Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A možda se i neće odazivati kao u potresnoj epizodi zašto su deda Miletu ili bežale mačke ili mrele od gladi.
Naime deda Mile je bio tobdžija, nosilac Spomenice, artiljerac nad artiljercima, velik ljubitelj mačaka ali je bio prilično gluv. Pa kad on onako dvometraš sa brcima ko u Mraka Kraljevića umulno pozove mac svim živim stvorovima u okolini probuši bubne opne, jadnim mačkama utera stra u kosti a on upadne u karasevdah pošto mu se mačke ne odazivaju na nežne pozive.

Za rutinsko čišćenje ušnog kanala ima sredstvo u vet. apotekama, zove se Epi-Otic, koristi se za pse i mace. Pre godinu dana bilo je preko 500 dinara.
Evo uputstva koje je na njemu: "Odvrnite beli poklopac na vrhu bočice i aplikujte odgovarajuću količinu Epi-Otica u ušni kanal. Nakon toga masirajte bazu ušne školjke. Obrišite višak sadržaja pamučnom vatom. Nemojte koristiti štapiće za uši. Epi-Otic kao i svi preparati sa ovom indikacijom, ne sme da se koristi u slučaju rupture timpanične membrane."
U praksi to izgleda ovako: pošto ni jedna normalna maca ne trpi da joj se nešto sipa u uši, treba dvoje da je drže, a masažu ušne školjke možete zaboraviti, jer se rita kao luda.
Moj vet. kaže da joj treba sipnuti sredstvo u uvo, odmah uvo zaklopiti i pustiti je posle 2-3 sekunde. Ona će odmah dobro da protrese glavom pa će sredstvo i štroka izleteti napolje. Poželjno je da se ovo obavi napolju, jer maca juri i trese glavom kao besna. Kad se malo primiri i dozvoli da je uhvatite - onda i drugo uvo. Tek dosta kasnije (kad zaboravi torturu i oprosti nam) treba toplom vodom i debljim slojem vate oprati spoljašnji deo uva.
Srećno!

ja sam čuvala mačore ali nikada im nisam čistila uši niti su imali ikakve probleme sa ušima:dontunderstand:

Pa Maja je imala upalu levog uva, zato znam. Desno je bilo čisto, a levo puno ušne masti i nečeg crnog, a na spoljašnjoj školjci su bile crne tačkice. I stalno je češala.
Inače, uši čistim i mačićima koje pokupim na ulici pa posle udomim, obično su im grozne jer nemaju mamu da ih liže a same ne mogu.

molim vas može li mi neko pomoći?trebalo bi da putujem za Milano 20.12. koja putnička agencija ili privatni autoprevoznik organizuje autobuski prevoz za Milano a pri tome dozvoljava i prevoz domaćih životinja.zvala sam Lastu ali oni već dve godine ne dozvoljavaju prevoz životinja.Zaboravila sam da kažem da krećemo iz Beograda i da je u pitanju mačka koju vodimo sa nama, koja bi imala sva potrebna dokumenta za put i ručni transporter za prenos životinja.Zahvalna za svaku informaciju jer sam baš očajna umesto da se radujem putovanju.
SS.gif

Poslednja izmena:
Dobro,jel ima negde na netu da se skine priručnik "kako pravilno vršiti nuždu u prirodi u tri koraka -iskopaj,centriraj,zatrpaj".
Primetio sam da jedan moj mačoran ima problema sa centriranjem.Prvi put kad sam ga video,rekao sam sebi "pa dobro izletelo nakrivo" ,a onda kada sam video da to nije presedan već redovna pojava,zaključio sam da nešto treba da se uradi po tom pitanju.Naravno ne pada mi na pamet da poturam šaku i navodim otpadak ka krajnoj destinaciji . Mora da postoji neko humanije (po mene) rešenje.
Elem u čemu je problem.
Poglavica Belonose ima jednu lošu naviku kada je u pitanju olakšavanje u prirodi.Nađe neko mesto,rovari 10ak minuta dok ne iskopa neki bunar,onda čučne,ali ne iznad rupe nego 5 cm. pored i serne govance.E i onda, ko da ne primećuje da nije nacentrirao kako valja zatrpa rupu i mrtav ladan ode.I ne osvrne se.A govnance ostane da sija na ledini.А ja ga gledam i čudu se čudim...još samo fali da me,dok 'nako hladnokrvno napušta čučavac,ošine pogledom preko ramena kao da mi kazuje "jeli šta me gledaš,ajde pokupi to, ne sedi dokon".....nije da nije.
Mis'im stvarno......
A da....malu nuždu vrši sasvim normalno.

Poslednja izmena:
molim vas može li mi neko pomoći?trebalo bi da putujem za Milano 20.12. koja putnička agencija ili privatni autoprevoznik organizuje autobuski prevoz za Milano a pri tome dozvoljava i prevoz domaćih životinja.zvala sam Lastu ali oni već dve godine ne dozvoljavaju prevoz životinja.Zaboravila sam da kažem da krećemo iz Beograda i da je u pitanju mačka koju vodimo sa nama, koja bi imala sva potrebna dokumenta za put i ručni transporter za prenos životinja.Zahvalna za svaku informaciju jer sam baš očajna umesto da se radujem putovanju.
SS.gif

Uh, to je problem. :think: Probaj prvo da izguglaš ko sve organizuje prevoz pa ih kontaktiraj oko detalja. Maca za prelazak granice mora da ima uredan plavi pasoš i mikročip, vakcinu protiv besnila ne stariju od godinu dana i titar antitela ne stariji od 6 meseci (radi se u NS) kao i veterinarsku potvrdu o zdravstvenom stanju ne stariju od 15 dana. Ima posebno polje za vet. preglede u pasošu. Pojedine zemlje zahtevaju i karantin, raspitaj se i o tome, ali mislim da Italija nije među njima.

Dobro,jel ima negde na netu da se skine priručnik "kako pravilno vršiti nuždu u prirodi u tri koraka -iskopaj,centriraj,zatrpaj".
Primetio sam da jedan moj mačoran ima problema sa centriranjem.Prvi put kad sam ga video,rekao sam sebi "pa dobro izletelo nakrivo" ,a onda kada sam video da to nije presedan već redovna pojava,zaključio sam da nešto treba da se uradi po tom pitanju.Naravno ne pada mi na pamet da poturam šaku i navodim otpadak ka krajnoj destinaciji . Mora da postoji neko humanije (po mene) rešenje.
Elem u čemu je problem.
Poglavica Belonose ima jednu lošu naviku kada je u pitanju olakšavanje u prirodi.Nađe neko mesto,rovari 10ak minuta dok ne iskopa neki bunar,onda čučne,ali ne iznad rupe nego 5 cm. pored i serne govance.E i onda, ko da ne primećuje da nije nacentrirao kako valja zatrpa rupu i mrtav ladan ode.I ne osvrne se.A govnance ostane da sija na ledini.А ja ga gledam i čudu se čudim...još samo fali da me,dok 'nako hladnokrvno napušta čučavac,ošine pogledom preko ramena kao da mi kazuje "jeli šta me gledaš,ajde pokupi to, ne sedi dokon".....nije da nije.
Mis'im stvarno......

Izvini, znam da tebi nije smešno ali mene si slatko nasmejao. Ne znam, nemam ideju. Znam da mi od pre neki dan imamo malu pridošlicu i da će koliko ovih dana dobiti posudu sa posipom pa će moći da vežba do mile volje. Kažu mi tata i muž (pošto je u radnji i oni su s njom) da izlazi napolje da obavi šta ima ali nisu je pratili i zagledali. Nama posip treba jer je ona po celu noć zatvorena ali možda bi i tvom mačku značilo da mu pružiš priliku da vežba i da vidi kako to izgleda.

Elem u čemu je problem.
Mis'im stvarno......

Koliko je meni poznato mace zatrpavaju koristeći njuh a ne vid... e sad možda tvoja više voli da koristi vid nego njuh... mis'im ko još voli da njuši govance :roll:

Koliko je meni poznato mace zatrpavaju koristeći njuh a ne vid... e sad možda tvoja više voli da koristi vid nego njuh... mis'im ko još voli da njuši govance :roll:
Ma ovaj moj ne koristi ništa.Mulja nešto kolko da se nađe u poslu:lol: A vidim da kad obavlja druge potrebštine da se vrlo dobro služi svim svojim čulima...tako da sumnja da je možda obnevideo i da su mu zapušene nozdrve ne dolazi u obzir :P
Mangup bre...kada je u stanu sve svoje fiziološke potrebe obavlja besprekorno..a napolju druga priča.
Jedva sam komšije iz prizemlja ubedio da nije ništa strašno što im raskopava dvorište,sad još treba da ih ubeđujem da tu i tamo po koje govance nije njegovo i da ga ne teraju iz dvorišta jer on,jelte,svoje zatrpava.
A to da ne njuše govanca.:roll: Da vidiš kad se naređaju njih 3-4 pa onako u koloni jedan iza drugog patroliraju okolo i svako svakom dupe njuši.Prvi vodi a ostali ko vagoni jedan drugom snifuju ispod repa...pa kad jednom dosadi on raspali šamar sniferu i rasturi formaciju.
Ili kad jedan priđe tanjiru i počne da jede,a ovom drugom prpa da njušku zabode u posudu,pa mu zađe iza leđa i počne da mu tur šmrče i tako ga otera....taktika je to opaka sniferska....

od pre par dana ne mogu više ( ne smem ) Gigija da pomazim kao pre. Dva - tri puta mu predjem rukom od glave do dna ledja i sledeci put pri kontaktu drma struja. :eek:

A kada mu slučajno prstom dodirnem vrh uveta..e to zna i da zaboli :eek: :eek:
...mene naravno...on nastavi da leži i ne reaguje.
Tada se čuje čak i kako pucne malo....:eek:

O.K. naelektrišu se dlake ali KAKO SE OVO NIJE DEŠAVALO NIKADA PRE !?!
ni sa drugim macama.
da li ima veze sa tkaninom na kojoj uglavnom leži ( jambolija )...?

Moguće da ima veze s jambolijom, pitaću tatu da li je Maza njega počela da pecka. Sigurno je nešto što se u poslednje vreme promenilo u okruženju. To će ti ipak Mileva, dete Nidža i Milica Laki JR bolje objasniti.

od pre par dana ne mogu više ( ne smem ) Gigija da pomazim kao pre. Dva - tri puta mu predjem rukom od glave do dna ledja i sledeci put pri kontaktu drma struja. :eek:

A kada mu slučajno prstom dodirnem vrh uveta..e to zna i da zaboli :eek: :eek:
...mene naravno...on nastavi da leži i ne reaguje.
Tada se čuje čak i kako pucne malo....:eek:

O.K. naelektrišu se dlake ali KAKO SE OVO NIJE DEŠAVALO NIKADA PRE !?!
ni sa drugim macama.
da li ima veze sa tkaninom na kojoj uglavnom leži ( jambolija )...?

pajce druže,sklanjaj ga sa jambolije...ne mora to da bude razlog elektriciteta ali je i moguće.znači da bi izbegao i tu mogućnost nadji mu neko ćebence mekano... pa posmatraj dalje kako će se razvijati situacija...cuvaj mi Gigija:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back