пребацићу касније.

уставни суд није чак ни највиша правна инстанца, а поготово нема улогу шефа државе- не представља Србију нити има такве надлежности.
код нас је потпуно спроведен принцип поделе власти, то што смо ми каубојска држава, то нема везе са поделом власти, него са партијском олигархијом.

шта ти значи то- ''ако га народ повуче са те позиције''?

Мрзи ме да образлажем, нешто ми мозак не шљака добро у задње време (уби ме књига), али укратко:
Победник на председничким изборима добија мандат на 4 године. По истеку мандата може поново да се кандидује колико год хоће пута, све док га већина подржава.
Али већ у првом мандату он може да остане без власти, тако што ће се скупљати потписи незадовољних грађана. Потребно је сакупити 51% броја гласача на претходним изборима.
Дакле, на изборе је изашло милион људи, кандидат који је победио је освојио рецимо 60% од тога. Након одређеног времена, јавља се незадовољство код грађана и скупљају се потписи. Потребно је сакупити 51% од оних милион. Дакле 500 001 потпис и мандат председника престаје. Расписују се избори итд.

Мрзи ме да образлажем, нешто ми мозак не шљака добро у задње време (уби ме књига), али укратко:
Победник на председничким изборима добија мандат на 4 године. По истеку мандата може поново да се кандидује колико год хоће пута, све док га већина подржава.
Али већ у првом мандату он може да остане без власти, тако што ће се скупљати потписи незадовољних грађана. Потребно је сакупити 51% броја гласача на претходним изборима.
Дакле, на изборе је изашло милион људи, кандидат који је победио је освојио рецимо 60% од тога. Након одређеног времена, јавља се незадовољство код грађана и скупљају се потписи. Потребно је сакупити 51% од оних милион. Дакле 500 001 потпис и мандат председника престаје. Расписују се избори итд.

то би довело до тога да се у Србији расписују председнички избори свако пола године, јер се Срби брзо разочарају у своје обожаване лидере :lol:

шта мислиш у чему је предност изборног система у Великој Британији, који је прост већински.

Па све је боље од ове апатије.

апатија је стање кад људи изгубе веру у идеје, поверење у институције, и наду у боље сутра.
а кад човек види ко се све кандидовао за председника, буде га срамота.. ал нека, то су Срби и заслужили.

А што се тиче позиције на коју не може свака шуша да јуриша нек то буде председник уставног суда, нек то буде искључиво доктор правних наука.

Код нас заиста није јасна подела између законодавне, судске и извршне власти. Нико не хаје за судску, а она треба да буде највжанија институција.

To nije dovoljno. toliko fićfirića ima doktorat iz pravnih nauka.
Sudska vlast je po preseansu najjača vlast u državi. Ona može da ukine ili poništi sve osim onoga što je doneto na referendumu.
Što se tiče izbora za Vrhovni i Ustavni sud, condicio sine qua non treba da bude tridesetogodišnji staž u sudstvu bez mrlje.

Па зато и кажем Стетлеру да судство (треба да) располаже највећом власти у земљи.

Нисам најбоље образложио (а и зашто, нико ме не плаћа), на шта тачно мислим.

Кад се будем упустио у политику, онда ћу да вам јавим да пребаците на канал где ћу све потанко образложити. А и има времена до тад. :lol:

Па не видим да ли ће монархија ту променити било шта, а томе расправљамо.

Зар ће краљ одлучивати ко сме, а ко не сме да одлучује ко ће на изборе.

па тешко можеш видети док не отвориш очи :)

скупштина представља народ- зато се тако и зове, јер народ бира посланике које жели.
краљ (у републици- председник) представља државу- разлика је више него јасна.

Па зато и кажем Стетлеру да судство (треба да) располаже највећом власти у земљи.

Нисам најбоље образложио (а и зашто, нико ме не плаћа), на шта тачно мислим.

Кад се будем упустио у политику, онда ћу да вам јавим да пребаците на канал где ћу све потанко образложити. А и има времена до тад. :lol:

у историји света није постојала држава у којој је судство било најјача власт, јер је судска власт у односу на друге две- најслабија. зато и постоји силни механизми који треба да обезбеде независност судова, а то је некад врло тешко.

ако смем да приметеим, пријатељу ни ти не верујеш у Србију као републику, иначе не би у аватар ставио слику председника једне друге државе :D

Poslednja izmena:
А велика је штета шта држава Србија ради са нашим благом у Хрватској...

Како се држава одрекла заоставштине патријарха Павла... http://www.vaseljenska.com/kultura/kako-se-drzava-odrekla-zaostavstine-patrijarha-pavla/

Српско благо за хрватске музеје... http://www.vaseljenska.com/kultura/srpsko-blago-za-hrvatske-muzeje/

свака ствар, покретна или непокретна, има свог титулара/власника. овде се ради о имовини СПЦ, тј. њених епархија у Хрватској- којима ће бити и враћене.

колега, дневнополитичке вести су за пдф политика, а не историја.

...što se tiče tablica, Uroše, šta kažeš na ove... :D

57526422.jpg

Meni ne izgledaju loše mada generlni dizajn mora odgovarati međunarodnim standardima koji su prihvaćeni svuđe. Lično bih iza dvoslovne oznake grad postavio srednji ili mali grb gradaa iznad međunardone troslovne oznake države srednji ili mali grb države.

Pa ima cirilica ispod ovog stita, mada i to nekako deluje visak. Uostalom vise koristimo latinicu i to nam je nekako glavno pismo, tako da ne bi bilo bas logike ...

да би се користила ћирилица, треба бити писмен.

Да би на својим таблицама користили ћирилицу морали би претходно да одустанемо од женевске конвенције о друмском саобраћају из шездесетих, коју смо као чланица СФРЈ прихватили а која уз индоарапске бројеве дефинише латиницу као обавезно писмо - уз делимична одступања у виду додавања дијакритичких знака основној графеми.

Остале земље могу правити ознаке према своме нахођењу, тако Кинези имају своје идеограме, Иранци арапске бројеве, а Монголи ћирилицу. Бугари и Руси уводе ћирилицу на мала врата користећи само оне графеме које обликом постоје и у латиници.

Нећу превише скретати са теме, само ћу кратко додати да је теоретски и практично доказано да су за регистарске ознаке најповољнији нумерички системи са до три члана једног низа (број низова може бити већи) када је у питању уочљивост, читљивост и могућност памћења. Слова су овде нужно зло - али оно које експоненционално повећава број комбинација. Ипак, треба их користити само када се за тиме укаже реална потреба.
Заиста је ружно на кад видиш QWXZY какве везе имају ова слова са Србијом

Наравно да је бесмислено и ружно. Посебно комбинације типа YĆ.

Оне повећавају укупан број могућих ознака али је реално у Србији то потребно само у Београду - а ни тамо не би биле неопходне када би своје зоне добили Лазаревац, Младеновац, Земун...

Свакако је требало искључити сва слова која не постоје у нашој латиници (и која, реално, неки не умеју да прочитају) а не само Q (што је званично учињено због читљивости).

То је Скендербегов орао, а његова мајка је била Српкиња, тако да...

Управо је та бела боја орла била разлог за многе жалбе у Албанији. А албанске таблице су очигледно инспирисане италијанским, као и француске, а гледајући конструкцију фонта добрим делом и македонске.

Наравно да је бесмислено и ружно. Посебно комбинације типа YĆ.

Оне повећавају укупан број могућих ознака али је реално у Србији то потребно само у Београду - а ни тамо не би биле неопходне када би своје зоне добили Лазаревац, Младеновац, Земун...

Свакако је требало искључити сва слова која не постоје у нашој латиници (и која, реално, неки не умеју да прочитају) а не само Q (што је званично учињено због читљивости).

не постоји наша латиница. српски језик има само једно писмо.
што се тиче таблица, требало би користити 23 слова класичног латинског алфабета (или 25 традиционалног латинског).

То је Скендербегов орао, а његова мајка је била Српкиња, тако да...

Управо је та бела боја орла била разлог за многе жалбе у Албанији. А албанске таблице су очигледно инспирисане италијанским, као и француске, а гледајући конструкцију фонта добрим делом и македонске.

то на таблици није Скендербегов орао. орао Кастриота је црни двоглави.

- избрисано - ...pa da pitam - jesu li kraljevi i carevi iz loze Nemanjića bili čistokrvni Srbi? Da li je car Dušan bio čisti Srbin po porijeklu? Isto pitanje vrijedi i za npr. Brankoviće.

Ipak je bolje od 100% pure Mađara koji je "objedinio" hrvatsku i ugarsku krunu..

Poslednja izmena od moderatora:
Ipak je bolje od 100% pure Mađara koji je "objedinio" hrvatsku i ugarsku krunu..

Dakle neizravno priznaješ da najveći srpski vladar uopće nije bio porijeklom pravi Srbin već nekakav mješanac, Srbo-Bugaro-Grk.

Strašno. Nadam se da će se srpska nacija znati nositi sa tom neugodnom historijskom činjenicom.

Poslednja izmena:

Back