Seprtlja
Aktivan član
- Poruka
- 1.849
da ukradu jos sta ima od srbske istorije...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Distanciranje od svega srpskog, bila je imanentnost hrvatske istorijske skole,.....
mjenja li se tu nesto i sta bi mogli biti povodi tome???

Navedi neki primjer gdje se ubacuju !
Prekrajanje porekla stanovništva
Pokušaj prisvajanja Tesle i Boškovića
Pokušaj prisvajanja Miroslavljevog jevanđelja
Pokušaj prisvajanja ćirilice
Pokušaj stvaranja hrvatske pravoslavne crkve
Pokušaj prišljamčivanja podvizima srpske vojske od Kosovskog boja ( tvrde da su i Hrvati učestvovali), Prvog svetskog rata ( Zvonimir Čičak lično lupetao o Hrvatima koji su prilazili srpskoj vojsci), Drugog rata ( pokušavaju da se predstave kao antifašisti)...
He, ovo sam sasvim ispustio iz vida. A srce me bolelo kad su crkvene knjige, ikone i ostalo materijalno blago vraćali u Hrvatsku pre godinu, dve. (pod izgovorom da pripada hrvatskoj državi)

znam da bošnjaci posljednih godina tvrde da je gradaščevićev pokret bio nacionalni bošnjački, a ne turski socijalni, pa me zanima da mi neko preporuči literaturu na ovu temu - da li je neki naš istoričar ili politolog se bavio prirodom ovog pokreta i do kakvih je rezultata došao?
da je bio nacionalni pokret, kao i svi drugi nacionalni pokreti u evropi, vrlo bi insistirao na razlici u odnosu na zavojevača, prije svega kulturno, ali i politički. to se nije desilo, pa bih ja bio bliži ovoj tezi o socijalnom unutar otomanskom obračunu, koji je onda iskošćen za konstrukciju nove bošnjačke istorije. kako god, ako neko ima neke izvore - neka mi napiše, pošto sam nešto švrljao i treba mi fusnota za ovu moju tezu![]()
znam da bošnjaci posljednih godina tvrde da je gradaščevićev pokret bio nacionalni bošnjački, a ne turski socijalni, pa me zanima da mi neko preporuči literaturu na ovu temu - da li je neki naš istoričar ili politolog se bavio prirodom ovog pokreta i do kakvih je rezultata došao?
da je bio nacionalni pokret, kao i svi drugi nacionalni pokreti u evropi, vrlo bi insistirao na razlici u odnosu na zavojevača, prije svega kulturno, ali i politički. to se nije desilo, pa bih ja bio bliži ovoj tezi o socijalnom unutar otomanskom obračunu, koji je onda iskošćen za konstrukciju nove bošnjačke istorije. kako god, ako neko ima neke izvore - neka mi napiše, pošto sam nešto švrljao i treba mi fusnota za ovu moju tezu![]()
Zrinj nije bio napadan jer za to nije postojala politička odluka, isto kao za Jasenovac. Tolerisalo im se ponašanje, dok se Srbi nisu počeli pitati zašto tu stoji Zrinj iz koga stalno preti opasnost, čemu služi partizanska vojska. Osim toga, vladalo je i veliko nezadovoljstvo jer je sa Banije na početku IV ofanzive otišlo oko 3500 hiljade boraca, a vratilo se oko 550, pa im je bio potreban neki veliki potez da održe disciplinu u naroduUoči 2. svetskog u Zrinu su živele 143 hrvatske familije s ukupno oko 850 ljudi .
Sveukupno 850 Hrvata,odbiješ polovicu ženskog pola,ostaje 450,
odbiješ decu i starce.ne može da bude više od 200 vojnika.
Tih 200 Hrvata,ustaša,vojnika sami u seocetu gde kilometrima nema nijednoga hrvatskog naselja ,maltretiše i genocidiše okolna većinska srpska sela i gradova.
Tek je partizanska divizija nakon 2,5 godine rata uspela da slomi otpor 200 ustaša supermena u Zrinu i za kaznu im spalila mesto tako da je izbrisano sa zemljpisne karte.
Veća verovatnost je Crvenkapica nego ova bajka o 200 ustaša iz Zrina koji su pobili pola Banije i Korduna.
Zrinj nije bio napadan jer za to nije postojala politička odluka, isto kao za Jasenovac. Tolerisalo im se ponašanje, dok se Srbi nisu počeli pitati zašto tu stoji Zrinj iz koga stalno preti opasnost, čemu služi partizanska vojska. Osim toga, vladalo je i veliko nezadovoljstvo jer je sa Banije na početku IV ofanzive otišlo oko 3500 hiljade boraca, a vratilo se oko 550, pa im je bio potreban neki veliki potez da održe disciplinu u narodu
Ovaj materijal sam malopre pronašao na Guglu pa možeš da vidiš broj vojnika. Također, da je sa civilima postupano po ratnim pravilima, a ne osvetnički:
http://www.znaci.net/00001/63_14.pdf