Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, pri kraju trudnoce one su ogromne, uopste nemas dilemu da li je macka skotna. Meni se cini da nije trudna, cim se pitas.
Ali ako nisi sigurna i ne zelis da rizikujes sa tabletama protiv parazita, mozes do veterinara da je odvedes, oni bi trebalo da mogu da procene.

Drugari, evo mene posle duzeg vremena :) Secate se da imamo novu macu, crnu, trudnu. Koja se btw, jos nije omacila :D
Ja ne znam u stvari da li je ona uopste skotna. Ja sam mislila pre dva meseca da samo sto se nije omacila, a ona i dalje ne daje ikakve znake da je porodjaj blizu. Kako sa sigurnoscu da proverim da li je uopste skotna? Dojke joj nisu velike. Da je ostala skotna onog trenutka kad smo je udomili, sto je nemoguce, sad bi trebalo da se omaci, ovih dana. A cini mi se da je tad imala stomak vec. Da li stomak moze da joj bude veliki od parazita? Ona se ponasa isto kao i do sad, klopa, spava puno, sve normalno. Izadje malo napolje, na kratko i opet se vrati unutra. Ocigledno je da sam opet ja napravila sama sebi kofu stresa bezveze. :)

Ma debeeela je! :heart: Nasla, pa zasla, da vidis i moje dvoje slobodnjaka, ogromni su, jedu kod mene, kod jednih komsija da znam i sve sto ulove, i ja sam za moju Blondi stalno u dilemi je li ili nije skotna i zato nikako da je sterilisemo.

ljudi, a jel imate ove toalete sa filterom, ili bez? i jel stvarno filter toliko znaci (upija mirise), ili je to vise navlakusa?
skup je ovaj pocetak, wc, posip, hrana, vakcinacine, kastracija... leleeee x)))
ja imam zatvoreni wc sa filterom gore, i mnogo sam zadovoljna, skoro nista se ne oseca.....
inace vec sam pisala koristim Kitty Sand silikonski posip i prezadovoljna sam.... em se lako cisti em se ne oseca i traje mi po mesec dana (na dve nedelje menjam)....
moja preporuka.....

nabavljam ga u petcentru na nbg.... a zaista sam slaba sa pamcenjem cena.... milsim da je oko 700 din kesa ali nisam sigurna...
ono sto se meni svidja je da se ne stvrdnjava kada piski, mogu da ga cistim na dve nedelje i nikakav problem..... prezadovoljna od kako sam na njega presla.....

Imas na hrvatskom sajtu Pet centra cene, pa ih konvertujes u dinare. Nisu iste cene, ima variranja oko 100dinara recimo, ali tu su negde.
Meni se cini, isla sam za vikend da je oko 7l Kittty sand kostalo oko 1000 dinara, mada mozda sam vidis pogresila. Cene im stoje okacene gore, pa ko zna sta sam ja videla.

Imas na hrvatskom sajtu Pet centra cene, pa ih konvertujes u dinare. Nisu iste cene, ima variranja oko 100dinara recimo, ali tu su negde.
Meni se cini, isla sam za vikend da je oko 7l Kittty sand kostalo oko 1000 dinara, mada mozda sam vidis pogresila. Cene im stoje okacene gore, pa ko zna sta sam ja videla.

mozda sam i ja pogresila, ja imam tu naviku da ne gledam cene.... inace jako cesto se desi da nema ovog posipa jer je prodat.... poludim....
malo mi je trebalo vremena da navikme macora na njega ali sada ide bez problema....

Ja sam pocela itekako da gledam cene, jer sam ranije kupovala u dva pet shopa koji su mi bili najblizi i sve su cene bile jedno 30-40% vise, sto uopste ne izadje malo kad kupis sve, od hrane, preko posipa i igracaka do Frontline.
Bas su bezobrazno skupi, a jos su mi u pocetku tek kad sam uzela macku toliko dezinformacija rekli, primera radi, da za buve nikako ne idem kod veterinara jer oni samo uzimaju pare bez potrebe. Frontline je opasan za macke mladje od godinu dana, najbolji je Neostomosan, delotvoran, jeftin i potpuno bezopasan????
Racunam, imaju i oni macke kao sto su mi rekli, imaju pet shop, procitali su sve deklaracije, sigurno znaju vise od mene. Sam slucaj me je spasio da ne otrujem macku!
Tako da mi je Pet centar bio pravo otkrovenje, i ima jos jedan u kojem kupujem tu su sa cenama, nesto je u jednom jeftinije u drugom skuplje, ali su nijanse u pitanju.

ja sve uzimam u jednom malom pet sopu u kome su cene skroz ok (nista nije skuplji nego star pet, cak je i dosta toga jeftinije), ali najveca prednost je sto imaju hranu na meru, a to mi je najbitnije. sto se pet centra tice, ionako nemaju josera hranu, a meni nista drugo i ne treba, osim tabletice protiv crevnih s vremena na vreme, ali i tu se ovaj mali pet sop pokazao kao jedan od jeftinijih.
btw, ja kitty ne tretitam protiv buva osim ako ih dobije, a dobila ih (tacnije, samo jednu sam nasla) je jednom kad ih je ujak doneo iz podruma. tad sam kupila advocate ampulu i resena stvar...

Zanimljivo je koliko ima tih malih pet shopova gde su cene stvarno pristojne. U ovom, (spomenula bih tacno kojije pet shop u pitanju da ljudi tamo ne kupuju osim ako ne moraju, ali je to verovatno protiv politike foruma :D) iako je na dobroj lokaciji, nemaju oznacene ni sve cene. Pa kad kupis neku igracku, oni se kao prisecaju cene i svaki put druga cena, bukvalno!
A za buve, ranije sam ga pustala napolje, pa sam morala da kupujem Frontline combo, on mi je bas bio odlican. Sad sam mislila preko zime da se provucem da ne kupujem, ali videla sam da se cese kad sam napravila pauzu, a tamne je boje pa ne vidim kad ima buve. Osim kad je prava invazija kao sto je bilo u pocetku kad sam ga uzela. Nisam tako nesto u zivotu videla, toliko buva na malom macetu.

recimo, mene cudi da je star pet skup sto se tice svega osim hrane i posipa (za to su cene otprilike ok, a kad se uzimaju velika pakovanja, onda su bas povoljni), jer to je ipak veliki pet sop, al pretpostavljam da namerno idu na tu varijantu da daju povoljno ono sto se najvise kupuje, a ti kad dojes po hranu, kupices jos nesto sto ce ti naplatiti vise nego na drugim mestima... a sto se malih p.s. tice, vrv sve zavisi od toga da li preprodaju iz velikih, ili imaju druge izvore snabdevanja.
sto se buva tice, ja sam najgore prizore vidjala u selu... leto, pridjes da mazis crno stene, ono se okrene na ledja, a ti na stomaku vidis armiju buva, ne mozes do koze da dodjes :(

Ima i toga da li je lokal njihov ili iznajmljuju, ali ako se neko godinama bavi time, u svom lokalu, kao porodican posao, a prodavnica je iako je na prometnom mestu u Beogradu stalno prazna, onda nesto ne rade kako treba.
Kad god sam svatila u pomenuti pet shop nikog nisam sem prodavca tamo zatekla, a idem i dalje, usput mi je kad kupujem hranu za ulicne mace na meru, kupujem onu JosiCat.
Za taj star pet nisam nikad do sad ni cula, sad sam isla na google da vidim sta ima tamo. :)
Mene samo zanima da li je u tim velikim pet marketima opravdano visoka cena penjalica, narocito onih velikih, lezaljki za macke i slicnih zezalica.
Ja sam na jednom zidu u stanu napravila od obicnih dasaka nesto kao stepenice za macka i neverovatno kako on tu voli da se pentra, pa pretpostavljam da je penjalica daleko zanimljivija za mace. Jedino da je napravim, ali niti znam kako bih to uradila, od kojih materijala i da li se uopste isplati.
Luckystar je pravila, sad ne mogu da nadjem gde je stavila slicicu, ali je stvarno super resenje.

Da, cene umeju jos kako da variraju. Nego, nesto mi sinoc pade na pamet, koliko se secam, videh neko djubre od granula svojevremeno da ima 28% proteina a kostale su u pet shopu vise nego kod mene Wendi (proizvodjac Gebi fabrika stocne hrane) koje imaju 30% proteina, dodatak taurina i omega-3 i 6 masnih kiselina. Sad ne mogu da se setim kako se zovu, neke od onih sarenih, zelena kutija/kesa/dzak i nacrtana oranz tabby macka, nisu Friskies, na njoj je slika macora.

I da malo razveselimo ovaj kisni petak:

601089_10151407313015729_1618405180_n.jpg

Poslednja izmena:
ovi ljudi imaju svoj lokalcic vec duze (koliko znam) i svoje dostavljace + znaju dosta toga o zivotinjama i imaju ogroman plus od mene sto hrane ulicne x)
ja kitty hranim sa josi hranom, pre sam sa onom obicnom od piletine, ali sad se navukla na onu skoro duplo skuplju varijantu josija i sta cu, sad kupujem to. inace, ta skuplja je dosta dobra.
penjalice su preskupe. kad sam bila u pet centru, 10000 je bila ona bas visoka, ali je uzasno nestabilna tako da nije vredna tih para. imam neku grebalicu sto je kitty dobila i to je to... zato ostri nokte na namestaju, ali je star, tako da nikog nije briga za te njene akcije :P
moze svasta da se napravi od starog, grubog itisona i jos nekih dodataka, ali nemam alat :S

hahahaha, ludi macici xD

Poslednja izmena:
Pa i ove JosiCat isto, 28% proteina verovatno najvise biljnog porekla, taurin se i ne spominje, ali ne znam koja hrana je jeftina, a da ima koliko toliko pristojan balans hranljivih sastojaka.
Sada je samo 4 ulicnih maca ostalo, 4 su nestale za dva meseca, i to bas mladih. Sumnjam da ih je neko uzeo, pre ce biti da su stradale.
A ne mogu da se brinem o njima, poludivlje su da bih probala da ih udomim, bas ne znam sta sa njima da radim.
Nosila sam se mislju da ih bar sterilisem, dok ima tih akcija besplatne sterilizacije, ali i to kosta.
Morala bih da ih drzim u stanu, ocistim kompletno od parazita, da nabavim veliki kavez, sve sto je potrebno za nekoliko dana dok se ne oporave, plus prevoz, a sve to kosta...

ovi ljudi imaju svoj lokalcic vec duze (koliko znam) i svoje dostavljace + znaju dosta toga o zivotinjama i imaju ogroman plus od mene sto hrane ulicne x)
ja kitty hranim sa josi hranom, pre sam sa onom obicnom od piletine, ali sad se navukla na onu skoro duplo skuplju varijantu josija i sta cu, sad kupujem to. inace, ta skuplja je dosta dobra.
penjalice su preskupe. kad sam bila u pet centru, 10000 je bila ona bas visoka, ali je uzasno nestabilna tako da nije vredna tih para. imam neku grebalicu sto je kitty dobila i to je to... zato ostri nokte na namestaju, ali je star, tako da nikog nije briga za te njene akcije :P
moze svasta da se napravi od starog, grubog itisona i jos nekih dodataka, ali nemam alat :S

hahahaha, ludi macici xD

ta duplo skuplja josera je dobra, koliko sam videla deklaraciju. ali skupo mi je za vise maca koje smazu 500 g za tri dana. Ostaje mi da se nadam i da nesto hranljivo ulove.

Wendi (u prodavnicama stocne hrane) kosta u proseku 150 dinara/kg i moja trojka je obozava a rekoh, ima 30% proteina. I kao i Josera, verovatno je uglavnom biljnog porekla ali ovo moje troje sijaju i pucaju po savovima jer sam im zimus pojacala porcije.

rc ja kupujem pa sam se malo raspitivala, i bas je kritikuju, neopravdano visoka cena. Mada daleko od toga da ja hranim macku bas kako treba, i da je rc odlicna hrana, krajem meseca pogotovo. :) Navikao je za rucak kesice ili meso, pa dobija i wiscas kesice, iako je cena te kesice kao i 100g junetine skoro, ali eto.. Nesto mislim da je kod tih ulicnih maca o kojim niko ne vodi racuna, ne cisti od parazita, niko ni ne zna kad su bolesne, ishrana mnogo bitnija. Koliko toliko da im se ojaca imuni sistem, posto su vec prepustene same sebi.

Kaze Zika, kad je na nekom americkom mackarskom forumu pohvalio RC, da su ga napljuvali najstrasnije, kako je rc djubre malkice bolje od Friskies. Meni su se bolje pokazale Hill's nego RC medicinske za artriticne pse.

Hill's nema poboljsivace ukusa, pa neke macke nece da je jedu. Jednom sam samo kupila i nije hteo da okusi, ali mislim da je definitivno bolja hrana.
Cak na pakovanju preporucuju da se prvo mesa sa hranom na koju je macka vec navikla, ali i tad je prebirao granule, pojede RC, Hill's ostavi.

kad bih birala izmedju rc i hill's, odabrala bih hill's jer kitty njih vise voli, ali za sad joj je dobro na josiju. jedino sto joj ponekad uzmem konzervicu whiskasa da razbijem monotoniju jer njihove konzervice voli.
jao da, dala joj baba juce cvarak,, prvo ga je mrcvarila, a kad ga je konacno pojela, oblizivala se pola h jer mrzi masnocu, a nije mogla da ocisti usta od njega ... naravno, nije joj ni palo na pamet da dodje da trazi drugi x)) lepo, kaz: ako se macki ne svidja - nemoj ni ti da jedes xD

Hill's kad je pocinjao, proizvodio je iskljucivo medicinsku hranu, pa tek onda ovu "obicnu". Zato oni imaju sirok spektar za ove i one bolesti. To mi je jedan veterinar pricao na promociji Hill's-a u pet shopu.
Shiva je odrasla na Hill's-u, jedno vreme samo kao mace je jela Schesir. I i dalje je na Hill's-u. Sad krade hranu iz cinijice nove mace. Tj, ne krade nego bez pardona i dok je gledam to radi. Iako su granulice koje njoj kupujem dosta jeftinije. A nova maca voli, pak, da capne Hill's, kad ja ne vidim. Tako se jutrima desava da kad se probudim Shivina hranilica bude prazna. :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back