Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sada sam tek videla da se gaša ukakio noćas, gore, na spratu, gde im nije wc, verovatno je onda imao napad u toku noći...
i trebalo bi da idem negde, u periodu od dva sata, oko 17 h, pokušava da odložim, ne mogu,a tako mi se ne ostavljaju sami...

ne može niko na žalost, svi rade, jedino da ih zatvorim, to sam i planirala,ali gaša ne podnosi kada je zatvoren, odmah grebe vrata, od malena je takav, čim vidi da zatvaram vrata nacrta se da izadje,pa se onda bojim da mu to ne izazve napad(zato on noćas i nije spava sa nama u zatvorenoj sobi, koju smo zatvrili zbog minje)...a najgore je što ne mogu nikako da zatvorim izlaz na stepenice, osim da ih zatvroim u sobu... ne znam šta je bolje, minju ću svakako da zatvorim, mada ona spava ceo, što je dobro, ne pokušava da skače, ali on mi je problem
sada sam pričala sa veterinarom o uvodjenju antiepileptika gaši, kaže da se jedino boji kako će gaša reagovati na njih tj da li ću uspeti da mu dajem na tačno 12h i da li će ih on izbaciti,t ispljunuti, jer su to lekovi koje ne smem naglo ni da uvedem ali ni da prekinem da dajem, pa je svako ne uzimanje doze opasno...
ali ja mislim da ću uspeti, od kada znam za sebe imam životinje i nekak sam naučila da im dajem lek, tako što ga stavim na koren jezika...

Poslednja izmena:
E nadam se da ce mu pomoci lekovi. A za to zatvaranje ne znam kako ces, mozda bolje da ga zatvoris nego da padne niz stepenice. Ni Mimi ne voli da je zatvorim bilo gde, kuka i grebe po vratima isto kao on, al kad vidi da ne pomaze prestane i zaspi uglavnom ili se vec zaigra sa necim.

kakvo ti je to metalno čudo o kome pričaš, šta je to?
želim da ga imam : )

ma ovo....sranjce :mrgreen:
samo ovo moje ima i sa druge strane tog metalnog sitnije zubce koji sluze za namestaj(ja ih koristim za namestaj)
a ovi krupni su za drljanje ovih nesretnika :lol:

Prilozi

• 2429_h.jpg
    2429_h.jpg
    11,5 KB · Pregleda: 8
ne može niko na žalost, svi rade, jedino da ih zatvorim, to sam i planirala,ali gaša ne podnosi kada je zatvoren, odmah grebe vrata, od malena je takav, čim vidi da zatvaram vrata nacrta se da izadje,pa se onda bojim da mu to ne izazve napad(zato on noćas i nije spava sa nama u zatvorenoj sobi, koju smo zatvrili zbog minje)...a najgore je što ne mogu nikako da zatvorim izlaz na stepenice, osim da ih zatvroim u sobu... ne znam šta je bolje, minju ću svakako da zatvorim, mada ona spava ceo, što je dobro, ne pokušava da skače, ali on mi je problem
sada sam pričala sa veterinarom o uvodjenju antiepileptika gaši, kaže da se jedino boji kako će gaša reagovati na njih tj da li ću uspeti da mu dajem na tačno 12h i da li će ih on izbaciti,t ispljunuti, jer su to lekovi koje ne smem naglo ni da uvedem ali ni da prekinem da dajem, pa je svako ne uzimanje doze opasno...
ali ja mislim da ću uspeti, od kada znam za sebe imam životinje i nekak sam naučila da im dajem lek, tako što ga stavim na koren jezika...

uf :(

a za lekove se nadam da ce sve biti kako treba
bas mi je zao gashe

još malo pa ćemo i nameštaj kupovati po mačkama : )
Šta još malo - pa već je obavljeno!

Mi smo garnituru za dnevnu sobu pravili pa je upravo zbog dlakavih zveri projektovana krajnje prosto, uglavnom kocke sunđera a presvlake su na rajfešlus, i to s jedne strane mebl a sa druge skaj.
Fotelja komplet od skaja, samo prekrivač od mebla. I još preko svega gospoda imaju svoje jambolije koje perem bar jednom nedeljno.
Sad sam kupila neki debeli dlakavi mebl u zebra dezenu da prekrijem i ono malo mebla.
Pa ne može se više opstati od dlaka!

Prilozi

• Ugao.jpg
    Ugao.jpg
    23,2 KB · Pregleda: 8
mico, ovo mi liči na neku spravu za mučenje : ))
naš dvojac je malo bolje, minjica jede, ali bira, neće rc konzervicu nego pašteticu, gašica je isto malo jeo, mada nije mu se vratioa apetit skroz, ceo dan kunja, leškari...
nego, ne znam koje vreme da odaberem za uvodjenje lekića, ako počnemo da ih uvodimo biće nezgodno, to znači da konstanto, u odredjeno vrem moram da budem kod kuće, sada mi je to ok, jer ne radim,ali to je trenutno...

na 12 h i neophodna je preciznost u vremenu, tj bez odstupanja, svako odstupanje može da bude opasno...
i sada mogu da uzmem 8h ujutru i uveče, ali to bi značilo da ne smem nigde kretati pre 8h, ni dolaziti posle 20h, ili sve jedno 9h i 21h...

ma ne znam ni ja,ceo dan mozgam ...
problem je i u tome što sam u martu i maju planirala neka kraća putovanja, od 5 dana,super prilike imam, i našla sam ko bi bio u stanu sa njima tih 5 dana,ali ne znam hoće li dana uspeti da mu daje lekove, plus što ne znam ni kako bi on reagovao na moje odsustvo, da li to može da mu izazove napad, morala bih da pričam sa veterinarom o svemu tome : S

e,val, je li se gandi bunio, kada si mu davala tabletice? i kako je reagovao na nih?koje je on dobio?
ja kontam da u početku neće,ali se plašim da će kasnije početi da se buni..
ono što mi je olakšavajuća okolnost je to što mi vet kaže da su baš baš male veličine, što je opet lakše

Pa bunio se, s tim što je on vrlo malo dobijao talbetice... phenobarbiton jako loše utiče na jetru (metaboliše se u jetri i opterećuje je), i neurolog koji mu je to neoprezno prepisao mu je zapravo dosta pogoršao situaciju.. pa je prekinuto s time..To su bili vrlo mali delovi i onako malih tabletica. Nije mu bilo pravo, ali to je bilo toliko sitno da on to maltene proguta, a da i ne oseti, i to je dosta olakšavalo stvari.
Posle je bio na diazepanu po potrebi, dakle samo da bi se prekinuli napadi, i to isključivo rektalno, dakle, kao da mu dajem klizmu..Za to mi je trealo vremena da savladam.. lakše je dati mu oralno to što treba.
Dakle, u pitanju su bili phenobarbiton i diazepam.
Možda će tvoj vet da Galetu preporuči neke antiepileptike novog doba .. pre nego što je Gandalf umro, vet je rekao da su se na tržištu pojavili novi antiepileptici, koji su dosta manje opteećujući za jetru i organizam uopšte ..

meni je on spominjao phenobarbiton, ali još nije konkretno rekao koji lek će mu dati definitivno...a dao mi je ampule bensendina, i špric, za slučaj da dobije seriju napada ili napad koji ne prestaje i rekao mi da mu dajem rektalno, ali polako, jer se tu nalazi neka arterija, pa brzo deluje...

predpostavljam da ti antiepileptici, koji bi gandiju tada značili, nisu mogli da se nadju ovde?huh...
čitala sam dosta o nekim humanim lekovima,ali ne znam koji od njih se preporučuju za mačke, baš ću pitati veta nešto o tome, pa bih pokušala da taj lek nabavim negde van,ako ga nema ovde...

Sad ću probati da potražim kako se zove taj antiepileptik koji je vet preporučivo za Gandija, kad je konačno shvatio da mu diazepam ne vredi davati toliko često...moram naći dnevnik o Gandiju.
(Gaši rektalno daješ diazepam (bensendin) zato što se višak izbacuje, izlučuje preko bubrega, a ne metaboliše se u jetri i tako je ne opterećuje).

Našla.
O Bože, kad sam videla Gandijev dnevnik :sad2: ..
Preporučen mu je Gabapentin, a kod nas se prodaje pod nazivom Neurontin (naravno, izdaje se na recept, može i veterinarski).
E sad, on je tek nanovo ispitan u veterinarskim krugovima, od skora su rađeni radovi na tu temu.
On je alternativa phenobarbitonu (koji izaziva zavisnost i oštećuje jetru) i diazepamu/bensendinu (koji izazivaju čudnovate neurološke simptome, znaju delovati i obratno posle nekog vremena upotrebe).
Možeš pitati veta da li je upoznat sa tim lekom i naravno, koji su njegovi prateći efekti .. dobri i loši ..
On se može konsultovati sa kolegama. Znam da je na njihovim međunarodnim skupovima dosta pričano u skorije vreme o upotrebi tok antiepileptika kod mačaka (a mačke su priča za sebe, skroz drugačiji metabolizam od drugih životinjica).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back