju uopšte ne uzmu a koja nije upotrebljiva ponovo.
Inače većina restorana za stvari kao grilovana riba i meso ima kuvare(roštilj majstore na licu mesta) koji naprave samo po porudžbini kada se ode kod njih sa tanjirom.
Suhomesnato,supe i kolači su uglavnom upotrebljivi nekoliko dana, ali stvari tipa pasta,kajgana,sataraši, nudle...to uglavnom završi na đubretu.
Deo naravno uzme osoblje ali i dalje se dosta baci.

Međutim kod a la cart koncepta problem je što bi bilo skoro nemoguće servisirati 200-300-500+ gostiju u resortu u istom trenutku 3x dnevno. Tako da od toga nema ništa. Može samo u nekom garni hotelu da ima ili bed&breakfast.

Tako da nema šanse da se to sprovede u praksi, ostaće švedski sto, i dalje u stvari najjeftinija opcija.

Zbog takvih kao ti ljudi razmišljaju da ukinu švedski sto koji je inace super zbog izbora hrane
ali za one normalne i kulturne koji se ne prejedaju i ne trpaju u sebe više nego što bi trebalo da pojedu
Ма што се преједају је њихов проблем, али што кришом износе је неупоредиво већа брука и нема везе са социјалним статусом корисника. Малтене што су имућнији, више грабе.
Иначе, зашто се зове "шведски сто"? Када су осниване Уједињене нације направљен је банкет за све земље учеснице којих је било око педесетак у оно време. Из неког разлога, Шведска делегација није била присутна. Особље је говорило осталим учесницама којима је нешто недостајало - "Узмите са шведског стола". И тако остаде, мада у суштини нема никакве везе са Швеђанима.

Nema jednostavnijeg i boljeg sistem od švedskog stola. Napravi se prosek za xy broj gostiju u hotelu. Doprži se ili dokuva dopeče.

Uglavnom je sva ta hrana pripremljena i stoji zamrznuta pa se samo doprži i nareže.

Ovde je problem što je hotelima zinulo dupe za više para. Ništa drugo. Šatro jedu mnogo, bacaju, kradu. Ja u životu nisam vido da neko nešto ostavlja i baca.

To je vrhunsko licemerje i nepoštovanje gosta.

Последња брука којој сам присуствовао је била у Бањи Селтерс, на рехабилитацији после операције кука. То отимање, пре свега жена, а и понеког мушкарца ми је убијало апетит, стидео сам се уместо њих. Пошто сам био један од ретких који је и постио, особље ме је приметило и рекли су ми - Немојте ни да прилазите столу, сачували смо ми за вас оно што ви једете. И њих је било срамота када је један корисник натрпао до врха тањир са ослићима, тако да мени наравно ништа није остало. То није могао да поједе ни за три дана. Не кажу џаба - "кога је гладан ку*ац правио, тај се леба не наједе".

Није само шведски сто, све што је бесплатно. "Када је џаба и сирће је слатко". Када су нас Немци као пословне партнере водили у Софију и сместили у вероватно најелитнији њихов хотел у центру, на рецепцији је била велика ћаса са бомбоницама. Један од мојих директора је 'ладно, пред свима стрпао пуну шаку тих бомбоница у џеп. Да је могла само да се земља отвори предамном, толико ме је због њега било срамота.

Иначе, зашто се зове "шведски сто"? Када су осниване Уједињене нације направљен је банкет за све земље учеснице којих је било око педесетак у оно време. Из неког разлога, Шведска делегација није била присутна. Особље је говорило осталим учесницама којима је нешто недостајало - "Узмите са шведског стола". И тако остаде, мада у суштини нема никакве везе са Швеђанима.

Ko ti to pričao? Dobar vic🤣👏
Ko god je živeo u ŠveCkoj, a i mnogi koji nisu, znaju šta znači “smörgåsbord”. U bukvalnom prevodu ”sendvič sto” postoji tamo bar par stotina godina gde je to tradicionalni način posluživanja hrane i prvenstveno su hladna jela bila na stolu, to jest ne ni jela nego tip riba, sir i meso.
A kako se “švedski sto” proširio i na ostali svet, pa tako što su švedjani promovisali svoju kuhinju na svetskim izložbama, ili što bi neki danas rekli EXPO. Sad je to probušeni kurton ali početkom prošlog veka to su stvarno bili sveCki dogadjaji i mnoge velike novotarije su prikazane baš na njima.

A na temu, volim švedski sto u hotelu, pogotovu luksuzni kada imaju i hladnu sobu sa sirevima i otvorenim šampanjcima ali u principu izbegavam takav tip ishrane jer se uvek prežderem, gladne oči😅
Ne znam da li je neko radio ikada u velikim prshrambenim prodavnicama tipa ne znam, Idea ood nas ili nešto barem 10 puta veće… ja jesam i količina hrane koja se tamo baca je frapantna. Lično sam svojim očima kroz godine video na primer tone bačenog neupotrebljenog file minjona a gde je sve ostalo. Švedski stolovi su male mace koliko se zaista hrana baca.

Poslednja izmena:

Back