verske karte nedvosmisleno govore u moju korist da je Poljska država, i pored katoličanstva bila u nekoj meri tolerantna prema pravoslavnima, jer da je htela, pokatoličila bi ih za 200 godina, a pošto nije, sigurno nije menjala ništa u svom stavu bar od 1578. do 1600. god.Unija je bilo i ranije...najočitiji primer je Florentinska unija, ali da ne širim...znači obrazac unijaćenja i pokatoličavanja je bio prisutan, da su hteli, primenili bi ga i pre dogovora u Brest Litovsku.
Kada govoriš o grko-katoličkoj Crkvi imaš li predstavu da je obred u njoj identičan obredu u pravoslavnoj Crkvi...Služe se liturgije Sv. Jovana Zlatoustog i Sv. Vasilija Velikog, pričešćivanje je hlebom i vinom, tako da to ne potkrepljuje tvoju tvrdnju da je sve zadržano zbog perfidnosti. Mnoge unijatske crkve i dan danas računaju po Julijanskom kalendaru.
Jedini dodatak je filioque u Simvolu vere, ali prost svet to nije mogao da zna.
Isto tako kažeš da se pravoslavni na tim prostoru javljaju za 25 godina, nakon ponovne uspostave crkvene hijerarhije od strane Carigrada - POGREŠNO!!!!!!
Zašto bi Poljaci dozvolili povratak pravoslavnih kojih su se jedva rešili. Povratak u pravoslavlje je usledio tek širenjem carske Rusije na zapad, kao i tokom čitavog narednog veka, postepeno, a negde i Staljinovim dekretom.

ја више уопште не знам шта ти тврдиш, јер си до сад неколико пута мењао мишљење (ово из последње реченице су моје речи).
што се тиче историјских карата, оне не треба да говоре у твоју или моју корист, него да (у мери у којој су тачне) допринесу да се исправно сагледа неки историјски моменат. не знам како на основу карте из 1573. (а која је уз то врло непоуздана) можеш закључити какво је стање било 1600. (четири година након закључења уније). што се тиче пољско-литванске државе, она је све до 1596. била врло толерантна према православним. шта више, православни су чинили огромну масу становништва (свих сталежа), били су део племства (шљахте) и војне и управне структуре. и поред тога што је римокатоличанство фаворизовано као државна вера, Православна Црква и њено свештенство су имали признат статус и права.
зашто онда на крају 16. века држава мења свој однос? постоје два битна разлога- другу половину 16. и прву половину 17. века су у Европи обележили верски ратови- то је доба снажне контрареформације, кад Римокатоличка црква након Тридентског сабора (1546-1563) започиње врло агресивну политику- обнавља се инквизиција, а 1540. оснива Језуитски ред. други разлог је што се 1589. у Москви (уз благослов Цариграда) успоставља патријаршија. то је био озбиљан изазов за Кијевску митрополију, а уз то и могућа претња за ПЛ државу, јер је тако Москва постала могући стожер окупљања православних Руса. требало је, дакле, предузети нешто што ће православне у ПЛ трајно везати за неки други центар. без већег напора (обећане су и привилегије) кијевски митрополит Михаило Рагоза и група епископа убеђени да уђу у раскол са Цариградом, и да се вежу (врло лабавим везама) за Рим. услови под којим је закључена Унија у Бресту нису били строги, јер је Кијевско-руској Цркви дата врло широка аутономија, сачуван је источни обред, канонско устројство, календар и све оно што у визуелном смислу чини Источну Цркву препознатљивом. чак није унет ни додатак Filioque у Символ вере (читај мало Лабе).
кад би познавао црквено устројство, онда би ти било сасвим јасно да чим епископ уђе у раскол, цела његова епархија улази у раскол (осим у случају да га свргну). свештенство које је одбило послушност расколничким епископима, било је протеривано и затварано, јер је унија иза себе имала државну силу. нови православни митрополит кијевски рукоположен је тек 1620. (25 година након уније) и тад се обнавља православна јерархија (али само делимично, и у ограниченом простору). његови захтеви да се на старе катедре поставе православни епископи били су одбијени, тако су целе покрајине остале под Римом, јер је држава на сваки начин спречавала обнову православља. тамо где је државна власт била слабија или толерантнија (Запорожје, јужна и источна Украјина) православље је опстало, но те области ће свеједно врло брзо постати део Руског царства.

ја више уопште не знам шта ти тврдиш, јер си до сад неколико пута мењао мишљење (ово из последње реченице су моје речи).
што се тиче историјских карата, оне не треба да говоре у твоју или моју корист, него да (у мери у којој су тачне) допринесу да се исправно сагледа неки историјски моменат. не знам како на основу карте из 1573. (а која је уз то врло непоуздана) можеш закључити какво је стање било 1600. (четири година након закључења уније). што се тиче пољско-литванске државе, она је све до 1596. била врло толерантна према православним. шта више, православни су чинили огромну масу становништва (свих сталежа), били су део племства (шљахте) и војне и управне структуре. и поред тога што је римокатоличанство фаворизовано као државна вера, Православна Црква и њено свештенство су имали признат статус и права.
зашто онда на крају 16. века држава мења свој однос? постоје два битна разлога- другу половину 16. и прву половину 17. века су у Европи обележили верски ратови- то је доба снажне контрареформације, кад Римокатоличка црква након Тридентског сабора (1546-1563) започиње врло агресивну политику- обнавља се инквизиција, а 1540. оснива Језуитски ред. други разлог је што се 1589. у Москви (уз благослов Цариграда) успоставља патријаршија. то је био озбиљан изазов за Кијевску митрополију, а уз то и могућа претња за ПЛ државу, јер је тако Москва постала могући стожер окупљања православних Руса. требало је, дакле, предузети нешто што ће православне у ПЛ трајно везати за неки други центар. без већег напора (обећане су и привилегије) кијевски митрополит Михаило Рагоза и група епископа убеђени да уђу у раскол са Цариградом, и да се вежу (врло лабавим везама) за Рим. услови под којим је закључена Унија у Бресту нису били строги, јер је Кијевско-руској Цркви дата врло широка аутономија, сачуван је источни обред, канонско устројство, календар и све оно што у визуелном смислу чини Источну Цркву препознатљивом. чак није унет ни додатак Filioque у Символ вере (читај мало Лабе).
кад би познавао црквено устројство, онда би ти било сасвим јасно да чим епископ уђе у раскол, цела његова епархија улази у раскол (осим у случају да га свргну). свештенство које је одбило послушност расколничким епископима, било је протеривано и затварано, јер је унија иза себе имала државну силу. нови православни митрополит кијевски рукоположен је тек 1620. (25 година након уније) и тад се обнавља православна јерархија (али само делимично, и у ограниченом простору). његови захтеви да се на старе катедре поставе православни епископи били су одбијени, тако су целе покрајине остале под Римом, јер је држава на сваки начин спречавала обнову православља. тамо где је државна власт била слабија или толерантнија (Запорожје, јужна и источна Украјина) православље је опстало, но те области ће свеједно врло брзо постати део Руског царства.

sve što kažem, ti preobrneš i ispadne da si ti rekao....Kada ti odgovara, Poljaci su tolerantni, kada ti odgovara nisu tolerantni, čas proteruju pravoslavne, čas dozvoljavaju povratak, jedne karte važe, druge ne važe, sve u skladu da li ti odgovara ili ne....pa, nije u redu to...zar ćemo se tako okretati u krug do leta....Ja sam izneo svoje stanovište, ti svoje, niko nikog nije ubedio u istinitost tvrdnje onog drugog, tako da je najbolje da se manemo ćorava posla...

Занимљиви детаљи на једној странској мапи, околина Кичева, Македонија.

2vv2ulx.jpg

Линк за целу мапу.

http://www.arvati-etnoselo.com/srp/

Istorija sela Arvati

Prvi podaci o selu Arvati datiraju iz vremena cara Samuila kada se selo zvalo HAVRATVA. U XV veku ('TURSKI DOKUMENTI IZ XV VEKA', str. 210) ovo selo nosi ime HAVRATOVO. Prema prvom popisu stanovništva, tada je u selu bilo 8 porodica. U preciznim turskim knjigama zapisano je da su se bavili poljoprivredom i stočarstvom, a posebno uzgojem svinja za koje su plaćali veliki porez. Plaćali su i svadbarski porez i interesantno, porez za to što nisu služili vojsku. Njive su obradjivali uz pomoć volova, magaraca i mazgi. Kuće su gradili od kamena i pokrivali ih trskom i raženom slamom. Garderobu su pravili od prirodnih materijala - vune, kože i drveta. I danas se mogu naći predivni delovi nošnje. Posebno se obraćala paznja na žensku garderobu koja je krasila svaku ziteljku. Selo se dugo zvalo Harvati, a današnje ime, Arvati, dobija posle drugog svetskog rata.

http://www.arvati-etnoselo.com/srp/

Istorija sela Arvati

Prvi podaci o selu Arvati datiraju iz vremena cara Samuila kada se selo zvalo HAVRATVA. U XV veku ('TURSKI DOKUMENTI IZ XV VEKA', str. 210) ovo selo nosi ime HAVRATOVO. Prema prvom popisu stanovništva, tada je u selu bilo 8 porodica. U preciznim turskim knjigama zapisano je da su se bavili poljoprivredom i stočarstvom, a posebno uzgojem svinja za koje su plaćali veliki porez. Plaćali su i svadbarski porez i interesantno, porez za to što nisu služili vojsku. Njive su obradjivali uz pomoć volova, magaraca i mazgi. Kuće su gradili od kamena i pokrivali ih trskom i raženom slamom. Garderobu su pravili od prirodnih materijala - vune, kože i drveta. I danas se mogu naći predivni delovi nošnje. Posebno se obraćala paznja na žensku garderobu koja je krasila svaku ziteljku. Selo se dugo zvalo Harvati, a današnje ime, Arvati, dobija posle drugog svetskog rata.

Čvrle ima li ladovine kod tebe? Jesu li ti pocrkali kenjci?

pa zar BG nije očišćen :eek: (rekoše u vestima ima taj vakat)

lopata u nas 3 puta skuplja no inače

evo ga jopet pada

Ide kamion i grće sa kolovoza a nabacuje na parkirane automobile.

Al ste vi nahebali, svaka čast. Kad napada preko kuća biće vam toplije, Eskimi se zagreju na sveću.

Lopata je ovde 7 evra, metalna.

Искрено мислим да нема довољно аргумената које би потркепило тврдњу да је (сво) то становништво било српско. Ако би се морао определити за однос, пробаћи територијално да га изразим - Тетово, Струга, Гостивар, Скопље, Кратово и Куманово би били они где је некада српско становништво чинило већину. Остатак македонске регије (са све пиринском македонијом, Солуном итд) насељавало је становништво без неке заједничке свести, међусобно сличног али и донекле разнородног порекла (од неколико блиских племена).

Не могу се наћи такви аргументи. Не само за Србе, него ни за било који други народ. Треба имати у виду, да је нација (у савременом схватању) релативно нова категорија. И свака нација подразумева различита племена и етничке скупине, које имају заједничко или слично порекло, али некада и различито. Чињеница је да је српски народносни елемент био присутан на простору Македоније кроз читав средњи век, а и данас их највише има у њиховим историјским областима (око ових градова и места које си набројао).

Molim vas ljudi pomoc! Saznala sam da smo ja i moj decko u nekom srodstvu, odnosno, moj pradeda i njegova prababa su rodjeni brat i sestra, dakle isti nam je cukundeda. Da li to znaci da mi je on 4to koleno a 8mi stepen srodstva? O.o totalno sam zbunjena, i ne mogu da razumem iz ostalih poruka do kog kolena/stepena srodstva su zabranjeni brakovi. Odnosno, da li bi nam bio zbranjen crkveni brak? :( Help please!!!!

" Фељтон: Забрањена књига о Првом српском устанку! Део први!

СЕРБИЕ ПЛАЧЕВНО ПАКИПОРАБОШЧЕНИЈЕ ЉЕТА 1813 – СРБИЈЕ ЖАЛОСНО ПОНОВНО ПОРОБЉЕЊЕ 1813. ГОДИНЕ – ДЕО ПРВИ: КАЖИ МИ СИНЕ, ПОИЗДАЉЕ, КО ЈЕ ВИНОВНИК ПРОПАСТИ МОЈЕ? (догађаји 1803. – 1808., Митрополит Леонтије, слање депутата у Русију, долазак Родофиникина и Недобе) Заклела се Земља Рају дa ce сваке тајне знају. Народна пословица

СЕРБИЕ ПЛАЧЕВНО ПАКИПОРАБОШЧЕНИЈЕ ЉЕТА 1813
СРБИЈЕ ЖАЛОСНО ПОНОВНО ПОРОБЉЕЊЕ 1813. ГОДИНЕ

(догађаји 1803. – 1808., Митрополит Леонтије, слање депутата у Русију, долазак Родофиникина и Недобе)

Заклела се Земља Рају дa ce сваке тајне знају.
Народна пословица

МАТИ СРБИЈА: Ах, жалосна ја, после десетогодишњег праведног и успешног рата, наједанпут упропашћена Србија! За незаборавну свету слободу, за слободу у којој ћe као часни људи моћи да живе толики синови моји; једнородни Срби и из околних земаља, Босне, Херцеговине, Црне Горе и сестре моје Бугарске, у помоћ долажаху; устајући против тиранина, приносише себе драговољно на крвави жртвеник грознога Марса: десетогодишња грмљавина победоноснога оружја храбро се пробијала до накрај запада, југа, истока и севера, сви човекољупци обзираху се с великодушним радовањем на моје избављење; највећега на свету царства цар, при том једноплемен и једноверан са мном, у милостиво покровитељство своје беше узео наду моју; и кад учини да боре лица мојега, потамнелог од толиких стотина година, почеше сјајне зраке некадашњег лика мојега одавати — и кад нада моја беше у самом окончању дела… ах, љута судбина или подвале злих анђела — напротив — шта закључише?! Може ли ко од вас, о синови моји, пре него што ме тиранин сасвим удави и пре него што смртно заспи памет наша, а који сте још живи у недрима мојим, или који се, прежалосној мајци, потуцате од немила до недрага, може ли ме ко истинито известити како рођени син мој, а брат нашо Георгије, напусти без икаквог боја храбре наше градове и пограничне шанчеве, остави матер своју Србију, без крајње нужде, упропашћену, пребеже неславно у Немачку – и како се овакав гроб изненада мени отвори? Нека све знам ја, нека зна свет! Казујте!

СИН СРБИН: растрзаним срцем и у језеро суза утопљеним очима, ја ћy, мајко, волећи те колико и сваки други син твој; од почетка устанка твојега све време у боју бејах, служећи те синовски верно и радо; ја ћy ти истинито, све што је у знању мојем, казати: за памћење нама, као занимљивост другима, о поновном поробљавању твојем, поробљавању народа једнога – јер, присетимо се, после четири стотине година и Срби су један европски, а не мален народ. Ја сам спреман да одговарам на питања твоја, мајко! Питај! ..."

+++

Sa :

http://facebookreporter.org/2012/02/03/фељтон-забрањена-књига-о-првом-српско/

Da li je neko od ucesnika sajta upoznat sa " istorijskom verodostojnoscu" ove "Knjige" ?

Nisam siguran koliko ovo ovde pripada ali da pitam, jer verujem da znate...

Pricao sam sa bratom od ujaka juce i nikako mi ne ide u glavu kako se racunaju kolena?

Primer

Moja Keva i njegov Cale su rodjena braca...Mi smo 4. ili koje koleno?

Sta ce biti moj sin i njegov sin, tj koje koleno? 6. ili?

hvala unapred :bye:

III koljeno

Molim vas ljudi pomoc! Saznala sam da smo ja i moj decko u nekom srodstvu, odnosno, moj pradeda i njegova prababa su rodjeni brat i sestra, dakle isti nam je cukundeda. Da li to znaci da mi je on 4to koleno a 8mi stepen srodstva? O.o totalno sam zbunjena, i ne mogu da razumem iz ostalih poruka do kog kolena/stepena srodstva su zabranjeni brakovi. Odnosno, da li bi nam bio zbranjen crkveni brak? :( Help please!!!!

Vi ste rodjaci u trecem koljenu, to jest treci rodjaci, dakle brak je zabranjen i po drzavnim i po crkvenim zakonima. Nije mi jasno kako do sada niste znali za to srodstvo. Trece koljeno se jos racuna medju blisko srodstvo u Srba.

Зашто збуњујете људе?

@Desperate, у праву си, реч је о 8. степену сродства. То је рођачка удаљеност која је и више него довољна да не постоје никакве законске препреке за склапање брака. Свако ко ти каже нешто друго нема појма о чему прича. Мислим да у том случају ни Црква не прави никакве препреке, Прегледај тему од почетка, чини ми се да има већ о томе.

На теми је већ икс пута речено да је "колено" незаконска категорија коју треба избегавати ако треба утврдити рођачку блискост због склапања брака, бар ако је реч о грађанском браку. "Једница мере" за сродство је "степен сродства" и описано је како се он израчунава.

@Formica, да занемаримо што одговараш на питање из 2008. године на које је већ 10 пута одговорено :worth:, али како си дошао до тога да су брат од ујака и сестра од тетке (или обратно) рођаци у 3. колену?

@Formica, да занемаримо што одговараш на питање из 2008. године на које је већ 10 пута одговорено :worth:, али како си дошао до тога да су брат од ујака и сестра од тетке (или обратно) рођаци у 3. колену?

jutros ga prvi put viđeh :)

Зашто збуњујете људе?

@Desperate, у праву си, реч је о 8. степену сродства. То је рођачка удаљеност која је и више него довољна да не постоје никакве законске препреке за склапање брака. Свако ко ти каже нешто друго нема појма о чему прича. Мислим да у том случају ни Црква не прави никакве препреке, Прегледај тему од почетка, чини ми се да има већ о томе.

На теми је већ икс пута речено да је "колено" незаконска категорија коју треба избегавати ако треба утврдити рођачку блискост због склапања брака, бар ако је реч о грађанском браку. "Једница мере" за сродство је "степен сродства" и описано је како се он израчунава.

Dobro, reci onda do kojeg stepena srodstva je zabranjen brak ako mislis da su i vise nego dovoljno udaljeni time sto su im "tek" pradeda i prababa rodjeni brat i sestra.

Znam ja da je koljeno "nezakonska" kategorija ali je lakse razumjeti srodstvo ako se izrazimo u koljenima a ne u stepenima. Dodje ti na isto. Izrazavao se ti u celzijusima ili kelvinima ono je hladno pa hladno.

Dobro, reci onda do kojeg stepena srodstva je zabranjen brak ako mislis da su i vise nego dovoljno udaljeni time sto su im "tek" pradeda i prababa rodjeni brat i sestra.

Znam ja da je koljeno "nezakonska" kategorija ali je lakse razumjeti srodstvo ako se izrazimo u koljenima a ne u stepenima. Dodje ti na isto. Izrazavao se ti u celzijusima ili kelvinima ono je hladno pa hladno.

Није прича о томе шта ко мисли која рођачка удаљеност је довољна за брак, него шта каже (наш) закон. А закон каже да је склапање брака допуштено од 5. степена сродства. Просто речено, 5. степен је например син или кћерка твоје сестре или брата од тетке. Нашао сам и да Црква безусловно не пречи пут за склапање брака почев од 8. степена сродства, а уз дозволу је могуће склопити брак и са блискијим сродником.

А сад, зашто треба избегавати реч "колена". Ако схватимо "колено" у најчешћем значењу, као генерацију, па си например са својим братом и сестром рођак у првом колену, а затим ваша деца у другом, њихова у трећем и тако даље, како ћеш израчунати сродничку везу између рођака који нису припадници исте генерације? На пример, ти и ћерка твоје сестре од ујака, које је то колено? А баш је тај пример пресудно важан, јер је то онај поменути 5. степен, од којег се склапање брака допушта.

U narodu se koljena racunaju po sljedecem principu: djeca od rodjenih brace i sestara su rodjaci u prvom koljenu, njihova djeca su rodjaci u drugom koljenu ili kako se najcesce kaze, drugi rodjaci i tako dalje. Znaci ako su nekad bili neki rodjeni brat i sestra, njihovi praunuci ce medjusobno biti treci rodjaci, cukunuci cetvrti rodjaci... E sada ti pitas sta sam ja naprimjer djetetu od mog rodjaka u trecem koljenu. Narod je i to precizirao. Ja sam njemu "izvodnji" (tako se kaze u mom kraju) stric ili ujak, zavisi da li sam tome djeetu srodnik sa majcine ili oceve strane, znaci ne PRAVI nego IZVODNJI stric ili ujak. Moze se tako biti izvodnji deda, izvodnji tetak i uopste taj pridjev izvodnji moze se primijeniti na sve vrste rodbinskih osnosa u daljem srodstvu.

A sto se tice ovog konkretnog primjera ove djevojke i njenog decka ako su njihovi pradeda i prababa rodjeni brat i sestra onda su oni blizak rod, trece koljeno. Ja neznam ni jedan brak koji je sklopljen medju trecim rodjacima. Kod Engleza i Svaba je i brak medju prvim rodjacima normalan ali kod nas moralno kodekas nedozvoljava brak medju srodnicima dok god se pamti medjusobno srodstvo pa makar to bilo i do devetog koljena. Mislim da je to i dobro.

A sto se tice ovog konkretnog primjera ove djevojke i njenog decka ako su njihovi pradeda i prababa rodjeni brat i sestra onda su oni blizak rod, trece koljeno. Ja neznam ni jedan brak koji je sklopljen medju trecim rodjacima. Kod Engleza i Svaba je i brak medju prvim rodjacima normalan ali kod nas moralno kodekas nedozvoljava brak medju srodnicima dok god se pamti medjusobno srodstvo pa makar to bilo i do devetog koljena. Mislim da je to i dobro.

Ајде да усвојимо то бројање по коленима, опет не знам како си дошао до тога да је у питању треће колено. Ево да бројимо: прадеда и прабаба су брат и сетра (прво колено), њихова деца друго, затим њихови унуци треће и на крају, праунуци, а то су наши момак и девојка, четврто.

И води рачуна, "треће колено" није исто што и "трећи рођак". Понегде се за браћу и сестре од стрица/тетке/ујака каже "проворођаци", њихову децу "другорођаци" итд. То је сада овде небитно и занемарићемо да не бисмо компликовали.

А у праву си када кажеш да је код нас обичај да се бракови не склапају докле год постоји сећање о родбинским везама. То је уједно и одговор на твоју опаску да "не знаш ни за један брак који је склопљен међу трећим рођацима". Како да знаш ако ни они сами не знају да постоји родбинска веза?

Grijesis u startu sto se tice brojanja po koljenima. Rodjeni brat i sestra nisu rodjaci u prvom koljenu nego prosto brat i sestra dok su njihova djeca medjusobno rodjaci u prvom koljenu ili prvorodjaci kako kazes. U Bosni se to tako broji dok je u Srbiji pojam brata i sestre nesto siri. Nemislim da postoji razlika izmedju treceg koljena i treceg rodjaka, bar ja nisam cuo za to. Maloprije sam i citam porodicni zakon. Da, tamo stvarno pise da je zabranjen brak samo medju prvim rodjacima, znaci sve dalje je dozvoljeno. To nisam znao.
To sto oni neznaju za svoje srodstvo nije cudno. Mladez se danas rijetko interesuje porodicnim stablima i rodbinskim vezama, narocito ako zive daleko od svog maticnog mjesta pa licno nepoznaju svoje dalje rodjake. Ipak bi se trebalo malo o tome informisati. Dobro je poznavati svoj rodoslov. Ja sam svoje rodoslove stavio crno na bijelo jos dok su mi babe bile zive a one su u memoriji imale citave gigabajte podataka o porodicnim odnosima i geneologijama.

Grijesis u startu sto se tice brojanja po koljenima. Rodjeni brat i sestra nisu rodjaci u prvom koljenu nego prosto brat i sestra dok su njihova djeca medjusobno rodjaci u prvom koljenu ili prvorodjaci kako kazes. U Bosni se to tako broji dok je u Srbiji pojam brata i sestre nesto siri. Nemislim da postoji razlika izmedju treceg koljena i treceg rodjaka, bar ja nisam cuo za to. Maloprije sam i citam porodicni zakon. Da, tamo stvarno pise da je zabranjen brak samo medju prvim rodjacima, znaci sve dalje je dozvoljeno. To nisam znao.
To sto oni neznaju za svoje srodstvo nije cudno. Mladez se danas rijetko interesuje porodicnim stablima i rodbinskim vezama, narocito ako zive daleko od svog maticnog mjesta pa licno nepoznaju svoje dalje rodjake. Ipak bi se trebalo malo o tome informisati. Dobro je poznavati svoj rodoslov. Ja sam svoje rodoslove stavio crno na bijelo jos dok su mi babe bile zive a one su u memoriji imale citave gigabajte podataka o poorodicnim odnosima i geneologijama.

Da se ne bismo ti i ja dalje preganjali, upravo je zato najbolje govoriti o stepenima srodstva a ne o kolenima i prvorođacima i da dalje ne smaramo ovaj miroljubiv forumski svet.

A čak ako neko relativno i poznaje porodično stablo može da mu se desi da naleti na neku daleku sestru što se na primer zamalo pa i meni dogodilo. Stvar je u tome što naša tradicionalna genealogija često pamti samo muške potomke a srodstvo po ženskoj liniji brzo pada u zaborav.

I ja sam tako naletio a bila je u pitanju treca rodica moje majke, znaci moja izvodnja tetka a zbog tog udaljenog srodstva ona je bila mladja od mene iako tetka kao sto rekoh. U pocetku dok smo se muvali nismo znali za to srodstvo a kasnije kada smo se upoznali ja sam skontao ko je ali precutao. Svjesno sam isao na rodoskrvnuce i nisam joj nista rekao. Ipak prije nego je doslo do finalnog cina saznalo se za nase platonske odnose i sve je prekinuto uz mnogo buke i bijesa.

Marko-Monastery-church.jpg

Марков манастир је српски манастир Старе Србије који се налази у селу Маркова Сушица, 18 километара јужно од Скопља у сутјесци Маркове реке. Породична је задужбина Мрњавчевића.
Манастир је посвећен
Светом Димитрију, а име је добио по српском народном јунаку Краљевићу Марку. Манастир је изграђен 1345. чему сведочи и натпис на јужном улазу у манастир. Ктитор цркве је био српски краљ Вукашин а изградња је завршена за време његовог сина Марка, између 13661372.

Прелеп манастир...само што није Српски...Изградили га Срби да...али Српски није више;)

Back