Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMG_3525a.jpg

macorcic Fry :D :heart:

Imam jedno pitanjce za sve one koji imaju mačke...

Da li vas vaše mačke ližu po rukama kada ih mazite ili kada one žele da se maze?

Stariji (mama i tata) to nikada nisu radili od trenutka kada su stigli u naš stan pa sve do danas. Ali ova naša tri klinca, u toku noći obožavaju da nam ližu tabane, ujutro kada se budimo ide obavezno ''umivanje'' po obrazima. U toku dana, kada ih mazimo ili kada žele da se maze, oni onim šmirglicama od jezika navale da ližu naše prste, dlanove... Takođe, znaju i i odeću da ližu ukoliko nam sede u krilu dok ih češkamo ili češljamo...

Ima li neko od vas sličnih ''problema''? :think:

Nije u pitanju "problem", nego socijalizacija.
Mačke su životinje koje žive u čoporima i vas doživljavaju kao vođe čopora. Međusobno lizanje ima istu funkciju zajedničke aktivnosti radi povezivanja grupe, kao bištenje kod majmuna.
Pošto su rođeni kod vas, navikli su se na te "gigantske mačke od kojih dolazi voda, hrana i češkanje, koje kada zgrešiš umeju da se naljute", tj. na vas.
Njihovo ponašanje samo govori da lepo postupate sa njima i su veoma zadovoljni. :super:

P.S. Obično ližu one delove tela koji nisu prekriveni odećom, a najviše im mirišu (jer ih smatraju prljavim, pa vas umivaju) ili su pokriveni solju (iz znoja), pošto vole so. Što se odeće tiče ližu onaj deo koji im je priruci ili najviše upio vaš miris.
Verovatno i spavaju na komadima vaše odeće ukoliko zaboravite da je sklonite.

Poslednja izmena:
Imam jednu bezveze letnju haljinicu, skroz izresanih krajeva, Zloća je obožavao kad me vidi u njoj da mi se zagnjuri, da cokće te rese i mesi šapicama, iz nekog razloga sam ga podsećala na mamu, valjda i zato što ga je mama čistila, pa onda ja (onu strašnu razderotinu sa kojom je došao)... Bili je to (majčinsku figuru) imao u mom tati, sad smo oboje nesnađeni, Bili bez mog tate a ja bez Zloće. Anti, sad mi je drago što nisam uzela tvoje ludake, isto bi skončali.

I mene Maja liže kao da sam od šećera. Naročito tokom jutarnjeg maženja i dok umiva sebe (a večito se licka, njeno belo blješti ko da je Venišom oprano), ali oliže i moje ruke i odeću, naročito ako je nešto mekano, i usput pokušava da napravi neki "pipak" i posle ga sisa. To je počela da radi tek sa godinu i po.
Njen sin Meda nas ponekad lizne po rukama ali retko, doduše, nema vremena da oliže ni sebe. Toliko se proskitao da dođe kući tek kad pregladni, žvakne na brzinu pa opet ode. Ako je kiša, onda posle jela dva-tri puta mlatne jezikom po krznu (toliko o higijeni) i zaspi, gde još i nas da timari!

devojka mi poklonila mace ali je rano odvojeno od majke( mnogo je mrsavo) daj boze da ima mesec dana.
slabo jede.dali moram da koristim spric da mu dajem mleko...posto nemam kozije
kakve dodatke da koristim uz obicno i kako.
imao sam jutros problem kad sam doso kuci odo 3-4 ujutru mace nije moglo da se pomera
kao da je mrtvo samo po neki put mjaukne i pomeri glavu u drugu stranu,nekako sam improvizovao da ga nahranim ali je povracalo,stavio sam ga da spava i sad se oporavilo.
evo i sad spava.
pa ako neko zna u cemu je problem i sta da radim svaka pomoc bi mi dobro dosla.

devojka mi poklonila mace ali je rano odvojeno od majke( mnogo je mrsavo) daj boze da ima mesec dana.
slabo jede.dali moram da koristim spric da mu dajem mleko...posto nemam kozije
kakve dodatke da koristim uz obicno i kako.
imao sam jutros problem kad sam doso kuci odo 3-4 ujutru mace nije moglo da se pomera
kao da je mrtvo samo po neki put mjaukne i pomeri glavu u drugu stranu,nekako sam improvizovao da ga nahranim ali je povracalo,stavio sam ga da spava i sad se oporavilo.
evo i sad spava.
pa ako neko zna u cemu je problem i sta da radim svaka pomoc bi mi dobro dosla.

odvedi ga kod veterinara
on ce mu dati inekcije vitamina minerala i sta god mu treba
taman da se vrati u zivot dok man=lo ne poraste

Kada je najbolje da se macici odvoje od majke?
kada napune koliko?
kada bi se majka mogla sterilisati, s tim da su macici sada oko 3 nedelje stari?

Moji mačići su sisali 3 meseca, ali su zato mačku načisto iscrpeli. Kasnije je mačka dobila mastitis, i njen oporavak od svega toga dugo je trajao.

Nisam siguran, ali mislim da je 2 meseca sasvim dovoljno. Kada napune 3 nedelje počinješ da im daješ hranu.

Ono što je bitno kod odvikavanja od sisanja je da odvajaš jedno po jedno mače, jer na taj način se najlakše može sprečiti pojava mastitisa (ovo nije moja teorija, već sam to dobio kao savet od veterinara).

dobro to znam i ja :)
ali mi treba kako da je hranim, na koliko sati i kolika kolicina i kako spremljeno mleko.
rekla mi keva da moze mleko u prahu ali to nije dovoljno hranjivo......

Pogledaj po pet-shopovima (potraži prvo telfon na internetu, nemoj da gubiš vreme obilazeći ih), i nađi mleko u prahu za mačke i to mu daj na špric.
Utopli ga.
Moraš da ga odvedeš kod veterinara da ga pregleda i izmeri mu temperaturu.
Bilo bi dobro da mače dobije infuziju, mada ne znam da li je dovoljno veliko da može da je primi.
Možeš da uradiš i sledeće, da skuvaš pileće batake, pa da mu daješ pomalo supice na špric.
Ne znam koliko je mače teško, ali neki minimum, minumuma bi bio 1 x 5ml vode + 1 x 5ml pileće supice, ili 2 x 5ml mleka za mačke, 4 puta dnevno.
Naravno, ovo je samo okvirno, i nemoj se toga držati, nego vodi mače kod veterinara, čim pročitaš ovu poruku.

uginla mi maca pre nego sto sam stigo bilo sta da uradim bez obzira sto sam je nahranio onako kako je caliburn reko.
a u tom trenutku nisam mogao da nadjem veterinara *** zivim u malom gradu.
koliko maca treba da bude stara da bi se udomila ???

Poslednja izmena:
jao
jadnicak,,sledei put gledaj da ne budu mladji od 6 nedelja,,,
jao ,,ja se uvek rastuzim kada ujem da je nekom maka "umrla"
jer je meni prosle godine umrla maa i ostavila dva maceta koja su jos bili na sisi
,,mada su bila starara oko 2 meseca pa nije bio toliki problem sa njima

uginla mi maca pre nego sto sam stigo bilo sta da uradim bez obzira sto sam je nahranio onako kako je caliburn reko.
a u tom trenutku nisam mogao da nadjem veterinara *** zivim u malom gradu.
koliko maca treba da bude stara da bi se udomila ???

Baš mi je žao... :sad2:
Mače je prema tvom opisu zaista prerano bilo odvojeno od majke.
Jedino je tu veterinar mogao da pomogne.

Koliko staro? Meni su veterinari rekli ne mlađe od 3 meseca.
Leglo koje sam imao držao sam na okupu 5 meseci, pre nego što sam neke udomio.
Tako im se pravilno formira i telo i ličnost, jer ako se prerano odvoje od majke i ostalih mačića podložniji su bolestima, a i psiha im se može ne razviti sasvim.

Ne bi bilo loše da pre nego što nabaviš sledeće mače prvo saznaš gde su veterinari koji rade sa kućnim ljubimcima u tvom kraju i gde su ti najbliži pet-shop-ovi, pa onda malo iščitaš teme po ovom podforumu.

Baš mi je žao... :sad2:
Mače je prema tvom opisu zaista prerano bilo odvojeno od majke.
Jedino je tu veterinar mogao da pomogne.

Koliko staro? Meni su veterinari rekli ne mlađe od 3 meseca.
Leglo koje sam imao držao sam na okupu 5 meseci, pre nego što sam neke udomio.
Tako im se pravilno formira i telo i ličnost, jer ako se prerano odvoje od majke i ostalih mačića podložniji su bolestima, a i psiha im se može ne razviti sasvim.

Ne bi bilo loše da pre nego što nabaviš sledeće mače prvo saznaš gde su veterinari koji rade sa kućnim ljubimcima u tvom kraju i gde su ti najbliži pet-shop-ovi, pa onda malo iščitaš teme po ovom podforumu.

5 meseci? pa make poinju da se pare sa malo vise od pola godine...
,,pa ja mislim da im je maximalnoo vreme ,,da se odvoje od majke 3 mesea da im je i vise nego dovoljno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back