Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vecina tableta za gliste koje se daju odraslim zivotinjama ima presirok spektar delovanja i samim tim su malo i agresivniji prema metabolizmu, za malce su uvek najbolja varijanta paste tipa Banminthe ali se to ne isplati ko ima samo jedno mace jer je ogromno i jako skupo pakovanje. Druga varijanta je Soltrik sirup iz humanih apoteka, manje je pakovanje i kosta oko 200 dinara a potraje taman dok maca stasa da pije tabletice ili dobija spot-on.

Ali prvo mora da se vidi sta sa tom infekcijom, to Deda Zika, tvrdim, bolje moze da resi i od mm-a ili tog veta kome se mimi11 obratio tamo odakle je. ;)

cekaj, on je i za endo i za eko? ja ga koristim i preporucujem uvek protiv buva, ali nisam znala da je i protiv endoparazita...

p.s.receno mi je da vas pitam, koje je sredstvo najbolje za zaprasivanje kuce protiv buva, a da ne steti macama?

Meni su protiv buva preporucili neopirox vet, a za ciscenje sam mu dao prazinon plus. Glistice su izbacene, bilo ih je 3 ili 4 i to povece, Jednom sam ga zaprasio, a sutra mu ne gine ni drugo zaprasivanje. Uzeo bih da ga okupam, jel je neko kupao macu, vidjao sam dosta razlicitih saveta po forumima, ali ima li neko iskustva sa tim?

Iskustvo: bolji sampon, prilagodjen za macice i strpljenje. Najzgodniji je lavabo, pod uslovom da ima i tople vode. Mozda cak i sampon protiv buva, mislim da oni u rangu Virbac nisu preko 300-350 a moze posle da sluzi i za pranje macinih prostirki posto se i u njima zadrzavaju buve. Ciscenje od glista ponovo za dve nedelje!

Ja sam kupala macka samo dva puta i to jos dok je bio mali i kad sam ga pustala napolje, pa kad dodje spolja prljav.
Ali to je takva trauma za njega bilo, od kupanja do susenja fenom, toliko se prestravi da ne ume ni da se brani, sto inace odlicno cini, nego samo panicno gleda kako da zbrise. Posle mi je bio zao da ga mucim, samo ga obrisem vlaznim peskirom.
A i procitala sam da macke ne treba kupati osim ako ne postoji jak razlog za to, ako su mnogo prljave, da se ispere sa krzna nesto sto je otrovno ili stetno za macku, kad su u pitanju posebne rase kod kojih je neophodno redovno kupanje, u slucaju alergije na macku...

Ljudi moji pomagajte! :) Naime, pre desetak dana smo se preselili u jedan lep stan, u kući, prizemlje je u pitanju, prostrano je, miran kraj, bez gužve, bez mnogo automobila, idealan da i mace mogu da izlaze napolje. I sve je super, macama se dopada, pravo da vam kažem užuvaju, međutim imam jedan problem. Odmah su navalile sve komšijske mačke da dolaze, valjda da ispitaju koje su to nove mačke u kraju, i da pokažu da je to njihova teritorija, ali to je ok. One dodju, onjuše, malo se isfrkću jedna na drugu i to je to... Međutim ima jedan mačor, još je mlad, deluje mi čisto i lepo, ne verujem da je ničiji, ali zakačoiio nam se i po ceo dan i po celu noć dolazi, ulazi u kuću, jede njihovu hranu, ali nije agresivan... Interesantno i Maca i Buba su ga prihvatile, onjuše se njuška o njušku, ali meni zaista ne treba treća mačka. Naravno, uvek bih ja tim uličnim mačkama nosila hranu, ali ovaj je izgleda rešio da nam se useli. I sad ja ga jurim, teram ga iz kuće, zatvaram vrata, prozore, ali onda stane uz prozor i mjauče... Jao što je dosadan, Evo upravo peva koliko može se dernja, a mene sramota pravo da vam kažem od gazdi, oni žive na spratu, pomisliće evo je ova dovlači sve mačke, pravi azil, a zaista mi to nije namera. Kako da ga odučim da dolazi, šta da radim? Ima li neko savet?

Znaci mislite da nije neophodno da se macke peru ? Ja zivim u stanu,pa me zato zanima,posto sam od nekih cula da to mora obavezno,gde god da zivi neko.
koliko sam se informisala na vise mesta pa i kod iskusnih mackara, macke je pozeljno ne kupati... ako vole vodu - ok, al ovako su dovoljno ciste i dovoljno same odrzavaju higijenu... to je jedna od prednosti drzanja macke u odnosu na psa

Ljudi moji pomagajte! :) Naime, pre desetak dana smo se preselili u jedan lep stan, u kući, prizemlje je u pitanju, prostrano je, miran kraj, bez gužve, bez mnogo automobila, idealan da i mace mogu da izlaze napolje. I sve je super, macama se dopada, pravo da vam kažem užuvaju, međutim imam jedan problem. Odmah su navalile sve komšijske mačke da dolaze, valjda da ispitaju koje su to nove mačke u kraju, i da pokažu da je to njihova teritorija, ali to je ok. One dodju, onjuše, malo se isfrkću jedna na drugu i to je to... Međutim ima jedan mačor, još je mlad, deluje mi čisto i lepo, ne verujem da je ničiji, ali zakačoiio nam se i po ceo dan i po celu noć dolazi, ulazi u kuću, jede njihovu hranu, ali nije agresivan... Interesantno i Maca i Buba su ga prihvatile, onjuše se njuška o njušku, ali meni zaista ne treba treća mačka. Naravno, uvek bih ja tim uličnim mačkama nosila hranu, ali ovaj je izgleda rešio da nam se useli. I sad ja ga jurim, teram ga iz kuće, zatvaram vrata, prozore, ali onda stane uz prozor i mjauče... Jao što je dosadan, Evo upravo peva koliko može se dernja, a mene sramota pravo da vam kažem od gazdi, oni žive na spratu, pomisliće evo je ova dovlači sve mačke, pravi azil, a zaista mi to nije namera. Kako da ga odučim da dolazi, šta da radim? Ima li neko savet?
:lol: Bas su to neke fine mace. Jedni nacin je da prestanis da ih hranis u blizini kuce, niti kakvu korist smeju da imaju u dvoristu ili u kuci.
Sto je stvarno steta. :( Ali cak i da im nosih hranu na neko drugo mesto, ako nauce da im ti donosis, cekace te ispred ulaznih vrata i dozivati te tokom dana da im das klopu.

:lol: Bas su to neke fine mace. Jedni nacin je da prestanis da ih hranis u blizini kuce, niti kakvu korist smeju da imaju u dvoristu ili u kuci.
Sto je stvarno steta. :( Ali cak i da im nosih hranu na neko drugo mesto, ako nauce da im ti donosis, cekace te ispred ulaznih vrata i dozivati te tokom dana da im das klopu.

Hvala na savetu... Ali nekako mi je prekratko da se naviknu na mene kao na nekog ko im daje hranu, ne znam, ja sam ovde tek deset dana... U dvorištu kuće im ne ostavljam (zbog gazdi), već na kraju ulice, kod kontejnera..

A ovaj što hoće da se useli, kako je leto i kako držim otvorene prozore - taj mačak mi uskače u kuću ko da je njegova! :) Jedino da sklanjam hranu za Macu i Bubu (one uvek imaju činiju sa granulicama dostupnu, da zameze tokom dana), ne znam šta drugo. Probala sam i da ga poprskam vodom, ali ne vredi. A kako zatvorim prozore i vrata, tako počne da se dernja, jako je glasan i baš voli da "priča" (ma sav je smešan)! A što je najjače, zateknem ga više puta kako uđe ne da jede, nego da legne na kauč, fotelju... :whistling: ma hit je! I sigurna sam da ima svoju kuću, jer nešto sumnjam da bi klasična lutalica bila tako slobodna da upada u kuće, ovaj je navikao...

Hvala na savetu... Ali nekako mi je prekratko da se naviknu na mene kao na nekog ko im daje hranu, ne znam, ja sam ovde tek deset dana... U dvorištu kuće im ne ostavljam (zbog gazdi), već na kraju ulice, kod kontejnera..

A ovaj što hoće da se useli, kako je leto i kako držim otvorene prozore - taj mačak mi uskače u kuću ko da je njegova! :) Jedino da sklanjam hranu za Macu i Bubu (one uvek imaju činiju sa granulicama dostupnu, da zameze tokom dana), ne znam šta drugo. Probala sam i da ga poprskam vodom, ali ne vredi. A kako zatvorim prozore i vrata, tako počne da se dernja, jako je glasan i baš voli da "priča" (ma sav je smešan)! A što je najjače, zateknem ga više puta kako uđe ne da jede, nego da legne na kauč, fotelju... :whistling: ma hit je! I sigurna sam da ima svoju kuću, jer nešto sumnjam da bi klasična lutalica bila tako slobodna da upada u kuće, ovaj je navikao...

hmz... ne biramo mi macke, nego one nas, tako daaaa... mislim da ipak treba da ga usvojis ako imas uslove za to, iako ti se to sad ne cini kao privlacna ideja :mrgreen:

Kao nov ko se uci o macama, a s obzirom da je taj macak jako pametan, moj ti je savet da se upoznas bolje s ocem tvojih buducih macica :)

hehehe, to bih i ja pomislila, ali moje su cica mice gospodjice odavno sterilisane! :zper: Ali palo mi je na pamet da se mulac nije zaljubio, narocito mi sumnjiva Buba - stalno je prati, i pogledom i ide za njom! :ljub:

Znaci mislite da nije neophodno da se macke peru ? Ja zivim u stanu,pa me zato zanima,posto sam od nekih cula da to mora obavezno,gde god da zivi neko.
Ma kakvo kupanje, taman posla. Povremeno im magičnom krpom ili vatom navlaženom toplom vodom operi uši iznutra, ali i to samo da bi lakše videla ako imaju neku upalu ušiju. Mačke, osobito kućne, se kupaju samo ako uskoče u nešto štrokavo ili usled lečenja neke kožne bolesti (po savetu veterinara).

ihhh, da si ti videla tu ljubav izmedju sterilisane kitty i milutina :heart: jos je ona njega zavodila jer je on bio jedno lenjo macorce, vrv je i sad takav xD

Eh, zaista nisam znala, života mi, da može takva ljubav da se desi! Mislila sam da ih mačori ne primećuju "na taj način" kada su sterilisane... :rumenko: Onda je to - to, jer se ovaj mali ne odvaja od Bube, haos! :flert: Peva serenade, mjauče, zavija, ma skroz kao kad su u teranju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back