Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima!

Prvo, jako mi je zao zbog bolesnih maca na ovoj temi. Nadam se da ce brzo ozdraviti. :heart:

Drugo, imam pitanje i znam da se obracam strucnjacima za odgovor.;)
Iza nas je besana noc. Nasa Grejsi(maca od 2 godine koju smo, kao malu, nasli na ulici i usvojili) se neuobicajeno cudno ponasala. Kao...da je dozivljavala ucestale napade koji su tekli ovako: pocne da rezi, obrne 2-3 kruga kao da juri svoj rep, onda sledi otegnuto zavijanje i sistanje u trajanju od nekoliko sekundi. Kada krenemo prema njoj, ona bezi kao sto to cesto radi kada poziva na igru. Sve je to trajalo...pa, gotovo 4 sata. Oko 5 se smirila, legla i mirno spavala kao da se nista nije desavalo. Mozda je vazno da napomenem da je ona maca koja zivi u stanu, ne izlazi na ulicu, sterilisana je, negovana i voljena.
Detaljno smo je pregledali i koliko mi mozemo da utvrdimo, nema buva niti bilo kakvih promena na dlaci, kozi, telu. Dozvoljava nam da je mazimo i drzimo u narucju, rekla bih da je nista ne boli.
E, sad, ima tu jos jedna cudna koincidencija. Mi smo se sinoc spremali na kraci, jednodnevni put i otputovali bismo da nas jutros, tako neispavane i zabrinute, nije jos docekao i sneg. Plus, vetar je nocas snazno duvao i stvarao cudne zvuke. Da maca nije predosetila da idemo, plus to zavijanje vetra koje je stvarno bilo na momente prilicno jezivo?

Grejsi se od jutros normalno ponasa, upravo mi spava pod monitorom.
Resili smo da, ako se ovakvo ponasanje ponovi i veceras, odemo veterinaru u ponedeljak.

U medjuvremenu, ima li iko ideju sta je to moglo da utice na ovakvo njeno ponasanje? :confused:

hm, vetar zna da utiče na njih, bar je tako sa moim macama
gaša je npr celu noć maukao,jer je vetar ludački a mi smo u potkorvlju i stvarno se jako čuje
sa druge strane vrlo je moguće da je predosetila da se spremate na put i da je iz nekog razloga dubooko želela da vas ubedi da ostanete
naravno sve ovo su predpostavke za slučaj da se to ne ponavlja, ako nastavi i ja bih otišla kod veta

stigli su rezultati proteina i globulina koji su u apsolutno normalnim vrednostima, što ja za počtak dobra vest, jer uz fip ide obično, pored anemije, i pad proteina tačnije globulina...
vet kaže da su to dobre vesti, bar za sada, ali nema pravila, za sada je samo suva anemija
sada će mi javiti koju hranu, bogatu gvoždjem, mogu da mu daje uz urinari i kapi od koprive, samo će videti način doziranja
za 10 dana će se uraditi ponovo krvna slika i predložio je da tada uzme serum i za fip testove, tačnije za te vrednosti koje bi još mogle da ukazuju na fip
eto, sada opet čekamo, agonija sa nastavlja ali sa malim olakšanjem, nastojaću da mu pomognem što više, raspitala sam se da li negde u eu postoji lek ili nešto što bi macama uticalo na hemoglobin pa čekam odgovor
ono što me jzbunilo je to mi je reakoa da ta vakcina, protiv fipa, nije još uvek dovoljno ispitina i da se pokazala loše : I
nisam stigla tačno da ga pitam u koms smislu loše jer smo pričali telefonom,ali sada sam stvarno zbunena..

A malo mesa da mu daješ? Govedine ili tako nešto.... ne znam šta je bogato gvožđem, jer sam ga ja prepuna... :roll:

ne znam ni ja, sada tražim po netu,ali meso koliko sam ja razumela nema nešto mnogo gvoždja, ima ga govedji jezik, džigerica i povrće odredjeno, riba, jaja, tako da ću sada gledati da mu pojačam ishranu i hranama za mace... samo da nadjem govedji jezik, u ovoj mesari kod mene nemaju, videću da odem do kalenića...

Pozdrav svima!

Prvo, jako mi je zao zbog bolesnih maca na ovoj temi. Nadam se da ce brzo ozdraviti. :heart:

Iza nas je besana noc. Nasa Grejsi(maca od 2 godine koju smo, kao malu, nasli na ulici i usvojili) se neuobicajeno cudno ponasala. Kao...da je dozivljavala ucestale napade koji su tekli ovako: pocne da rezi, obrne 2-3 kruga kao da juri svoj rep, onda sledi otegnuto zavijanje i sistanje u trajanju od nekoliko sekundi. Kada krenemo prema njoj, ona bezi kao sto to cesto radi kada poziva na igru. Sve je to trajalo...pa, gotovo 4 sata. Oko 5 se smirila, legla i mirno spavala kao da se nista nije desavalo. Mozda je vazno da napomenem da je ona maca koja zivi u stanu, ne izlazi na ulicu, sterilisana je, negovana i voljena.
Detaljno smo je pregledali i koliko mi mozemo da utvrdimo, nema buva niti bilo kakvih promena na dlaci, kozi, telu. Dozvoljava nam da je mazimo i drzimo u narucju, rekla bih da je nista ne boli.
E, sad, ima tu jos jedna cudna koincidencija. Mi smo se sinoc spremali na kraci, jednodnevni put i otputovali bismo da nas jutros, tako neispavane i zabrinute, nije jos docekao i sneg. Plus, vetar je nocas snazno duvao i stvarao cudne zvuke. Da maca nije predosetila da idemo, plus to zavijanje vetra koje je stvarno bilo na momente prilicno jezivo?

Grejsi se od jutros normalno ponasa, upravo mi spava pod monitorom.
Resili smo da, ako se ovakvo ponasanje ponovi i veceras, odemo veterinaru u ponedeljak.

U medjuvremenu, ima li iko ideju sta je to moglo da utice na ovakvo njeno ponasanje? :confused:

Šta maca jede? Ima li problema sa probavom? Naduven stomačić?
To mogu biti blaži neurološki problemi, a za njih ima mnoštvo mnoštvo uzroka, od krajnje benignih i lako otklonjivih, do nezgodnih.
Važno pitanje : kada ide u krug, da li uvek trči na istu stranu????

Jede granule Royal Canin za sterilisane mace, onu indoor cats varijantu, svezu(ili samo kuvanu, bez zacina) piletinu. Povremeno dobije Whiskas kesice koje obozava, a znamo da nisu bas preporucljive, pa to izbegavamo.
Redovno je odgliscavamo, uskoro treba da ponovimo postupak. Probava je redovna i uredna.
Trudimo se da joj poklanjamo sto vise paznje, ali ona oseca stalnu potrebu za igrom i neumorna je. Rekla bih i da joj je cesto dosadno. Brzo izgustira nove igracke, a kako je iskljucivo kucna maca, ne zadovoljava se samo izlaskom na ogradjenu terasu. Grabi priliku da zbrise u hodnik kada god se otvore ulazna vrata, pobegne sve do prizemlja i tu, uredno, saceka da neko sidje po nju. :whistling:

Da, ova epizoda sa trcanjem je bila u istom smeru, obrne 2-3 kruga u smeru kazaljke na satu kao da juri svoj rep, uz rezanje i sistanje. :dontunderstand:

Ne bih da nagađam napamet, ali predlažem obaveznu posetu veterinaru, uz detaljan opis tih problema, i posebno napomeni to da uvek ide u istu stranu. To može biti znak da se nešto dešava samo u jednoj hemisferi mozga. A možda je i trenutno...svakako se ništa konkretnije ne može reći bez veterinarskog pregleda. Srećno!

ma ne vredi, razgovrala sam sa vetom i ne sme ništa od džigerice i mesa, zbog bubrega i kamena u mokraćnim kanalima...on sada jede strogo kontrolisanu hranu, da mu se ne pojave opet stari problem a trebalo bi da pojača unos gvoždja... vet će pogledati da li postoji neka mačeća hrana sa većom količinom gvoždja ali da nema povišene proteine i sve ostalo što može stvarati kamen i problem sa bubrezima... komplikacije i samo komplikacije...

u nasoj zemlji nema, tj postoje kapi od koprive ali cekam da mi javi doziranje za mace a ja se raspituje i van nase zemlje da li postoji nesto
ako neko ima informaciju ili zna za neki lekic tj dodatak gvozdja neka mi sami javi kako se zeove a ja cu pokusati da nabavim
stvarno bih volela da pokusamo sa tim pa da mu se malo popravi krvna slika...

Pozdrav svima!

Iza nas je besana noc. Nasa Grejsi(maca od 2 godine koju smo, kao malu, nasli na ulici i usvojili) se neuobicajeno cudno ponasala. Kao...da je dozivljavala ucestale napade koji su tekli ovako: pocne da rezi, obrne 2-3 kruga kao da juri svoj rep, onda sledi otegnuto zavijanje i sistanje u trajanju od nekoliko sekundi. ...

Nisam imala takav slucaj do sada. Znaju i "moje" mace da osete kad nesto ne stima zato sto se i moje ponasanje promeni, ali mi ovo sto pises deluje kao nesto o cemu bi se trebala posavetovati sa nekim dobrim vetom, napraviti pretragu po literaturi, netu...

Naisla sam na netu da je moguce da ima nekoliko buva skocentrisanih u donjem delu ledja i repu, opet smo je pregledali, preventivno naprasili Bubijem i stavili ogrlicu. Prethodna noc je bila mirna, a danas je imala jednu epizodu sa opisanim scenarijem. Spavala je, u jednom trenutku se trgla, skocila i zarezala na svoju...pozadinu, bez obrtanja u krug ovoga puta. Apsolutna misterija. :eek:

Svakako cemo se posavetovati sa vetom. Hvala svima. :bye:

Naisla sam na netu da je moguce da ima nekoliko buva skocentrisanih u donjem delu ledja i repu, opet smo je pregledali, preventivno naprasili Bubijem i stavili ogrlicu. Prethodna noc je bila mirna, a danas je imala jednu epizodu sa opisanim scenarijem. Spavala je, u jednom trenutku se trgla, skocila i zarezala na svoju...pozadinu, bez obrtanja u krug ovoga puta. Apsolutna misterija. :eek:

Svakako cemo se posavetovati sa vetom. Hvala svima. :bye:

Ja znam da to rade psi kad su frustrirani iz nekog razloga, a za mace nemam pojma :think:

Cile je u subotu uvece otisla u "zivot" i jos se nije vratila. Nije jela nista od subote, napolju je uzasno hladno tj sve je zaledjeno... Pitam se da li ce preziveti da se vrati kuci...:cry:

:sad2: O čoveče!
Sad sam u šoku:(
Javi odmah čim stigne... možda se negde sakrila od hladnoće. Moj mačak Coki je uvek mirisao na neki podrum kada izbiva par dana u februaru.

:sad2: O čoveče!
Sad sam u šoku:(
Javi odmah čim stigne... možda se negde sakrila od hladnoće. Moj mačak Coki je uvek mirisao na neki podrum kada izbiva par dana u februaru.
Obilazim svaki dan po dva puta ceo komsiluk i sva okolna dvorista i nista... Ne znam sta da radim. Ako se ne vrati do sutra, stampacu plakate sa njenom slikom... Plasim se mnogo za nju jer sam u subotu ujutru ispred zgrade videla smrznuto mace od par meseci koje je preko noci zavejao sneg i ono jadno uginulo... Trudim se da ne mislim o tim stvarima ali...:sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back