Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ĆiribuĆiriba, njih dve kao na onoj sličici kad se mačke ukrste i jedu svaka iz činije one druge uz komentar tuđe-slađe! :lol:

Gledam jutros kroz staklena vrata na dn. sobi, dolazi Mirko da izvidi situaciju, konstatuje da je Mrvica (kuja) budna i beži. :zcepanje: Mislim, ne bi ga ona stvarno povredila, čak ih imam uslikane kako svako iz svoje ćase jedu rame uz rame, ali je ljubomorna k'o pas. :lol:

Ja ga kupujem na Slaviji, u jednom malom pet shopu jer je Hill's stalno na akciji. Evo, bas pre neki dan sam uzela, 1300 dinara, jos koji dinar plus. 2kg, Optimal Care. Pa ako vas zanima mogu na pp da posaljem koji pet shop je u pitanju. Ali samo Hill's ima takvu cenu. Sve ostalo je bezobrazno skupo.

Ja ga kupujem na Slaviji, u jednom malom pet shopu jer je Hill's stalno na akciji. Evo, bas pre neki dan sam uzela, 1300 dinara, jos koji dinar plus. 2kg, Optimal Care. Pa ako vas zanima mogu na pp da posaljem koji pet shop je u pitanju. Ali samo Hill's ima takvu cenu. Sve ostalo je bezobrazno skupo.

sibni na pp...
mada ja zivim kod arene dok dodjem do slavije.... videcu koliko mi se isplati ali sibni na pp ime tog pet shopa...

u ovom p.s. o kom sam pricala imate sve rekvizite za mace jeftinije za oko 500 din. nego sto su npr.na sajtu za opremu za kucne ljubimce. nije neki preveliki izbor, ali ima onih plisanih kucica za mace, nekih grebalica itd.
jedino sto je to u zp-u pa ne znam koliko se nekome isplati da ide tamo da vidi sta ima.

Lucky, jesi li ti kastrirala vec tvog macka?
Mislim da sam otkrila zasto se ovaj moj toliko ugojio od kad je kastriran. z:cry:
• Već 48 sati nakon sterilizacije mačka konzumira oko 20% više hrane dnevno, a energetske potrebe joj se smanjuju za 30%. Nije teško pretpostaviti da joj u skoroj budućnosti prijeti rizik od nakupljanja prekomjerne težine.
http://www.pet-centar.hr/detalji_pr...08bc4987dc.royal-canin-fhn-sterilised-37.aspx

Da li je ovo moguce?! Mislila sam da macke nakon sterilizacije pocinju da se goje tek kada se hormoni balansiraju, i da se goje zato sto se manje krecu, a nikako da i vise jedu.
Jos ja vidim da ovaj moj mnogo vise jede, ali sam mislila da je to zato sto je hrana za sterilisane macke energetski slabija, pa mora vise jede da bi zadovoljio dnevne potrebe neko vreme.

Jos i ovo da procitam:
• Kod steriliziranih mačaka povećan je i rizik od formiranja mokraćnih kamenaca, radi se o činjenici da opada razina fizičke aktivnosti, naročito ako nakupe prekomjernu težinu, što za posljedicu ima da mačka manje pije i rijetko mokri (mokraća se koncentrira u mjehuru).

I tu sam mislila da je presudan kvalitet hrane, pre svega sadrzaj minerala, ovo sam potpuno zanemarila!

brankich, ja iz licnog iskustva i onoga sto mi je vet objasnio ne mogu da se slozim sa ovim...
prvo, kitty nije ni u jednom trenutku posle sterilizacije jela vise nego pre. drugo, nije manje pokretna nego pre, a trece, vet mi je objasnjavao da se goje jer zbog toga sto im se ne luce polni hormoni, samim tim, njihovom organizmu je potrebno manje hrane. inace, napomenuo mi je da i kad se daje hrana za sterililsane mace, mora da se drzi propisane doze bez dodataka drugih namirnica "sa strane" (ok da se nekad ogrebe, ali nikako da bude praksa davanje jos nekog obroka). jos jedna losa stvar koju ljudi rade je drzanje stalno pune cinije sa granulama, jer tako macke pocinju da jedu iz dosade i to je glavni razlog zasto se goje.
sto se urinarnih problema tice, macke generalno imaju problema sa tim zbog unosenja manjka vode i to je nesto sto brine mnoge mackare :S

Pa pazi, macak se od kastracije ugojio 700g, sto je stvarno previse.
Ono sto jeste zabluda je da se nakon sterilicajcije i kastracije macke obavezno goje. Pa uvek tu ide objasnjenje je to zabluda, da se ne goje zato sto su sterilisani/kastreirani, vec da jedu previse i malo se vezbaju.
Fakat je da se nakon sterilacije mora redukovati ishrana i da su dnevne potrebe manje.

Ovde ima malo na tu temu. Ako te ne mrzi da citas. :)
http://www.petmd.com/blogs/nutritio..._spaying_neutering_make_cats_fat#.UPxY4R2ZRxA

Drugo objasnjenje za ovaj fenomen kod mog macka, koji je ranije mnogo manje jeo (recimo kesicu kad mu otvorim ranije je jeo sa pauzama, pola pojede odmah pola ostavi za kasnije. Sad pojede sve odjednom i trazi jos! Granule stalno servirane, pa nije bio posebno zainteresovan, sad ne smem ni slucajno da mu ostavim pojede odmah sve) mozda se krije ovde...

Altering makes an animal fat - Spaying or neutering at the youngest possible age—before the animal has reached sexual maturity—generally has no affect whatsoever on weight. Animals that undergo the surgery after reaching sexual maturity may show an increased appetite because altering affects hormone balance. However, the animals who are fat are usually fat because they are fed too much and/or do not get enough exercise.

Altering makes a dog and cat lazy - Neutering reduces a male animal’s desire to roam (often over long distances) to find female animals in heat, and altering can somewhat reduce the animal’s energy level. Altering does not make your dog or cat lazy. Altered animals are as playful and energetic as your unaltered pets.
http://www.gptx.org/index.aspx?page=1149

A sto se urinarnih problema tice, i kolicina vode koju macka unosi ima veze, ali nije samo to. Cak se ni u naucnim krugovima tu nije naslo resenje za taj problem, sta je presudno i kako spreciti.

Causes
There are many causes of urethral obstruction in cats, but the two most common are uroliths and urethral plugs. Urethral plugs consist of a soft, compressible material that contains variable quantities of minerals, cells and cellular debris, and mucus-like protein. Many factors interact to produce uroliths and urethral plugs; viruses, bacteria, diet, decreased water consumption, physical inactivity, urine retention, stress, and urine pH may all contribute.

The most common mineral associated with urethral obstructions in cats is struvite. Previously, the ash content—and more recently, the magnesium content—of the diet was thought to be a primary cause of struvite formation in the urine. However, researchers have found that urine pH is a more important contributing factor; urine that is acidic provides a less favorable environment for the formation of struvite uroliths and crystals. It also was discovered that cats who are fed multiple small meals throughout the day, or who are allowed to eat their food free-choice, routinely tend to produce a more acidic urine—again less favorable for struvite formation—than cats fed only one or two large meals per day.

Mineral deposits also have a greater tendency to form in urine that is highly concentrated or that is retained in the bladder for long periods of time. To encourage adequate water consumption, and thus the formation of urine that is more dilute, fresh water should be available to cats at all times. Fastidious cats sometimes avoid using a dirty litter pan, so owners should provide clean litter boxes to encourage regular and frequent urination.
http://www.catconnection.net/care/urinary.php

A sto se preventive tice, na istoj strani...
Current feeding recommendations for the prevention of struvite urolith formation are as follows:

Feed diets that promote the formation of urine that is acidic. Most commercial diets currently available meet this criteria. Avoid supplementing such diets with additional urinary acidifiers, because over-acidification can cause metabolic acidosis, impaired kidney function, and mineral imbalance.
Restrict dietary magnesium intake to 40 milligrams per 100 kilocalories if acidic urine (pH of 6.4 or less) is maintained. Again, most commercial diets meet this criteria.
Feed small meals on a frequent basis or feed free-choice dry foods.
Provide clean, fresh water at all times.
Provide an adequate number of litter boxes (usually one more than the number of cats in the household), and keep them clean.

Е sad vecina prizvodjaca brine o tome da hrana obezbedjuje kiseost urina, ali sta kaze Deda Zika na to...
Вероватно знаш да сада већина произвођача закишељава храну додавањем DL-метионина (RC сигурно то ради и тиме се хвали на сав глас), да би спречили стварање струвита. Пошто кисели урин погодује стварању калцијум-оксалатног камена (за који мислим да је гори од струвита), закључио сам да је добро поништити киселост хране високим pH фактором Пролом воде (декларисано pH 8,5 - 8,7).

Znam da sam udavila sa citatima :lol:, ali bolje da iskopiram nego da prepricavam. A moze se ovako proveriti i izvor informacije i eventualno osporiti.

ma ne, ja se slazem s tim da ishrana macke posle treba da se redukuje (ne kod svih macaka, ali kod nekih svakako), tako mi je i vet objasnio, jer cim se ti hormoni ne luce, manje hrane je potrebno... ali sve mace koje sam vidjala da su debele, ispostavi se da su takve jer ih vlasnici non-stop hrane, umesto da malo povedu racuna o tome. kod trazenja uzroka tog pojacanog apetita treba uzeti sve opcije u obzir, a ima ih vise, od hormona, preko dosade, neaktivnosti itd, ali kad procitas objasnjenje na engleskom to u vezi sa hormnonima mnogo racionalnije zvuci (bar meni), jer svaki nas prevod na tu temu ostavlja utisak kao da se pljuje po kastraciji, zato nastaju nesuglasice x)
a sto se urinarnih problema tice, ja ne smem ni da mislim o tome koliko toga moze da ih izazove. losa hrana, malo vode, malo kretanja... sta god da radis uvek postoji nesto sto moze da zasmeta :(

Pa ti ne moras ni da brines u vezi urinarnih problema, retko se javljaju kod macaka. Videla sam bas puno tema na forumima u vezi tog problema i u svim slucajevima su macori bili u pitanju. Ne znaci da ih nema, ali ocigledno u mnooogo manjem broju.
A plus imas veselu i vitku macu. :)
Ja kao gledam da smanjim verovatnocu da se jave zdravstveni problemi, naravno onoliko koliko mogu finansijki to da podrzim, jer sta mi vredi da kod nas pocnu da uvoze neku odlicnu hranu za macke bez zitarica, sa malim procentom UH ako ja to ne mogu da kupujem, i to sto jednu macku imam.
Kako li je onima sto vise macaka imaju?
Ali eto, gojaznost je bas veliki problem. Ima i toga sto se manje igra, a i mene mrzi nekad sa njim da se igram. Ali ovako pojacan apetit ne mogu da objasnim.
Proveravala sam i kad je ciscen od crevnih parazita, i to mi je palo na pamet, da kada imaju parazite mozda imaju i veci apetit. Ali pre dva meseca je ciscen, ne bi trebalo da je to.

64245_489284304455334_498130729_n.jpg

a jeste da je uglavnom kod muzjaka, ali to je uopsteno takav problem o kom kad krenes da razmisljas uvek nadjes nesto sto moze da zakomplikuje stvari :S
uglavnom, ti se trudis da mackicu obezbedis najbolje sto mozes i nema razloga da se opterecujes unapred raznim problemima, nece njemu nista faliti... samo da se malo vise igramo sa njima, jer mislim da nas to sve ponekad mrzi x)))

A pa to u vezi urinarnih problema mi je najveci strah, jer kad sam razmisljala da li da kastriram macka, to se javljalo kao negativna strana kastracije. Kod kastriranih macora rizik je jos veci.
Pa sam bila resila da preduzmem neke osnovne mere predostroznosti, jer ako se ne odreaguje na vreme i adekvatno, macina glava je u pitanju.
Na neke stvari ne mozes da utices, ali me plasi mogucnost da ce krivica biti moja, da sam mogla nesto da ucinim da se problem spreci, pogorovu ako je nesto banalno u pitanju, nacin ishrane i kako da primoram macka da pije vise vode. Posle kad jednom naucis ne razmisljas vise o tome..
A mogla bih vise da se igram sa njim. On se toliko u poslednje vreme smori da je sad nasao nacin da me primora da se igram sa njim. Cim sednem za komp, zaleti se i zavuce se iza zavese koja pada tacno do stola na kome je komp, a onda kroz zavesu napada ruke ili uhvati misa kroz zavesu i ne mozes da mu izvuces iz kandzi. Onda moram da masem njegovim igrackama da bih mu skremula paznju, bacim nesto da juri, medjutim opet doleti nazad, iza zavese i moram na kraju da odustanem od kompa. :lol:
Ali kad radim nesto ozbiljno, bas mi nije svejedno. Sad srecom spava. :maca:

Moji obojica prate - čim neko napolju mjaukne - odmah skaču na noge lagane! Sivko se sav uzvrpolji, momentalno otrči do vrata od terase, ako nisu otvorena virne bar kroz prozor, pa onda brzo grebe po vratima da ga odvedem dole. Ni sterilizacija nije pomogla, vrtiguz je vrtiguz :roll:

Nesto me zanima, da li slucajno znate da li je to normalno ili ukazuje na neku bolest ili sklonost bolesti.
Macak ima obicaj, mada ne cesto, ponekad, da dise glasno na nos. Kao da ima suzene nosne kanale. Nista strasno, kao kad mi glasno disemo na nos, otprilike tako se cuje. Recimo sedne i onda tako dise minut-dva, pa opet posle satima normalno. Ne kaslje, ne kija, ne slini, a opet mi se tada cini kao da nesto zapinje kada dise na nos.
A leti kad je jako vruce i kad je izlazio napolje znao je da dahce kao pas. Ili kad se po stanu rastrci bez pauze, kao da se umori i opet dahce i isplazi jezik. Nisam uopste to vidjala kod macaka, bar se ne secam. I to je kod njega slucaj odavno, od kad je bio mali, pa sam usvojila kao normalno.
Pa je l' normalno to kod macaka?

Ja sam Shivu jednom videla da dahce kao pas sa jezikom napolju. Bilo je jako vruce, a moja mama ju je vozila na previjanje, posle operacije. Kad sam usla u kola u nesvest samo sto nisam pala od temperature. Kad smo izasli iz auta, sve se vratilo u normalu, tako da je verovatno i dahtanje kod macaka moguce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back