kameno nisi pio
19414452.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
kameno nisi pio

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/19414452.jpg[/IMG[/SPOILER]][/QUOTE]

Пио сам и херцеговачка и далматинска и оточка, али ми највише лежи буке од Мораве. Какво вино имају у манастирима Велуће и Каленић :ok: али код мог Слободана је још боље, брине му се за вино један добар технолог из Рубина.

Пио сам и херцеговачка и далматинска и оточка, али ми највише лежи буке од Мораве. Какво вино имају у манастирима Велуће и Каленић :ok: али код мог Слободана је још боље, брине му се за вино један добар технолог из Рубина.

hercegovacka su malo jaca radi podneblja,samo sto je problem taj da su najbolja vina upravo ona koja covjek,putnik,ljubitelj vina.. nemoze kusati jer ljudi koji proizvode vino za vlastite potrebe ne prodaju svoja vina (doduse ne svi) i kod njih je crno vino,ruzica ili zilavka fenomenalna,ali kao sto rekoh,rijetkost je probati takvo sto.

ta tvoja vina su pretpostavljam iz centralne srbije? nisam imao priliku probati

hercegovacka su malo jaca radi podneblja,samo sto je problem taj da su najbolja vina upravo ona koja covjek,putnik,ljubitelj vina.. nemoze kusati jer ljudi koji proizvode vino za vlastite potrebe ne prodaju svoja vina (doduse ne svi) i kod njih je crno vino,ruzica ili zilavka fenomenalna,ali kao sto rekoh,rijetkost je probati takvo sto.

ta tvoja vina su pretpostavljam iz centralne srbije? nisam imao priliku probati

Да, поднебље има потпуно исте услове као у Бордоу, лепа опорост, не прејако али ипак довољна снага, и нормална концентрација шећера. Пун погодак, кад би кренули масовније у производњу имали би доста успеха. Али је остало само 20% винограда у односу на пре 50 година.
Ваша Жилавка и Блатина су добра вина. Али Тврдош је бољи :per:

Да, поднебље има потпуно исте услове као у Бордоу, лепа опорост, не прејако али ипак довољна снага, и нормална концентрација шећера. Пун погодак, кад би кренули масовније у производњу имали би доста успеха. Али је остало само 20% винограда у односу на пре 50 година.
Ваша Жилавка и Блатина су добра вина. Али Тврдош је бољи :per:

ucili od majstora :lol:

makedonska vina su dobra,a srpska su slabo zastupljena,kao i da ne postoje.moracu potrazit

Е да се и ја похвалим, колеге :) уписао сам историју на филозофском факултету у Новом Саду, тако да :) додуше нисам на буџету, али има времена, стићу и до тога.

Честитам, надам се да ћеш задржати здрав разум и осећај за логику и да нећеш подлећи стереотипу.

Е да се и ја похвалим, колеге :) уписао сам историју на филозофском факултету у Новом Саду, тако да :) додуше нисам на буџету, али има времена, стићу и до тога.
Čestitke i srećno! :)

Nismo i matematika je izuzetno jednostavna: ideš od sebe unazad do zajedničkog pretka tvog dede i te druge žene, pa potom na više, do brata (4. koleno).

Govorimo o stepenu srodstva koji poznaje zakon, a ne o kolenu. Zajednički predak je u 5. stepenu srodstva.
Stepen: 1. stepen – jedno rodjenje.

1. Ti
2. Tvoj otac
3. Tvoj deda
4. Tvoga dede majka
5. Otac majke tvoga dede i majke "jedne druge žene"
6. Majka "jedne druge žene"
7. "Jedna druga žena"
8. Sin "jedne druge žene"
9. Njegov sin (brat – "4. koleno")

Koleno je tradicionalna "mera" za srodstvo i često se razlikuje od kraja do kraja.
Kod mene se računa generacijski, pa bi u ovom slučaju ti i brat bili 5. koleno, jer treba da uračunaš i zajedničkog pretka.

Poslednja izmena od moderatora:
Спецназ. је у праву. Нисам нешто упознат са правном и законском праксом употребе речи "колено", али та реч је српска реч за генерацију и синоним за поколење. "Са колена на колено" - са генерације на генерацију, а не од човека преко његовог оца, па преко оца до стрица и сестре од стрица. Исто и везано за клетве и проклетства, када је неко проклет до "неког колена", то иде надоле само по родитељској линији.

ТАЧНО ТАКО. Ово је до сада најтачније речено. ОВИ ПРЕТХОДНИ СУ ПОГРЕШИЛИ. КОЛЕНА СЕ УОПШТЕ НЕ РАЧУНАЈУ ОНАКО КАКО СУ НАПИСАЛИ.

Нпр. клетва иде на доле, тј. баш као што је овде речено "са колена на колено", тј. са генерације на генерацију. Нпр. кад Бог казни то је до ЧЕТВРТОГ КОЛЕНА (Значи четири генерације ка доле од тебе) то значи твоја деца, твоји унучићи итд... тако до ЧЕТВРТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ.

Кад прође четврта генерација, онда пета генерација неће носити клетву или проклетство својих прародитеља (осим ако не начине нове )

Већ је неколико пута објашњавано да се за узрачунавање сродства избегава реч "колена" него да се користи "степен сродства", али то је очигледно узалуд пошто форумаше мрзи да прочитају пет постова унатраг.

То израчунавање је лакше приказати графички, али пошто немамо ту могућност, искористићемо оно што је урадио Љуба Миљковић

1. Ti
2. Tvoja majka
3. Otac tvoje majke i tvog ujaka
4. Tvoj ujak
5. Tvoja sestra od ujaka
6. Ćerka tvoje sestre od ujaka

То значи да је човек са ћерком свпје сестре од ујака у 5. степену сродства. Она је на листи под редним бројем 6, али пошто нико није у првом степену сродства са самим собом, то значи да ове редне бројеве треба смањити за по један да би се добио степен сродства. Значи, мајка је први степен сродства, деда (баба) други итд.

Брат или сестра (рођени) су значи такође други степен сродства.

Овако гледају на то гледају правници и овај систем се користи за утврђивање крвних веза и могућности склапања брака. Али нема везе са генетичком сличношћу. Брат или сестра су генетски много сличнији него отац или мајка.

Back